2007. december 14., péntek

Füstölt húsos pizza [pizza]

Füstölt húsos pizza
20 dkg füstölt főtt combot metéltre vágunk. A sugót a tésztára terítjük, a combot rászórjuk és kevés bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Szalámis pizza (pizza salami) [pizza]

Szalámis pizza (pizza salami)

Fél kiló tészta, 25 dkg Pick, vagy Herz szalámi, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano. A tésztára pakolom a vékonyra szelt szalámiszeleteket, majd megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

Borjúmájas pizza [pizza]

Borjúmájas pizza
20 dkg borjúmájat lekaparunk és kevés felhevített olajban megpirítunk. A sugót felforraljuk, a májat leszűrve hozzáadjuk, bazsalikommal, rozmaringgal, zúzott fokhagymával ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Füstölt sonkás pizza (Pizza prosciutto profumata) [pizzag

Füstölt sonkás pizza (Pizza prosciutto profumata)

Fél kiló tészta, 25 dkg füstöltsonka, 2 merőkanálnyi paradicsommártás, 10 dkg parmezán sajt. A tésztát megkenem a paradicsommártással, majd ráfektetem a hajszálvékony sonkaszeleteket. A sütő középső sinébe tolva megsütöm. A kész, kisült pizzára friss parmezán sajtot gyalulok.

Sonkás-gombás pizza (Pizza prosciutto e funghi) [pizza]

Sonkás-gombás pizza (Pizza prosciutto e funghi)

15-20 deka finomra szelt főtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.A tésztán elkenem a paradicsommártást, elosztom rajta a sonkát, a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.

Marhanyelves pizza [pizza]

Marhanyelves pizza
20 dkg füstölt főtt marhanyelvet metéltre vágunk. A sugót a tésztára terítjük, a nyelvet rászórjuk és kevés kakukkfűvel ízesítjük. 15 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Sonkás pizza (Pizza prosciutto) [pizza]

Sonkás pizza (Pizza prosciutto)

20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.

Pizza al tonno (tonhalas pizza) [pizza]

Pizza al tonno (tonhalas pizza)

40 dkg pizzatészta, 30 dkg mozzarella, 20 dkg olajban eltett tonhal, só, bors. Kinyitom a tonhalkonzervet és lecsepegtetem a haldarabokat. A pizzatésztát vékonyan bekenem a tonhalolajjal, majd a felületen egyenletesen elosztom a haldarabokat. Sózom és borsozom. Felszeletelem a mozzarellát és elterítem a halas felületen. A kb. 220° fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.

Pizza Verde (Zöld pizza) [pizza]

Pizza Verde (Zöld pizza)

Fél kilónyi tészta, 5 szardellafilé, egy marék finomra vágott petrezselyemzöld, 1 EK összevágott kapri, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors, 2 EK extra szűz olivaolaj, 10 rucolalevél. A mozzarellákat lecsepegtetem, felszeletelem, majd szitára téve ököllel kinyomkodom belőle a maradék nedvességet is. A mozzarellaszeleteket ráhelyezem a kihúzott tésztára (egy kb. 2 centis sávot szabadon hagyva). Rászórom a kaprit, szardellafilét, petrezselyemzöldet és a fokhagymát. Sózom, borsozom és megöntözöm bőven az olajjal. A középső sütősinen megsütöm és a rucolalevelekkel megszórva tálalom.

Szivecskés kukoricás-sonkás pizza [pizza]

Szivecskés kukoricás-sonkás pizza

Fél kg pizzatészta, 15 dkg gépsonka (kockázott), 15 dkg morzsolt kukorica, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd megszórom oreganoval és a reszelt sajttal. Ráteszek egy szivecskés tortaformát és a szabadon maradó részt megszórom a sonkával. Leveszem a sablont és a helyére szórom a kukoricaszemeket. A forró sütőben készre sütöm.

Szalonnás pizza [pizza]

Szalonnás pizza

Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano. A tésztára pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

Csirkemájas pizza [pizza]

Csirkemájas pizza

20 dkg csirkemájat apró kockákra vágunk és kevés felhevített olajban megpirítjuk. A sugót felforraljuk, a májat hozzáadjuk, szurokfűvel és kakukkfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Füstölt sonkás pizza (Pizza prosciutto profumata) [pizza]

Füstölt sonkás pizza (Pizza prosciutto profumata)

Fél kiló tészta, 25 dkg füstöltsonka, 2 merőkanálnyi paradicsommártás, 10 dkg parmezán sajt. A tésztát megkenem a paradicsommártással, majd ráfektetem a hajszálvékony sonkaszeleteket. A sütő középső sinébe tolva megsütöm. A kész, kisült pizzára friss parmezán sajtot gyalulok.

