2007. november 21., szerda

Francia fokhagymaleves [leves]

Francia fokhagymaleves 1.
Hozzávalók:
20 gerezd fokhagyma,
3 szegfûszeg,
10 dkg reszelt trappista vagy parmezán sajt,
2 ek. olívaolaj,
só,
fehérbors,
kevés szárított zsályalevél,
4 zsemle.

Elkészítése:
2 l vízben fõni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfûszeget, zsályát, csipetnyi borsot és kk. sót. Forraljuk fel, csendes tûzön fõzzük 1/4 óráig.Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket mk.-nyi sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütõlemezen tegyük 4-5 percre forró sütõbe, míg a sajt megpirul.Szórjuk a levesestálba és szûrjük rá a levest.Dúsíthatjuk a levest csontlével, 3-4 ek.-nyi tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszûrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.

Nincsenek megjegyzések: