2007. december 8., szombat

Csirkés palacsinta [húsétel]

Csirkés palacsinta

Hozzávalók:

2 uborka 6 zselatinlap 2 citrom (leve) 3 avokádó (érett) 25 dkg gomolya sajt 35 dkg (konzerv) rákhús 3 dl tejszín 2 evőkanál reszelt torma őrölt bors só

Elkészítés:

1. Az uborkákat felkarikázzuk, megsózzuk, és 1 óráig állni hagyjuk. 22 cm hosszú és 8 cm széles mély formát olajjal kikenünk. 3 zselatinlapot 10 percre hideg vízbe áztatunk. 2 evőkanál citromlevet megmelegítünk, és a tűzről levéve belekeverünk 2 kinyomkodott zselatinlapot.

2. Az avokádókat meghámozzuk, kimagozzuk, kettőt apróra vágunk, majd pürésítjük. Belekeverünk 2 evőkanál citromlevet, a gomolya sajtot, és sóval, borssal ízesítjük. A maradék avokádót kockákra vágjuk, és a maradék citromlével meglocsoljuk.

3. A maradék zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A rákot lecsöpögtetjük. Ha szükséges, vastag részeit levesszük. 2 evőkanál ráklevet megmelegítünk, majd a tűzről levéve belekeverjük a kinyomkodott zselatint. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a tormát és a zselatinos rákot.

4. Az uborkakarikák egy részével a forma alját és az oldalát befedjük. Az avokádókrém felét, a tormás krém felét, a rákot és az avokádókockákat a formába rétegezzük, majd a maradék avokádókrém és tormás krém következik. Az uborkakarikákkal befedjük.

Csirkés lasagne [húsétel]

Csirkés lasagne

Hozzávalók:

60 dkg csirkemellfilé 2 ek olaj 6 dkg vaj + 1ek liszt 5 dl húsleves 5 dl tej 50 dkg sárgarépa 1 csomó újhagyma 1 doboz hámozott paradicsom 6 ág majoránna cukor 9 lap lasagne (nem előfőzött) 10 dkg gouda sajt 5 dkg parmezán sajt só bors

Elkészítés:

Húst csíkokra metéljük, forró olajon megsütjük. A vajból és lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a levessel meg a tejjel. Felforraljuk, 2-3 percig főzzük, sóval borssal ízesítjük. A répát kockákra, az újhagymát karikákra vágjuk. A répát a maradék forró olajon kb. 3 percig pirítjuk. Az újhagymát hozzáadva 2-3 percig sütjük. A maradék liszttel meghintjük, beleöntjük a paradicsomot, amit keverés közben jól sztényomkodunk. A majorannát kevés kivételével a mártáshoz adjuk. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Tűzálló tál alján szétkenünk 4-5 ek besamelmártást. 3 lasagnelapot helyezünk rá, megkenjük kevés besamellel, majd ráhalmozzuk a mártás és a hús felét. A maradék hozzávalókat hasonlóképpen egymásra rétegezzük. A tetejét megszórjuk a lereszelt sajtokkal, és előmelegített sütőben, 175 fokon 30-40 percig sütjük. A félretett majorannával díszítjük.

Csirkés cukkínis egytál [húsétel]

Csirkés cukkínis egytál

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma olivaolaj (eredeti recept 3dkg margarint ir) 30-40 dkg csirkemell filé 1-2 db cukkíni 1 dundi sárgarépa 2,5 dl maradk húsleves (vagy leveskockábólkészített) só bors oregánó borsikafű kakukkfű 2 dl natúr joghurt vagy tejföl

Elkészítés:

A hagymát apróra vágom, majd a vajon megfonnyasztom. Hozzáadom a kockára vágott csirkemellet, kevergetve fehéredésig pirítom, majd ha levet engedett, lefedve párolom. Közben a cukkínit megmosom, héjastul karikára vágom, a répát megtisztítom, és szintén felkarikázom. Mindkettőt a húshoz adom, felöntöm húslevessel, fűszerezem sóval, borssal, oregánóval, borsikafűvel és kakukkfűvel. Ha minden megpuhult, egy pohár joghurttal vagy tejföllel dúsítom.

Csirkeragu paradicsomban [húsétel]

Csirkeragu paradicsomban

Hozzávalók:

40 dkg szép, egyforma paradicsom, só, bors, ízlés szerint, 40 dkg csirkehús, 4 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 késhegynyi curry, 1 csomó petrezselyem, salátalevelek.

Elkészítés:

A paradicsomokat (tetejét levágva) kikanalazom, a belsejét félreteszem. A csirkét kicsontozva apró kockára vágom. Hagymás vajon a csirkehúst megpárolom, sózom, hozzáadom a paradicsom kivájt részeit, megszórom finomra vágott petrezselyem zölddel és csipetnyi curryvel. A ragut a paradicsomokba töltöm, salátalevél-ágyon tálalom.

Csirkeragu padlizsánnal [húsétel]

Csirkeragu padlizsánnal

Hozzávalók:

1 csirke (kb. 1 kg-os), 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes padlizsán, 1 evõkanál paradicsompüré, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés:

A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra vágom, a zsírját kiolvasztom, majd lepirítom rajta a megtisztított és apróra vágott fokhagymát. A megmosott és feldarabolt csirkehúst a fokhagymás szalonnazsíron jól átsütöm. Aláöntök 3 dl vizet és fedõ alatt, kis lángon puhára párolom. Közben sózom és meghintem borssal. Ha a hús megpuhult, levébõl kiveszem, kicsontozom, majd kis kockákra vágva visszateszem a serpenyõbe. Hozzákeverem a sütõben megsütött és összetört, sózott paradicsompürével elkevert padlizsánt, végül rászórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet.

Csirkepaprikás másképp [húsétel]

Csirkepaprikás másképp

Hozzávalók:

1 csirke, 7-10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evõkanál pirospaprika, 1-1 dl tejföl és tejszín, 1 teáskanál liszt, 1 cikk fokhagyma, só, köretnek: 8 db, a szokásos módon készített túrógombóc, de pirított morzsa és cukor nélkül, kevés kaporral és tejföllel.

Elkészítés:

A csirkét tisztítás, megmosás után kis darabjaira vágom. (A szárnyvégeket, a hátat, a nyakat és a lábakat levesnek más alkalommal megfõzöm.) A húsdarabok mindkét oldalát megsózom. A vöröshagymát tisztítás után finomra aprítom, a szalonnát úgyszintén. A szalonnazsíron a hagymát üvegesre fonnyasztom. A tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd rögtön ráöntök 2 evõkanál vizet és a tûzre visszateszem. A húsdarabok mindkét oldalát lepirítom, ezután aláöntök egy deci vizet. Hozzáadom a megmosott, szeletekre vágott zöldpaprikát. Fedõ alatt, a hús gyakori forgatásával puhára párolom. Ha a levét idõ elõtt elfõné, apránként, egy-két evõkanál forró vízzel pótolom. Végül beleteszem a vékony gerezdekre vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ugyancsak fedõ alatt tovább párolom még néhány percig. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverem, majd ráöntöm a húsra. Csak annyi ideig forralom, amíg a lábost rázogatva, a paprikás mártás össze nem gyûlik a tetején. Keverni nem szabad. Körete a szokásosan elkészített galuska, de lehet túrógombóc is, cukor helyett sóval, kaporral és tejföllel.

Csirkemellfilé szójapanírban [húsétel]

Csirkemellfilé szójapanírban

Hozzávalók:

Szójaliszt Tojás Szójagranulátum (fimomabbra őrölve)

Elkészítés:

A szójagranulátumot öröljük meg (húsdarálón vagy egyéb módon finomabbra) zsemlemorzsa minőségűre, ha kell szitáljuk le. A hagyományos rántott szelethez hasonlóan a filézett csirkemellet besózzuk (esetleg fűszerezzük) a szójalisztben; a tojásban; és a finomított szójagranulátumban bepanírozzuk. A hússzeleteket olajban pirosra sütjük. Párolt zölséggel, salátával, akár öntettel is tálalható.

Csirkemellfilé sonkában [húsétel]

Csirkemellfilé sonkában

Hozzávalók:

4 csirkemellfilé 4 ek. olívaolaj 1 tk. szárított rozmaring 8 vékony szelet nyers sonka 1 gerezd foki 1 fej vöröshagyma 3 szál szárzeller 3 s.répa, 3 kis cukkini 1/8 l száraz fehérbor 2 ek. olívaolaj 1 tk. reszelt citromhéj 1 ek. összevágott petrezselyem 1 kis doboz paradicsompüré

Elkészítés:

A húst forró olajban ropogósra sütjük, majd sóval és rozmaringgal ízesítjük. Minden filét 2 szelet sonkába göngyöljük. A fokit és a hagymát összevágjuk. A répát, a zellert, a cukkinit vékony csíkokra vágjuk. A paradicsompürét a borral elkeverjük. A hagymát az olajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a fokit és a zöldségeket. A boros paradicsompürével felengedjük, majd sóval, paprikával ízesítjük. A hússzeleteket a zöldségre tesszük és fedő alatt 15 percig pároljuk, kis lángon. A filét előmelegített tányéron tálaljuk. A zöldségeket citromhéjjal és petrezselyemmel ízesítjük. Jó étvágyat!

Csirkemellfilé őszibarackkal [húsétel]

Csirkemellfilé őszibarackkal

Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé 5 dkg vaj 1 konzerv őszibarack fél citrom leve 5-6 dkg dió só

Elkészítés:

A csirkemelleket újjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, és kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Amikor majdnem kész, a barackot cikkekre vágjuk és hozzáadjuk. Beledobjuk az apróra vágott diót és rányomjuk egy fél citrom levét. Az egészet egy kicsit még összesütjük, hogy a barack levet eresszen. (szaftos legyen)Tanácsok:Tálalhatjuk rizzsel, krumplipürével, de én szoktam sült krumplival is. Fejessalátát adhatunk mellé, de anélkül is finom.

Csirkemelles húspogácsa [húsétel]

Csirkemelles húspogácsa

Hozzávalók:

1 kicsontozott csikemell, 2zsemle,1tojás,só,bors,pirospaprika,majoranna,zsemlemorzsa

Elkészítés:

A zsemléket beáztato,majd kicsavarom,és a hzzávalókkal összedolgozom ízlés szerint ízesitve.A csirkemelleket besózom,majd ha késza massza,teszek a tenyerembe belőle,rá egy szelet husit,majd megint masszát.ezeket szépen formára igazítom,és zsemlemorzsába forgatom a husit.Ezután már csak ki kell sütni.Rizs,sült és tört krumpli is finom hozzá.

Csirkemell zöldséggel [húsétel]

Csirkemell zöldséggel

Hozzávalók:

brokkoli kelbimbó vagy karfiol(mirelit is lehet) csirkemell (szeletekre vágva gazdaságosabb) 3 dl tejszín liszt majoranna oregáno vagy bazsalikom só

Elkészítés:

A zöldségeket a fûszerekkel félpuhára fõzzük, melyet egy kivajazott jénaiba kell helyezni. A húst lisztbe forgatjuk és margarinban hirtelen átsütjük. Ha mindegyik hús átsült, akkor visszahelyezzük mindet a serpenyõbe s ráöntejük a tejszínt és fedõ alatt kb 5-10 percig pároljuk. Figyelni kell mert kifuthat.(A fedõt nem kell teljesen rátenni.) A hússzeleteket a zöldségre helyezzük és utána ráöntjük a szaftot. Fólia alatt kb 30-40 percig sütjük. Akkor jó, ha piros a teteje

Csirkemell vagdalt [húsétel]

Csirkemell vagdalt

Hozzávalók:

100 g darált csirkemell 10 g búzakorpa 1/5 tojás 3 g étolaj 5 g vöröshagyma petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, tengeri só

Elkészítés:

A hagymát átfuttatjuk az olajon, összekeverjük a hozzávalókat, a masszából hosszúkás pogácsákat szaggatunk, alufóliában 30 percig sütjük, majd kinyitjuk a fóliát és megpirítjuk.

Csirkemell torta [húsétel]

Csirkemell torta
Hozzávalók:
4-5 db csirkemell Töltelék:1-2 (kissebb fej hagyma) 1 kis ü.gombaszelet 20 dkg füstölt tarja 20 dkg reszelt sajt 3 tojás

Elkészítés:
Hőálló edényt vékonyan beolajozunk.A csirkemelleket ketté vágjuk és az egyik felét a kiolajozott edénybe tesszük.Elkészítjük a tölteléket:hagymát olajon megpirítjuk,hozzáteszük a gombaszeleteket,a füstölt tarját és összepároljuk.Mikor minden megpuhult ráütjük a 2 tojást,hogy összeálljon a massza.A tölteléket rátesszük a csirkemellre és a másik felével betakarjuk.Az edényünket fóliával lefedjük és sütőbe rakjuk.Mikor már szinte teljesen kész,készítünk egy öntetet, a reszelt sajból és az 1 tojásból.Ezzel bekenjük a csirkemelleket és a fóliát levéve kb még tíz perci sütjük. Jóétvágyat!

Csirkemell szeletek kapros-joghurtos salátával [húsétel]

Csirkemell szeletek kapros-joghurtos salátával

Hozzávalók:

4 db csirkemell filé, Csirke grillfűszerkeverék 4 db paradicsom, l db kígyóuborka, 1 fejessaláta, 4 db zöldpaprika 4 db retek 2 db sárgarépa szezámmag, 2 pohár joghurt, ízlés szerint kapor bors, olaj,ha lehet olíva, só toast kenyér

Elkészítés:

A csirekemllfilét szeletekre vágjuk, grillfűszerkeverékket olajban elkeverjük és a húst bekenjük. Jénai tálban egymás mellé fektetjük, érleljük, majd olajban kisütjük. A salátához a zöldégeket tisztítjuk, felszeleteljük: paradicsom - uborka - retek - paprika kockára vágva, sárgarépa csíkokra, salátát tépkedjük. A szezámmagot megpirítjuk szárazon, majd a szeletelt zöldségekre öntjük.Az olíva olajat kb. 1/2- 1 dl só, joghurt, kapor/por/, bors, esetleg 1/2 dl narancslé összekeverjük és az öntetet a salátára öntjük. Összekeverjük. Tányérra halmozunk egy adag salátát, rátesszük a húst és a toast kenyeret.

Csirkemell szeletek kapros-joghurtos salátával [húsétel]

Csirkemell szeletek kapros-joghurtos salátával

Hozzávalók:

4 db csirkemell filé, Csirke grillfűszerkeverék 4 db paradicsom, l db kígyóuborka, 1 fejessaláta, 4 db zöldpaprika 4 db retek 2 db sárgarépa szezámmag, 2 pohár joghurt, ízlés szerint kapor bors, olaj,ha lehet olíva, só toast kenyér

Elkészítés:

A csirekemllfilét szeletekre vágjuk, grillfűszerkeverékket olajban elkeverjük és a húst bekenjük. Jénai tálban egymás mellé fektetjük, érleljük, majd olajban kisütjük. A salátához a zöldégeket tisztítjuk, felszeleteljük: paradicsom - uborka - retek - paprika kockára vágva, sárgarépa csíkokra, salátát tépkedjük. A szezámmagot megpirítjuk szárazon, majd a szeletelt zöldségekre öntjük.Az olíva olajat kb. 1/2- 1 dl só, joghurt, kapor/por/, bors, esetleg 1/2 dl narancslé összekeverjük és az öntetet a salátára öntjük. Összekeverjük. Tányérra halmozunk egy adag salátát, rátesszük a húst és a toast kenyeret.

Csirkemell sonkás köntösben-fehérjenapra [húsétel]

Csirkemell sonkás köntösben-fehérjenapra
Hozzávalók:
3 kb.125g-os csirkemellfilé 1/2 teáskanál fehér bors 2 késhegynyi zsálya v. petrezselyem 3 vékony szelet nyers sonka 4 db fogvájó 4 evőkanál light vaj a sütéshez 2 dl tejföl,só

Elkészítés:
A húst borssal és szétmorzsolt zsályával bedörzsöljük,sonkába csavarjuk,fogvájóval megtűzzük. Serpenyőben közepes hőfokon habzásig melegítjük a vajat.Beletesszük a csirkét,sütés közben gyakran megfordítjuk,majd előmelegített tálra tesszük,letakarjuk. Magasabb hőfokra kapcsolunk, a sült szaftját a tejföllel,ízesítjük,szószostálba töltjük.

Csirkemell saláta vinaigrette öntettel [húsétel]

Csirkemell saláta vinaigrette öntettel

Hozzávalók:

A salátához:

• 2 db filézett csirkemell •½ fej jégsaláta • ½ fej radicchio (vörös saláta) • 4 db sárgarépa • 1 db póréhagyma • 2 db krumpli • 10 db spárga • 1 db kaliforniai paprika • 2 db tojás • 30 dkg parmezán sajt

A vinaigrette öntethez:

• 2/3 rész extra szűz olívaolaj • 1/3 rész balzsamecet • 2 kanál dijoni mustár • Kömény • Snidling • Sonkahagyma (kis fejű vöröshagyma) • Só • Bors

Elkészítés:

A spárgát finoman megpucoljuk, olyan mozdulatokkal, mintha répát tisztítanánk. A salátát 20 percig hideg vízbe áztatjuk, hogy az összes vegyszer, amivel kezelték, leázzon róla. A jégsalátát törjük, mert ha késsel vágjuk, megbarnul. A radicchio nem ilyen érzékeny, lehet nyugodtan vagdosni. A csirkehúst apróra vágjuk. A répát vékony csíkokra aprítjuk, nyersen marad. A póréhagyma közepét kivesszük, mert kemény, a többit vékony karikákra szeleteljük. A sonkahagymát szintén apróra vágjuk. A tojást megfőzzük. (Tegyünk sót a vízbe, így a tojás héja később egyben jön le, nem törik apró darabokra.) Nem több, nem kevesebb, 10 percig fűzzük, így nem lesz zöld a sárgája, és túl folyós sem. A csirkemellet annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi, és kb. 10 percig főzzük(!). Ha megfőtt és kihűlt, kis darabokra vágjuk. A spárgát és a krumplit kb. 20-25 percig együtt (!) főzzük. Mivel sokan azért nem esznek paprikát, mert a héját nehezen tudják emészteni, nagymamáink ősi trükkjéhez folyamodunk: addig sütjük egy platnin, míg meg nem ég, utána hideg víz alatt egyben lehúzzuk a héját. Ezt követően apró csíkokra vágjuk. Az öntet elkészítése: az olívaolajat és a balzsamecetet összeöntjük, hozzáadjuk a sót, borsot, mustárt, majd az egészet habverővel jól összekeverjük. Az összetört salátát, hagymát, póréhagymát rétegesen egymásra halmozzuk; megágyazunk a csirkemell, a spárga, a darabokra vágott tojás, krumpli, a vékony csíkokra vágott paprika és répa számára. A kívánatos halmot bőségesen meglocsoljuk a vinaigrette öntettel.

Csirkemell sajttal [húsétel]

Csirkemell sajttal

Hozzávalók:

4 csirkemellfilé 10 dkg reszelt trappista sajt 10 dkg reszelt füstölt sajt 2 dl tejföl 5 dkg vaj 2-3 cikk fokhagyma kapor őrölt fehérbors só

Elkészítés:

A csirkemelleket lapjában vágd ketté és sózd meg. Hevítsd fel a vajat, s a hússzeleteket mindkét oldalukon pirítsd meg (addig hagyd, amíg kifehérednek, s kicsi színt is kapnak). A sütéshez használt vajjal kenj ki egy tepsit, majd az alját borítsd be a hús felével, arra szórd rá az (összekevert) sajt felét, s locsold rá a megsózott tejföl felét. Ekkor mehet rá a maradék hús, majd a sajt, végül a sóval, tört fokhagymával és vágott kaporral elkevert tejföl. A tepsit fedd le alufóliával, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél óra alatt süsd meg. A fóliát levéve, hirtelen pirosra sütjük !

Csirkemell rétegesen [húsétel]

Csirkemell rétegesen

Hozzávalók:

4kis csirkemell filézve só bors majoranna bazsalikom 2fej hagyma karikára vágva 0.5dl.olaj 0.5dl liszt 2dl.tejföl pirospaprika 15dkg. reszelt sajt

Elkészítés:

A csirkemellet befüszerezzük, olajjal bekenjük és néhány órát a hűtőben pihentetjük. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, meghempergetjük benne a füszeres csirkemellet. Egy tűzállo edényt vajjal kikenünk és rétegesen belerakjuk a hust a hagymát a fele reszelt sajtot a lisztel a 1dl tejfölel összekeverjük és 1-1 kanállal a rétegekbe teszünk belőle. A tetejére tejföl kerüljön. A tálat alufóliával lefedjük és 30-35percig sütjük 180 fokon, majd a foliát eltávolitjuk a maradék reszelt sajtot rászórjuk még 10prcig sütjük.

Csirkemell paradicsommal és sajttal [húsétel]

Csirkemell paradicsommal és sajttal
Hozzávalók:
40-50 dkg csirkemell 4 közepes paradicsom 15-20 dkg Anikó sajt só bazsalikom

Elkészítés:
A szeletekre vágott, besózott csirkemellet kivajazott kis tepsibe tesszük egymás mellé, a karikára vágott paradicsomot ráhelyezzük, megszórjuk bőven bazsalikommal, fóliával lefedjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük kb. 20 perc alatt, majd levessszük róla a fóliát, letakarjuk a sajttal. Visszahelyezzük kb. 5 percre a sütőbe, amíg rásül a sajt.

Csirkemell palacsinta [húsétel]

Csirkemell palacsinta

Hozzávalók:

12 db sós palacsinta 1 kg csirkemellfilé 3 dkg vaj 1 fej vöröshagyma 1,5 dl húsleves (leveskockából) 1 dl fehérbor 2 tojássárgája 3dl tejföl 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem 3 dkg reszelt parmezán sajt őrölt bors só

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát. Beletesszük a ledarált csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Megpirítjuk a húst, felöntjük a húslevessel meg a borral, befedjük, és puhára főzzük. Közben a tojássárgákat a tejföllel egy lábasban összekeverjük, adunk hozzá egy keveset a főzőléből, és állandóan kevergetve, kislángon besűrítjük. A mártásból másfél decit félreteszünk, a maradékot összekeverjük a petrezselyemmel és a csirkehússal. A palacsintákra rákenjük a csirkés tölteléket, majd feltekerjük, és kivajazott sütőtálba tesszük. A félretett mártással befedjük, meghintjük reszelt sajttal, és 30 percre közepesen meleg sütőbe toljuk. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Csirkemell mustáros joghurtöntettel [húsétel]

Csirkemell mustáros joghurtöntettel

Hozzávalók:

600 g csirkemell, 1 evõkanál margarin, 1 teáskanál szója, só, bors Fûszerezd be a húst, és jól süssed át. Mustáros joghurtöntet: 2 dl natúr joghurt, 1 evõkanál mustár, 1 teáskanál francia mustár, 2 csöpp édesítõ szer, 2 evõkanál apróra vágott snidling hagyma, 2 teáskanál petrezselyem zöld, 1 gerezd összetört fokhagyma.

Elkészítés:

Összekevered, és ráöntöd a felszeletelt húsra, néhány órára hûtõbe teszed, és hidegen fogyasztod salátával.

Csirkemell Mérő módra [húsétel]

Csirkemell Mérő módra

Hozzávalók:

1 nagyobb csirkemell kb. 10 dkg füstölt szalonna 1 hegyes erős paprika vagy tv-paprika 1 db vöröshagyma 1 ek (gluténmentes) mustár 2 dl tejföl só bors

Elkészítés:

A csirkemellet kicsontozzuk, keresztben 3-3 szeletre vágjuk. A tejföllel elkeverjük a mustárt, sót, borsot. A szalonnát, paprikát, hagymát apró kockára vágjuk és belekeverjük a tejfölbe. A húst olajozott tepsibe fektetjük, megsózzuk, megkenjük a masszával. Először fólia alatt sütjük, ha megpuhult, fólia nélkül megpirítjuk kissé.

Csirkemell meleg zöldségkörettel [húsétel]

Csirkemell meleg zöldségkörettel

Hozzávalók:

2 db filézett csirkemell 1 db cukkini 1 szál sárgarépa 1 marék zöldborsó 1 marék zöldbab 2 db paradicsom 2 db TV paprika néhány rózsányi karfiol, brokkoli csirkefűszer-keverék, só, bors olívaolaj

Elkészítés:

A csirkemelleket megmosom, kisebb szeletekre vágom, a fűszerkeverékkel bedörzsölöm, s hűtőbe teszem, hogy kicsit magába szívja az ízeket. A cukkinit meghámozom, félbe, majd kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágom. A többi zöldséget is megtisztítom, felaprítom, ha kell, bár a legegyszerűbb mirelitet használni, de jó a konzerv vagy a salátakeverékben kapható is. Az olívaolajat felforrósítom, a hússzeletkék mindkét oldalát szépen megsütöm rajta, kiveszem, majd a visszamaradt olajban ugyanígy megpirítom a cukkiniszeleteket is, közben sózom, borsozom. Nem kell teljesen átsütni, én úgy szeretem, ha még egy kicsit ress. Végül ezeket is kiszedem a serpenyőből, s legutoljára a többi (apróbb) zöldséget forgatom át néhány pillanatig a megmaradt zsíradékon. Azon nyomban tálalandó!

Csirkemell mediterrán lecsóval [húsétel]

Csirkemell mediterrán lecsóval

Hozzávalók:

10 dkg zöldpaprika 12 dkg csirkemell 5 dkg paradicsom 5 dkg padlizsán 5 dkg cukkíni 3 dkg vöröshagyma 0,5 dkg olívaolaj 0,4 dkg fokhagyma 0,2 dkg só 0,1 dkg grill fűszerkeverék csipetnyi kakukkfű csipetnyi feketebors csipetnyi ételízesítő

Elkészítés:

A csirkemellet megtisztítjuk, és sóval, grill fűszerkeverékkel bedörzsölve, kissé olajos tepsibe tesszük, s lassan készre sütjük. Sütés után ízlés szerinti szeletekre vágjuk a tálaláshoz. Készíthetjük csíkokra vágva, és serpenyőben hirtelen pirítva vagy szeletelve, serpenyőben vagy grill lapon sütve. Közben a mediterrán lecsó alapanyagait megmossuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk, kivéve a paradicsomot, amit cikkekre vágunk. A karikázott vöröshagymát csöppnyi olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt zöldségeket (a végén a paradicsomot ) és együtt készre, roppanósra sütjük. Kakukkfűvel, fehérborssal ízesítjük.

Csirkemell lipcsei módra [húsétel]

Csirkemell lipcsei módra

Hozzávalók:

100 gr csirkemell szárnyasokhoz való fűszerkeverék 1 kk. vaj 300 gr mélyhűtött vegyes zöldség 15 gr fűszernövényekkel ízesített krémsajt tengeri só 1/4 cs. vegyes fűszernövény

Elkészítés:

Dörzsöljük be a húst a fűszerkeverékkel. Serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, és nem túl erős lángon kb. 15 percig süssük a hús mindkét oldalát szép barnára. A zöldséget kevés vízben pároljuk puhára, majd a főzőlevébe keverjük bele a krémsajtot. Utólag sózzuk meg. Mossuk és szárítsuk meg, majd vágjuk apróra a fűszernövényeket. Adjuk a zöldséghez. A pirosra sült csirkét és a zöldséget együtt tálaljuk.Tanácsok:Csirkemell helyett készülhet pulykamellből is. Az erősebb ízek kedvelőinek 75 gr sertés szűzérme lehet a déli adag. A húst töröljük szárazra, kezünk között lapítsuk ki, és mindkét oldalát süssük öt percig. Csak utólag sózzuk meg, de a sütés előtt durvára tört borssal bedörzsölhetjük a szeleteket. Aki a koriander kellemesen fűszeres ízét kedveli, a borsot helyettesítheti 3-4 szem korianderrel.

Csirkemell kukoricával töltve [húsétel]

Csirkemell kukoricával töltve

Hozzávalók:

4 kicsontozott csirkemell 20 dkg kukoricakonzerv 1 közepes fej hagyma olaj 2 tojássárgája zsemlemorzsa 2,5 dl tyúkhúsleves só bors 5 evõkanál sima liszt

Elkészítés:

A kukoricát kivesszük a dobozból, szitán hideg vízzel leöblítjük és jól lecsöpögtetjük A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk A szitált lisztet egy teáskanál borssal összekeverjük A csirkemelleket hosszában úgy vágjuk be, hogy szét tudjuk hajtani õket A hagymát 2 dkg olajon világosra pirítjuk és hagyjuk kihûlni, majd összekeverjük a kukoricával, a tojássárgájával, egy csipetnyi borssal, sóval és szüksg szerinti zsemlemorzsával kötjük meg a masszát A kihajtott csirkemelleken egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd összehajtogatjuk õket Fogpiszkálóval rögzítjük és mindkét oldalát a borsos lisztbe forgatjuk Egy serpenyõben felforrósítunk 5 dkg olajat és a húsok mindkét oldalát jól elõsütjük Gyakran felöntve levessel, fedõ alatt, kis lángon addig pároljuk, míg a leve besûrûsödik A húsokat a mártással szépen elrendezve, petrezselyemmel meghintve, párolt rizzsel, forrón tálaljuk

Csirkemell "izé"módra [húsétel]

Csirkemell "izé"módra

Hozzávalók:

6 db csirkemell 2 féle sajt (füstölt,natur) paradicsom paprika répa

Elkészítés:

A csirkemellet kicsontozom,felszúrom.Töltök bele sajtot(vékony hasábra vágva)és zöldpaprikát.Megsózom,tepsibe teszem,teszek a tetejére karikára vágott paradicsomot úgy,hogy teljesen beborítsa.Fektetek mellé egészben hagyott pucolt répát,és jó ropogósra sütöm.Nekem a répa a köret,a családom rizzsel eszi. Nagyon érdekes,finom az íze.

Csirkemell gyümölcsmártásban [húsétel]

Csirkemell gyümölcsmártásban

Hozzávalók:

2 csirkemell 40 dkg rebarbara 4 evőkanál olaj 1 dl száraz fehérbor fél citrom reszelt héja 1 kávéskanál cukor 1 dl tejszín 1 teáskanál liszt 1 mokkáskanál ételízesítő

Előkészítés:

A sirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, és csíkokra vágjuk. A rebarbarát megmossuk, leszálkázzuk, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk.

Elkészítés:

Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és a húscsíkokat adagonként hirtelen megsütjük. Megszórjuk az ételízesítővel, kiszedjük, és melegen tartjuk. A rebarbarát a visszamaradt zsiradékba tesszük, felöntjük a borral, kissé megpároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot, és lefedve kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. A rebarbarát a hús mellé szedjük. A tejszínt simára keverjük a liszttel, és a rebarbara párolólevét besűrítjük vele. A húst és a rebarbarát a mártásba forgatjuk, és még egyszer felforraljuk. Rizzsel kínáljuk.

Csirkemell görögösen [húsétel]

Csirkemell görögösen

Hozzávalók:

2 csirkemell, 10 dkg paprikával töltött olajbogyó, 10 dkg feta sajt, 1 gerezd fokhagyma, olaj, friss oreganolevelek, só, bors

Elkészítés:

A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst hosszában kétfelé vágjuk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. Forró olajon, mindkét oldalon megsütjük. Hozzáadjuk a felszeletelt töltött olajbogyót a levével együtt. Felaprított, friss oreganolevelekkel fűszerezzük és fedő alatt összemelegítjük. Végül a húsdarabokra 1-1 szelet feta sajtot fektetünk és fedő alatt ráolvasztjuk. Párolt rizzsel vagy hasábburgonyával körítjük

Csirkemell gombamártással [húsétel]

Csirkemell gombamártással
Hozzávalók:
6 csirkemellfilé 25 dkg csiperkegomba 1 citrom (leve és héja) 1 evőkanál friss rozmaring 1 mokkáskanál pirospaprika 2 gerezd fokhagyma fél dl olaj 2 dl főzőtejszín őrölt bors só

Elkészítés:
A citromlébe belekeverjük a reszelt héját, a rozmaringot, a pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. A pácba beleforgatjuk a húsokat, és 10 percre félretesszük. Az olajat felmelegítjük, és félbarnára sütjük benne a csirkemelleket, majd kiszedjük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékot felforrósítjuk, és puhára pároljuk benne a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát. Visszatesszük a csirkemelleket, hozzákeverjük a tejszínt, és 5 percig főzzük. Utófűszerezzük, majd főtt rizzsel vagy tésztával körítve azonnal tálaljuk.

Csirkemell fűszeres tésztában [húsétel]

Csirkemell fűszeres tésztában

Hozzávalók:

4 db csirkemell, só, fekete bors, zsálya, kakukkfű, petrezselyemzöld, majoránna, 2 tojás, kb. 1,5 dl tej, 3 dkg parmezán sajt, liszt, vaj.

Elkészítés:

A tojást a sajttal és a tejjel, valamint az apróra vágott zöldfűszerekkel jól felverjük. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, majd a tojásba. Egy serpenyőben vajat forrósítunk, és a húsok mindkét oldalát lassan aranybarnára sütjük. Petrezselymes burgonyával és salátával tálaljuk.

Csirkemell cukkínivel [húsétel]

Csirkemell cukkínivel

Hozzávalók:

4 filézett csirkemell 2 cukkíni 2 evőkanál citromlé 2 dl szárnyas húslé (húsleveskockából is jó) 1 dl tejszín 2 kiskanál közepesen csípős mustár 1 evőkanál olívaolaj De jó a napraforgó is. só bors olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítés:

A húst az olívaolajjal összekevert citromlével bekenjük, majd sózzuk, borsozzuk. Forró olajban minden oldalról hirtelen megpirítjuk, majd kivesszük és a hosszában vékony szeletekre vágott cukkínivel betekerjük, hústűvel rögzítjük. Újra sózzuk, borsozzuk, majd visszatéve a serpenyőbe készre sütjük a húslé fokozatos hozzáadásával. Ha megsült, kivesszük a husikat és a visszamaradt léhez adjuk a tejszínt és a mustárt, majd ízlés szerint utána fűszerezzük. Rizzsel, esetleg lapos hosszú tésztával tálaljuk. Tipp: Rizzsel tálalva, csemege pirospaprikával színesíthető. A mell pirításakor egy csipetnyi majoránnát szórni a serpenyőbe, majd a sütéskor egy gerezd fokhagymát héjastól dobjunk mellé, de előtte klopfolóval csapjunk rá.

Csirkemell-csíkok dijoni mártásban, zöldsaláta ágyon [húsétel]

Csirkemell-csíkok dijoni mártásban, zöldsaláta ágyon

Hozzávalók:

10 dkg csirkemell-filé, 10 dkg salátakeverék, 5 kanál főzőtejszín, 2 teáskanál dijoni mustár, 1 evőkanál olívaolaj, só, őrölt feketebors

Elkészítés:

A felhevített olajban megpirítjuk a csíkokra vágott csirkemellet, majd hozzáöntjük a tejszínt. Sózzuk, megszórjuk frissen őrölt feketeborssal, és két teáskanál dijoni mustárral. A serpenyőt lefedjük, és a húst pár perc alatt puhára pároljuk

Csirkemell Cserép-módra [húsétel]

Csirkemell Cserép-módra

Hozzávalók:

15-20 dkg csirkemell só, bors 2 fej vöröshagyma 10 dkg Anikó sajt paradicsom

Elkészítés:

A csirkemellet vékony szeletekre vágom. Sózom, borsozom. A karikákra vágott hagymát és paradicsomot ráteszem a szelet húsra, majd megszórom reszelt sajttal. Rácsos tepsibe teszem, 1 ek. vizet öntök alá, lefedem alufóliával, és kb 1 órát sütöm, majd a fóliát levéve róla, még 5-10 percet sütöm. Salátával tálalom.

Csirkemell bacon-pongyolában [húsétel]

Csirkemell bacon-pongyolában
Hozzávalók:
4 szelet csirkemell filé 2 tojás 2 evokanál mustár 2evokanálkecsap 2evokanal étkezési keményíto 2evokanál szojaszósz 1 csapott evokanál só olaj,kb.2dcl 8 szelet bacon szalonna

Elkészítés:
A csirkemelleket keresztbe ketté szeljuk,gyengén kiklopfoljuk.A pácot(tojás,mustár,kecsap,szójaszósz,só,étk. keményíto)jol kikavarjuk,és a hússzeleteket beleforgatjuk.3-4=ora hutoszekrénybe tesszuk.Majd felforrósitott olajba aranybarnara sutjuk.Ahogy megsultek becsavarrjuk a szalonnaszeletekbe.Hoállo edénybe rakjuk,rálocsoljuk a megmaradt páclevet,és 10 percre sutobe készre sutjuk.

Csirkemell aszalt szilvával és panchettával [húsétel]

Csirkemell aszalt szilvával és panchettával
Hozzávalók:
• 2 egészséges csirkemell
• 1 marék aszalt szilva
• 1 marék fogpiszkáló
• 6 szelet panchetta vagy bacon
• só
•bors

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkemellet terítsük ki magunk elé, vágjuk ketté középen. A melleket (szexi) hosszában szintén vágjuk el. Ha ezzel megvagyunk, rakjuk folpak közé, és húsklopfolóval vagy a kés nyelével kalapáljuk egyforma vastagságúra. Mindkét oldalát locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, és fűszerezzük sóval, borssal. A vágódeszkára fektessük le a panchettát, és rakjuk rá a husit. Biztos vagyok benne, hogy mindenki töltött már palacsintát. Tehát mint a palacsinta töltésénél, a hozzánk közelebb eső részre elhelyezzük a szilvát, és a panchettával együtt tekerjük fel. Ha ez megvan, akkor egy elegáns szúrással, fogpiszkálóval rögzítjük (ha így jobban tetszik, átdöfjük). A kész husikat egy tepsibe helyezzük, és 30 percig sütjük. Köretnek készíthetünk hagymás krumplipürét. A pürét kitálaljuk egy nagy tányérra, és a tetejére halmozzuk a csirkecsodát.

Csirkemell almával és füstölt sajttal sütve [húsétel]

Csirkemell almával és füstölt sajttal sütve

Hozzávalók:

80dkg csirkemellfilé 4db alma(kb.fél kg) 30dkg füstölt sajt 1dl olaj vagy 10dkg vaj szárnyas fűszerkeverék

Elkészítés:

A csirkemelleket felszeleteljük,fűszerezzük,az almákat nem túl vastag cikkekre vágjuk.Az almafajta kiválasztásánál a grillezhető fajtákat részesítsük előnyben.Ilyenek a Gála vagy a jonatán.Nem alkalmasak a Deliceous vagy a nyári almák,melyek a forró olajban egyből pürésednek.Szintén nem jó a zöldalma(Granny Smith),mely csak frissen adja az aromáját,ami sütéskor csak kárba megy. Serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk és először az alámkat pirítjuk benne.Kivesszük,itatóspapírra teszük,majd megsütjük a hússzeleteket is a többi zsiradékkal.A húsokon elosztjuk az almákat és sajttal beborítjuk.Kevés vizet önthetünk alá és forró sötőben pirosra sütjük.

Csirkemell a' la pannónia [húsétel]

Csirkemell a' la pannónia

Hozzávalók:

4 csirkemell, 12 dkg Pannónia sajt, 6 dkg vaj, só, szerecsendió, 5 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, olaj.

Elkészítés:

A kicsontozott csirkemellekről a bőrt eltávolítjuk. Egy vékony pengéjű késsel a húsok közepébe szúrunk, és akkora üreget vágunk bennük, hogy tölthetők legyenek. A sajtot lereszeljük, és összegyúrjuk a vajjal. Sóval és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A sajtos tölteléket négy egyenlő részre osztjuk, és a csirkemellekbe töltjük. A nyílást hústűvel vagy fogvájóval lezárjuk. A hússzeleteket megsózzuk, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban megsütjük. Vajas zöldborsóval, rizibizivel vagy burgonyapürével tálaljuk.

Csirkemáj tejszínes gombamártással [húsétel]

Csirkemáj tejszínes gombamártással

Hozzávalók:

80 dkg csirkemáj 30 dkg gomba egy nagy fej vöröshagyma 2 dl tejszín 1 csokor petrezselyem só fehérbors ételízesítő oliva olaj étkezési keményítő

Elkészítés:

A hagymát apróra vágva olívaolajon megfonnyasztjuk, majd a felszeletelt gombákat rádobjuk. Sóval, fehérborssal, ételízesítővel, friss petrezselyemmel ízesítjük, majd amikor megfőtt, tejszínes habarással sűrítjük. A májat szeletekre vágva vagy egészben vajon megsütjük, és a gombamártással nyakonöntve tálaljuk. Rizs illik hozza, vagy krokett.

Csirkemáj pástétom [húsétel]

Csirkemáj pástétom

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj 0,5 (jó:-)fej vöröshagyma (közepes fele) 1 kis gerezd fokhagyma 1 csapott mokkáskanálnyi őrölt bors 1 mokkáskanálnyi majoranna 1 nagyobbacska alma (édeskés, pl. Gála) 2 evőkanál olívaolaj 10 dkg vaj só, mindenki szája íze szerint.

Elkészítés:

Durvára vágom a vörös- és fokhagymát, majd olívaolajon, valamint egy szeletke vajon megpirítom. Hozzáadom a megtisztított csirkemájat, fűszerezem borssal, majorannával, és 3-4 percig néha megkeverve pirítom. A megtisztított almát kockára vágva hozzáadom a májhoz, és kb. 15 perc alatt lefedve készre párolódik. Ezután még fedő nélkül 1-2 percig pirítom, végül megsózom. Botmixerrel krémesítem, közben a maradék vajat is hozzákeverem.

Csirkemáj joghurtmártással [húsétel]

Csirkemáj joghurtmártással

Hozzávalók:

1-2 fej hagyma 50 dkg csirkemáj kevés liszt 3 dl joghurt petrezselyem zöld, bazsalikom, snidling 1 dl főzőtejszín só, bors, fűszerkeverék

Elkészítés:

Egy jó nagy fej hagymát felkarikáztam és 1 ek olajban kisütöttem, félretettem. A letisztított csirkemájakat lisztbe forgattam és 2 ek olajon a serpenyőben kisütöttem (vigyázva, mert fröcsköl a máj, jajj, de még hogy tud!). Közben 1-1 maroknyi bazsalikomot, petrezselymet és snidlinget (újhagymával helyettesítettem) felvágtam. 3 dl joghurtba belekevertem, némi citromlevet tettem hozzá, 3 ek tejszínnel hígítottam, só, bors. Amikor a máj készen lett, visszatettem a hagymát mellé, megszórtam provanszi fűszerkeverékkel, pár percig együtt pirítottam. Rizzsel ettük, de pirított burgonya is hozzá.

Csirkehúsos torta [húsétel]

Csirkehúsos torta

Hozzávalók:

A húsleveshez: 1 dl víz 1 sárgarépa 1 zeller fél-fél csokor petrezselyem és zellerlevél só

A tésztához: 40 dkg leveles tészta 2 doboz ananász (darabolt, konzerv) 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 evőkanál zsír 3 cl konyak 2 evőkanál liszt 2-2 dl száraz fehérbor és húsleves 3 tojássárgája

Elkészítés:

A csirkét feldaraboljuk, kicsontozzuk. A csontot levesesfazékba tesszük az aprólékkal meg a zöldségekkel, és sóval, borssal ízesítve felforraljuk. Kislángon 1 órát főzzük, majd leszûrjük, és állni hagyjuk. A húst a zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a konyakkal meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk). Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, liszttel megszórjuk, a borral és a húslevessel meglocsoljuk, Belekeverjük az ananászt, és összefőzzük. Kivajazott tortaformába simítjuk a csirkés masszát és a szósz egy részét (csak annyit használjunk, hogy ne ázzon el a massza!). A tésztával befedjük, közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk. A leeső tésztadarabkákból leveleket formázunk, és ezekkel a torta tetejét díszítjük. Végül a tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben aranyszínűre sütjük. A maradék szósszal kínáljuk, melybe a megmaradt tojássárgáját is belekeverhetjük.

Csirkehúsos sonkás tekercs [húsétel]

Csirkehúsos sonkás tekercs
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell 10 dkg sonka 4 darab tojás olaj só fokhagyma petrezselyemzöld

Elkészítés:
A csirkét mossuk meg majd óvatosan csontozzuk ki, úgy hogy a bőre ne szakadjon be.Ha kész, sózzuk meg és dörzsöljük be zúzott fokhagymával.Olajon süssük meg a négy tojást és sózzuk is.A sonkaszeleteket terítsük szét a húson, rakjuk rá a sült tojásokat és a petrezselyemzöldet.Tekerjük fel a húst, hústűvel tűzzük, majd egy erősebb cérnával kössük össze.Helyezzük a hústekercset egy tepsibe, kenjük meg zsírral, és 1 órán át süssük.

Csirkefasírt különleges paradicsommártásban [húsétel]

Csirkefasírt különleges paradicsommártásban

Hozzávalók:

Fasírt: 50dkg csirke darálthús 1 fej reszelt vöröshagyma 1/2 bögre zsemlemorzsa 1 tojás só, bors petrezselyemzöld olaj a sütéshez

Paradicsommártás: 1 konzerv hámozott pradicsom 1 kis doboz sűrített paradicsom 1 fej finomra vágott vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 1 kk. cukor 2,5 dl víz oregánó só, bors, petrezselyemzöldje

Elkészítés:

A fasírt alapanyagait összedolgozzuk és kis golyókat formálunk belőlük, majd forró oljban elősütjük mindkét oldalát. A mártást is elkészítjük: a hagymát és a fokhagymát pici oljaon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a paradicsom sűrítményt. Jól összeforraljuk és a paradicsomokat a fakanál segítségével egy picit összetörjük. hozzáadjuk a vizet és a fűszereket és összeforraljuk. Majd a masszéába beletesszük a fasírtokat is és egy 20 perc alatt lassú tüzön fedő alatt megfőzzük. Az így ellkészült finomságot legjobb spagettire tálalni.

Csirkecsíkok aszalt barackos szósszal [húsétel]

Csirkecsíkok aszalt barackos szósszal

Hozzávalók:

1 csirkemellfilé, 15 dkg aszalt sárgabarack, fél fej vöröshagyma, felaprítva, 2 gerezd fokhagyma, 2 centis gyömbérdarab, megtisztítva, fél chilipaprika, 5 cl barackpálinka, 1 kávéskanál oregánó, olívaolaj, só és frissen őrölt bors.

Elkészítés:

A sárgabarackot nagyobb darabokra vágjuk, egy tálkába tesszük és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Majd félretesszük pár percre, hogy a barackdarabok felpuhuljanak. Közben haladunk tovább az előkészületekkel: a csirkemellet megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk. A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, a chilipaprikát kimagozzuk és vékony karikákra vágjuk. Ha mindennel megvagyunk, egy közepes méretű serpenyőben megpirítjuk a megsózott-megborsozott csirkecsíkokat, és ha már mindegyik falat szép aranybarna, szűrőkanállal kiemeljük a serpenyőből és félretesszük. A serpenyőben maradt zsiradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyira, majd megfonnyasztjuk rajta a hagymákat. Ezután a tűzről lehúzva felöntjük a pálinkával, teljsen elforraljuk, majd beleöntjük a sárgabarackot levével együtt, hozzászórjuk a chili-karikákat, végül belekanalazzuk a reszelt gyömbért és a szárított oregánót is. Egy-két perc alatt összeforraljuk az egészet, majd botmixerrel -vagy turmixgépben- pépesítjük. (Ha kell, adunk hozzá vizet, hogy a mártás kellő sűrűségű legyen.) Végül a szószt és a húst a serpenyőben összemelegítjük és párolt rizzsel tálaljuk.

Csirkecombok hagymaágyon [húsétel]

Csirkecombok hagymaágyon

Hozzávalók:

4 db egész comb 6 nagy fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 150 g húsos szalonna örölt pirospaprika só bors olaj

Elkészítés:

Combokat mossuk és szárítsuk meg.Sózzuk borsozzuk be,majd szórjuk be pirospaprikával.Serpenyöben olajon,hirtelen piritsuk meg a combok mind2 oldalát.Zsírral kikent tüzálló tál aljára tegyünk a felkarikázott fok-,és vöröshagymából.Erre jön a comb,majd a maradék hagyma.Borsozzuk be,öntsünk alá kb 200ml vizet,es lefedve süssük 30percig.Vegyük ki a sütöböl,tegyük a tetejére a szalonnaszeleteket,es vissza a sütöbe 8 percre,anélkül h lefednénk.

Csirkecomb mustármártásban [húsétel]

Csirkecomb mustármártásban
Hozzávalók:
4 csirkecomb, 2 dl tejszín, 4 evőkanál csípős mustár, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:
A combot a forgónál kettévágom, bőrét lehúzom. Megsózom és megborsozom. A mustárt és a tejszínt kevés sóval, borssal összekeverem. Majd a serpenyőben felforrósítom az olajat, és a csirkedarabok mindkét oldalát lepirítom. Ráöntöm a mustáros keveréket, és befedve puhára párolom.

Csirkecomb burgonyakabátban [húsétel]

Csirkecomb burgonyakabátban

Hozzávalók:

4 csirkecomb csirke fűszerkeverék 1 kg burgonya 3 dkg vaj 10 dkg reszelt sajt tej só, bors 2 g. fokhagyma olaj

Elkészítés:

A csirkecombokat befűszerezem, és fél órát hagyom pácolódni. Egy tepsibe sütőpapírt teszek és egy kevés olajjal bekenem, majd belerakom a csirkét és a tetejét is beolajozom. Beteszem a sütőbe és 200 °C-on majdnem készre sütöm. Közben elkészítem a krumplipürét a szokásos módon, azzal a különbséggel, hogy vajon és a tejen kívül adok hozzá reszelt fokhagymát, borsot és a reszelt sajt felét. Kicsit sűrűbbre készítem a krumplipürét, ezért csak kevés tejet adok hozzá. A csirkecombokat bevonom a pürével, meghintem a maradék reszelt sajttal és a sütőben pirosra sütöm.

Csirke zöldségmártással [húsétel]

Csirke zöldségmártással

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell 25 dkg bacon 1 csokor petrezselyem 2-3 szál vastagabb sárgarépa 1-2 szál fehérrépa 4-5 gerezd fokhagyma 1-2 doboz tejföl

Elkészítés:

Egy tepsit kibélelünk szalonnával, és beletesszük a csíkokra vágott csirkemellet. Megsózzuk, és mellédobáljuk a megpucolt sárgarépát, fehérrépát, fél csokor petrezselymet és 2-3 gerezd fokhagymát. A tepsit alufóliával lefedjük, és sütőbe helyezzük. Amikor a hús átsült, a zöldségeket kiszedjük mellőle, és a húst fólia nélkül visszatesszük a sütőbe, hogy pirosra süljön. A zöldségeket egy keverőtálban villával összetörjük, majd hozzáöntjük a tejfölt, sózzuk, és leturmixoljuk. Ezután fél citrom levét rácsavarjuk, és az egész mártást felfőzzük.

Csirke vajas tésztában [húsétel]

Csirke vajas tésztában

Hozzávalók:

1 db kisebb grillcsirke 1 csomag leveles-vajas tészta 2 dl tejföl só, bors, petrezselyem 6 szelet sonka 1 tojás

Elkészítés:

A tésztát kinyújtom akkora lappá, hogy 6 db 12x12 cm-es négyzetté tudjam vágni. A csirkéből 6 nagyobb darabot leszedek, a többit késsel apróra vagdalom. (Nincs is szükség egy egész csirkére.) Az apróra vágott húst tejföllel, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel jól összekeverem. Ha nem elég fűszeres a grillcsirke, akkor bátrabban is ízesíthetjük, akár más fűszerekkel is. A négyzetekre egy-egy sonkaszeletet fektetek, mindegyikre teszek egy adagot a vagdalt csirkéből, rátesszem a nagyobb csirkedarabot, és a tésztát összefogom, mint egy batyut. Akár fogpiszkálóval is megtűzhetjük, hogy biztosan ne nyíljon szét. Tojással megkenem és 200 °C-os, előmelegített sütőben megsütöm.

Csirke vagy pulykamell szeletek fokhagymásan [húsétel]

Csirke vagy pulykamell szeletek fokhagymásan

Hozzávalók:

Csirkemell vagy pulykamell fokhagyma vagy fokfagymakrém tej sajt tojás

Elkészítés:

A csirke vagy pulykamell szeleteket fokhagymás tejbe áztatjuk,ha nincs időnk rá akkor fokhagymakrémmel bekenjük.Tepsibe tesszük,majd reszelt sajttal felvert tojással leöntjük.Rétegezzük.A lényeg hogy a tojásos sajt kerüljön a tetejére.160 fokon sütjük,amíg a tojás aranybarna nem lesz.

Csirke tejszínes tárkonyban [húsétel]

Csirke tejszínes tárkonyban

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú egész csirke, 3 dl tejszín, 1 evőkanál friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkonylevél), 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés:

A csirkét megtisztítom, és 4 darabba vágom. Megsózom, és egy nagyobb, lapos tűzálló tálba, egymás mellé fektetem. Rászórom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a tárkonyt és a borsot, majd leöntöm az olvasztott vaj és a tejszín keverékével. A tálat befedem és előmelegített, forró sütőben, erős lángon 40 percig sütöm. Ezután a húst saját levével lelocsolom és fedő nélkül mindkét oldalán pirosra, pirítom. Párolt rizs és saláta illik hozzá.

Csirke szalonna ágyon [húsétel]

Csirke szalonna ágyon

Hozzávalók:

1 nagyobb csirke 20dkg vékonyra szeletelt szalonna 2 tojás mustar bors so liszt fozotejszin

Elkészítés:

A csirkét a szokásos modon feldaraboljuk.A jénai(vagy más) tál aljára lerakjuk a szalonna szeleteket.A csirkét nem sozzuk! hanem lisztbe beforgatjuk,majd afelvert tojasba belekeverjuk az ízesítoket(mustar só bors)és a lisztes csirkét ebbe beforgatjuk.Rárakjuk a szalonnakra,majd a tetejukre is szalonnát rakunk.aláontjuk a tejszint és 1és fél óra altt készre sutjuk.

Csirke sajtbundában [húsétel]

Csirke sajtbundában
Hozzávalók:
1,2 kg-os csirke 2 póréhagyma 1 zeller 2 sárgarépa 1 fej vöröshagyma 2 szegfűszeg 1 csokor (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem) vegyes fűszernövény 3 liter víz 2,5 dl tej 2 dl tejszín 2 tojássárgája 10 dkg reszelt sajt őrölt bors só

Elkészítés:
A pórét és a zellert megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a hagymát a szegfűszeggel megtűzdeljük. Az összes zöldséget mély lábasba tesszük, és hozzáadjuk a zöldfűszert. Vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, és felforraljuk. Beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Amikor kész, a húst kivesszük, lecsöpögtetjük, feldaraboljuk, a csontokat és a bőrt eltávolítjuk. A levest leszűrjük, belekeverjük a tejet, és felére főzzük. A tojássárgákat a tejszínnel felverjük, gyorsan kevergetve a leveshez adjuk, ha szükséges, újrafűszerezzük. A csirkedarabokat jénai tálba tesszük, a szósszal meglocsoljuk, a sajttal megszórjuk, és pirosra sütjük.

Csirke római tálban [húsétel]

Csirke római tálban

Hozzávalók:

4 db csirkecomb, vagy mell 1/2 kg burgonya 15 dkg gomba 1 fej vöröshagyma (ha nem szereted el is maradhat) 2 db sárgarépa 2 db fehérrépa 1 gerezd fokhagyma só, bors, olaj

Elkészítés:

A római tálat legalább egy órán át vízben áztatjuk, ezalatt a krumlit sós vízben héjában előfőzzük, és a sózott borsozott húsokat olajban elősütjük. A krumplit megtisztítjuk, karikára vágjuk, és a vékony karikára vágott zöldségekkel együtt rétegesen lerakjuk a tál aljára, közben finoman megfűszrezzük. A zöldségágyra ráhelyezzük a húsokat, rádobjuk a karikára vágott hagymát és az összevágott fokhagymát. A tálat lefedjük, sütőbe tesszük, körülbelül kétszáz fokra felmelegítjük, és negyven percig pároljuk. Ezután levesszük a fedőt és még húsz percen át sütjük. Melegen tálaljuk.

Csirke papírban sütve [húsétel]

Csirke papírban sütve

Hozzávalók:

1 tisztított közepes csirkecomb ( 150 g) 1 mokkáskanál napraforgóolaj (2g) 1/3 mokkáskanál rozmaring 1/4 mokkásanál őrölt fehérbors 1/4 mokkáskanál vasfű kevés nátriumszegény só

Elkészítés:

A tisztított, leöblített csirkét belül nagyon gyengén (nátriumszegény sóval) megsózzuk, majd a napraforgóolajból és fűszerekből készített ízesítővel a csirke felületét bekenjük. Rátesszük a rozmaringot és barna papírzacskóba csomagolva sütőlemezen az előmelegített sütőbe tesszük. Mellé helyezzük az 1-2 dl vizet tartalmazó edényt, majd közepes hőmérsékletre állított sütőben pirosra sütjük. Elkészítéséhez kb. 40-50 perc szükséges. Adható feltétként burgonya, rizs és különböző saláták.

Csirke juharszirupos-narancsos mázzal [húsétel]

Csirke juharszirupos-narancsos mázzal

Hozzávalók:

4 csirkemellfilé 3 ek juharszirup 1 ek magos mustár 1 narancs reszelt héja 1 ek szójaszósz

Elkészítés:

1. Mindegyik csirkemellet vágjuk be néhányszor átlósan. Tegyük a többi hozzávalót széles, lapos tálba, és keverjük össze.

2. Forgassuk bele a csirkemelleket úgy, hogy a keverék mindenhol egyenletesen bevonja. (Ha nem akarjuk azonnal megsütni, lefedve, hűtőben eláll még 24 óráig.)

3. Süssük a mellek mindkét oldalát pár percig (grillen a legjobb - sütés közben kenegethetjük a megmaradt páclével)

Csirke indiai módon [húsétel]

Csirke indiai módon

Hozzávalók:

1 egész csirke, 2 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 paradicsom, 3 ek. kókuszreszelék, 1 kk. curry, 1 fél citrom leve, 1 csésze tej (tejszin), 3 ek. olaj, só, fekete bors.

Elkészítés:

A karikára vágott hagymát olajban megpároljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, a fokhagymát, beletesszük a feldarabolt csirkét, a kókuszreszeléket, a curryt, sót, borsot és a citrom levét. Kis lángon, fedő alatt pároljuk, ha szükséges, egy kevés vizet adunk hozzá. Ha megpuhult ráöntünk egy csésze tejet (tejszint és meg egyszer felforraljuk. Tejszínnel nagyon finom, de tejjel is jó. Én víz helyett is tejet öntöttem hozzá. A végére besűrűsödik, ráadásul olcsóbb is, diétásabb is.