Sonkás-gombás pizza (Pizza prosciutto e funghi) [pizza]

Sonkás-gombás pizza (Pizza prosciutto e funghi)

15-20 deka finomra szelt főtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.A tésztán elkenem a paradicsommártást, elosztom rajta a sonkát, a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.

Borjúvesés pizza [pizza]

Borjúvesés pizza
A 20 dkg borjúvesét vékony szeletekre vágjuk. Egy kis fej hagymát kevés olajban megpárolunk. A vesét rádobjuk és megpirítjuk. Sóval, borssal, bazsalikommal és zúzott fokhagymával ízesítjük. 5 dkg apró kockára vágott paradicsomot adunk hozzá és készre pároljuk. A ragut a tésztára terítjük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Sonkás pizza (Pizza prosciutto) [pizza]

Sonkás pizza (Pizza prosciutto)

20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.

Velős pizza [pizza]

Velős pizza

30 dkg sertésvelőt leforrázunk, lehűtjük és lehártyázzuk. A megtisztított velőt szép szeletekre vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a velőszeleteket rátesszük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Pizza orgia [pizza]

Pizza orgia

Fél kiló tészta, 5 dkg téliszalámi, 5 dkg csípős szalámi, 5 dkg füstölt kolbász, 10 dkg gépsonka, 2 merőkanálnyi paradicsommártás. A tésztát megkenem a paradicsommártással, majd ráfektetem a sonkaszeleteket. A tetején elosztom a vékony szeletekre vágott kolbászt és szalámikat. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

Kolbászos pizza [pizza]

Kolbászos pizza
A sugót a tésztára terítjük, 15 dkg vékony karikára vágott füstölt kolbászt teszünk a tetejére szép egyenletes elrendezésben. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

Angolszalonnás pizza [pizza]

Angolszalonnás pizza

30 dkg angolszalonnát megfőzünk, kihűtjük és vékony csíkokra vágjuk. A rozmaringgal ízesített sugót a tésztára terítjük. Az angolszalonna-csíkokat ráhalmozzuk és 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk. Sütőben pirosra sütjük.

Pizza ai quattro formaggi 2. [pizza]

Pizza ai quattro formaggi 2. (pizza négy sajttal)

Fél kiló tészta, 3-3 dkg sajt (mozzarella, caciocavallo, provolone piccante, scamorca affumicata), 1 ágacska friss rozmaring (helyettesíthető 1 tk szárítottal). A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a rozmaring felét és megsütöm. Tálaláskor rászórom a többi rozmaringot.

Szalonnás pizza [pizza]

Szalonnás pizza

30 dkg húsos császárszalonnát vékony csíkokra vágunk és jól kisütjük. Az oreganóval ízesített sugót a tésztára terítjük, a leszűrt sültszalonna-csíkokat ráhalmozzuk, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Pizza ai quattro formaggi 1. [pizza]

Pizza ai quattro formaggi 1. (pizza négy sajttal)

Fél kiló tészta, 10-10 dkg sajt (mozzarella, pecorino, gorgonzola, groviera), 2-3 fekete olajbogyó. A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a magozott, negyedelt olajbogyókat és megsütöm.

Húsos pizza 6. [pizza]

Húsos pizza 6.
20 dkg pulykamellet nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott vöröshagymát vajban kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, sóval, őrölt fehérborssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt mozzarella sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Pizza Napoletana (Nápolyi pizza) [pizza]

Pizza Napoletana (Nápolyi pizza)

Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, 3-4 ajóka (anchovy filet), capri, oregano, olivaolaj. A tésztára kenem a paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szelt ajókákat, megszórom vágott kapribogyóval és oreganoval, majd elosztom rajta a szeletelt mozzarellát. Sütőben szépre sütöm.

Pizzamártás 4. [pizza]

Pizzamártás 4.

2 doboz hámozott paradicsom, fél fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, oregano, só, bors, olivaolaj. A hagymát finomra kockázom, a fokhagymát finomra vágom, majd mindkettőt megpárolom az olivaolajban. A paradicsomot lecsepegtetem, apró kockákra vágom és hozzáadom. Sózom, borsozom, majd lassú tűzön főzöm, míg be nem sűrűsödik. Beleszórom az oreganot, mellyel már csak egy rottyanásnyit főzöm.

