2007. november 21., szerda

Tárkonyos füstöltpulyka-gulyás kötött galuskával [leves]

Tárkonyos füstöltpulyka-gulyás kötött galuskával
Hozzávalók:
(10 adaghoz):
80 dkg füstölt pulyka,
50 dkg szárazbab,
40 dkg sárgarépa,
40 dkg zöldség,
1 db zeller,
50 dkg vöröshagyma,
5 dkg fokhagyma,
40 dkg zöldpaprika, paradicsom, vagy lecsó,
20 dkg sertészsír,
10 dkg fûszerpaprika,
6 dkg só,
0,5 dkg köménymag,
3 dkg tárkony,
0,5 dkg õrölt bors,rántás (1 dl étolajból és 10 dkg lisztbõl),
csontlé
Hozzávalók a kötött-galuskához (10 adaghoz):
1 kg liszt,
8 db tojás,
1 dkg só,
10 dkg sertészsír,
0,5 dkg bors

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztom, majd beleteszem a paradicsomot, zöldpaprikát és tovább pirítom. Ezek után beleteszem a kockára vágott füstölt pulykát, a babot és ezzel együtt a zöldségeket, a zellert, majd a finomra vágott tárkonyt. Tovább pirítom, rászórom a fûszerpaprikát és felöntöm csontlével. Sóval, õrölt borssal, õrölt köménnyel, fokhagymával ízesítem és tovább fõzöm. Készre fõzés elõtt beleteszem a kötött-galuskát, és zsemleszínû fûszeres rántással sûrítem, majd készre fõzöm.A kötött-galuska elkészítése:A lisztet a tojásokkal összegyúrom, csipetnyi sót teszek hozzá, majd a tésztát pihenni hagyom. Utána kisebb cipókra vágom. Gyúródeszkán a cipókat vékonyra nyújtom, fûszeres zsírral megkenem. Rászórom a borsot, ujjnyi vastag tekercsbe sodrom, s 5-6 centi hosszúságúra darabolom és megcsomózom.

Nincsenek megjegyzések: