2007. november 21., szerda

Citromos csirkekrém leves [leves]

Citromos csirkekrém leves.
Hozzávalók
(2 személy részére)
0,5 kg csontos csirkemell, 20 dkg sárgarépa. 15 dkg petrezselyem gyökér. 5 dkg vöröshagyma. 5 dkg zeller gumó. 2 gerezd fokhagyma. 1 púpozott evőkanál liszt. 4 dkg margarin. 1 dl tejszín. 2 darab tojás sárgája. Citrom 1 csokor petrezselyem zöldje, só és bors.

Leírás
Megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk a zöldségeket, és a melle hússal együtt 1 l vízbe puhára főzzük. Sóval és borssal ízesítjük. A megfőtt csontos húst a levesből kivesszük és kicsontozzuk, majd hosszú csíkokra vágjuk és félretesszük. A főtt zöldséget a leves levével együtt össze turmixolyuk. A lisztből világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük be a levest. A tűzről levesszük állandó keverés mellett hozzá melegítjük a tejszínnel elkevert tojást sárgáját. Utána beletesszük a húst, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel és ízlés szerint sózzuk és savanyítjuk citrommal ,de nélküle is finom.

Brokkolikrémleves sajttal [leves]

Brokkolikrémleves sajttal

Hozzávalók
(2 személy részére)
50 dkg brokkoli30 dkg burgonya2 gerezd fokhagyma1 fej hagyma1 húsleveskocka1 evőkanál olaj2 dl tejszín15 dkg gouda, vagy cheddar sajtsó, bors ízlés szerint

Leírás
A brokkolit szedjük rózsáira, és mossuk meg. Ha szükséges a szárakat hámozzuk meg és szeleteljük fel. A burgonyát mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra. A hagymát hámozzuk meg, és aprítsuk finomra. A fokhagymát héjazzuk le és nyomjuk szét. A hagymát és a fokhagymát olajban pároljuk üvegesre. A brokkolit és a burgonyát adjuk hozzá, és a tűzön rövid ideig keverjük. 1/2 liter vízzel öntsük fel, a leveskockát dobjuk bele, és a tejszínt hozzáöntve, lefedve 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhul. A sajtot reszeljük durvára, majd a levest pépesítsük mixerrel, és utánna sózzuk és borsozzuk meg. 10 dkg sajtot adjuk hozzá, és hagyjuk elolvadni benne. A levest merjük előmelegített tányérokba és a maradék sajttal szórjuk meg.

Brokkolikrémleves pirított fenyőmaggal [leves]

Brokkolikrémleves pirított fenyőmaggal
Hozzávalók
(2 személy részére)
40 dkg brokkoli6 dl tyúkhúsleves (kockából)2 dl tejszín2 evőkanál liszt5 dkg margarin1 evőkanál fenyőmagreszelt szerecsendióőrölt fehér borsó

Leírás
A fenyőmagot forró margarinon megpirítjuk, majd a serpenyőből kivesszük, és félretesszük.A rózsáira szedett brokkolit a visszamaradt zsiradékon megpároljuk, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Néhány szép rózsát félreteszünk, a többit fel-öntjük a húslevessel. A tejszínből és a lisztből készült habarással sűrítjük. A tűzről levesszük, botmixerrel turmixoljuk, majd még egyszer felforraljuk. A tejszínes krémlevest csészébe szedjük, a félretett brokkolival és a pirított fenyőmaggal tálaljuk.

Brokkolikrémleves [leves]

Brokkolikrémleves
Hozzávalók
(2 személy részére)
50 dkg brokkoli1 gerezd fokhagyma1/2 erőleveskocka2 szelet toastkenyér1 evőkanál vajsó, őrölt fehér bors ízlés szerint

Leírás
A brokkolit tisztítsuk meg, és szedjük rózsáira, a vastagabb szárakat szeleteljük fel. A leveskockát 3/4 liter vízben főzzük fel, tegyük bele a brokkolit, és fedő alatt közepes lángon, kb. 10 percig főzzük. 5 perc főzés után néhány brokkolirózsát szűrőkanállal emeljünk ki, és tegyük félre. A toastkenyér szeleteket vágjuk kockára, a fokhagymagerezdet tisztítsuk meg és zúzzuk össze. Serpenyőbe fórrósítsuk fel a vajat, majd a fokhagymát és a kenyérkockákat pirítsuk meg rajta. A levest turmixoljuk össze a főtt brokkolival, sóval, fehér borssal ízesítsük, végül tegyük bele a félretett egész brokkolikat, és melegítsük fel. Az elkészült levest tegyük csészékbe, és a pirított fokhagymás kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.

Bazsalikomos paradicsomleves [leves]

Bazsalikomos paradicsomleves
Hozzávalók
(2 személy részére)
Fél dl ola1 fej hagym60dk friss paradicsom1 liter zöldséglevessó, őrölt bors2 szál friss bazsalikomkevés cukora levesbetéthez2 zsemlefél dl olaj.

Leírás
Forró olajon megfuttatjuk a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vagdalt paradicsomot. Utánna lazán összekeverjük, és felöntjük a zöldséglevessel. Ha felforrt, lassú tűzön 10 percig főzzük, majd sóval borssal, aprított bazsalikomlevéllel és kevés cukorral ízesítjük. A levesbetéthez a szikkadtabb zsemléket kisebb kockákra vágjuk, majd a forró olajon aranybarnára pirítjuk. A megfőtt paradicsomlevest forrón tányérokba merjük, és fogyasztás előtt megszórjuk a pirított zsemlekockákkal. Friss bazsalikomlevéllel díszítjük.

Árpagyöngyös gombaleves [leves]

Árpagyöngyös gombaleves
Hozzávalók
(2 személy részére)
15dk árpagyöngy, vagy gersli35dk szeletelt gomba , vegyesen1,5l zöldségleves, lehet leveskockából is1 babérlevél1ek vaj1 fej apróra vágott hagyma2szál karikára vágott sárgarépa1kk olívaolaj1ek tárkony1ek aprított petrezselyem

Leírás
Az árpát öblítsük le, és szűrjük le.Forraljunk fel 5dl levest 1 babárlevéllel. Tegyük bele az árpagyöngyöt, és takarékon 40 percig forraljuk. Olvasszuk meg a vajat, tegyük bele az összevágott gombát, s keverés közben pirítsuk aranybarnára.Tegyük félre.Másik edényben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a hagymát és a sárgarépát. Befedve 3 percig pároljuk, többször keverjük meg. Adjuk hozzá a maradék levest, forraljuk fel. Keverjük bele az árpagyöngyöt, a főzőlevével együtt, és adjuk hozzá a gombát is..Ha kell sózzuk, borsozzuk.Gyöngyözve főzzük kb 20 percig.Időnként keverjük meg.A végén adjuk hozzá a tárkonyt és a petrezselymet.

Gyümölcsleves sárgadinnyében [leves]

Gyümölcsleves sárgadinnyében
Hozzávalók
(2 személy részére)
1 alma 1 körte 1 őszibarack 1 sárgabarack 1 fürt szőlő 2 sárgadinnye 4 dl Hosszan frisstej 1 dl tejszín 2 dl rostos narancslé cukor fahéj vanília szegfűszeg 4 szem mandula citromlé

Leírás
Az almát és a körtét alaposan megmossuk, feldaraboljuk és kevés vízben, cukorral, vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével ízesített kompótot főzünk belőle, Közben a tejet felforraljuk. Amíg a tej és a kompót kihűl, a szőlőt leszemezzük és megmossuk. A barackokat is megmossuk, az őszibarack héját lehúzzuk, kimagozzuk és sárgabarackkal együtt gerezdekre vágjuk. Amikor minden alapanyag hideg, a kompóthoz hozzáöntjük a tejet, a tejszínt és a narancslét. Miután óvatosan elkeverjük, belerakjuk a friss gyümölcsöket és hűtőszekrényben alaposan lehűtjük. Tálalás előtt a hűtött sárgadinnyéket ketté vágjuk, a magot kikaparjuk, a húsát karalábévájóval kivágjuk és a leveshez adjuk. A gyümölcslevest a dinnye héjában szolgáljuk fel.

Eperleves [leves]

Eperleves
Hozzávalók
(2 személy részére)
40 dkg érett földieper4 ek. cukor1,25 dl fehérbor2 ek. tejszín5 szem felezett epercitromfű

Leírás
A megmosott, megtisztított földieperhez hozzáadjuk a cukrot, majd botmixerrel pépesre aprítjuk. Szűrőn átpasszírozzuk. Hozzákeverjük a bort, a tejszínt és jól lehűtjük. Tálaláskor a felezett eperszemekkel és a citromfűvel díszítjük.

Bárányleves [leves]

Bárányleves
Hozzávalók
(2 személy részére)
25 dkg báránycomb 1 kisebb vöröshagyma 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zöldség, zöldborsó)1 kisebb fehér paprika1 dl tejszín1 citromkarikasóborsmorzsolt tárkony

Leírás
Az 1x1 cm-es kockára vágott báránycombot, zöldséget, sárgarépát, fehérpaprikát, valamint a zöldborsót lassú tűzön világos ragulevesnek megfőzzük, közben fűszerezzük. Eperlevél tésztát teszünk bele. A kész levesbe végül lassú keverés mellett beleöntjük a tejszínt. Forrón tálaljuk, citromkarikát teszünk rá.

Borjúhúsos csorbaleves [leves]

Borjúhúsos csorbaleves
Hozzávalók:
Kilónyi borjúhús, 4-5 paradicsom, 2-3 paprika, 5-6 közepesméretű burgonya, 4-5 sárgarépa, egy kissebb fej karfiol,egy fej vöröshagyma, maréknyi zölbab, ugyanennyi zöldborsó, só, bors,3-4 evőkanálnyi olaj, zöld léstyán, korpacibere vagy citromlé a savanyításhoz.

Elkészítés:
A húst és a zöldségeket megtisztítjuk és egyenlő kockákra daraboljuk, a hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot miután leforráztuk lehúzzuk a bőrét és ezt is apró kockára vágjuk. Az olajat a fazékba öntjük, ahová belerakjuk a felkockázott borjúhúst, ez miután minden oldalán megpirult, hozzáadjuk a hagymát és a zöldségeket,ezeket a saját levükben puhára pároljuk egy kevés só hozzáadása mellett, vigyázva , hogy oda ne égjen, majd felöntjük a kellő mennyiségű forró vízzel. Amikor a hús és a zöldségek már megpuhultak, hozzáadjuk a zölborsót is, ezután ízlés szerint sózzuk borsozzuk, majd miután levettük a tűzről tetejére szórjuk az apróra vagdalt zöld léstyánt és ízlés szerint besavanyítjuk.Jó étvágyat hozzá!

Velencei fokhagymaleves [leves]

Velencei fokhagymaleves
Hozzávalók:
5 dkg vaj,
5 gerezd fokhagyma,
1 l erõs marhahúsleves,
4 szelet rozskenyér,
4 tojás,
1 csokor snidling

Elkészítése:
A vaj felén megpirítani a rozskenyér kockákat. A vaj másik felén megfuttatni a fokhagymát, a húslevessel felönteni. Amikor forr, folytonos keverés mellett beletenni a tojásokat és felfõzni. Tálalás elõtt snidlinggel megszórni. A tányérba a kenyérkockákra szedni a levest.

Mexikói fokhagymaleves [leves]

Mexikói fokhagymaleves
Hozzávalók:
1 l csirkehúsleves,
10 gerezd zúzott fokhagyma,
2 ek. reszelt sajt,
4 tojás,
só,
bors,
néhány csepp Tabasco-mártás,
1 ek. liszt,
2 ek. vaj,
pirított kenyér (elhagyható)
A díszítéshez petrezselyem

Elkészítése:
Egy serpenyõben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a fokhagymát a liszttel, és üvegesre sütjük. Felöntjük a levessel, és 15 percig fõzzük. Szitán átszûrjük, sóval, borssal és Tabasco-mártással ízesítjük. Visszatesszük a tûzre, és amikor gyöngyözve forr, egyenként beleütjük a tojásokat. Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal, frissen vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.Változat: Elõmelegített tûzálló tányérokba merjük a leszûrt levest. Beleütjük a tojások sárgáját. Lefedve néhány percig állni hagyjuk. A tojássárgája ebben a változatban folyékony marad. A pirítóst külön kínáljuk hozzá.Változat: Olívaolajban tükörtojást sütünk, és a leves tetejére helyezzük. A tojás alá tehetjük a pirítóst.

Francia fokhagymaleves [leves]

Francia fokhagymaleves 1.
Hozzávalók:
20 gerezd fokhagyma,
3 szegfûszeg,
10 dkg reszelt trappista vagy parmezán sajt,
2 ek. olívaolaj,
só,
fehérbors,
kevés szárított zsályalevél,
4 zsemle.

Elkészítése:
2 l vízben fõni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfûszeget, zsályát, csipetnyi borsot és kk. sót. Forraljuk fel, csendes tûzön fõzzük 1/4 óráig.Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket mk.-nyi sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütõlemezen tegyük 4-5 percre forró sütõbe, míg a sajt megpirul.Szórjuk a levesestálba és szûrjük rá a levest.Dúsíthatjuk a levest csontlével, 3-4 ek.-nyi tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszûrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.

Erdélyi fokhagymaleves [leves]

Erdélyi fokhagymaleves
Hozzávalók:
1-2 fej fokhagyma,
1 evõkanál liszt,
2 ek. olaj,
2 dl tejföl,
só,
ecet,
cukor,
kis darab citromhéj

Elkészítése:
Az apróra vágott fokhagymát forró olajban fél percig a cukorral pirítjuk, felöntjük 1,5 l vízzel. A forrástól számítva néhány percig fõzzük. Sóval, ecettel, citromhéjjal ízesítjük. Lisztes, tejfölös habarást készítünk, ezt beleöntve még egyszer felforraljuk.

Zöldborsós csirkegulyás [leves]

Zöldborsós csirkegulyás
Hozzávalók:
70 dkg csirke,
20 dkg zöldborsó,
40 dkg burgonya,
20 dkg hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 szál zellerlevél,
ízlés szerint zöldpaprika,
paradicsom,
petrezselyem,
és pirospaprika.

Elkészítése:
Az aprított hagymát zsiradékon megpirítjuk és meghintjük a pirospaprikával. Pár pillanat után beletesszük a darabolt csirkét, és néhány percig együtt pirítom. Kevés vízzel felengedjük és a sóval, fokhagymával együtt párolom tovább. Mikor félpuha, akkor hozzáadom a kockázott burgonyát és a zöldborsót, és felengedem 1.5 l vízzel, hozzáadom a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és a zeller zöldet. Készre fõzöm és melegen friss kenyérrel tálaljuk.Megjegyzés: Ha mirelit borsót használunk, akkor azt a végén a paradicsommal együtt tegyük bele.

Zöldbabgulyás [leves]

Zöldbabgulyás
Hozzávalók:
400 g marhahúsból pörkölt,
1 kg zöldbab,
1 gerezd fokhagyma,
1 dl tejföl,
1 kis csokor petrezselyem,


Elkészítése:
A húsból pörköltet készítünk, és nagyon rövid lére pároljuk. A megtisztított zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk, enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben puhára fõzzük, és alaposan lecsepegtetjük. (a levét nem öntjük ki, nagyszerû leves-alapanyag). A pörköltet a tejföllel jól összeforraljuk, óvatosan hozzákeverjük a zöldbabot, néhány percig még együtt rotyogtatjuk, ha szükséges, utánsózzuk. Elõmelegített mélyebb tálba szedjük, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Máris tálalhatjuk. Többször is melegíthetõ.

Virsli-gulyás [leves]

Virsli-gulyás
Hozzávalók:
40 dkg virsli,
1 kis doboz (425 ml) vörös vesebab konzerv,
1 kis doboz (425 ml) konzerv csemegekukorica,
3 zöldpaprika,
3 fej vöröshagyma,
1 doboz (5 dkg) paradicsompüré,
4 dl húsleves,
3 evõkanál olívaolaj,
néhány szál petrezselyem,
só,
cayenne-i bors

Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát cikkekre vágjuk. A virsliket ferdén, 3-4 darabra vágjuk. A zöldpaprikát megtisztítjuk, megmossuk, majd vékony csíkokra metéljük. A kukorica- és a babkonzervet alaposan lecsöpögtetjük. Közben az olajat nagy serpenyõben megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, majd közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. Tetszés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a virslit, és megpirítjuk. Beletesszük a babot és a kukoricát, végül a kevés vízzel elkevert paradicsompürét. Felöntjük a húslevessel, és sóval, cayenne-i borssal ízesítjük. Kb. 5 percig fõzzük. A virsli-gulyást frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. Ropogós fehér- vagy francia kenyér illik hozzá.Ötletünk: Ehhez a gulyáshoz más felvágottat, vagy maradék pörköltet, fõtt húsi is felhasználhatunk. Vitamindúsabbá tehetjük az ételt, ha paradicsompüré helyett friss paradicsommal készítjük.Elkészítési idõ kb. 30 perc

Vecsési gulyás [leves]

Vecsési gulyás
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma,
60 dkg marhalábszár,
pirospaprika,
zsír,
só,
1 gerezd fokhagyma,
köménymag,
25 dkg savanyú káposzta

Elkészítése:
Zsírban megfonnyasztunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a kockára vágott marhalábszár-húst. Sóval, 1 gerezd fokhagymával, köménymaggal ízesítjük, felengedjük vízzel, és majdnem puhára pároljuk a húst.Ekkor hozzáadunk 25 dkg egyszer átmosott savanyú káposztát és felengedjük annyi vízzel, hogy az ellepje, bõ levet kapjunk. Az egészet puhára fõzzük, és tálalás elõtt tejfölözzük.

Tyúkgulyás [leves]

Tyúkgulyás
Hozzávalók:
1 egész tyúk,
1 fej vöröshagyma,
1 zöldpaprika,
2 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 gerezd fokhagyma,
szemes bors,
só,
pirospaprika,
1 kis babérlevél,
2 szem szegfûbors,
késhegynyi õrölt kömény,
3-4 nagyobb burgonya,
zsír

Elkészítése:
A reszelt vöröshagymát és a nagyon apróra vágott zöldpaprikát kevés zsíron üvegesre pirítom. Ráteszem a feldarabolt tyúkot, és kevergetve addig sütöm, míg elveszíti nyers színét. Karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret adok hozzá, megszórom pirospaprikával, és felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a fûszereket, de csak akkor sózom, ha a hús felig megpuhult. Amikor már majdnem teljesen puha, beleteszem az apró kockákra vágott burgonyát és készre fõzöm. Tojásból, lisztbõl frissen készített galuskával is szoktam dúsítani.

Tojásgulyás zöldbabbal [leves]

Tojásgulyás zöldbabbal
Hozzávalók:
1 nagy vöröshagyma,
2 ek. zsír,
1 kk. pirospaprika,
0,5 dl víz,
2 ek. pritamin,
1 dl tejföl,
fél kk. só,
6 tojás,
50 dkg zöldbabkonzerv,
petrezselyem

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megfonnyasztva, meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a vízzel. Addig forraljuk, míg a hagyma szétfõ. 2 ek. Pritamint elkeverve 1 dl tejföllel, a sóval, a pörköltléhez adjuk. A tojásokat keményre fõzve, megtisztítjuk, felkarikázva a mártásba tesszük, de nem keverjük, csak a lábast rázogatjuk. A zöldbabkonzervet felforrósítva, leszûrjük. A babot a tojásgulyáshoz adjuk. A lábast rázogatva együtt átforrósítjuk. Kis tejföllel, vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

Tejfölös kakas-gulyás [leves]

Tejfölös kakas-gulyás
Hozzávalók:
1 kis kakas,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
50 dkg burgonya,
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 dl tejföl,
1 cseresznyepaprika,
2 evõkanál olaj,
4 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál pirospaprika,
ízlés szerint só.

Elkészítése:
A kakast megtisztítom, és olyan kis darabokra vágom, mintha paprikás csirkét készítenék. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután egy evõkanál vizet beleöntök, és rádobom a kakas-darabokat. Mindkét felén átpirítom, majd hozzáteszem a tisztított, zúzott fokhagymát. Megsózom, és annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Fedõ alatt félpuhára párolom. (Ha kuktában készítem, negyedannyi idõ alatt megfõ.) Közben a zöldséget és a burgonyát megtisztítom, kis kockákra vágom. A paradicsom héját lehúzom és felszeletelem. A félpuha húshoz öntöm a zöldséget, a burgonyát, és egy darabban teszem bele a cseresznyepaprikát. Készre fõzöm, majd belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet és a tejfölt, de már nem forralom. Rövid, sûrû lének kell alatta lenni.Elkészítési ideje: 90 perc

Tejfölös babgulyás õzbõl [leves]

Tejfölös babgulyás õzbõl
Hozzávalók:
1. 5 kg õzhús,
25 dkg bab,
1 fej hagyma,
1 db petrezselyemgyökér,
1 db sárgarépa,
1 dl tejföl,
1 db csípõs paprika,
köménymag,
nokedli,
rántás,
ecet,


Elkészítése:
Megabáljuk az apróra vágott õzhúst, enyhén sós - ecetes vízben. Feltesszük fõni a húst és az elõáztatott babot; hozzátesszük a karikákra vágott petrezselyemgyökeret és a sárgarépát, a paprikát, a kisebb fej vöröshagymát egészben, és egy csipetnyi köménymagot. Amikor fõ, akkor megsózzuk. Eközben kevés nokedlit készítünk, beleszaggatjuk a levesbe. Miután megfõtt, hozzáadjuk a rántást. Amint újból felforr, levesszük a tûzrõl a kész levest.

Tárkonyos füstöltpulyka-gulyás kötött galuskával [leves]

Tárkonyos füstöltpulyka-gulyás kötött galuskával
Hozzávalók:
(10 adaghoz):
80 dkg füstölt pulyka,
50 dkg szárazbab,
40 dkg sárgarépa,
40 dkg zöldség,
1 db zeller,
50 dkg vöröshagyma,
5 dkg fokhagyma,
40 dkg zöldpaprika, paradicsom, vagy lecsó,
20 dkg sertészsír,
10 dkg fûszerpaprika,
6 dkg só,
0,5 dkg köménymag,
3 dkg tárkony,
0,5 dkg õrölt bors,rántás (1 dl étolajból és 10 dkg lisztbõl),
csontlé
Hozzávalók a kötött-galuskához (10 adaghoz):
1 kg liszt,
8 db tojás,
1 dkg só,
10 dkg sertészsír,
0,5 dkg bors

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztom, majd beleteszem a paradicsomot, zöldpaprikát és tovább pirítom. Ezek után beleteszem a kockára vágott füstölt pulykát, a babot és ezzel együtt a zöldségeket, a zellert, majd a finomra vágott tárkonyt. Tovább pirítom, rászórom a fûszerpaprikát és felöntöm csontlével. Sóval, õrölt borssal, õrölt köménnyel, fokhagymával ízesítem és tovább fõzöm. Készre fõzés elõtt beleteszem a kötött-galuskát, és zsemleszínû fûszeres rántással sûrítem, majd készre fõzöm.A kötött-galuska elkészítése:A lisztet a tojásokkal összegyúrom, csipetnyi sót teszek hozzá, majd a tésztát pihenni hagyom. Utána kisebb cipókra vágom. Gyúródeszkán a cipókat vékonyra nyújtom, fûszeres zsírral megkenem. Rászórom a borsot, ujjnyi vastag tekercsbe sodrom, s 5-6 centi hosszúságúra darabolom és megcsomózom.

Tarkabab-gulyás [leves]

Tarkabab-gulyás
Hozzávalók:
25 dkg nagyszemû szárazbab,
40 dkg burgonya,
1 füstölt köröm,
1 ág zellerlevél,
1 babérlevél,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 nagy sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 közepes fej vöröshagyma,
8 dkg kolozsvári (húsos) szalonna,
1 púpozott kávéskanál pirospaprika,
2 evõkanál száraz csipetke,
1 késhegynyi fokhagymasó,


Elkészítése:
A füstölt körmöt és a babot elõzõ este áztassuk be. A kockára vágott szalonnát kissé kiolvasztjuk, zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, megpaprikázzuk és beletesszük a beáztatott babot és összevágott körmöt. Kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Beletesszük a babérlevelet, a zellerzöldet, az apróra összevágott hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot.Megsózzuk és fokhagyma-sóval ízesítjük. Kb. 1 órányi fõzés után tegyük bele az összevágott zöldséget, majd újabb 20 perc után a kockára vágott burgonyát. A fõzés utolsó szakaszában fõzzük bele a csipetkét.