Húsos pizza 5. [pizza]

Húsos pizza 5.

20 dkg kicsontozott csirkecombot nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg f inomra vágott vöröshagymát vajban kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, kevés zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Pizza Marinara (Tengerész pizza) [pizza]

Pizza Marinara (Tengerész pizza)

Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 2-3 nagy gerezd fokhagyma, olívaolaj. A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott fokhagymával, megspriccelem az olivaolajjal. A sütőben szépre sütöm.

Húsos pizza 4.

Húsos pizza 4.

20 dkg házinyúlhúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott vöröshagymát kevés zsíron kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük, paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (Ugyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Pizza Margherita

40 dkg pizzatészta, egy kis csomó bazsalikom, 30 dkg mozzarella, 4 ek frissen reszelt pecorino, vagy parmezán, 70 dkg hámozott húsos paradicsom, 5 ek olivaolaj, só, frissen őrölt bors. 225 fokra előmelegítem a sütőt. A paradicsomokat felszeletelem és a pizzaalapon elosztom. Egy villával kissé szétnyomkodom őket. Hagyok körben egy kb 1 centis szélet. Felszeletelem a mozzarellát és a paradicsomokra fektetem. Sózom és borsozom. A középső sinen kb 15 perc alatt készre sütöm. Most kiveszem és megszórom a pecorinóval és a bazsalikomlevelekkel. A bazsalikomleveleket gondosan megöntözöm olivaolajjal és további 10 percig sütöm.

Magyaros pizza 1.[pizza]

Magyaros pizza 1.

Fél kiló tészta, 5 szelet sliced bacon, 7 dkg szeletelt szalámi, 7 dkg szeletelt kolbász, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano 1 kk Erős Pista. A tésztát megkenem a Pistával, majd felváltva rápakolom a szalonnaszeleteket, a szalámit és a kolbászt, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.

Húsos pizza 3. [pizza]

Húsos pizza 3.
20 dkg birkahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük, kevés száraz fehérborral és paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Pizza Luca [pizza]

Pizza Luca

Fél kg pizzatészta, 15 dkg párizsi, 15 dkg morzsolt kukorica, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a párizsiszeletekkel, illetve a fagyasztott, vagy konzerv kukoricával. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd a forró sütőben készre sütöm.

Húsos pizza 2. [pizza]

Húsos pizza 2.

20 dkg marhahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, oreganóval és bazsalikommal ízesítjük, kevés vörösborral és paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Lecsós pizza [pizza]

Lecsós pizza

Fél kg pizzatészta, 30 dkg kész lecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt trappistasajt. A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.

Húsos pizza 1 . [pizza]

Húsos pizza 1 .

20 dkg sertéshúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (Ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve legyen!) A sugóval megkent tésztára tesszük a húst, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Lazacos pizza [pizza]

Lazacos pizza

20 dkg lazacfilét hajszálvékony szeletekre vágunk. A tésztát kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és a halszeletekkel beborítjuk. Sóval, fehérborssal, rozmaringgal és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Lángos pizza [pizza]

Lángos pizza

4 kisült lángos, 20 dkg főtt sonka, 10 dkg reszelt sajt, pizzafűszer, ketchup. Egy sütőlemezre teszem a lángosokat és a pizzakészítésnél ismertetett módon megpakolom a többi hozzávalóval. Sütőben felső lángon, vagy grillsütőben mintegy 10 perc alatt készre sütöm.

Ringlis pizza [pizza]

Ringlis pizza

2 doboz ringlit apró darabokra vágunk. A sugót a tésztára terítjük. 15 dkg paradicsomot vékony karikákra vágunk és szépen elrendezve a tésztára tesszük. Az apróra vágott ringlit és 10 dkg mozzarella sajtot rászórjuk. Sütőben megsütjük.

Lazacos pizza [pizza]

Lazacos pizza

Fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 15 dkg füstölt lazacszelet, 1 ek kapribogyó, feketebors, reszelt sajt. A tésztára kenem a paradicsomot, elosztom rajta a lazacszeleteket, majd megszórom vágott kapribogyóval és meghintem frissen őrölt borssal. Megszórom a reszelt sajttal és megsütöm.