Csirke Fajita [húsétel]

Csirke Fajita

Hozzávalók:

4 csirkemellhez: cayenne bors ízlése szerint (1/8 - 1/4 teáskanál), chili-por ízlése szerint (1/2 - 2 teáskanál), 1 teáskanál paprika, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál hagyma por, 1/4 teáskanál fokhagyma por, 3/4 teáskanál összemorzsolt csirkehúsleves-kocka, 1/4 teáskanál elmorzsolt zsálya, 1/4 teáskanál római kömény, maximum 1 teáskanál cukor helyett, édesítõszer

Elkészítés:

Keverjük össze egy kis tálban ezeket a hozzávalókat. Készítsük el a Fajitát az alábbiak felhasználásával: 1 zöld, húsos paprika, melyet csíkokra vágott, 4 bor és csont nélküli csirkemell, melyet vékony csíkokra vágott, 2 evõkanál olaj, 1/3 csészényi víz, 1 közepes hagyma, szeletelve. Süssük a csirkét forró olajban, folyamatosan kevergetve egy nagyobb méretû, nyeles, tapadást gátló bevonattal bevont edényben, 5 percig közepesen magas láng felett. Adjuk hozzá az elõkészített fûszerkeveréket, a vizet, a zöldpaprikát és a hagymát, süssük tovább folyamatos kevergetés közben, közepes lángon legalább 10 percig, vagy amíg a csirkehús meg nem fõ. A zöldségféléknek is meg kell puhulniuk.

Csirke chilipaprikával [húsétel]

Csirke chilipaprikával
Hozzávalók:
Egy csirkemell, Két piros paradicsompaprika, Két hegyes-erõs zöldpaprika, Két evökanál chiliolaj vagy cseresznyepaprikakrém, Két evõkanál olaj, Két fokhagyma, Két evõkanál szójamártás

Elkészítés:
a csirkehúst kicsontozzuk, csíkokra vágjuk. A paprikát leszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk. az olajat megforrósítjuk, egy percig sütjük benne a fokhagymát. Újabb egy percig a csirkehúst. E kkor kerül bele a kétféle paprika, ismét csak egy percre. Utoljára rakjuk hozzá a szóját és a chiliolajat. Evvel két percig sütjük dobva-rázva.

Csirke carbonara [húsétel]

Csirke carbonara

Hozzávalók:

1 kg-os csirke, 8 dkg vaj, 10 dkg füstölt sonka, 20 dkg gomba, 1 dl olaj, só.

Elkészítés:

A csirke mellrészét vékony sonkacsíkokkal megtűzdelem, megsózom, az olajjal és kevés vízzel leöntve sütőben megsütöm. A gombát vajban megpirítom. A megsült csirkét feldarabolom, tűzálló tálba teszem, körérakom a gombát és leöntöm a sütésből visszamaradt vajjal. Sütőben fedő alatt 10 percig sütöm. Bármilyen körettel fogyaszható.

Csirke burgonyával és citrommal [húsétel]

Csirke burgonyával és citrommal

Hozzávalók:

1 darab csirke 50 dkg burgonya 1 dl oliva olaj 2 kőteg zőld hagyma 2 darab citrom 0,5 dkg édespaprika 0,1dkg borsikafű(csombor) 0,2 dkg fekete bors 1,5 dkg só

Elkészítés:

A csirkét vágjuk fel darabjaira,mossuk meg és hagyjuk megszáradni.Ezalatt a burgonyát meghámozzuk és a zőldhagymákat hosszában felvágjuk.A citromokat megmossuk és négyfelé szeljűk.Tegyűk egy nagyobb méretű tűzállo tálba a csirkét.A fűszereket jól keverjűk el az oliva olajjal,majd dőrzsőljűk be fűszeres olajjal a hust.A burgonyát a csirke kőré helyezzűk.Jó forrora hevitett sűtőbe tegyűk be sűlni,kb.60 percre.A sűtés idő lejárta előtt 25 perccel tegyűk rá a zőldhagymát és a citrom darabokat.A burgonyákat időkőzben forgassuk meg,hogy mindkét oldalukon pirosra sűljenek.A burgonyát izlés szerint sózzuk.

Csirke ananászosos édes-savanyú mártással [húsétel]

Csirke ananászosos édes-savanyú mártással

Hozzávalók:

500g csirkemell(pulykamell) 1 doboz ananasz kompot pirosarany(csipos) savanyu uborka kb 8-10 darab 3 kanal liszt 250g csiga laska

Elkészítés:

A csirkemellet felcsikozni es egy pici olajban es vizben megparolni.Az ananasz levet leszurni es felretenni.A savanyu uborkat felvagni kicsi kockara.Mikor megvan a csikemell hozza kell tenni a 3 kanal lisztet es az ananasz levet,ha nem eleg az lehet vizzel vegyiteni.Amikor ez ossze alt hozza tenni az ananaszt es az uborkat.Miutan fellobant a tuzet lezarni es izles szerint izesiteni(so,bors) majd hozza tenni a pirosaranyt ezt is izles szerint. Ha megvan laskat megfozni es evel talalni.

Csípős csirkeragu [húsétel]

Csípős csirkeragu

Hozzávalók:

20 dkg rizs 30 dkg csirkemell filé 3 teáskanál étkezési keményítő 1 teáskanál pirospaprika 1 tasak KNORR Mexikói chilis bab Rafinéria 40 dkg mexikói zöldségkeverék KNORR Grill Fűszervarázs

Elkészítés:

A rizst forró vízben feltesszük főni. A csirkemellet csíkokra vágjuk. A keményítőt elkeverjük 1 dl vízzel, 1 teáskanál grill fűszervarázzsal és pirospaprikával, majd ebbe tesszük a csirkemellet. 5 percig állni hagyjuk. A 4,5 dl vízzel elkevert KNORR Mexikói chilis bab Rafinériát felforraljuk, hozzáadjuk a csirkét úgy, hogy a keményítős vízből kiszedjük (de nem kell lecsurgatni). Pár perc után hozzáadjuk a mexikói zöldségkeveréket is. Fedő alatt 15 percig főzzük, néha kevergetve. A rizsből kupacokat formálunk a tányérokon, a chilis csirkés ragut pedig köréjük kanalazzuk.

Csípős csirkemellek [húsétel]

Csípős csirkemellek

Hozzávalók:

4 csirkemell, 3 friss erõs paprika, 1 ek erõs paprikapép (Erõs Pista), 6 zöldhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 2 ek vágott petrezselyemlevél, 1/2 kk õrölt szegfûszeg, 1/2 kk bors, 1 tojás, 1 ek szójaszósz, liszt, prézli, olaj.

Elkészítés:

A melleket bõrözze le, a paprikát és hagymát vágja finomra, a fokhagymát törje át. Keverje össze a paprikát, zöldhagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, szegfûszeget, borsot és citromlevet. Irdalja a melleket, tömje a keveréket a vágásokba, majd zárja azokat fogpiszkálóval. Verje fel a tojást, keverje hozzá a szója- és paprikaszószt. A melleket forgassa lisztbe,majd a tojáskeverékbe, végül a prézlibe.Süsse a csirkét olajon vagy grillen vagy roston, mindkét oldalán készre.

Csípős csirkemell tortillával [húsétel]

Csípős csirkemell tortillával

Hozzávalók:

6 db tortilla lap 1 csirkemellfilé 5 dkg sajt 1 doboz tejföl 10 dkg füstölt szalonna 1 db paprika 1 db paradicsom póréhagyma 1/3 része olaj ½ fej lilahagyma só, bors 1 púpos evőkanál fokhagymakrém 1 evőkanál Erős Pista 1 csokor friss bazsalikom

Elkészítés:

A füstölt szalonnát felcsíkozom, majd a serpenyőbe dobom. Öntök hozzá néhány csepp olajat. Míg felolvad a szalonna, felcsíkozom a póréhagymát, karikázok hozzá ½ fej lilahagymát is. A paprikát is felcsíkozom. És ha még bele fér az időbe, felvágom a csirkét is; félbe vágom, majd azt is félbe, és hogy lehetőség szerint együt készüljön el a zöldségekkel, a lehető legvékonyabbra csíkozom ezt is. Mikor a szalonna már jól megpirult, minden eddig felcsíkozott alapanyagot hozzádobok. Kicsit elkeverem. Jöhet a fűszer; só, bors, 1 bő evőkanál fokhagymakrém - néhány keverés - néhány levél apróra vágott bazsalikom, 1 evőkanál Erős Pista - összekever. Ezután apróra vágom a paradicsomot és hozzászórom az erős raguhoz. Néhány perc, ekkor fogom a tortilla lapokat és egyenként rádobom a ragura, úgy 20-30 másodpercre azért, hogy átmelegedjenek és így könnyebb lesz őket feltekerni. Leveszem a lapokat, kiterítem magam elé, majd megtöltötm őket a raguval, feltekerem. Egy 1,5 decis sütőtálkába teszek 2 evőkanálnyi tejfölt, majd félbe vágom a tortilla tekercseket és a tejfölös sütőtálkákba állítok 3-3 fél tortillát. Közé, köré csurgatom a maradék tejfölt és a végén meghintem mindegyik tortillatornyot reszelt sajttal.

Csípős csirkecomb narancsos-almás gyümölcsraguval [húsétel]

Csípős csirkecomb narancsos-almás gyümölcsraguval

Hozzávalók:

4 db nagyobb csirkecomb 3 evőkanál olívaolaj 2 evőkanál ketchup 1 teáskanál szójaszósz 1 evőkanál méz erőspaprika-krém ízlés szerint A gyümölcsraguhoz: 30 dkg alma 2 db narancs 4 szál újhagyma 2 db kisebb chilipaprika 20 dkg narancslekvár (baracklekvár is megteszi) 1 mokkáskanál friss reszelt gyömbér (vagy 1 késhegynyi gyömbérpor)

Elkészítés:

A csirkecombokat megmossuk, a bőrt lehúzzuk, a combot a forgónál kettévágjuk. Összekeverjük az olajat, a ketchupot, a szójaszószt, a mézet, és az erőspaprika-krémet. A pácban megforgatjuk a húsokat, letakarjuk és a hűtőben egy-két napig érleljük. Felhasználás előtt a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A húst megsózzuk, tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és a combokat a sütőben nagyjából 45 perc alatt pirosra sütjük. A gyümölcsraguhoz az almát megmossuk, hámozatlanul cikkekre vágjuk, és kivágjuk a magházat. A narancsokat forró vízzel alaposan megsikáljuk, szárazra töröljük, és lereszeljük a héjukat. Az egyik narancs levét kicsavarjuk, a másikat kifilézzük, azaz a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A hagymát és a chilit megtisztítjuk, összevágjuk. Bevonatos serpenyőben az almagerezdek mindkét oldalát megsütjük, majd kivesszük és félretesszük. A serpenyőben megfonnyasztjuk a zöldhagymát, rátesszük a lekvárt, a gyömbért, a narancs héját és levét, a chilit, 1 deci vizet, és megsózzuk. Kíméletesen főzzük 10 percig, majd beletesszük a már megsült almagerezdeket meg a narancshúst, és összeforraljuk. Tálaláskor tányérra teszünk egy-egy egész sült csirkecombot, bőven meglocsoljuk a gyümölcsraguval, amihez hozzákeverjük a sült csirke szaftját is, így még ízletesebb lesz. Párolt rizzsel tálaljuk.

Csípős csirke kfc-módra [húsétel]

Csípős csirke kfc-módra

Hozzávalók:

Csirkemell Natur gabonapehely(250 g-2x elegendő) 2 tojás Kevés tej Kevés olaj Csirke fűszerkeverék(vagy lehet bármilyen fűszerkeverék,a lényeg,hogy legyen benne chili is) Só,bors,chili.

Elkészítés:

A csirkemellet vékony szeletekre vágom,de,hogy biztosan vékony legyen,ki szoktam kissé potyolni,persze óvatosan,ne menjen szét. A hússzeleteket beáztatom kevés tejbe. Míg a húsok áznak,a fűszerkeveréket összekeverem a gabonapehellyel. A 2 tojást felverem,sóval,borssal,chilivel fűszerezem. A tejben áztatott husikat megforgatom a fűszerkeverékes gabonapehelyben,aztán a tojásban,majd megint a fűszerkeverékes gabonapehelyben. Kevés olajat forróra hevítek,beleteszem a husikat,kicsi lángon pirosra sütöm őket,amikor megsűltek,kiveszem tányérra,a felesleges olajat szalvétával felitatom.

Csípős csirke [húsétel]

Csípős csirke

Hozzávalók:

csirkemell olívaolaj szezámmag szója szósz erős pista

Elkészítés:

A wokot felforrósítom, bele egy-két evőkanál olívaolaj. A csíkokra vágott csirkemellet állandó kevergetéssel pár perc alatt megsütöm. Ráöntök egy kis szója szószt és megszórom a szezámmaggal. Kissé rápirítom , a végén erős pistával keverem össze. Pár perc alatt készen van. Jó étvágyat!

Csilis vörösboros marhalábszár [húsétel]

Csilis vörösboros marhalábszár

Hozzávalók:

70 dkg marhalábszár (apróra vágva) hagyma,(vöröshagyma egyben 2 nagyobb!) só, bors, pirospaprika, csili kicsit izlés szerint! vörösbor (füszerezés: 1 nagyobb gerezd fokhagyma, és egy kis tárkony ,és kicsi majoranna)

Elkészítés:

A hozzávalókat főzőedénybe tesszük, előfőzzük, vörösborral felöntjük, és addig főzzük, míg a hús puha nem lesz és a bor el nem párolog róla. Fűszerezzük és kész. Köret tetszőlegesen választható.

Csikós tokány [húsétel]

Csikós tokány

Hozzávalók:

60-80 dkg sertéslapocka 2 vöröshagyma 1 ek pirospaprika 1 konzervparadicsom (kicsi) 1 gerezd fokhagyma 4-5 zöldpaprika 2 dl tejföl 1 ek finomra vágott petrezselyem só, olaj

Elkészítés:

A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst és pár percig pirítjuk. Belekeverjük a pirospaprikát és a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és 2 dl vizet. Fedő alatt pároljuk. Ha a hús puhulni kezd, belekeverjük a finom metéltre vágott zöldpaprikát, a tejfölt és a petrezselymet.

Csevap (Szerb specialitás) [húsétel]

Csevap (Szerb specialitás)

Hozzávalók:

40 dkg darált marhahús, 20 dkg darált sertéshús, 4 gerezd fokhagyma, bors, só, 1-2 kanál olaj, 4 fej vöröshagyma

Elkészítés:

A kétféle húst a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával jól összedolgozzuk, majd kb. 5 cm hosszú és 2 cm széles kolbászkákat formálunk belőle vizes kézzel. Olajon kisütjük, és sok apró kockára vágott vöröshagymával tálaljuk.