Szüreti birkagulyás [leves]

Szüreti birkagulyás
Hozzávalók:
80 dkg csontos birkahús,
20 dkg vöröshagyma,
6 gerezd fokhagyma,
15 dkg paradicsom,
10 dkg paprika,
4 dkg édes-nemes fûszerpaprika,
10 dkg sertészsír,
köménymag,


Elkészítése:
Az alaposan megmosott birkahúst nagyobb darabokra vágjuk. A vasbográcsot (esetleg öntöttvas edényt) vastagon kikenjük zsírral. Beleszórjuk a nagyra vágott vöröshagymát, rátesszük a húst. Fûszerpaprikával, zúzott fokhagymával, vágott köménnyel megszórjuk, és megsózzuk. A tetejére, a cikkekre vágott paprikát és paradicsomot tesszük.Nem túl erõs szabad tûzön gyakori, de óvatos forgatással pörköljük. Néha kevés vizet és vörösbort öntünk alá. Tûzforrón, cikkekre vágott sós burgonyával tálaljuk.Elkészítési idõ: 60 perc

Szõlõsgazda gulyáslevese [leves]

Szõlõsgazda gulyáslevese
Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár,
60 dkg burgonya,
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellercikk),
10 dkg gomba,
2 zöldpaprika,
1 fej vöröshagyma,
1 paradicsom,
1 dl rizling (vagy egyéb száraz fehérbor),
5 dkg füstölt szalonna,
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
1 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
A csipetkéhez
1 tojás, 2 evõkanál liszt (vagy amennyit felvesz), csipet só.

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, majd rátesszük a meghámozott és finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre fonnyasztjuk, ezután lehúzzuk a tûzrõl, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 3 evõkanál vizet, és beletesszük a megmosott, letörülgetett kis kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Ráöntünk egy liter vizet, és addig fõzzük, amíg majdnem puha lesz. Ekkor beletesszük a megtisztított, és kis kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, valamint a kicsumázott, ugyancsak szeletekre vágott zöldpaprikát. Még egy liternyi vizet öntünk rá, és fedõ alatt mindent puhára fõzünk. Közben megsózzuk, megborsozzuk. Ha már megfõtt, belekarikázzuk a paradicsomot, és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Végül beleöntjük a bort, és éppen csak felforraljuk, máris lehúzzuk a tûzrõl. 10 percig hagyjuk "higgadni", azután tálaljuk a közben külön megfõzött csipetkével. (A csipetkéhez a tojást a sóval és a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és forrásban lévõ sós vízben megfõzzük a kézzel egészen apróra tépkedett tésztát.)

Szójás babgulyás [leves]

Szójás babgulyás

Elkészítése:
35 dg száraz tarkababot elõzõ este válogassunk, majd jól mossunk meg, és áztassuk be 1,2 liter vízbe. A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1,3 liter vizet öntsünk. Másnap egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és egy zománcozott edényben 2 evõkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Ezután öntsük rá a babot az áztató-lével együtt. Szórjunk rá 1 púpozott mokkáskanál sót és egy csipet õrölt borsot, majd fedõ alatt fõzzük nedvességtartalomtól függõen max. 50 percig, amíg megpuhul. Ha a bab túl sok vizet szívott fel az áztatás során, akkor öntsünk rá még annyit, hogy ellepje. Amikor puhára fõtt, rántsuk be a fõzeléket. 1 evõkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tûzön habzásig hevítve készítsünk belõle rántást, majd a tûzrõl levéve keverjünk bele 1 mokkáskanál fûszerpaprikát. A magyaros ízek kedvelõi csípõs paprikát is használhatnak hozzá. Hagyjuk langyosra hûlni, majd tovább kevergetve engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sûrûségû legyen, és adjuk a megpuhult babhoz. Gyakran megkeverve fõzzük még 5 percig, hogy besûrûsödjön. Mialatt a bab puhul, süssünk egy adag, 1 dl olajon félig megpirított szójatepertõt. Az elõzõ este beáztatott szójakockát a Húspótló szójamasszánál leírtak szerint pirítsuk. Végül tegyük a szójatepertõt a híg fõzelékbe, és fedõ nélkül forraljuk fel, hogy az ízek összeérjenek. Melegen, egytálételként fogyasszuk. Hûtõszekrényben tároljuk. Ha másnapra besûrûsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel.

Székely csirkegulyás [leves]

Székely csirkegulyás
Hozzávalók:
2 kisebb csirke apróléka máj nélkül,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evõkanál olaj,
50 dkg savanyú káposzta,
2 dl tejföl,
2 zöldpaprika,
2 paradicsom,
1 teáskanál szárított csombor,
1 teáskanál pirospaprika,
ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vagdalom, és az olajon üvegesre sütöm, majd a tûzrõl félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Rádobom a megtisztított és kis darabokra vágott csirkeaprólékot. Hirtelen, erõs lángon lepirítom, majd hozzáadom a megmosott, kicsumázott és felkarikázott zöldpaprikát és az átmosott, apróra metélt savanyú káposztát. Megsózom, megborsozom, beleszórom a csombort, és fedõ alatt - elõször a saját levében - párolom néhány percig, majd apránként kevés forró vizet aláöntve félpuhára párolom. Beleteszem a hámozott, szeletelt paradicsomot és 1 dl tejfölt. Ezután készre párolom. Idõnként megkeverem. Tálaláskor lelocsolom a tetejét a maradék tejföllel, úgy teszem az asztalra.Elkészítési ideje: 50 perc

Sörös-gombás gulyás [leves]

Sörös-gombás gulyás
Hozzávalók:
50 dkg gomba,
50 dkg tisztított burgonya,
1 üveg világos sör,
2 nagy fej vöröshagyma,
2 húsos zöldpaprika,
2 nagy, kemény paradicsom,
15 dkg szeletelt császárhús (slicced bacon),
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
1 evõkanál Vegeta,
3 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
késhegynyi õrölt gyömbér,
ízlés szerint só.

Elkészítése:
A bográcsba beleteszem a vékony csíkokra vágott császárhúst, majd a parázson, folytonosan kevergetve a zsírját kiolvasztom. Ezután ráteszem a megtisztított és felkarikázott vöröshagymát. Folyamatosan kevergetve üvegesre fonnyasztom, ezután teszem rá a megtisztított és vastag szeletekre vágott gombát. Egy alufólia lapot ráborítok a bogrács tetejére, hogy saját levében párolódhasson meg a gomba, majd tíz perc múlva beleteszem a kockákra vágott burgonyát és a megmosott, kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát. Beleszórom az összes fûszert és a megtisztított, összezúzott fokhagymát. Ráöntöm a sört és még 1 liternyi vizet. Lassú tûzön egészen puhára fõzöm. Megkóstolom, és ha szükséges, meg is sózom. Ezután teszem bele a kis kockákra vágott paradicsomot. Néhány percnyi fövés után a parázsról lehúzva, sörrel és fehér kenyérrel tálalom.

Pilisi sertésgulyás [leves]

Pilisi sertésgulyás
Hozzávalók:
6 dkg füstölt szalonna,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 evõkanál pirospaprika,
40 dkg sertéslapocka,
1 késhegynyi fokhagymasó,
1 kávéskanál köménymag,
1 evõkanál gulyáskrém,
2 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 zellerlevél,
1 zöldpaprika,
60 dkg burgonya,
2 evõkanál száraz csipetke,


Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk. Zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük paprikával és beletesszük az ujjnyi vastagra vágott húst. Fokhagymasóval, köménymaggal, gulyáskrémmel, sóval fûszerezzük, és gyakori keverés mellett zsírjára pirítjuk. Ezután kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Beletesszük a megtisztított, hasábba vágott vegyes zöldséget, zellerlevelet és a zöldpaprikát. Közepes tûzön fõzzük. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erõs tûzön készre fõzzük.

Palóc szarvas-gulyás [leves]

Palóc szarvas-gulyás
Hozzávalók:
1,5-2 kg szarvashús,
20 dkg zsír,
4 fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
pirospaprika,
só,
majoranna,
bors,
köménymag,
30 dkg sárgarépa,
20 dkg gyökér,
2 dl rozé bor,
1,5 kg burgonya,
40 dkg zöldbab,
6-7 dl tejföl,
liszt,

Elkészítése:
A szarvashúst kockázzuk fel apróra és áztassuk hideg vízben. Bográcsunkban a zsírt olvasszuk fel,az apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd összezúzott fokhagymát tegyük bele. Amikor üveges lett, jön bele pirospaprika, só, majoránna, bors, köménymag, kockára vágott sárgarépa és a gyökér, valamint a hús. Kapjon 2 dl jó minõségû rozé bort, és pároljuk lassú tûzön. Amikor húsunk puhulni kezd, adjuk hozzá a kockára vágott krumplit és a zöldbabot (konzerv is tökéletes !). Fõzzük puhulásig és a végén 6-7 dl tejfölt kevés liszttel összekevervén, ezzel behabarjuk a csemegét. Egyet még forraljunk rajta, és ha minden puha, fogyasztható.

Õzgulyás [leves]

Õzgulyás
Hozzávalók:
1,2 kg õzhús,
20 dkg vaj,
500 g vöröshagyma,
2,5 dkg pirospaprika,
só,
6 dkg liszt,
3 dl tejföl.

Elkészítése:
Ehhez legjobb az állat eleje és lábszárhúsa, azt néhány napig pácoljuk, majd a húst ebben a páclében egyszer felforraljuk, abból kiemeljük, és kisebb kockákra vágjuk. A vajban a finomra vágott hagymát pirítjuk, elkeverjük a fûszerpaprikával, ezután rögtön beletesszük a húst, felengedjük annyi vízzel vagy húslevessel (kb. 2 liter), hogy egy tartalmas levest kapjunk. Lehet esetleg még egy kevés liszttel simára kevert tejföllel behabarni. (Szerk. megjegyzése: napjainkban a gulyásleves nem így készül! Liszt és tejföl nélkül, vaj helyett sertés zsírral, fokhagymával, kömény-maggal, zöldpaprikával, paradicsommal, burgonyával fõzik manapság.)

Olasz csirkegulyás [leves]

Olasz csirkegulyás
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1 kg-os),
1 liter paradicsom ivólé,
közepes nagyságú zellergumó,
10 dkg spagetti,
10 dkg reszelt parmezán sajt,
1 dl tejszín,
1-1 mokkáskanál törött fehér bors,
bazsalikom,
rozmaring,
kakukkfû,
2 evõkanál olaj,
ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkét megtisztítom, és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erõs tûzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel. Megsózom, hozzáteszem a fûszereket és fedõ alatt félpuhára fõzöm. A spagettit apróra tördelem, és a félig fõtt csirkéhez teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett készre fõzöm. Ha a leve idõ elõtt elfõ, egy-két pohárnyi forró vízzel apránként pótolom. Végül beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem, és egyet forralok rajta. Közben a megtisztított zellert finom lyukú reszelõn lereszelem, és a reszelt sajttal együtt a levesestányérokba osztom, majd a tûzforró levest rámerem.Elkészítési ideje: 60 perc

Mátrai káposztás malacgulyás [leves]

Mátrai káposztás malacgulyás
Hozzávalók:
1 kg bõrös malachús,
10 dkg olaj vagy zsír,
2 fej vöröshagyma,
1,5 kg savanyú káposzta,
4 teáskanál pirospaprika,
3 teáskanál köménymag,
3 dl tejföl,
2 nagy, húsos zöldpaprika,
2 db közepes paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
3 dkg liszt,
só,
erõs paprika,
ízlés szerint

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát olajon vagy zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Megszórjuk köménymaggal és pirospaprikával. Beletesszük a kockákra vágott malachúst, és zsírjára pirítjuk. A káposzta levét kicsavarjuk, kevés vízzel a húshoz adjuk. A zöldpaprikát és paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, és azt is beletesszük. Sózzuk ízlés szerint. Fedõ alatt puhára pároljuk. Mikor kész, tejfölös habarással besûrítjük, majd kiforraljuk. Ha erõsen szeretjük, dobjunk a még fövõ gulyásba egy cseresznyepaprikát.

Marhagulyás hortobágyi módra [leves]

Marhagulyás hortobágyi módra
Hozzávalók:
30 emberre:
6 kg szürkemarha lábszár,
3 kg vöröshagyma,
3 kg vegyes zöldség,
0,6 kg disznózsír,
2 kg paradicsom,
2 kg zöldpaprika,
kalocsai pirospaprika (õrölt),
só,
köménymag (õrölt),
fokhagyma,
bor (kékfrankos)

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát a disznó zsírjában üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a paradicsom és paprika kockára vagdalt húsát, s tovább pirítjuk. Miután elfövi a levét, hozzátesszük a marha ujjnyira vagdalt veres húsát, és addig rotyogtatjuk, míg véres színét elveszíti. A kalocsai õrölt paprikát hozzáadjuk, majd összerázzuk. Besózzuk, vízzel felöntjük. Ha a hús puhulni kezd, megtisztított és felkockázott vegyes zöldséget teszünk belé, majd fokhagymával, köménnyel és a vörösbor levével ízesítjük, és addig hagyjuk tüzünk lángján, míg meg nem fõ.

Kolozsvári gulyás [leves]

Kolozsvári gulyás
Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár,
15 dkg vöröshagyma,
5 dkg sertészsír,
60 dkg burgonya,
40 dkg fejes káposzta,
fûszerpaprika, fokhagyma,
köménymag,
só,
lecsó vagy friss zöldpaprika,
paradicsom,
fél csomó petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A marhahúst megmosom, kis kockákra aprítom. A vöröshagymát finomra vágom, és a zsírban üvegesre párolom. Közben a burgonyát megtisztítom, a húshoz hasonló nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágom. A megpárolt vöröshagymához hozzáadom a fûszerpaprikát, gyorsan összekeverem, kevés vizet öntök rá. Ezután hozzáteszem a húst, 1-2 gerezd fokhagymát (aki szereti, szét is nyomhatja), késhegynyi köménymagot. Sóval, esetleg Vegetával ízesítem, lecsót, vagy friss paprikát-paradicsomot adok hozzá. Párpercnyi pirítás után fél liter vízzel majdnem puhára párolom. Ezután beleteszem a burgonyát, a káposztát, és készre fõzöm. Ha szükséges, még utána sózok. Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórok a tetejére.

Kolbászgulyás [leves]

Kolbászgulyás
Hozzávalók:
2 pár kolbász,
1 nagy fej hagyma,
10 dkg füstölt húsos szalonna,
25 dkg csiperkegomba,
1 dl tejföl,
1 evõkanál liszt,
1 evõkanál paradicsompüré,
8 dl húsleves,
bors

Elkészítése:
A szalonnát kockákra vágjuk, zsírját lábosban kisütjük. A zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és megpároljuk. Borssal ízesítjük. Felöntjük, a húslevessel, felforraljuk és befõzzük a lehéjazott karikára vágott debrecenit is. A tejfölben kikeverjük a lisztet és a paradicsompürét, majd a levesbe keverjük. Összeforraljuk, csészékben tálaljuk.

Kalocsai babgulyás [leves]

Kalocsai babgulyás
Hozzávalók:
3 kg marhalábszár,
5 bögre tarkabab,õrölt paprika (édes és erõs, ízlés szerint),
6 csõ erõs zöldpaprika,
6 fej hagyma,
3 db közepes sárgarépa,
2 db közepes gyökér,
5 csomag petrezselyemzöld,
5 db babérlevél,
3 g köménymag,
20 szem egész bors,
15 db kisebb paradicsom,
só,
kevés disznózsír.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, belekeverjük az apró kockákra vágott marhalábszárat. A húst fehérre pirítjuk, majd vízzel felöntjük, sóval és õrölt paprikával ízesítjük. Lassú tûzön zsírjára lesütjük. A lesütött húst vízzel felöntjük (egy személyre kb. egy liter vizet számítva), hozzáadjuk a babot, a zöldségféléket és a fûszereket. Lassú tûzön fõzzük, a végén õrölt paprikával sûrítjük.

Juhászleves - birkagulyás [leves]

Juhászleves - birkagulyás
Hozzávalók:
1-1,5 kg birkahús,
1 nagy vöröshagyma,
1 evõkanál édesnemes paprika,
1 kávéskanálnyi só,
1 darab zöldpaprika,
3-5 dkg zsír,
1 darab paradicsom,
1-1 vastag petrezselyemgyökér és sárgarépa,
1-2 fél zellergumó,
1-3 fél kiskanálnyi köménymag,
4-5 krumpli,
galuska

Elkészítése:
A húsdarabokat bográcsba vagy más fõzõedénybe rakjuk a zsírral együtt. Az apróra vágott hagymát a tetejére szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Erõs lángon kezdjük el fõzni, megsózzuk. Amikor feljön a habja, levesszük a lángot, és lassú tûzön fõzzük tovább. A karikára vágott zöldséget, paradicsomot és zöldpaprikát hozzáadjuk, és pirospaprikával megszórjuk. A köménymagot teatojásba tesszük, és az edény oldalánál rögzítjük a zsinóros végét. Amikor a hús kb. háromnegyed fõzésben van, hozzáadjuk a hasábokra vágott krumplit, s együtt készre fõzzük. A leveshez a szokásos módon galuskát készítünk, amelyet a majdnem kész levesbe szaggatunk. Ezután az elkészült levest tálaljuk. A Nagykunságban általában ünnepi alkalomra (lakodalomra, keresztelõre, névnapra) fõznek ilyen gulyást.

Jakab gulyás [leves]

Jakab gulyás
Hozzávalók:
400 g marha lábszár,
400 g apró szemû fehérbab,
250 g burgonya,
100 g vöröshagyma,
20 g fokhagyma,
150 g paradicsom,
1/2 dl olaj,
1 dl tejfel
Ízlés szerint: Só, õrölt bors, csombor,tárkony
A tépett tészta csipedetthez: 1 db tojás, 150 g liszt, pici só

Elkészítése:
Olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük, majd a kockára vágott marha lábszárral tovább pároljuk. Vágott fokhagymával, õrölt borssal, csomborral, sóval és tárkonylevéllel ízesítve, kevés víz aláöntésével fõzzük, míg a hús félpuha nem lesz. Most tesszük a cikkekre vágott paradicsomot, az apró kocka burgonyát és a beáztatott apró szemû babot. (Én a szárazbab helyett a zöldbabot ajánlom, amit 3 cm-es darabokra felvágva használhatunk fel ezen étel elkészítésekor.) Felöntjük annyi vízzel, hogy duplája legyen a leves sûrûségének. Így fõzzük. Közben elkészíthetjük a csipedettet, vagyis a csipetkét. A felütött egész tojáshoz egy pici sót, és annyi lisztet teszünk, hogy egy kemény gyúrt tésztát kapjunk, amit szép simára kigyúrunk. Felületét nagyon vékonyan zsírral, vagy olajjal megkenjük, hogy ne cserepesedjen, száradjon ki. Félórás pihentetés után lisztbe mártjuk a tésztát, és kézzel elkezdjük a formázást. A tépett csipetke-csipedett formázása gyorsan megy. Egy tiszta, enyhén lisztezett konyharuhára apró lukas kis tésztákat tépünk. A hölgyek mégis a sodrott formát kedvelik, és a letépett tésztát két ujj között megsodorják, épp úgy, mintha pénzt számolnának! Egy másik forma a katonás csipetke. Ahol nagy mennyiséget kell készíteni, ott apró kockára vágják a tésztát, és két tenyér között södrik - pödrik, és csipetkére keresztelik. Ha kész a tészta, a levesben kifõzzük. Sûrû tejfellel tálaljuk. Igen finom egytálétel.

Ír-gulyás [leves]

Ír-gulyás
Hozzávalók:
1, 25 dkg juhhús,
25 dkg vegyes zöldség,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
10 szem egész bors,
1 fej kelkáposzta,
60 dkg burgonya,
majoránna,
köménymag,
2 babérlevél,
1 evõkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
2 dkg só.

Elkészítése:
A birkahúsról minden hártyát, faggyút eltávolítunk, és mosás után forrásban lévõ vízzel leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben tartjuk, utána leöblítjük, és kis kockákra vágjuk. Két l hideg vízben fõni tesszük. Amint felforrt, a gézbe kötött fûszereket és a megtisztított hagymát, fokhagymát beletesszük a levesbe. Közben a zöldséget megtisztítjuk, és ujjnyi hasábokra szeleteljük, majd a leveshez adjuk. Amikor a hús és a zöldség félpuha, beletesszük a szintén hasábokra vágott, megtisztított burgonyát és a megmosott 8 cikkre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Amint puhára fõtt, a fûszerzacskót kiemeljük, a levest óvatosan tálba szedjük, meghintjük petrezselyemmel és forrón tálaljuk.

Hamis zöldséges gulyás [leves]

Hamis zöldséges gulyás
Hozzávalók:
fél csomag szójakocka,
fél kg burgonya,
3 db sárgarépa,
2 db fehérrépa,
1 csokor petrezselyem,
2 fej hagyma,
késhegynyi pirospaprika,
késhegynyi õrölt bors,
1 kávéskanál olaj,
1 evõkanál só,
Vegeta.

Elkészítése:
A zöldségeket és a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A szóját 10 órán át vízben áztatjuk, utána szûrjük, és az olajon apróra vágott hagymával megpároljuk (kb. 10 perc). Rászórjuk a pirospaprikát és felengedjük kb. 1 1/2 l vízzel, beletesszük a zöldségeket és a fûszereket. Puhára fõzzük (kb. 20 perc). A végén hozzáadjuk az apróra metélt petrezselymet.

Gulyás türingiai módra [leves]

Gulyás türingiai módra
Hozzávalók:
2 sertésvese,
1 sertésszív,
350-400 g nem túl zsíros dagadó,
3 fej vöröshagyma,
2-3 szelet mézeskalács,
1 citrom,
1 l húsalaplé,
2-4 evõkanál borecet,
2 szegfûszeg,
só,
frissen õrölt bors,
1 teáskanál cukor

Elkészítése:
Ehhez a kiadós türingiai specialitáshoz kitûnõen illik a burgonyagombóc.A sertésvesét és a - szívet megmossuk, eltávolítjuk róla a zsírt és az inakat, majd a dagadóhoz hasonlóan kb. 3 cm nagy darabokra vágjuk. Utána a hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk, a mézeskalácsot ízlés szerint szétmorzsoljuk, vagy apró darabokra vágjuk. A citromot szeletekre vágjuk.A húsalaplét nagy edénybe öntjük, a felkockázott húst a hagymával, borecettel, mézeskaláccsal és a citromszeletekkel együtt hozzáadjuk. Szegfûszeggel, sóval és borssal ízesítjük. A gulyást 25 percig kis lángon, lefedve fõzzük, amíg a húsdarabok meg nem fõnek. Ezek után az ételt ismét sóval, cukorral és ecettel jól megízesítjük.Az elkészült ételt levesestálban vagy 4 tányéron azonnal tálaljuk.

Gulyás német módra [leves]

Gulyás német módra
Hozzávalók:
40 dkg vöröshagyma,
zsír,
só,
pirospaprika,
40 dkg marhahús,
burgonya,
majoranna,
savanyú uborka

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát zsíron fonnyasszunk meg. Megsózzuk, megpaprikázzuk, hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst. Kevés vízzel felöntjük, hagyjuk forrni. Amikor a hús még nem fõtt egészen puhára, apró kockára vágott burgonyát adunk hozzá. Mikor a gulyás megfõtt, tegyünk bele majoránnát, és apróra vágott savanyú uborkát.

Gombagulyás [leves]

Gombagulyás
Hozzávalók:
burgonya,
20 dkg gomba,
1/2 mokkáskanál fûszerpaprika,
csipetke

Elkészítése:
Ugyanúgy készül, mint a burgonyaleves, de most a burgonyával együtt adjunk hozzá 20 dkg elõzõleg megmosott és kb. 1 centiméteres kockákra vágott gombát is, és csak 1,2 liter vízzel engedjük fel. Mivel a gulyáslevesnek színesebbnek kell lenni, fél mokkáskanál fûszerpaprikát keverjünk hozzá. A burgonyalevessel megegyezõen, csipetkével tálaljuk. Hasonló módon készíthetünk szójagulyást is.

Fûszeres borjúgulyás [leves]

Fûszeres borjúgulyás
Hozzávalók:
80 dkg borjúhús,
1 dl olaj,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál pirospaprika,
só,
õrölt bors,
majoránna,
darált paprika,
köménymag

Elkészítése:
A húst megmossuk, és kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A kuktában felhevítjük az olajat, megpirítjuk benne a hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a húst. Folyamatosan kevergetve egészen addig pároljuk, amíg a levét elfövi, akkor forró vízzel felöntjük. Sóval, borssal, fokhagymával, morzsolt majoránnával, késhegynyi õrölt köménymaggal, és télire eltett darált paprikával fûszerezzük, majd a kuktát lezárjuk, és az ételt 25 percig fõzzük. Tálaláskor sós vízben fõtt burgonyát halmozunk egy lapos tányérra; megrakjuk a gulyással, és megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel. Kínálhatunk hozzá erõs paprikát, hogy aki szereti, utólag fûszerezze.Elkészítési idõ: kb. 45 percJó tanács: A sózással vigyázzunk, mert a darált paprika is sós.

Frankfurti gulyásleves [leves]

Frankfurti gulyásleves
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma,
1 kisebb sárgarépa,
1 nagy burgonya,
1 gerezd fokhagyma,
2 evõkanál olaj,
4 frankfurti virsli,
1/2 teáskanál õrölt paprika,
1/2 teáskanál kaporlevél,
1/2 l víz,
1/2 I húsalaplé,
1 kis konzervdoboz hámozott paradicsom,
só,
fekete bors

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk és összevágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és megmosás után szeletekre vágjuk. A burgonyát is meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk. Az olajat serpenyõben felforrósítjuk, az elõ- készített hozzávalókat 5 percig közepes hõfokon pároljuk benne. A frankfurti virslit 1 cm vastag karikákra szeljük és hozzáadjuk. Beletesszük az õrölt paprikát és a kaporlevelet is, majd az egészet jól összekeverjük. Vízzel feleresztjük, majd a húsalaplét hozzáöntjük. A paradicsomot szûrõben jól lecsepegtetjük, nagyobb késsel durvára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez. A levest sóval és borssal utána ízesítjük, felforraljuk, és 1 5 percig mérsékelt lángon fõzzük, míg a burgonyakockák puhák nem lesznek.