Cseh borsos sertésszelet [húsétel]

Cseh borsos sertésszelet

Hozzávalók:

10dkg sonka,2dkg vaj,6dkg párolt zoldborso,4tojás,60dkg sertéscomb,3ek liszt,5ek zsemlemorzsa,so,fehérbors,a sutéshez olaj

Elkészítés:

1.Az aprora felkockázott sonkát a felhevített vajon megpirítjuk.Hozzáadjuk a borsot,ráontjuk a két elkevert tojást,és sozzuk,borsozzuk.Kevergetve rántottát sutunk,majd félrehuzzuk,és kihutjuk. 2.A hust 1cm vastagon felszeleteljuk,majd kiklopfoljuk és megsozzuk.A szeletek egyik felére tolteléket halmozunk.Osszehajtjuk,és a széleket osszeklopfoljuk vagy osszetuzzuk. 3.A megmaradt két tojást villával elkeverjuk.A megtoltott szeleteket a lisztbe,a tojásba majd a morzsába forgatjuk. 4.A felhevített olajban a panírozott hust kb.5perc alatt aranyszínure sutjuk.Fott burgonya illik hozzá.Citromkarikákkal díszíthetjuk.

Csebureka [húsétel]

Csebureka

Hozzávalók:

A tésztához: 2 kg liszt 1,5 liter forró víz 1 kiskanál só 1 tojás

A töltelékhez: 1 kg sertéskaraj (esetleg comb, vagy tarja) 2-3 fej vöröshagyma 1 tojás só bors vegeta pirospaprika

Elkészítés:

Felforraljuk a vizet. Amint forr, beleszórunk 1,5 kg lisztet. Fakanállal összekeverjük, hogy a liszet rendesen leforrázzuk így. Amíg hűl a tészta, ledaráljuk a húst és felaprítjuk a hagymát. Egy tálban megcsináljuk a tölteléket: a darált húst összekeverjük a hagymával és a tojással. Sóval, borssal, vegetával, pirospaprikával ízlés szerint fűszerezzük. Ezzel a töltelék kész is van. Amikor a tészta már kicsit langyosabb, 1 kiskanál sót, és 1 tojást teszünk hozzá, majd alaposan meggyúrjuk. Ha túl lágynak tűnik, akkor teszünk még hozzá lisztet. Ezután kilisztezzük a gyúródeszkát és egy jó nagy maréknyi tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtunk rajta. Pohárral, vagy egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott kerek lapocskák közepére halmozzuk a tölteléket, a lapokat félbehajtjuk és a széleit összenyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne essen belőle. Amint kész vagyunk egy maréknyi tészta kinyújtásával, kiszaggatásával, töltésével, és összenyomkodásával, előveszünk egy tálcát (olyat, ami befér a fagyasztóba), kilisztezzük, és rátesszük a félkész cseburekákat úgy, hogy azok ne érjenek egymáshoz. Ha nincs még tele a tálca, akkor félretesszük, és csináljuk a következő adagot, egészen addig amíg el nem fogy a tészta és a töltelék. Ha egy tálca megtelik, akkor azt betesszük a fagyasztóba. Egymás tetejére csak akkor tegyük a tálcákat, ha az alsó tálcán már legalább egy kicsit megfagyott a sok kis felhalmozott csebureka, nehogy a rátett tálca aljára ragadjanak, vagy kilapuljanak a tálca súlyától. Ha teljesen megfagynak a cseburekák, akkor érdemes átpakolni őket kis zacskókba (uzsonnás, vagy fagyasztásra használt átlátszó zacskókba), mert úgy könnyebb a tárolásuk. A lefagyasztott, félkész cseburekákat bő, forró olajban sütjük ki közvetlenül tálalás előtt. A tésztája kívül ropogós belül puha lesz. Később mikróban melegíteni nem érdemes, mert megpuhul a tészta külső része, és ezzel sokat veszít a varázsából.

Paprikás pizza [pizza]

Paprikás pizza

Hozzávalók:

10 dkg húsos füstölt szalonna, 4 fej kis főzőhagyma vagy vöröshagyma, 2-2 piros és zöld húsú paprika, 1 doboz pizzatészta-alappor, 0,5 csokor kakukkfű, 2 tojás, 1,5 dl tejföl, 15 dkg reszelt gouda sajt, só, bors, a tepsi kikenéséhez margarin.

Elkészítés:

1. A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A kétféle paprikát kicsumázzuk, félbevágjuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.

2. A szalonnakockákat serpenyőben ropogósra sütjük. Hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és a hagymát, rövid ideig pároljuk, majd hűlni hagyjuk.

3. A tésztaport a csomagoláson található használati utasítás szerint összedolgozzuk. A kész tésztát margarinnal kikent tepsin kinyújtjuk, majd körben kis peremet képezve, a tepsi széléhez nyomkodjuk.

4. A paprikás-szalonnás keveréket a pizzalapra halmozzuk, és egyenletesen elosztjuk rajta.

5. A kakukkfüvet megmossuk, lerázzuk, leveleit lecsipkedjük. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, majd sóval, borssal tetszés szerint ízesítjük. A kakukkfűből keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a tojásos keverékhez adjuk. A kakukkfüves mártást a paprikára locsoljuk, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és a pizzát 175 fokon kb. 50 percig sütjük.

6. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd a félretett kakukkfűvel megszórva, esetleg paradicsomkarikákkal díszítve, 12 darabra vágva kínáljuk.

Olajban sült pizzapárnák [pizza]

Olajban sült pizzapárnák
Hozzávalók:
60 dkg pizzatészta • 70 dkg paradicsompüré • 1 kis fej hagyma • 1 gerezd fokhagyma • 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom • kevés olívaolaj, étolaj a sütéshez • 10 dkg reszelt parmezán • só, szerecsendió • egy kis erős paprika

Elkészítés:
A tésztát nyolc egyenlő részre osztom, és golyókat készítek belőle, melyek közepébe lyukat fúrok az ujjammal. A megtisztítot fokhagymát forró olajban megpirítom, hozzáadom a fölaprított hagymát, a paprikát és a paradicsomkonzervet. A szószt megsózom, és reszelt szerecsendióval, bazsalikommal ízesítem. Egy másik serpenyőben, bő olajban kisütöm a pizzalabdákat. Amikor elkészültek, törlőpapírra szedem, és lecsöpögtetem a pizzákat.

Parasztos pizza [pizza]

Parasztos pizza

Hozzávalók:

Paradicsomos pizzalap, hagyma, fokhagyma, olaj, husos kolzsvari szalonna,paradicsom,so,bors,bazsalikom,parmezan sajt.

Elkészítés:

15 dkg karikara vagott hagymat es 2 gerezd zuzott fokhagymat keves olajon uvegesre piritunk,hozzaadjuk a meteltre vagott fustolt kolozsvari szalonnat,es vekony cikkekre vagott paradicsomot.Soval,borssal,bazsalikommal izesitjuk es a tesztara halmozzuk.10 dkg parmezan sajttal megszorjuk es a sutoben megsutjuk.

Pita gyros-hoz [pizza]

Pita gyros-hoz
Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 2,5 dkg élesztõ
• 1/2 teáskanál cukor
• 1/2 evõkanál só
• min. 0,5 l langyos víz

Elkészítés:
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztõt, a cukrot ées a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belõle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütõt a lehetõ legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütõpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelõször nyújtottunk, az kerül be elõször, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütõbe. A sütõablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínûre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta

Norbis pizza [pizza]

Norbis pizza
Hozzávalók:
Zabkorpás pizza: 70 g zabkorpa 1 tojás só annyi tej, amit felvesz

Elkészítés:
Zabkorpás pizza: 70 g zabkorpa 1 tojás só annyi tej, amit felvesz A hozzávalókat összekeverem, kb 1-2 dl tej kell ebbe a mennyiségbe, olyan folyós legyen, de ne nagyon. Ezt rákenem sütőlapra, én vékonyan szoktam. 8 perc alatt megpirítom 170 fokon, majd utána teszek rá, amit csak akarok és még 10 percig sütöm. Nekem nagyon bejön, fini és gyors!

Pizza

Pizza

Hozzávalók:

0,5kg liszt 1 élesztő csipet só víz szalámi párizsi,sajt ketchup,majonéz pizzakrém

Elkészítés:

Az élesztőt megfutattom,majd a lisztel összegyúrom,beleteszem a sót,és annyi vizet hogy álljon össze.Ezeket pihentetem .Egy kicsi ketchupot összekeverek a pizzakrémmel,és előkészitem a pizzára teendő dolgokat.pl:lereszelem a sajtot stb Miután a tészta kellően megkelt,kiolajozott tepsibe beleöntjük,és forró sütőbe tesszük .Mikor majdnem kész rákenjük a pizzakrémet,és feltesszük feltéteket,majd visszatesszük a sütőbe.

Pizza - pizzatészta nékül [pizza]

Pizza - pizzatészta nékül

Hozzávalók:

Két személyre: 1 csirkemell (filé) 1 evőkanál pizzaszósz 2-3 db gomba 1 db paradicsom sajt só, bors

Elkészítés:

A csirkemellet félbevágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzk, majd nagyon kevés olajon picit átsütjük egy serpenyőben. Majd tűzálló tálra rakju, megkenjük a pizzaszósszal, rárakjuk a szeletekre vágott gombát (ezt akár elő is lehet kicsit pirítani), a paradicsomszeleteket és a reszelt sajot. Sütőben átsütjük. Vigyázz, a hús ne száradjon ki nagyon.

Pizza alap [pizza]

Pizza alap
Hozzávalók:
30 dkg liszt 3 ek. olaj 1 kk só csipetnyi cukor 1/2 csomag élesztő 3 dl langyos víz

Elkészítés:
A lisztet, olajat, sót, cukrot és a szétmorzsolt élesztőt összekavarjuk, lassan hozzáadjuk a langyos vizet és 20-30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.Közben összekészítjük a feltétet, ami az ízlésedre van bízva.A megkelt tésztát vizes fakanállal kivajazott tepsibe simítjuk és forró sütőben 15 percig elősütjük.Az anyagokat rárakjuk és pár percig tovább sütjük.

Pizza alap [pizza]

Pizza alap

Hozzávalók:

30 dkg liszt 3 ek. olaj 1 kk só csipetnyi cukor 1/2 csomag élesztő 3 dl langyos víz

Elkészítés:

A lisztet, olajat, sót, cukrot és a szétmorzsolt élesztőt összekavarjuk, lassan hozzáadjuk a langyos vizet és 20-30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.Közben összekészítjük a feltétet, ami az ízlésedre van bízva.A megkelt tésztát vizes fakanállal kivajazott tepsibe simítjuk és forró sütőben 15 percig elősütjük.Az anyagokat rárakjuk és pár percig tovább sütjük.

Pizza alaptészta, II. [pizza]

Pizza alaptészta, II.

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 4 evõkanál tejföl, 15 dkg vaj, 1 mokkáskanál só

Elkészítés:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a sóval és a tejföllel sima tésztává gyúrjuk. 30 percig pihentetjük. Ezután kinyújtva kibélelünk vele egy közepes méretû tepsit. Elõmelegített forró sütõben félig megsütjük, majd rákenjük a tölteléket, és a sütõbe visszatéve készre sütjük. Készíthetjük adagonként is. Ekkor a tésztát 4 cipóra osztjuk, pihentetjük, és a cipókat kinyújtva, kerek lepényeket formálunk belõle. Magas peremet formálva félig megsütjük, megtöltjük, és készre sütjük.

Norbi féle wellness pizza [pizza]

Norbi féle wellness pizza
Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg teljes kiőrlésű liszt, 30g élesztő, 1 tk cukor, 1,5 tk só, 2 ek olívaolaj, és 2,5 dl langyos viz- ebből kell kelt tésztát gyúrni

Elkészítés:
és 2,5 dl langyos viz- ebből kell kelt tésztát gyúrni. Paradicsommártást teszünk a már kinyújtott tepsibe tett tésztára. Paradicsomot, sót és fokhagymát, borsot turmixolunk össze hozzá. Megpakoljuk update 1 es dolgokkal- oregano, mozzarella, kapribogyó, sovány sonka, hagymakarikák, paprikaszeletek, és ki amit szeret. Forró sütőbe sütjük

Pizza alaptészta, III. [pizza]

Pizza alaptészta, III.

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 3 evõkanál olaj, másfél dl tej, 2 dkg élesztõ, mokkáskanálnyi só

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a szétmorzsolt élesztõt és felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a liszthez, és az olajjal, a sóval meggyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk, majd liszttel megszórva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtva tetszés szerinti alakúra vágjuk fel.

Pizza alaptészta, IV. [pizza]

Pizza alaptészta, IV.

Hozzávalók:

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 2 dkg élesztõ, só, langyos víz, olaj a sütéshez

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfõzzük, majd még melegen meghámozzuk és áttörjük vagy ledaráljuk. Fél dl meglangyosított vízben elkeverjük a szétmorzsolt élesztõt és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a burgonyával, a liszttel, a sóval és annyi vízzel, hogy lángostésztát kapjunk. Egy órán át pihentetjük. Lisztezett deszkán kerek lángosokat szakítunk ki a kinyújtott tésztából, és bõ forró olajban világosra sütjük mindkét oldalát. A felesleges olajat lecsöpögtetjük róla, majd az elõkészített tölteléket ráhalmozzuk, és grillsütõben vagy forró sütõben rásütjük.

Muffin pizzája [pizza]

Muffin pizzája
Hozzávalók:
"Amerikai tipusú vastagabb tésztával"

Pizza alaptészta: 60 dkg liszt,10 dkg búzakorpa, 5 dkg élesztő, 6 evőkanál olaj, 3-3,5 dl langyos víz, pici só, pici cukor, hogy a nyers tésztát megkóstolva érezhető legyen az íze.

Pizzára alapmártás: Fél dl olaj, 1 db vöröshagyma, 5-7 evőkanál paradicsomszósz (360g-mos süritett paradicsom) rozmaring, oregánó, só, cukor, fekete bors

Pizzafeltét: tetszőlegessen bármi lehet..

Elkészítés:

Alaptészta elkészítése: az alap anyagokat egy nagy tálba összegyúrjuk és alapossan kidolgozzuk,(összegyúrva, olyan kenyér tészta állagú legyen:) .. végül a tésztát liszttel megszórva, ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük kb:20 percig, majd lisztezett deszkán tetszőleges alakúra nyújtjuk és vágjuk...(én tepsit használok) Mártás elkészitése: Az olajon megpirítjuk a reszelt hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, meg a fűszereket, és kevés vízzel felengedjük. Kb:20 percig pároljuk.

Tanácsok:sütés: 200-220C fokon

Pizza csiga [pizza]

Pizza csiga

Hozzávalók:

2 dkg élesztő 1 kk. só 1 kk. cukor 2 dl langyos víz 30 dkg liszt 2 ek. olaj Töltelék: 2 doboz májkrém 1 kis tubus pizzakrém vagy 1 dl kechup (vagy mindkettőből fele-fele arányban) Ha csak kechupot használsz akkor pizzafűszerkeverék sajt a tetejére.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát készítünk, 30 percig meleg helyen kelesztjük. A tölteléket villával kikeverjük. A megkelt tésztát kinyújtuk fél cm vastagságúra, majd rákenjük a tölteléket. Szorosan feltekerjük, 2-3 cm darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mint a kakaóscsigát. Sajttal megszórjuk, 15 percet hagyjuk még kelni sütés előtt.

Minipizzák [pizza]

Minipizzák
Hozzávalók:
60 dkg alaptészta; 3 ek. olaj a kenéshez; 2 dl pizzamártás; 40 dkg csiperkegomba; 2 cső paprika; 3 dkg margarin; só A tetejére: 15 dkg trappista sajt

Elkészítés:
A megkelesztett pizzatésztát 12 egyenlő részre vágjuk. Lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk és kiolajozott tepsibe rakjuk. A kis pizzák tetejét megkenjük olajjal, villával megszurkáljuk, sütőbe tesszük, és 7 perc alatt, 220 fokon félkészre sütjük. A megtisztított gombát felszeleteljük, a paprikát karikára vágjuk, megsózzuk és a margarinon néhány perc alatt, erős tűzön lepirítjuk. Az elősütött pizzákat megkenjük pizzamártással, tetejére halmozzuk a gombát és megszórjuk reszelt sajttal. Visszatoljuk a forró sütőbe és 220 fokon kb. 6 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: 40 perc + 40 perc kelesztés

Pizza háromszög [pizza]

Pizza háromszög

Hozzávalók:

1/2 kg liszt 1 dkg élesztő 2 evőkanál étolaj 1 csapott evőkanál só 3 dl kézmeleg víz 25 dkg ráma margarin 3 tojássárgája 1 nagy tubus pizzakrém 10 dkg gépsonka 1 doboz kukorica konzerv 10 dkg reszelt sajt őrölt pirospaprika tejföl

Elkészítés:

A lisztet,élesztőt olajat sót és a kézmelegnél kicsit melegebb vízet összekeverem,kicsit átgyúrom,és kelesztőbe teszem. Ameddig kel a rámát összekeverem a tojássárgákkal és a pizzakrémmel. A gépsonkát csíkokra vágom.A reszelt sajtot összekeverem a pirospaprikával A tésztát 3 cipóra osztom.Egyenként kinyújtom téglalap alakúra.Megkenem a tojásos pizzakrémes ráma harmadával.Ezután a hosszabbik oldalára sorba rakom a sonkacsíkokat,rá a kukoricát,és feltekerem mint a piskóta tekercset.Magam elé emelem és háromszögekre vágom.A sütő tepsibe sütőpapírt teszek és szorosan egymás mellé rakom a háromszögeket. Ezután vékonyan megkenem tejföllel,és meghintem a sajttal. A középső rácson kb.20-25 perc alatt sül meg.

Minipizza [pizza]

Minipizza
Hozzávalók:
30 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 dl olaj gyömbér (reszelt) só A pizzamártáshoz 30 dkg paradicsom őrölt gyömbér őrölt bors só 10 dkg mozzarella sajt

Elkészítés:
A lisztbe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk az előzőleg langyos vízzel felfuttatott élesztőt. Hozzákeverjük az olajat, a gyömbért, a sót, és annyi langyos vizet, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit keményebb legyen. Letakarva megkelesztjük, majd kis formákba simítjuk a tésztát. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, turmixgéppel pürésítjük, és kevés vízzel kiforraljuk. A fűszerekkel és sóval ízesítjük, majd ismét kiforraljuk. A mártást a tésztákra adagoljuk, megszórjuk apró kockákra vágott mozzarellával, és megsütjük.

Elkészítési idő: 65 perc

Pizza igazi vékony tésztából [pizza]

Pizza igazi vékony tésztából

Hozzávalók:

1 kg liszt 1 dl olaj 50 g élesztő cukor tej só langyos víz

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben és egy kávés kanál cukorral. A lisztet egy (kelesztő) tálba öntjük, hozzáadjuk az olajat, sót, élesztőt és annyi vizet, hogy keményebb tésztát kapjunk, mint a nokedli (kb. 1 liter víz). Lefedjük a tálat és hagyjuk kb 1 órát állni. Ez után a kezünket megolajozzuk, mert a tészta ragadni fog, egy kicsit átgyúrjuk és belehelyezünk belőle egy kis adagot a kizsírozott és kilisztezett tepsibe. Pont a tepsi közepére és onnen olajos kézzel elkezdjük kinyújtani. Majd felhelyezzük a tetszőlegesen összeválogatott feltéteket és kisütjük. Jó étvágyat mindenkinek hozzá!

Tanácsok:

Ha meleg helyre helyezzük a tésztát kevesebb idő is elegendő a megkeléséhez. Jó nagy tálat válasszunk, mert igen nagyra fog megdagadni, de utánna, ha összegyúrjuk vissza össze fog esni. A tepsiben elég nehezen nyúlik ki, egy kis türelem és erő kell hozzá. Ügyeljünk arra, hogy jó olajos vagy zsíros legyen a kezünk, mert különben a tészta csak a kezünkre fog ragadni. Ebből az adagból 3 nagy tepsi pizzát lehet készíteni. Ha először nem sikerül olyan vékonyra a tészta, semmi baj nekem is sok pizzát kellett ahhoz csinálnom, hogy tökéletes legyen.

Mini pizzák [pizza]

Mini pizzák
Hozzávalók:
25 dkg túró 1 csomag leveles tészta 1 doboz hámozott paradicsom konzerv 1 gerezd fokhagyma 20 dkg reszelt trappista sajt 10 dkg magozott, fekete olajbogyó 1-1-1 db piros, sárga és zöld kaliforniai paprika vékony karikákra vágva

Elkészítés:
Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kiszúrjuk belőle a lepénykéket és szép sorban ráhelyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Elkészítjük a pizza mártását. Egy mérőkancsóban összeturmixoljuk a hámozott paradicsom konzerv tartalmát, majd belereszeljük a fokhagyma gerezdet, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük. A tészta korongokat vékonyan megkenjük a pizza szósszal, morzsolunk rájuk túrót és megszórjuk őket reszelt sajttal. És jöhet a szórakozás; a paprika karikákból és az olajbogyó szemekből kedvünk és fantáziánk szerint formázhatunk és rakosgathatunk ki pityergős vagy éppenséggel vigyorgós arcokat a mini
pizzákra. A pizzák 200 fokon 15-20 perc alatt készülnek el.

Elkészítési idő: 120 perc

Pizza stahl Judit-módra [pizza]

Pizza stahl Judit-módra

Hozzávalók:

50 dkg liszt 1 evőkanál só 1/2 csomag élesztő 1 teáskanál cukor 3 dl langyos tej 3 ek olívaolaj

Pizzaszósz:1 doboz paradicsompüré 1 teáskanál pizzafűszer 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olívaolaj őrölt bors

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, sima, hólyagos tésztát gyúrunk, a tetejét megkenjük olajjal, kelesztőtálban fél órát pihentetjük. Tepsi méretűre nyújtjuk, a széleit vastagabbra hagyjuk. Előmelegített sütőben a feltétekkel megpakolva sütjük. Amikor majdnem kész, megszórjuk sajttal és ráolvasztjuk.

Japán [pizza]

Japán
Hozzávalók:
Paradicsomos pizzalap,vegyes zoldseg,tonhal,so,gyomber,szojaszosz,mozzarella sajt,olaj.

Elkészítés:
5 dkg meteltre vagott vegyes zoldseg, majd csikokra vagott tonhalat egy keves felforrositott olajban hirtelen megpiritjuk.Soval,reszelt gyomberrel es szojaszosszal izesitjuk.10 dkg mozzarella sajttal beboritjuk es sutoben megsutjuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Pizza tejfölösen [pizza]

Pizza tejfölösen

Hozzávalók:

A tésztához: 45 dkg liszt, 3 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 ek. élesztőpor. A tetejére: 0,5 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem finomra vágva, só, 1 tk. dijoni mustár, 15 dkg gomba, 1 pár kolbász, 1 fej hagyma, 20 dkg reszelt sajt, 10 dkg reszelt parmezán, 1 db hegyes erős paprika.

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet, cukrot, sót és élesztőport összekeverjük egy edényben, beletesszük az olívaolajat és a vizet. Jó alaposan összegyúrjuk, kinyújtjuk, és lisztezett tepsibe tesszük. Nem kelesztjük (mint ahogy az olaszok sem kelesztik a pizza tésztáját).

2. Összekeverjük a tejfölt, mustárt, zúzott fokhagymát, durvára vágott petrezselymet. A tésztát vékonyan megkenjük vele, majd rátesszük a reszelt sajtot.

3. Háromféle pizzát készítünk: az egyikre hagymát, a másikra kolbászkarikákat, a harmadikra gombát rakunk. A gombát előtte egy kicsit megpirítjuk, s rá pár karika csípős paprikát is tehetünk. A legtetejére jön a maradék reszelt sajt és a parmezán. 250 fokos sütőben megsütjük.

Pizza tészta és szósz igazi olasz módra [pizza]

Pizza tészta és szósz igazi olasz módra

Hozzávalók:

fél kg liszt fél élesztő víz 1 evőkanál étolaj csipet só csipet cukor szósz: 1 kicsi sűrített paradicsom 1 evőkanál kecsap 1 nagy vagy 2 kicsi paradicsom oregano bors pici cukor

Elkészítés:

Tészta: A lisztet egy keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk az olajat, cukrot, sót. Az élesztőt langyos vízben feloldjuk(kb 2 dl víz), majd hozzáadjuk az edényben lévő anyagokhoz és annyi vizet adunk még hozzá , hogy jól dagasztható legyen. Kézzel összedolgozzuk a tésztát és mikor összeáll kb 5 percen kersztül dagasztjuk.Majd langyos helyen kb 1 órát kelni hagyjuk. Ez az adag 2 db kerek pizzasütőnyi tésztát ad ki.

Szósz: Paradicsomot összevágva és az összes adalékot hozzáadva feltesszük a gázra,kicsit megforraljuk , pici vizet adunk hozzá(1- 1.5 dl) majd 5-6 percig lassú tűzön főzzük addig míg egy közepesen híg síma szószt kapunk. Ha a tészta megkelt, megfelezzük, nyújujuk, megkenjük szósszal és ízlés szerint rátesszük a feltétet.

Ízes csalafinta pizza [pizza]

Ízes csalafinta pizza
Hozzávalók:
- 2 lap fagyasztott leveles tészta
- 9 dkg paradicsompüré
- 4 fej vékonyra szelt hagyma
- 10 db szardella
- friss bazsalikomlevél
- olaj

Elkészítés:
Serpenyőben olajat hevítünk, és megfonnyasztjuk benne a felszeletelt hagymát. A kiolvasztott tésztalapot kilisztezett tepsibe terítjük, majd egyenletesen bekenjük a paradicsompürével, rászórjuk a hagymát, a halat, majd bazsalikomlevelet hintünk rá. Ezt követően mintegy 20-25 percig sütjük.

Tanácsok:
Egyszerű és gyorsan elkészíthető finomság! Vacsorának is kitűnő, én sajtot és főtt tojást is szeletek rá néha, ízlés szerint ugyebár. A paradicsompürébe lehet egy kis borsot keverni, aki nem szereti az pizzákra jellemző édes paradicsomfeltét ízt!

Elkészítési idő: 35 perc

Pizzacsiga [pizza]

Pizzacsiga
Hozzávalók:
2 dkg élesztő 1 kk. só 1 kk. cukor 2 dl langyos víz 30 dkg liszt 2 ek. olaj
Töltelék: 2 doboz májkrém 1 kis tubus pizzakrém vagy 1 dl kechup (vagy mindkettőből fele-fele arányban) Ha csak kechupot használsz akkor pizzafűszerkeverék sajt a tetejére.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát készítünk, 30 percig meleg helyen kelesztjük. A tölteléket villával kikeverjük. A megkelt tésztát kinyújtuk fél cm vastagságúra, majd rákenjük a tölteléket. Szorosan feltekerjük, 2-3 cm darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mint a kakaóscsigát. Sajttal megszórjuk, 15 percet hagyjuk még kelni sütés előtt.

Pizzához való mártás [pizza]

Pizzához való mártás

Hozzávalók:

5 dkg hagyma 2-3 gerezd fokhagyma 7 dkg paradicsompüré só őrölt bors reszelt gyömbér

Elkészítés:

Az egészet megpirítjuk és felöntjük tetszés szerinti vízzel és jól kiforraljuk.Bármivel díszíthetjuk( paradicsom karikával,paprikával,szalámival,kolbásszal)

Pizzás / padlizsános táskácskák [pizza]

Pizzás / padlizsános táskácskák

Hozzávalók:

Tészta: 40 dkg finomliszt 1 dl víz 1 dl tej 2 dkg élesztő 1 kk só 1 ek olivaolaj 1 kk oregano

Paradicsomos ragu: 20 dkg darált hús 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 kis paradicsomkonzerv só, bors, kakukkfű, oregano, bazsalikom olivaolaj

Padlizsános ragu: 1 padlizsán 1 fej vöröshagyma só, bors, fokhagyma, petrezselyemzöld, tejföl olivaolaj Reszelt sajt

Elkészítés:

A tésztához a langyos összevalókat összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd 1-1,5 órát kelni hagyjuk. A paradicsomos raguhoz a hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, rá a darált hús, megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, kicsi vízzel felengedjük, majd amikor már majdnem puha, mehet rá a paradicsompüré és a többi fűszer. Nagyon sűrű mártást készítünk. A padlizsános raguhoz a hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, rá az apró kockára vágott padlizsán, megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, kicsi vízzel puhára pároljuk. Nagyon hamar kész van! Villával kicsit összenyomkodjuk, ízlés szerint egy kanál tejföl mehet bele. A tésztát elosztjuk kb. 24 egyenlő részre. Kicsi köröket nyújtunk minden részből, és a közepére rakunk egy kanál ragut, rászórunk egy kis reszelt sajtot, majd félbehajtjuk, és a széleit alaposan összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki sülés közben a szósz. 30-35 perc alatt középmeleg sütőben készre sütjük.

Pizzás kalács [pizza]

Pizzás kalács

Hozzávalók:

1/2 kg liszt 2 dg éleszto mokkáskanál só 1dcl olaj 2 kanál tejfol langyos víz szugseg szerint 2kinyomos sajt 1fej voroshagyma kecsap 25dkg szalámi

Elkészítés:

A kelt tésztat bedagasztjuk .amig megkel elkészitjuk a tolteléket:aprora vagott hagymát elkeverjuk az aprora kockázott szalámival,majd asajttal és annyi kecsappal hogy kenheto masszat kapjunk.ízlés szerit fuszerezhetjuk. A megkelt tesztát kétfelé osztjuk,kinyújtjuk és a fele masszát bekenjuk.Még kecsappal megkenjuk,mielott feltekerjuk mint a kalácsot (igyekezzuk jo szorosra)majd 2cm szélesre felszeleteljuk,és így rakjuk a tepsire,gyonyoru,látványosra megsul,olyan lesz mint a rózsa,és nagyon finom.