Fácángulyás szegediesen [leves]

Fácángulyás szegediesen
Hozzávalók:
2 db fácán,
10 dkg zsír,
1 dkg paprika,
16 dkg sárgarépa,
16 dkg petrezselyemgyökér,
10 dkg hagyma,
2 dkg só,
0,1 dkg törött bors,
5 dkg paradicsom,
10 dkg zöldpaprika,
60 dkg burgonya,
csipetke.

Elkészítése:
A fácánt tollaitól megtisztítjuk, és a rajta maradt pihéket nyílt láng felett lepörköljük. Fejét és csüdjét levágjuk, és eltávolítjuk. Zsíron vöröshagymát pirítunk sárgára, pirospaprikát, törött borsot szórunk rá, és beletesszük a fácánt (a zúzával, a szívvel együtt). Vízzel felöntjük, megsózzuk, és fedõ alatt pároljuk. Hozzáadjuk a sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a zöldpaprikát és paradicsomot. Amikor a hús már annyira megpuhult, hogy elválik a csontjától, kivesszük, kissé lehûtjük, és kicsontozzuk. A kicsontozott húst 2-4 dkg-os darabokra vágjuk, és visszarakjuk a saját levébe. Kockára vágott burgonyát teszünk bele, csipetkét fõzünk bele, és így tálaljuk.

Dunántúli gulyás [leves]

Dunántúli gulyás
Hozzávalók:
4 dkg zsír,
2 ek. liszt,
1 kk. pirospaprika,
1 l víz,
25 dkg marhalábszár,
1 csemegeuborka,
sárgarépa,
fehérrépa,
1 gomba,
1/2 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
2 ek. lecsó,
2 db burgonya,
tejföl

Elkészítése:
A kuktában - rostélyát kivéve - 4 dkg zsírral, két evõkanál liszttel rántást készítünk, majd megszórjuk egy kávéskanálnyi pirospaprikával és felengedjük 1 liter vízzel. Visszahelyezzük a rostélyt, és beleteszünk 25 dkg darabolt marhalábszár-húst, 1 db kisebb hasábokra vágott csemegeuborkát, sárgarépát, fehérrépát, 1 db gombát, 1/2 fej vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, 2 evõkanál lecsót.Sózzuk. Amikor a hús majdnem puha, akkor hozzáadunk 2 db hasábokra vágott burgonyát, és együtt puhára fõzzük. Tejföllel tálaljuk.

Csorda gulyás [leves]

Csorda gulyás
Hozzávalók:
300 g marha lábszár,
300 g füstölt csülök,
150 g lángolt kolbász,
100 g zsír,
200 g burgonya,
150 g vegyes zöldség,
100 g gomba,
100 g vöröshagyma,
50 g reszelt tészta,
150 g zöldpaprika,
paradicsom,
20 g fokhagyma,
5 g kömény,
só,
csöves paprika (ízlés szerint),
20 g fûszerpaprika

Elkészítése:
Az apró kockára vágott vöröshagymát zsírban átpirítjuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a köményt, a 2 x 2 cm-es kockára vágott marha lábszárat, a kicsontozott kockára vágott füstölt csülköt, és annak csontját. Kevés víz aláöntésével pároljuk. Mindig csak kevés víz kerüljön a pároláshoz, hogy ne legyen fõtt hús jellegû ez a finom étel. Míg párolódik a burgonya, a zöldséget megmossuk, tisztítjuk, és 1,5 x 1,5 cm-es kockára felvágjuk. A gombát is tisztítjuk, mossuk, és cikkekre vágjuk. A lángolt kolbászt felkarikázzuk. Ha a hús félpuha, zsírjára lepirítjuk, és ekkor megszórjuk fûszerpaprikával. Rátesszük a zöldséget, a burgonyát, és felengedjük vízzel. A víz mindig kétszerese legyen a gulyás sûrûségének. Ha felforr, belekerül a gomba, reszelt tészta, és a füstölt, felkarikázott lángolt kolbász. Szép lassan pöszörögve fõzzük. Csöves erõs paprika nem hiányozhat a gulyásból. Az ízesítésre fokozott gondot fordítsunk, mert a csülökhústól sós lehet a gulyás. A csordagulyás nem egy könnyû étel, de ha a füstölt csülök helyett füst ízû sóval becsapjuk, és egyben a zöldségek mennyiségét növeljük, úgy "lájtosíthatjuk". Tûzforrón, bográcsból, házi kenyérrel fogyasztva az igazi.

Csirkegulyás [leves]

Csirkegulyás
Hozzávalók:
1 közepes méretû csirke,
1 nagy fej vöröshagyma,
60 dkg burgonya,
3 ek. olaj,
2 gerezd fokhagyma,
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér),
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 csapott ek. piros fûszerpaprika,
késhegynyi törött köménymag,
ízlés szerint só

Elkészítése:
A megtisztított csirkét kis darabjaira vágom, a burgonyát meghámozom, és kockákra aprítom, a zöldségeket tisztítás után felkarikázom, vagy ugyancsak kis kockákra vágom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot felnégyelem. A felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evõkanál vizet. Ezután a tûzre visszatéve belerakom a csirkedarabokat, és mindkét oldalukon lepirítom. Ráöntök 1.5 l vizet, megsózom, beleszórom a köménymagot, és fedõ alatt félpuhára fõzöm. Ekkor hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket, a zöldpaprikát és a burgonyát, majd készre fõzöm. Legvégül adom bele a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, ezután éppen csak egyet forralva rajta, 10 percnyi pihentetés után tálalom.

Csikósgulyás [leves]

Csikósgulyás
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár,
15 dkg vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál köménymag,
2 dkg pirospaprika,
10 dkg zöldpaprika,
2 paradicsom,
40 dkg burgonya,
8 dkg metélttészta,
só,
zsír

Elkészítése:
A marhahúst vékony csíkokra vágjuk. Forró zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a köménymagot.Megszórjuk édes-nemes pirospaprikával, és azonnal felengedjük kevés vízzel. Amikor zsírjára párolódott, beletesszük a húst, megsózzuk és letakarva, mindig csak rövid lében pároljuk. A félig puha húshoz adjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, majd a cikkekre darabolt paradicsomot, késõbb a metéltre vágott burgonyát. Amikor minden megpuhult, vízzel felengedjük, s forrásban lévõ gulyásba beleszórjuk a tojásból és lisztbõl gyúrt metélttésztát is. Készre fõzzük.

Csíki gulyás [leves]

Csíki gulyás
Hozzávalók:
40 dkg marhabélszín,
1 fej hagyma,
1 ek zsír,
1 ek paprika,
1 gerezd fokhagyma,
kömény,
fél kg savanyú káposzta,
3 dkg rizs,
tejföl

Elkészítése:
Egy nagy fej hagymát felkockázok és a zsírban, fedõ alatt megpirítom. Rászórom a paprikát, a fokhagymát, a felkockázott húst és annyi vizet, hogy jól ellepje. Mikor a hús félig megpuhult, beleteszem az egyszer átmosott savanyú káposztát, a megmosott rizst és a káposztától függõen sózom. Az egészet fedõ alatt puhára fõzöm és tejföllel bõven megöntözve tálalom.

Császárgulyás [leves]

Császárgulyás
Hozzávalók:
60 dkg borjúcomb v. lapocka,
10 dkg csemege szalonna,
1 nagy fej hagyma,
só,
1 késhegynyi fehérbors,
1/2 citrom,
1 evõkanál kapribogyó,
4 dl húsleves,
1,5 dl tejföl,
1 evõkanál liszt,
csipetnyi cukor

Elkészítése:
A húst 2 cm-es kockákra, a szalonnát 1/2 cm-es kockákra vágom.A szalonnakockákat egy lábasban megolvasztom, és hozzáadom a finomra vágott hagymát, majd a húst. Kevergetve 5 percig pirítom. Megsózom, borsozom. A megmosott 1/2 citromot vékonyra felszeletelem, és a kaprival együtt a húshoz adom. A lábost lefedem, és az egészet 5 percig párolom.A citromot kiveszem, és levest a húsra öntöm. Lefedve kb. 25 perc alatt puhára párolom. Ekkor beleöntöm a liszttel összekevert tejfölt, és még néhány percig forralom. Sóval, borssal, cukorral, és ha kell, egy kis citrommal ízesítem.Nagyon jól illik hozzá a burgonyagombóc vagy a zsemlegombóc, és a friss fejes saláta.

Csángó gulyás [leves]

Csángó gulyás
Hozzávalók:
1 vöröshagyma,
35 dkg marhalábszár,
csapott ek. piros paprika,
2 gerezd fokhagyma,
1 kk. õrölt kömény,
1 kk. só,
negyed kg savanyú káposzta,
3 dkg rizs,
tejföl,
olaj

Elkészítése:
Két evõkanál olajon, fedõ alatt aranyszínûre pirítunk egy fej összevagdalt vöröshagymát, átsütjük rajta a kockára vágott marhalábszárat, meghintjük egy csapott evõkanál piros paprikával és leöntjük fél liter vízzel. A fokhagymával, egy kávéskanál köménnyel meg sóval ízesítjük, és lefedve másfél óráig fõzzük. Ekkor hozzáadunk negyed kiló, levétõl alaposan kinyomkodott savanyú káposztát és a rizst, és annyi vizet öntünk rá, hogy bõven ellepje. Addig fõzzük, míg minden puha lesz benne. Tejföllel tálaljuk.

Brokkolis szarvas-gulyás [leves]

Brokkolis szarvas-gulyás
Hozzávalók:
1 kg szarvashús / bármelyik csont nélküli részét felhasználhatjuk/
5 dkg zsiradék,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kanál pirospaprika,
só,
köménymag / egész /,
majoránna, ízlés szerint,
30 dkg brokkoli,
40 dkg burgonya,
1 csokor friss bazsalikom,
1kanál liszt,
3 dl tejföl,
Csipetke:
1 tojás,
2 kanál liszt.

Elkészítése:
A húst jól megmossuk, és apró kockára vágjuk. A zsiradékot felforrósítjuk és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majoránnát, egész köményt, õrölt borsot, végül a húst. Állandó keverés mellett pirítjuk, majd felengedjük hideg vízzel, amennyi ellepi.Sóval ízesítjük, és fedõ alatt puhára pároljuk. Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a rózsáira szedett brokkolit és az aprított friss bazsalikom levelet. Készre fõzzük. A 3 dl tejföl és 1 kanál liszt keverékével behabarjuk. 1 tojásból, 2 kanál liszttel csipetkét készítünk, és a kész gulyáshoz adjuk. Aki hosszabb lével szereti, az elején több vizet tölt hozzá. Forrón tálaljuk.

Bográcsgulyás [leves]

Bográcsgulyás 1.
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár,
3 fej vöröshagyma,
40 dkg burgonya,
1 csapott evõkanál fûszerpaprika,
1 kávéskanál köménymag,
1 paradicsom,
8 dkg zsiradék,
2 gerezd fokhagyma,
1/3 üveg csemege paprika krém (vagy 1 kis tubus),
2 db zöldpaprika,
csipetke.

Elkészítése:
A húst kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és alaposan megmossuk. Az elõhevített zsiradékban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tûzrõl levéve meghintjük paprikával. Jól elkeverjük, hozzáadjuk a húst, kevés vízzel felengedjük és visszatesszük a tûzre. Piros Arannyal, zúzott fokhagymával és õrölt köménnyel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára párolódott, hozzáadjuk a szintén 1 cm-es darabokra vágott burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot. Csontlével felengedjük, és készre fõzzük. Külön fõzött csipetkével tálaljuk.

Babgulyás marhahúsból [leves]

Babgulyás marhahúsból
Hozzávalók:
25 dkg szárazbab,
60 dkg marhalábszár vagy lapocka,
3-4 ek. olaj,
1 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 csapott ek. pirospaprika,
1 paradicsom,
1 zöldpaprika,
1 csapott ek. Piros Arany krém és gulyáskrém,
20 dkg vegyes zöldség,
só,
1 kiskanál cseresznyepaprika-krém.

Elkészítése:
A babot az ételkészítés elõtti este átválogatjuk, majd hideg vízbe áztatjuk. A húst 1 centis kockákra vágjuk. Az olajon a fölaprított vöröshagymát a zúzott fokhagymával együtt megfuttatjuk. A húst hozzáadjuk, megpirítjuk, és a tûzrõl levéve a pirospaprikát is belekeverjük. A paradicsomot, meg a kicsumázott paprikát, apróra vágjuk, a húshoz adjuk és Piros Arany krémmel, gulyáskrémmel ízesítjük. Egy kevés vizet aláöntve kis lángon pároljuk. A lecsöpögtetett babot a kis kockára vágott vegyes zöldséggel együtt enyhén sós vízben, fõzni kezdjük. Amikor a hús is és a bab is már majdnem puha, összeöntjük. Annyi vízzel hígítjuk, amennyi levest szeretnénk kapni. A cseresznyepaprika-krémmel ízesítjük, és teljesen puhára fõzzük. Csipetkét is tehetünk bele.

Babgulyás [leves]

Babgulyás
Hozzávalók:
1 pár kolbász,
1 kis doboz (425 ml) konzerv fehérbab,
1 kis doboz (425 ml) konzerv vesebab,
1 doboz (850 ml) hámozott paradicsom,
1 kis szál póréhagyma,
1 5 dkg burgonya,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 evõkanál olaj,
1/2 csokor friss vagy 1/2 teáskanál szárított majoránna,
só,
bors

Elkészítése:
A megtisztított hagymát és fokhagymát olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, és néhány percig pirítjuk. A paradicsomot a konzervdobozban villával összetörjük, és a levével együtt a hagymás burgonyához öntjük. Fedõ alatt 10-15 percig fõzzük. A megtisztított, felkarikázott pórét, a kétféle, lecsöpögtetett babkonzervet, és a karikákra vágott kolbászt a levesbe tesszük. Sóval, borssal, majoránnával ízesítjük, és kb. 10 percig fõzzük. Friss majoránnával díszítjük.

Árvagulyás leves [leves]

Árvagulyás leves
Hozzávalók:
2-3 krumpli,
1 fej vöröshagyma,
2 sárgarépa,
1 petrezselyem,
karalábé,
zsír,
pirospaprika,
a galuskához:
2 tojás, liszt, só,víz.

Elkészítése:
Egy evõkanál zsírban egy közepes nagyságú hagymát üvegesre párolunk. Késhegynyi pirospaprikát adunk hozzá. A hagymás zsírt, a zöldséget kevés só és víz hozzáadásával fedõ alatt pároljuk. Amikor mindezek megpuhultak, forró vízbe öntjük. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit. Elkészítjük a galuskát, és beleszaggatjuk. Tetszés szerint sózzuk. A galuskát - nokedlit - úgy készítjük, hogy két tojáshoz csipetnyi sót adunk, két evõkanál vizet és annyi lisztet, hogy könnyen kavarható legyen. A tésztát akkor szaggatjuk a levesbe, amikor a krumpli félig megfõtt.

Alföldi vörösboros birkagulyás [leves]

Alföldi vörösboros birkagulyás
Hozzávalók:
1 kg csontos birkahús,
70 dkg burgonya,
2 dl vörösbor,
2 közepes fej vöröshagyma,
1 édes csöves paprika,
kis darabka, csípõs paprika,
1 paradicsom,
2 evõkanál zsír (vagy olaj),
3 gerezd fokhagyma,
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
0,5 dl ecet,
1 evõkanál só.

Elkészítése:
Aki nem szereti a birkahús jellegzetes ízét, a következõ módon készítse el fõzésre a húst, amelynek ezután már nem lesz faggyús "birkaíze": a húsról le kell szedni az összes faggyút, valamint a hártyákat is le kell húzni. A húst forrásban lévõ, ecettel ízesített vízbe teszem, majd az újraforrástól számított 3 percnyi fõzés után a tûzrõl lehúzom, és a vízben hagyom kihûlni. Ezután tiszta vízzel többször leöblítem, és leszûröm. A húst egyforma nagyobb kockákra vágom. A burgonyát meghámozom, és hasábokra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, majd a zsíron üvegesre fonnyasztom. A tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, ezután azonnal ráöntök 2 evõkanál vizet, és a tûzre visszateszem. Rárakom a húsdarabokat, és erõs lángon, kevergetés közben lepirítom. Aláöntök egy pohárka vizet, és fedõ alatt, a hús gyakori kevergetése közben puhára párolom, idõnként elfõtt levét pótolva kevés forró vízzel. Közben megsózom, és a zúzott fokhagymát is belekeverem. Ha már puha, belekarikázom a zöldpaprikát és a csípõs paprikát, ezután ráteszem a burgonyát. Annyi vízzel töltöm fel, amennyi jól ellepi az egészet. A burgonyát is puhára fõzöm benne, végül belekarikázom a paradicsomot és beleöntöm a vörösbort. Fedetlenül addig forralom, amíg csak annyi lé marad a fazékban, amennyi éppen ellepi az ételt. Megkóstolom, s ha szükséges, utánsózom.

Tejfölös gyöngyös leves [leves]

Tejfölös gyöngyös leves
Hozzávalók:
Egy gyöngytyúk,
20 dkg vegyes leveszöldség,
1 fej hagyma,
1 babérlevél,
1 kanál étolaj,
1 kanál liszt,
egy kis kanál pirospaprika,
só,
1 dl tejföl,
fél citrom,
törött bors.

Elkészítése:
A gyöngytyúkot egészben, 2 liter vízben, a megtisztított, szintén egészben hagyott zöldséggel, a hagymával, és a babérlevéllel puhára fõzzük. Az étolajban a lisztet zsemleszínûre pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, hidegvízzel felöntjük, és rászûrjük a levest.Belekeverjük a tejfölt, ízesítjük törött borssal, citromlével. A zöldséget vékony metéltre, a húst pedig darabokra vágva tesszük a levesbe.

Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával [leves]

Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával
Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk,
25 dkg tisztított leveszöldség,
1 db paradicsom,
1 db paprika,
1 db vöröshagyma,
2 csomó petrezselyemzöldje,
2 g sáfrányos szeklice,
2 g egész bors, só.
A daragaluskához:
10 dkg búzadara,
5 dkg liba- vagy sertészsír,
1 db tojás, só

Elkészítése:
A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük fõni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyözõ forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre fõzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tûzrõl, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszûrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne fõtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.A daragaluska készítése:A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hûtõben pihentetjük. Vizes evõkanállal apró galuskákat szaggatunk belõle, és sós vízben kifõzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tûzrõl lehúzzuk az edényt, és fedõ alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.Elkészítési idõ: 90 perc

Gyöngytyúkhúsleves nagyi módra [leves]

Gyöngytyúkhúsleves nagyi módra
Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk (kb. 1.5 kg),
20 dkg sárgarépa,
20 dkg petrezselyemgyökér,
2 db zellergumó,
1 db vöröshagyma,
1/4 köteg petrezselyem,
3 db húsleveskocka,
15 dkg tészta (szarvacska)

Elkészítése:
A jól megtisztított, megmosott gyöngytyúkot zsineggel formázzuk, azaz a lábakat és a szárnyakat a testhez kötjük, majd kockákból készült húslevesben feltesszük fõni. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Kb. 1-1,5 órai lassú forralás után hozzáadjuk a leveshez. Készre fõzzük. Tálaláskor a gyöngytyúkot negyedekbe daraboljuk, leves tálba helyezzük, a zöldséggel és a kifõzött tésztával együtt. Rámerjük a forró levest, és tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.Elkészítési idõ: 150 perc

Gyöngyileves [leves]

Gyöngyileves
Hozzávalók:
1.5- 1.8 kg-os gyöngytyúk,
20 dkg levestészta (csiga, vagy cérnametélt),
1 közepes vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 kk egész bors,
4-4 kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 kis fej karalábé,
1 zellergumó,
2-3 burgonya,
2-3 dkg só,
3-3.5 l víz

Elkészítése:
A megtisztított gyöngytyúkot az elkészítés elõtt legalább 1 napig pihentetjük. A húsa sötétlila színû, de fõzéskor kifehéredik. Nagyobb darabokra bontjuk, fazékba tesszük és felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, a fokhagymát és a borsot. Lassú tûzön fõzzük, hogy tiszta maradjon a leve. Amikor a hús félfövésben van, hozzáadjuk a sót, a zöldségeket, végül a burgonyát.Mikor megfõtt, finom szitán leszûrjük. A kész levesbõl vegyünk ki kb. fél litert, abban fõzzük ki a tésztát. Forrón tálaljuk.

Kunsági pandúrleves [leves]

Kunsági pandúrleves
Hozzávalók:
3 fiatal galamb vagy 3 fiatal csirke,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
5 dkg vöröshagyma,
5 dkg karalábé,
5 dkg zeller,
néhány szem feketebors,
só,
pirospaprika,
szerecsendió-virág,
egy kis gyömbér,
1 gerezd fokhagyma,
egy kevés paradicsompüré,
4 dkg zsír,
2 dl tejföl.

Elkészítése:
A megtisztított galambokat vagy csirkéket negyedekre daraboljuk, és hideg vízben feltesszük fõni. Ha forrásnak indult, lehabozzuk, bezöldségeljük, és fûszerezzük. A puhára fõtt galambokat kiszedjük a levesbõl, a leszûrt levet pedig barnára pirított rántással és egy héjastól feldarabolt fél citrommal felfõzzük. Hozzátesszük a galamb-negyedeket, a karikára vágott zöldséget és 2 dl tejfölt, utánízesítjük, még néhány percig forraljuk, majd forrón tálaljuk. Tálaláskor sós vízben kifõtt lúdgégetésztát teszünk bele.

Hédervári galambleves [leves]

Hédervári galambleves
Hozzávalók:
2 galamb,
10 dkg sárgarépa,
5 dkg petrezselyemgyökér,
5 dkg zeller,
5 dkg vöröshagyma,
só,
bors,
gyömbér,
2 tojás,
1.5 dl tejszín,
1 kávéskanál liszt,
2 dkg zsír.

Elkészítése:
A megtisztított öreg galambokat négy-négy darabba vágjuk, és hideg vízben tesszük fel fõni. Miután felforrott, lehabozzuk, beletesszük a vegyes zöldséget, a fûszereket, megsózzuk, és lassú forralással puhára fõzzük. A levest leszûrjük. A galambok húsát a csontokról leszedve finomra vagdaljuk, megsózzuk, borsozzuk, egy tojást és a lisztet hozzákeverve, dió nagyságú gombócokat készítünk belõle, és belefõzzük a leszûrt levesbe. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojássárgájával behabarjuk, és citrommal ízesítjük.

Gyenge zöldséges galambleves csigatésztával [leves]

Gyenge zöldséges galambleves csigatésztával
Hozzávalók:
4 egészen fiatal galambfióka,
1 vastag petrezselyemgyökér,
2 sárgarépa,
1-1 kis fej karalábé és zellergumó,
1 közepes vöröshagyma,
3 kelbimbó,
10-15 szem bors,
kevés só,
1 mk õrölt rozmaring,
késhegynyi sáfrányos szeklice,
1 közepes krumpli,
4-5 karika enyhén csípõs zöldpaprika,
2 l víz,
3 marék csigatészta.

Elkészítése:

A galambokat megtisztítjuk, fejüket, körmeiket levágjuk és eldobjuk. a megtisztított zöldségeket hosszában 2-3 részre daraboljuk, a zellert és karalábét négybe vágjuk, a krumplit egészben hagyjuk. Ezeket a hagymával és a kelbimbóval együtt tesszük fel hideg vízben, közepes lángra. Ha felforrt, megsózzuk, és takarékon fõzzük addig, míg a hús meg nem puhul. Közben enyhén sós olajos/zsíros vízben kifõzzük a csigatésztát. Ha a leves megfõtt, leszûrjük, a galambokat húsvágó ollóval félbevágjuk,Tálaláskor a felforrósított levesbe a félbevágott galamb mellé ízlés szerint szedjük a zöldségeket és a csigatésztát.

Galambhúsleves [leves]

Galambhúsleves
Hozzávalók:
2-3 galamb,
sárgarépa,
zöldség,
karalábé,
zöldpaprika,
paradicsom,
só,
liszt,
víz,
1 tojás a levestésztához.

Elkészítése:
A megpucolt galambokat szétdaraboljuk, és vízben feltesszük fõzni. Az elsõ forrás után a leves habját leszedjük, majd beletesszük a zöldségeket, és sóval ízesítjük. Mikor a hús megfõtt kiskocka tésztát fõzünk hozzá.

Galambbecsinált-leves [leves]

Galambbecsinált-leves
Hozzávalók:
2 gyenge,
fiatal galamb,
1, 5 evõkanál olaj,
15 dkg leveszöldség,
2 dkg liszt,
fél citrom,
1 tojássárgája

Elkészítése:
A megtisztított galambokat négybe vágjuk, és a zsiradékon, gyengén megsózva, fedõ alatt félpuhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a leveszöldséget (sárgarépa, petrezselyemgyökér, egy kis zeller), zsírjára pirítjuk, és egy kanál liszttel lehintjük. Utána vízzel felengedjük, és a húst puhára fõzzük. A tûzrõl levéve, egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverünk 1 tojássárgáját. Citromkarikákkal tálaljuk.

Falusi galambleves [leves]

Falusi galambleves
Hozzávalók:
4 db fiatal galamb,
200 g sárgarépa,
100 g fehérrépa,
100 g zeller,
20 g vaj,
50 g champignon gomba,
50 g burgonya,
30 g vöröshagyma.
Ízlés szerint:
Só,
szemes bors,
sáfrány,
szeklice,
rozmaring ág,
1/2 csomag petrezselyemzöld,
finommetélt csíktészta 20 g személyenként

Elkészítése:
A megtisztított galambokat láng felett perzseljük át. Így a kezdõ kis tollpihéket (szõrszálakat) könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután jól megmossuk, a kis lábacskákat rajta hagyjuk, de a körmeit levágjuk. Gondosan megnézzük, hogy begy, nyelõcsõ ne maradjon benne. Hideg vízbe feltesszük fõzni. Ha felforr, lehabozzuk, majd a sárgarépa felével, és a többi - hasábra vágott - zöldséggel, egész gombával, kis egész burgonyával, héjas vöröshagymával bezöldségezzük, a fûszerekkel beízesítjük. A maradék sárgarépát lereszeljük, kevés vajon átpirítjuk, és a levesünkbõl vett egy merõkanálnyi lében kiforraljuk, majd a leveshez hozzászûrjük. Így a leves gyönyörû aranysárga lesz, és nem lesz zsíros. A sáfrány, vagy a vöröshagyma héja is ezt a célt szolgálja. Szép lassú, gyöngyözõ forrással készre fõzzük ezt az igen finom levest. Tálaláskor a galambokat nagyságától függõen félbe, vagy negyedekre vágjuk. A levesestálba hasáb zöldségekre tesszük, mellé rakjuk a házi kifõtt finommetéltet, és rászûrjük az aranysárga, kristálytiszta galamblevest, máját, belsõségeket, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Egy jó tanács: a tésztát mindig külön fõzzék ki, akár a levében - így finomabb -, akár külön vízben, de ilyenkor pici olajjal, vagy leves-zsírral keverjék át a kifõtt, leöblített tésztát.

Tárkonyos csirkeleves tejszínes habarással [leves]

Tárkonyos csirkeleves tejszínes habarással
Hozzávalók:
1/2 kg csirkehús,
2,5 l víz,
tárkony,
só,
3 gerezd fokhagyma,
sárgarépa,
fehérrépa,
zeller,
karalábé,
karfiol,
zöldborsó,
0,25 l tejszín,
pár csepp citromlé

Elkészítése:
A csirkehússal és vízzel megtöltöttem a lábasomat. Tettem bele elég sok tárkonyt (egy kis kupac volt a tenyeremben), sót, 3 gerezd fokhagymát. Amikor a hús majdnem kész volt, beletettem az apróra vágott zöldséget. Mikor épp jó volt, a konzerv zöldborsót. Amikor az egész készre fõtt, kivettem a farhátat (csak a melle maradt benne), tejszínes habarással sûrítettem. Cseppentettem bele egy kis citromlevet.

Tárkonyos csirkeleves tejszínes habarással [leves]

Tárkonyos csirkeleves tejszínes habarással
Hozzávalók:
1/2 kg csirkehús,
2,5 l víz,
tárkony,
só,
3 gerezd fokhagyma,
sárgarépa,
fehérrépa,
zeller,
karalábé,
karfiol,
zöldborsó,
0,25 l tejszín,
pár csepp citromlé

Elkészítése:
A csirkehússal és vízzel megtöltöttem a lábasomat. Tettem bele elég sok tárkonyt (egy kis kupac volt a tenyeremben), sót, 3 gerezd fokhagymát. Amikor a hús majdnem kész volt, beletettem az apróra vágott zöldséget. Mikor épp jó volt, a konzerv zöldborsót. Amikor az egész készre fõtt, kivettem a farhátat (csak a melle maradt benne), tejszínes habarással sûrítettem. Cseppentettem bele egy kis citromlevet.

Spárgaleves [leves]

Spárgaleves
Hozzávalók:
csirkeaprólék,
25 dkg spárga,
3 dkg vaj,
2 tojás,
liszt,
tejföl,
só,
cukor,

Elkészítése:
Annyi vízben teszünk fel fõni megtisztított csirkeaprólékot, amennyi ellepi, és fedõ alatt, kis lángon félpuhára fõzzük. Ekkor belerakunk 25 deka megtisztított, ujjnyi darabokra vágott spárgát, a levét hideg vízzel 1,20 liternyire hígítjuk, és sóval meg mokkáskanálnyi cukorral ízesítjük, és együtt teljesen puhára fõzzük. Három deka vajból egy sárga rántást készítünk, és besûrítjük vele a levest. Ha sûrûbben akarjuk adni, egy nyers tojást csipetnyi sóval meg annyi liszttel keverjünk össze, amennyit felvesz, és apró galuskákat szaggatunk a levesbe. A tálban simára keverünk egy deci tejfölt egy tojássárgájával, és erre apránként, kevergetve, rámerjük a forró levest.

Orosz csirkeleves [leves]

Orosz csirkeleves
Hozzávalók:
1 kisebb csirkeaprólék,
25 dkg vegyes leveszöldség,
1 kis fej vöröshagyma,
1 db ököl nagyságú cékla,
10 dkg savanyú káposzta,
1 db közepes nagyságú burgonya,
1 dl tejföl,
1 csapott evõkanál paradicsompüré,
1 csokor petrezselyemzöld,
ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítése:
A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom, fazékba teszem és másfél liter sózott vízben félpuhára fõzöm. Közben a zöldségféléket megtisztítom, és gyufaszálnyi darabokra vágom. A burgonyát és a vöröshagymát hámozás után kis kockákra vagdalom. Ha a csirkehús félig megfõtt, az összes zöldséget (a savanyú káposzta kivételével) hozzáteszem, és tovább fõzöm. Ha minden megpuhult, akkor teszem a levesbe az apróra metélt savanyú káposztát. 5 percnyi forralás után ízesítem a paradicsompürével, a törött borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáöntöm a tejfölt, és jól kiforralom.Elkészítési ideje: 60 perc

Mazsolás-boros csirkeleves [leves]

Mazsolás-boros csirkeleves
Hozzávalók:
1 nagyobb csirke v. 1 kg darabolt csirke,
ill. aprólék,
1 csomó leveszöldség,
1 citrom,
2 dl fehérbor,
6 dkg vaj,
2 dkg liszt,
10 dkg mazsola,
5 dkg cukor,
1 ek. enyhe ecet,
2 dl tejföl,
2 dkg só,

Elkészítése:
Kisebb darabokra vágjuk a megtisztított csirkét, és 2 l hideg vízben, a megtisztított, négyrét vágott zöldséggel, sóval feltesszük fõni. A citrom felét héjastól karikákra vágjuk, és 2 dl vízben egy külön edényben ezt is megfõzzük. Egy harmadik edényben, a borban, néhány kanál csirkelevesben, a cukorral ízesítve, megfõzzük a mazsolát. A vajból a liszttel világos rántást sütünk, egy kevés hideg vízzel felengedjük, és a zöldséges csirkeleveshez öntjük. Ugyancsak a leveshez adjuk a maradék fél citrom levét, a borban fõzött mazsolát levével együtt, és néhány perces forralás után tejfölözve adjuk asztalra.

Mandulás csirkehúsleves [leves]

Mandulás csirkehúsleves
Hozzávalók:
0,5 kg csirkeaprólék,
1 csirkehúsleves-kocka,
1 ek. ételízesítõ,
1,5 l víz,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 kimagozott cseresznyepaprika,
3 dkg leforrázott,
õrölt mandula,
1 ek. vaj,
1 ek. kukoricaliszt,
1 ek. citromlé,
só,
tojássárgája,
2 ek. tejszín.

Elkészítése:
Lassú tûzön, petrezselyemmel, cs. paprikával, lefedve megfõzzük a csirkét. Hozzáadjuk a leveskockát, ételízesítõt, mandulát és még 10 percig fõzzük. Vegyük le a tûzrõl, szedjük ki a húst.Készítsünk világos rántást a vajból és kukoricalisztbõl.Ha kihûlt a leves, jól keverjük el a tojássárgájával, tejszínnel, citromlével, rántással. Tegyük vissza a tûzre, de forraljuk, csak melegítsük kb. 5 percig.Csészében, pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Kati zöldborsólevese [leves]

Kati zöldborsólevese
Hozzávalók:
csirkeaprólék,
2 ek. olaj,
egy csomó sárgarépa,
60 dkg zöldborsó,
petrezselyem,


Elkészítése:
Annyi sós vízben, amennyi ellepi, majdnem puhára fõzünk csirkeaprólékot. Egy másik edényben két evõkanál olajon néhány percig sütünk egy csomó megtisztított karikára vágott sárgarépát, majd beleforgatunk 60 deka megtisztított zöldborsót. Egy kissé megsózzuk, és együtt, saját levében öt percig pároljuk. Hozzáadjuk levével együtt az aprólékot, és addig fõzzük, amíg a borsó meg a répa meg nem puhul. Közben egy kis lábasban, annyi vízben. amennyi éppen ellepi, nagyon puhára fõzünk egy nagy maréknyi jól megmosott zöldborsóhéjat (a legzsengébbeket válogatjuk ki hozzá), majd a turmixgépben pépesítjük, és tésztaszûrõn keresztül - nehogy szálkás részek belekerüljenek - a leveshez öntjük, ezzel sûrítjük. Még néhány percig forraljuk, majd egy nagy csokor, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. (Még kiadósabb, ha apró galuskákat is fõzünk a levesbe, de az már hizlal.)

Gombás raguleves [leves]

Gombás raguleves
Hozzávalók:
2 csirkeaprólék,
10 dgk gomba,
vöröshagyma,
zöldségek,
pirospaprika,
petrezselyem,
1 gyömbérgyökér,
1/2 szerecsendió,
1 mokkáskanál édes kömény és majoranna,
tejföl

Elkészítése:
2 csirkeaprólékhoz veszünk 10 dkg gombát. Az aprólékot puhára fõzzük, közben zsíron üvegesre pirítunk vöröshagymát és a gomba, valamint zöldségek hozzáadása után kevés vízben az egészet megpároljuk. Ha puha, akkor megszórjuk pirospaprikával, apróra vágott petrezselyemzölddel és ráöntjük a puhára párolt aprólékot. Egy fém teatartóba teszünk 1 gyömbérgyökeret, 1/2 szerecsendiót, 1 mokkáskanál édes köményt és majoránnát, és a levessel fõzzük 5-20 percet. Tálaláskor a tányérba 1-1 kanál tejfölre szedjük a levest.

Galíciai leves vegyes húsokból [leves]

Galíciai leves vegyes húsokból
Hozzávalók:
25 dkg száraz fehér bab,
25 dkg csirkehús,
25 dkg marharostélyos,
10 dkg füstölt sonka,
10 dkg kicsontozott sertésoldalas,
1 fej fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1/4 fej fehér káposzta,
1 szál sárgarépa,
4 szem burgonya,
1 evõkanál olaj,
1 evõkanál borecet,
1 evõkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
egy kevés só.

Elkészítése:
A babot egy éjszakán át, áztatjuk. A vizet leöntjük róla, és a babot nagy fazékban, annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük fõni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kicsontozott és darabokra vágott csirke-, marha-, sertéshúsokat, sonkát, egészben a vöröshagymát és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Takaréklángon, lefödve kb. 2 óra hosszat fõzzük. Ha szükséges, leszedjük a habját, illetve forró vízzel pótoljuk az elfövõ vizet. Újabb 30-40 percig fõzzük a vastagra szeletelt káposztával, a kockákra vágott burgonyával és sárgarépával. Ízesítjük az olajjal, a borecettel, és megsózzuk. Szükség esetén még fõzzük fedõ nélkül, hogy jó sûrû levest nyerjünk. A levét 4 levesestálba, zöldpetrezselyemmel behintve tálaljuk, majd a felszeletelt húsokat a zöldségekkel utána fogyasztjuk.Készíthetjük csak egyfajta húsból is, akár csirke-, akár marhahúsból vagy füstölt sonkából. Mindig új ízeket nyerhetünk.