Pizzás kifli [pizza]

Pizzás kifli
Hozzávalók:
Tészta: 5 dkg élesztő 1 kk. cukor 6,5 dl langyos tej 1 kg liszt 25 dkg vaj v. margarin 2 kk. só 1 tojás
Krém: 25 dkg reszelt sajt 2 dl kechup pizza fűszerkeverék

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, kelesztjük. 8 cipót formálunk belőle, egyenként kinyújtuk, 8 részre vágjuk, kechuppal megkenjük, majd fűszerkeverékkel és sajttal megszórjuk. Feltekerjük, mint a kiflit, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk.

Pizzatészta a legegyszerűbben [pizza]

Pizzatészta a legegyszerűbben

Hozzávalók:

40dkg liszt vegyesen(finom25dkg + graham15dkg)(de lehet csak finomlisztből is) 1-1dl langyos víz 1/2 kocka élesztő 1 teáskanál só 2 ek. étolaj

Elkészítés:

A liszteket dagasztótálba öntjük és alaposan összekeverjük a közepébe mélyedést csinálunk. Az 1dl vízben feloldjuk az élesztőt és hozzáöntjük a liszthez. A tetején kicsit összekevergetjük és 10 percig állni hagyjuk. A másik 1dl vizben feloldjuk a sót. Ezután az egészet a maradék hozzávalóval jó erősen összegyúrjuk.(még annyi langy. vizet öntünk hozzá h. viszonylag lágy tésztát kapjunk) Megj.:A vízzel csínján bánjunk mert köggyen el lehet vizezni! Miután jó tésztánk van 30 percig langyos helyen letakarva pihentetjük.Ezután lisztezett deszkára borítva finoman átgyúrjuk és újnyi vastagra nyújtjuk.Majd a tepsibe helyezzzük(nem kell kikenni v. kilisztezni)Ízlés szerinti feltétet rakunk rá, majd forró sütőbe helyezve 13-16 percig teljes lángon készre sütjük. (8.-10.perc körül egyszer megfordíthatjuk) Jó pizzázást!

Húsos pite [pizza]

Húsos pite
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott leveles (vajas) tészta
50 dkg darált hús (sertés, marha, szárnyas ilehet)
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis doboz sűrített paradicsompüré
1 tojás sárgája
pici olívaolaj
ízlés szerint fűszerek

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát 1 kanál olívaolajon megpirítom, hozzáadom a húst. Mikor megpirult, belekeverem a paradicsompürét és a fűszereket. Lehet olaszosan (oregánó, bazsalikom), vagy épp magyarosan fűszerezni. A tésztát kiolvasztom, vékonyra kinyújtom. Egy nagyobb tállal kb. 20 cm-es korongokat szaggatok, és az egyik felére szép nagy húshalmokat teszek, összehajtom, és a széleit villával jól összenyomkodom. Megkenem a tojás sárgájával, és nem túl forró sütőben aranybarnára sütöm. Elkészíthető kisebb adagokban is, akkor müzlistállal kell kiszaggatni és rövidebb ideig sütni!

Megjegyzés: Vegetáriánosoknak zöldséges töltelékkel is nagyon finom!

Elkészítési idő: 60 perc

Pizzatészta Aszpázia módra [pizza]

Pizzatészta Aszpázia módra

Hozzávalók:

pár szelet 2-3 napos kenyér 1 dl tej fűszerek

Elkészítés:

A kenyérszeleteket egy tepsibe szorosan egymás mellé fekteted,a kenyér héját le is vághatod. a tejbe beleteszed azokat a fűszereket,amit használsz és szerettek..elkevered. A fűszeres tejjel a szikkadt kenyérszeleteket meglocsolod,úgy hogy mindegyikre jusson. Ha ez megvan,megpakolod a szokásos módón,és megsütöd.

Tanácsok:

Nagyon finom,a különbség észrevehetetlen,ezt többször teszteltem.Nem csak gyors és egyszerű,hanem takarékos is.

Hagymás pizza [pizza]

Hagymás pizza
Hozzávalók:
Tészta: 400g liszt 40g élesztő 1 csipet cukor 0,5 dl tej 50 g vaj 1/2 tk. só

Feltét: 3-4 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1tk. só 200g húsos szalonna /helyettesíthető:virsli, kimaradt parizel..) 4 ek. olaj fehér bors száraz rozmaring őrölt kömény 3 db. tojás 2 dl tejföl kevés zsemlemorzsa reszelt sajt

Elkészítés:
Tészta :A tejet melegítjük (nem forraljuk), a cukrot az élesztőt hozzáadjuk és várunk , amíg a teteje fodrozódik. A lisztet, az élesztős tejet, a vajat és a sót összegyúrjuk. Ezt a tésztát kell kellni hagyni. (kb.1 óra)

Feltét: A kockára vágott hagymákat és fokhagymát olajon megpároljuk, majd hozzáadjuka szalonnát, fűszerezzük és hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tejfölt ill. a tojásokat. Állagától függően kis zsemlemorzsával sűríthetjük. A művelet utolsó fázisa, hogy a tepsit kibélelem sütőpapírral, a tésztát belehelyezem elegyengetve úgy, hogy kis peremet is csinálok neki és ezután rá is kerülhet a feltét. 140-160 C-on kb. egy óra alatt készül el.

Tanácsok:A feltét hozzávalóin és mennyiségein bátran lehet változtatni - én is gyakorta ezt teszem, hisz már sokszor elkészítettem, de mindig különböző módon - attól függően, hogy milyen alapanyagok vannak éppen otthon.

Elkészítési idő: 120 perc

Pizzatészta nagyitól [pizza]

Pizzatészta Nagyitól
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, kb. 2 dl meleg tej és 1 evőkanál cukor az élesztő felfuttatásához, 1,5 dl olaj, plusz meleg tej a dagasztáshoz, só, 2 egész tojás

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat és a sót. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a liszthez és a tojáshoz, összedolgozzuk, majd az olajjal és a plusz tejjel közepes keménységű tésztává dagasztjuk. (Nem mindig szükséges hozzá az összes olaj. Ezt a dagasztás során úgyis tapasztaljuk:)Tanácsok:Feltétnek lecsósat szoktam csinálni. A lecsóhoz ütök 1-2 szem tojást, ez sűrít, gazdagít. A lecsós mártást a tésztára kenjük, majd gazdagon megrakjuk vékonyra szelt kolbásszal, baconszalonnával, megszórjuk konzerv kukoricával, szép vékonyra szelt paradicsomkarikákat, hagymakarikákat, jó sok reszelt trappista sajtot is teszünk a tetejére. A sütőbe téve lassan és addig sütjük, amíg kicsit megpirul az oldala, és szárazra sül a tészta közepe. Nem árt villával kicsit megszúrkálni, hogy a felesleges levegő távozzon, és a tészta ne puffadjon fel.

Rokfortos csibe []pizza

Rokfortos csibe

Hozzávalók:

pizza tészta 15 dkg rokfort 15 dkg csirkemell tejszín brokkoli kukorica sajt só,grill fűszerkeverék

Elkészítés:

A csirkemellet felszeletelni majd bepácolva kisütni,a brokkolit megfőzni apró rózsákra szedve.A kész lapra ráöntjük a tejszínt majd a többi hozzávalót is rárakjuk, megszórjuk sajttal majd készre sütjük.

Sübike pizzája [pizza]

Sübike pizzája

Hozzávalók:

pizza tészta pizza krém 20dkg füstölt sajtos párizsi csemegekukorica sajt 2db paradicsom

Elkészítés:

a pizza tésztát megkenem a pizza krémmel és után a föstölt sajtos párizsit ráteszem aztán a paradicsomot vékony szeletekre vágom és ráteszem. A csemegekukoricát rászorom a és jöhet a sajt izlés szerint. és a sütöben megsütjük!

Gyors pizzatészta [pizza]

Gyors pizzatészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt 2,5 dl langyos víz 1 tk cukor 1 cs instant éleszto 2 ek olaj só

Elkészítés:
A hozzávalókat osszedagasztjuk, duplájára kelesztjuk, majd pizzalapokat formázunk belole, kb 4-5 lap készítheto ebbol a mennyiségbol. Olajozott tepsibe tesszuk, kelesztjuk mégegyszer, majd feltéttel megpakoljuk, elomelegített sutoben kb 20 perc alatt megsutjuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Szardíniás pizzatöltelék [pizza]

Szardíniás pizzatöltelék

Hozzávalók:

1 doboz paradicsomos szardínia, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 15 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 1 fiola kapribogyó, kevés só, törött fekete bors ízlés szerint, fél citrom leve

Elkészítés:

A szardíniát levével együtt villával összetörjük, és simára keverjük a juhtúróval, a tejföllel, az összevagdalt kapribogyóval, annak levével, a sóval, a borssal és az összezúzott fokhagymával. Rákenjük a pizzatésztára, megszórjuk reszelt sajttal, és készre sütjük

Gyors hamispizza [pizza]

Gyors hamispizza
Hozzávalók:
száraz kenyérszeletek,4 tojás, 2dl tej,so,tobbféle szalámi,reszelt sajt,oregáno

Elkészítés:
Egy kiolajozott tepsibe egy sor száraz kenyeret rétegezunk.A tojásokat habosra felverjuk,elkeverjuk a tejjel és a kenyérre ontjuk.A felvágottakat a lecsot,a kalbászt,a szalonnát az alapra halmozzuk,és oregánoval fuszerezzuk.Sajtot reszelunk rá,és a sutoben pirosra sutjuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Tarkabarka pizza [pizza]

Tarkabarka pizza

Hozzávalók:1 tepsihez: 25 dkg sovány túró 6 ek olaj 1 tojássárgája 1 tk. só 30 dkg búzaliszt 3 tk. sütőpor 4 ek. tej(szükség szerint) 4 ek. sűritett paradicsom 2 ek. tejföl frissen őrölt bors 2 tk. száritott oregano 2 mozarellagolyó 1 piros husú paprika 1 cukkini 8 szelet pulykamell sonka zsiradék a tepsihez liszt a gyúráshoz

Elkészítés:

A tésztához összegyúrjuk a túrót,az olajat, atojássárgáját,a sót,és a liszt felét.A maradék lisztet öszzekeverjük a sütőporral, és belegyurjuk.Ha a tészta túl kemény,adjunk hozzá tejet, kanalanként.lisztes kézzel alaposan gyurjuk át a tésztát,míg rugalmas lesz. Kizsirozunk egy tepsit.A tésztát kinyújtjuk,a tepsire tesszük,és a széléig nyomkodjuk.A sütőt 200 fokra melegitjük. A sűritett paradicsomot és a tejfölt simára keverjük,borssal és oregánóval fűszerezzük,és egyenletesen elosztjuk a tésztán. A paprikát megmossuk,megtisztitjuk, és vékony csikokra vágjuk.A cukkinit megmossuk, megtisztitjuk,és vékonyan felszeleteljük. A lecsepegtetett mozarellát is felszeleteljük. Elöször egyenletesen elteritjük a tésztán a sajtot,majd elosztjuk rajta a paprikát és a cukkinit.( a pulykasonka csak késöbb kerül rá) A pizzát a legalsó sinen 25 percig sütjük.A pulykasonkát vékony csikokra vágjuk.Kicsivel a sütési idő vége elött elosztjuk a pizzán, és készre sütjük.

Fogyi lepény [pizza]

Fogyi lepény
Hozzávalók:
1 tojáshoz, 1 púpozott evõkanál reszelt parmezán sajt, 1 lapos evõkanál zsemlemorzsa, só

Elkészítés:
Összekeverem, és hagyni kell legalább 5-10 percig, hogy egy kicsit összeálljon. Sütési mód: Teflon serpenyõbe beleöntve és gyorsan elkenve vékonyan. Nem szabad összetúrni, mint a rántottát, hanem hagyni kell megsülni, majd megfordítani, mint a palacsintát. Ezt az alapot, ha felvágjátok pici darabokra, akkor olyan lesz, mint a galuska. Ez az alap lehet pizza alap is, de én már melegszendvics alapnak is használtam, de akkor kis 5-7 cm átmérõjû kerek lapokként sütöttem ki. 1 evõkanál "tészta" 1 lap. Forró olajba beleszaggatva is süthetõ, mint a galuska. Sütés közben megdagad a tészta!

Tanácsok:Jó tanács: vízben nem lehet kifõzni, mert szétmegy.

Töltött pizza [pizza]

Töltött pizza

Hozzávalók:

½ csomag kész pizzatészta 2 evőkanál olaj 1 zacskó rucolasaláta 1 gerezd apróra vágott fokhagyma 10 dkg reszelt Pannónia sajt 10 dkg reszelt Karaván sajt 1 dl tejföl

Elkészítés:

1 evőkanál olajat felhevítünk a serpenyőben, és ha már forró, beledobjuk a rucolasalátát. 2-3 perc alatt, erős tűzön, kavargatva kicsit megroppantjuk, majd az utolsó percben hozzáadjuk a fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, és félretesszük. Összekeverjük a kétféle sajtot és a tejfölt, majd hozzákeverjük a fokhagymás rucolát. Sózzuk, borsozzuk. A pizzatésztát vékonyra kinyújtuk, és a közepére halmozzuk a tölteléket. Ezután a tésztát, mint egy könyvet, becsukjuk, azaz az egyik felét a másikra fordítjuk. A széleket jól összenyomkodjuk, és a töltött pizzát rátesszük egy kiolajozott sütőlemezre.

Töltött pizza (calzone) [pizza]

Töltött pizza (calzone)

Hozzávalók:

2 dkg élesztő 40 dkg liszt 6 ek olaj 1 vöröshagyma 50 dkg különböző színű paprika 15 dkg mozzarella 1 ág rozmaring 1 ág petrezselyemzöld 25 dkg darált hús 2 ek paradicsompüré 2 dl paradicsomlé só bors

Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl langyos vízben feloldjuk.Hozzáadjuk az 1 tk sóval elvegyített lisztet és 4 ek olajjal sima tésztává gyúrjuk.Letakarva meleg helyen 30-45 percig kelesztjük.A paprikát és a mozzarellát kockákra vágjuk.A felkockázott hagymát a maradék felhevített olajon megpároljuk.Hozzáadjuk a darált húst és morzsalékosra sütjük.Sózzuk, majd beletesszük a paprikát, majd 5 percig sütjük.Hozzáadjuk a paradicsompürét,kissé lepirítjuk, majd a paradicsomlével felöntve kb 5 percig főzzük.Végül beleforgatjuk a zöldfűszereket meg a mozzarellát. Az átgyúrt tésztát liszttel meghintett deszkán 30cm-es kerek lappá nyújtjuk.Az egyik felén elosztjuk a húsos keveréket.A szélén körben megkenjük vízzel,majd félbehajtjuk és a széleknél lenyomkodjuk.Liszttel meghintett tepsibe fektetjük és kb 15 percig kelesztjük.A tetejét vízzel megkenegetjük,majd előmelegített sütőbe toljuk,és 200 fokon kb 25 percig sütjük.