Fõtt jérce [leves]

Fõtt jérce
Hozzávalók:
2 sárgarépa,
1 kisebb karalábé,
1 fej vöröshagyma,
1 szegfûszeg,
2 szál petrezselyemzöld,
1 zellerzöld levélnyéllel,
2 póréhagyma zöld részével,
3 l víz,
5 fehér egész bors,
só,
2 ágacska szárított kakukkfû,
1 babérlevél,
1 jérce

Elkészítése:
Meghámozzuk a répát és a karalábét, és felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és beleszúrjuk a szegfûszeget A petrezselyemzöldet, mosás után megtöröljük, és felaprítjuk. Megtisztítjuk, és megmossuk, majd felaprítjuk a zellerzöldet és a póréhagymát. Az összes hozzávalót felöntjük vízzel, és sóval, borssal, kakukkfûvel meg babérlevéllel együtt tesszük fel fõni. A jérce szárnyát és alsó combját összeköthetjük, a zöldségekhez tesszük, és kb. 60 percen át gyengén forraljuk (a víznek soha nem szabad erõsen forrnia). Egy óra letelte után ellenõrizzük, megfõtt-e a hús: ha hústûvel a jérce felsõ combjába szúrunk és a hús leve tiszta, akkor megfõtt a jérce. Lehûlés után feldaraboljuk. A levest átpasszírozzuk, benne hagyjuk a jércét, vagy másik edénybe téve lefedve hûvös helyre tesszük. A fõtt jérce 4-6 fõre elegendõ, és 2-3 napig eláll a hûtõszekrényben. A levet felhasználásig (legfeljebb 6 hónapig) jól záródó edényben mélyhûtõben lehet tárolni.

Dán csirkeleves [leves]

Dán csirkeleves
Hozzávalók:
1 konyhakész csirke (kb. 1,2 kg-os),
1 szál sütni való kolbász,
75 dkg lisztes burgonya ,
1 csomó leveszöldség
25 dkg sárgarépa,
1 fej vöröshagyma
1-2 evõkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld
só,
bors

Elkészítése:
A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. A megtisztított hagymát félbevágjuk. A csirkét megmossuk, a leveszöldséggel és a hagymával együtt fazékba tesszük, majd felöntjük 1,1/2 I vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és 40 percig fõzzük. Közben a sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A csirkét kivesszük a levesbõl és kihûtjük. A levest átszûrjük, majd megfõzzük benne a sárgarépát. A megfõtt répát kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk, majd a levesben kb. 20 percig fõzzük. Néhány burgonyakockát kiszedünk, és félreteszünk, a többit a levessel együtt összeturmixoljuk. A csirkét kicsontozzuk, bõrét lehúzzuk, húsát csíkokra metéljük. A petrezselyemzöldet megmossuk és lerázzuk. Néhány szép levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.A kolbász bõrét lehúzzuk, és a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk. Serpenyõben olajat forrósítunk, és a gombócokat közepes lángon aranybarnára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon kissé a csirkehúst is megpirítjuk.A sárgarépát, a burgonyakockát, a csirkehúst és a gombócot visszarakjuk a levesbe és összemelegítjük. Petrezselyemlevéllel díszítjük.

Csirkehúsleves paradicsommal [leves]

Csirkehúsleves paradicsommal
Hozzávalók:
1 kg csirke aprólék,
0,5 kg marha-velõscsont,
2,5 l víz,
1 póréhagyma,
1 vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 paszternák,
3 zellerlevél,
csipet kakukkfû,
szemes bors,
körömnyi babér,
2 szem szegfûszeg,
2 hámozott,
kimagozott,
apróra vágott paradicsom,
1 ek. apróra vágott snidling,
só.

Elkészítése:
A csontot a vízben lefedve fõzzük 30 percig.Szedjük le a habot, tegyük bele a vörös-, fok- és póréhagymát, répákat, zellerlevelet, fûszereket, csirkét.Lefedve fõzzük puhára. Ha kész, szûrjük le.A húst, zöldséget melegített tálra tegyük. A levest öntsük vissza a fazékba, tegyük bele a paradicsomdarabokat. Fõzzük még 10 percig.Metélõhagymával megszórva tálaljuk.

Csirkehúsleves dióval [leves]

Csirkehúsleves dióval
Hozzávalók:
1 l tyúkhúsleves (leveskockából is készülhet),
1 szem burgonya,
3 dkg zsír,
1 fej vöröshagyma,
3 dkg meghámozott dióbél vagy mandula,
18 dkg kicsontozott sült csirkehús,
1, 5 dl tejföl,
1-2 evõkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
egy kevés só,
törött bors.

Elkészítése:
A húslevest a fazékban felforraljuk, és 10-15 percig fõzzük a meleg levesbe tett, kockára vágott burgonyával, amíg az meg nem puhul. Ügyeljünk arra, hogy a burgonya ne fõjön szét! Közben serpenyõben megmelegítjük a zsírt, aranyszínûre pároljuk benne a feldarabolt vöröshagymát és a dióbelet, ill. mandulát. Ezt kiegészítve a csirkehús felével és néhány kanál levessel turmixgépben sima péppé keverjük. A masszát elegyítjük a húslevessel és a kis kockákra vágott maradék sült csirkével. Egy percen át fõzzük, megsózzuk, megborsozzuk, tejföllel és finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Forrón tálaljuk.

Csirkegulyás [leves]

Csirkegulyás
Hozzávalók:
1 közepes méretû csirke,
1 nagy fej vöröshagyma,
60 dkg burgonya,
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér),
3 evõkanál olaj,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
1 csapott evõkanál piros fûszerpaprika,
késhegynyi törött köménymag,
ízlés szerint só.

Elkészítése:
A megtisztított csirkét kis darabjaira vágom, a burgonyát meghámozom, és kockákra aprítom, a zöldségeket tisztítás után felkarikázom, vagy ugyancsak kis kockákra vágom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot felnégyelem. A felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evõkanál vizet. Ezután a tûzre visszatéve belerakom a csirkedarabokat, és mindkét oldalukon lepirítom. Ráöntök 1,5 l vizet, megsózom, beleszórom a köménymagot, és fedõ alatt félpuhára fõzöm. Ekkor hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket, a zöldpaprikát és a burgonyát, majd készre fõzöm. Legvégül adom bele a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, ezután éppen csak egyet forralva rajta, 10 percnyi pihentetés után tálalom.

Csirkeaprólék leves [leves]

Csirkeaprólék leves
Hozzávalók:
50 dkg csirkeaprólék,
25 dkg vegyes leveszöldség,
10 dkg kifejtett, friss (vagy mirelit) zöldborsó,
ökölnyi karfiol,
10 dkg gomba (ez el is hagyható),
2 dl tej,
3 evõkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 evõkanál liszt,
1 púpozott teáskanál só,
1 mokkáskanál õrölt fehér bors, pár csepp citromlé.

Elkészítése:
A csirkeaprólékot feldarabolom (minél kisebb, annál jobb), majd megmosom és lecsöpögtetem. A felhevített olajon mindkét oldalán megpirítom, majd aláöntök 1 dl vizet. Fedõ alatt, az edény rázogatása közben majdnem puhára párolom. Ha zsírjára visszasült (vagyis a folyadék elpárolgott róla), hozzáteszem a közben megtisztított, karikára vagy egyforma kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, a kis rózsáira szedett karfiolt, a zöldborsót, és a fele mennyiségû apróra metélt petrezselyemzölddel meghintve, fedõ nélkül tovább pirítom még néhány percig. Ezután a lisztet ráhintem, és még 1 percig pirítva, felengedem szûk 1 l vízzel. Végül sóval, borssal fûszerezve addig fõzöm, amíg minden megpuhul. A citromlével ízesítem, majd a tejet is beleöntve, kevergetés közben még egyszer felforralom. Ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és lefedve hagyom állni 10 percig, csak ezután tálalom.

Currys csirkeleves [leves]

Currys csirkeleves
Hozzávalók:
50 dkg csontos csirkedarab (mellcsont, hát, aprólék, stb.),
2 db savanykás alma,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 dl tejszín,
1 evõkanál liszt,
5 dkg vaj,
2 tojássárga,
1 evõkanál curry,
só és törött fekete bors, ízlés szerint,
kevés citromlé.

Elkészítése:
A megtisztított aprólékot, a csontokat feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök másfél liter sós vizet és 20 percig fõzöm. Ezután a levest átszûröm, a csontokról lefejtem a húst és nagyon apróra vágva visszateszem a lébe. A megmelegített vajon üvegesre pirítom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd liszttel megszórom, és néhány pillanatig tovább pirítom. Ezután óvatosan, állandó keverés közben felöntöm a csirkelével és felforralom. Fûszerezem curryval, törött borssal. Közben a tojássárgákat simára keverem a tejszínnel, és a levesestálba öntöm. Az almákat meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd citromlével lelocsolom, hogy ne barnuljon meg. Kis tálkába teszem a leves mellé. A forró levesbe óvatosan belekeverem a tejszínes tojássárgát. Forralni már nem szabad, mert hõ hatására a tojás kicsapódik. Azonnal tálalom.Elkészítési ideje: 40 perc

Citromos becsinált-csirke [leves]

Citromos becsinált-csirke
Hozzávalók:
1 kg csirkemell és - comb,
2 sárgarépa,
1 fehérrépa,
1 kis zellergumó,
1 hagyma,
5-6 szem egész fekete bors,
1,5 dl tejszín,
1 csomó petrezselyem,
1 citrom leve és reszelt héja,
só,
3 dkg vaj,
2 csapott evõkanál liszt.

Elkészítése:
A megmosott és darabokra vágott csirkemelleket és - combokat a karikára vágott zöldséggel együtt feltesszük fõni, annyi vizet adva hozzá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, a hagymát és a fekete borsot fûszerzacskóba téve fõzzük bele. Amikor a hús megfõtt, a fûszerekkel együtt kiszedjük az edénybõl, a levét világos vajas rántással berántjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, visszahelyezzük a húst, és rövid ideig együtt felfõzzük. A tûzrõl levéve, forrón sûríthetjük még egy tojássárgájával is. Adhatunk hozzá párolt rizst, de régebben forró vízzel feleresztett pirított darával tálalták. Ha kímélõ ételnek szánjuk, kényesebb gyomrúaknak, a hagymát és a fokhagymát elhagyhatjuk belõle. Nem muszáj kidobni a zöldséget sem, áttörve hozzákeverhetjük a mártáshoz.

Bogotai csirkeleves [leves]

Bogotai csirkeleves
Hozzávalók:
darabolt csirke,
vegyes zöldség,
petrezselyem,
só,
krumpli,
szõlõszemek,
0,5 dl fehérbor

Elkészítése:
A darabolt csirkét a hasábokra vágott vegyes zöldséggel, a finomra vágott petrezselyemmel együtt hideg vízben feltesszük fõzni. Megsózzuk. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, szõlõszemeket és 1/2 dl fehérbort. Kb. 20 percig fõzzük.

Becsinált-jérce [leves]

Becsinált-jérce
Hozzávalók:
1800 g tisztított,
bontott jérce,
100 g sárgarépa,
80 g gyökér,
60 g zellergumó,
10 g só,
50 g zöldborsó,
50 g gomba,
50 g kelvirág,
60 g vaj,
65 g liszt,
1 db citrom,
1 cs. petrezselyemzöld,
1 dl tejszín

Elkészítése:
A megtisztított, bontott jércét negyedekbe, majd nyolcadokba daraboljuk, aztán jól megmossuk. A zöldségeket gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, a gombát szeletekre, a petrezselyemzöldét finomra vágjuk. A jércét feltesszük fõni, és megsózzuk. Ha felforrt - azaz leforráztuk -, elsõ levét leöntjük, majd többször váltott hideg vízben lemossuk. A jércét a zöldségekkel, a kelvirággal, a gombával, a zöldborsóval kb. 1 liter vízbe tesszük, megsózzuk, és fedõ alatt lassan fõzzük. Közben világos vajas rántást készítünk a finomra vágott petrezselyemzölddel. Amikor a jérce és a zöldségek felpuhultak, berántjuk, és lassan készre forraljuk. Ízesítjük sóval, leszûrt citromlével, végül hozzáadjuk a tejszínt. Párolt rizst adhatunk hozzá. A jérce-becsinált mintájára készíthetõ: borjú-becsinált, galamb-becsinált, csirke-becsinált, bárány-becsinált, malac-becsinált.

Avokádós csirkeleves [leves]

Avokádós csirkeleves
Hozzávalók:
10 dkg csirkemell,
3 ek. víz,
1-2 chilipaprika,
só,
1 avokádó,
1-5 gerezd zúzott fokhagyma,
1 l csirkehúsleves
A díszítéshez korianderzöld

Elkészítése:
A csirkehúst nagyon vékony csíkokra metéljük, és a húslevesben puhára fõzzük. A chilipaprikát kimagozzuk, darabokra vágjuk, és a fokhagymával meg 3 kanál vízzel együtt mozsárban összetörjük. Beletesszük a levesbe, megsózzuk, és 5 percig fõzzük. Az avokádót meghámozzuk, csíkokra vágjuk, a leveshez adjuk, és pár perc alatt összefõzzük. Akkor van készen, ha az avokadószeletek feljönnek a leves felszínre. Friss korianderzölddel meghintve tálaljuk.