Polipos pizza [pizza]

Polipos pizza

10 dkg konzerv poliphúst apró kockákra vágunk, a levével együtt a sugóhoz adjuk és jól kiforraljuk. A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

Kolbászos pizza [pizza]

Kolbászos pizza

Fél kiló tészta, 25 dkg jófajta kolbász (gyulai, csabai stb), 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano. A tésztára pakolom a vékony átlósra szelt kolbászkarikákat, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A tepsit a sütő középső sinébe tolva megsütöm.

Osztrigás pizza [pizza]

Osztrigás pizza

20-25 db friss osztrigát húslevesben citrommal ízesítve pár percig forralunk. Ha kész, leszűrjük és lehűtjük. A sugót a tésztára terítjük, az osztrigákat rátesszük és 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk. Sütőben megsütjük.Tarisznyarákos (tengeri pókos)pizza10 dkg tarisznyarákhúst 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével megpárolunk. Sóval, fehérborssal, citromfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, a párolt rákot ráhalmozzuk, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

Crevettes pizza [pizza]

Crevettes pizza
10 dkg crevettet 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével megpárolunk. Sóval, fehérborssal, oreganóval ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, a párolt rákot ráhalmozzuk, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

Fokhagymás pizzakenyér (focaccia - péklángos) [pizza]

Fokhagymás pizzakenyér (focaccia - péklángos)

60 dkg pizzatészta, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, durva só. A tésztából 6 darab ovális lángosszerű lepényt csnálok, majd olajozott tepsibe teszem. A fokhagymát összezúzom és elkeverem az olajjal. A lángosokra 3-4 átlós 1-2 mm mély vágást ejtek, majd a tetejüket megszórom durva sóval, illetve megkenem a fokhagymás olajjal. Forró sütőben szép pirosra sütöm őket.

Tintahalas pizza [pizza]

Tintahalas pizza

20 dkg tintahalat hagymával, szemes-borssal, citrommal, sóval együtt vízben puhára főzünk. A párolóléből kivéve lehűtjük és vékony karikákra vágjuk. A sugót a tintahal főzőlevével készítjük el. A kész sugót a tésztára terítjük. A tintahal karikákat a tésztára tesszük, 10 dkg mozzarella-szelettel letakarjuk és sütőben megsütjük.

Kagylós pizza [pizza]

Kagylós pizza
A citromfűvel és a kagylókonzerv levével ízesített sugót a tésztára terítjük. 2 doboz natúr kagylókonzervet óvatosan a tésztára teszünk. Vigyázzunk arra, hogy a kagyló ne törjön össze! Citromlével meglocsoljuk és 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Sütőben pirosra sütjük.

Pizza Kata [pizza]

Pizza Kata

Fél kg pizzatészta, 1 doboz kagylókonzerv, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a lecsepegtetett kagylókonzervvel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.

Halas pizza [pizza]

Halas pizza

A bazsalikommal ízesített sugót a tésztára terítjük. 20-30 dkg tonhalat citromos, sós vízben megfőzünk. A halhúst összemorzsoljuk, az esetleges szálkákat eltávolítjuk és a tésztára tesszük. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és citromlét csurgatunk rá. 10 dkg parmezánnal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

Padlizsános pizza [pizza]

Padlizsános pizza
30 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk és apróra vágjuk. A sugót a tésztára terítjük, a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Pizza Firenze [pizza]

Pizza Firenze

40 dkg pizzatészta, 20 dkg paradicsom, 25 dkg mozzarella, 20 dkg olajban eltett tonhal, 1 ek vékonyra vágott hagymakarika, 1 ek magozott fekete olajbogyó, só, bors. A paradicsomot meghámozom és kockákra vágom. Kinyitom a tonhalkonzervet és lecsepegtetem a haldarabokat. A pizzatésztát vékonyan bekenem a tonhalolajjal, majd a felületen egyenletesen elosztom előbb a haldarabokat, majd a paradicsomkockákat. Sózom és borsozom. Felszeletelem a mozzarellát és elterítem a halas-paradicsomos felületen. A kb. 220° fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.

Gombakrémes pizza [pizza]

Gombakrémes pizza

15 dkg gombát lereszelünk és vajon addig párolunk, amíg a levét el nem párologtatja. Liszttel megszórjuk, tejjel felengedjük, sóval, borssal, reszelt gyömbérrel, szurokfűvel ízesítjük. A sugót a tésztára terítjük, majd a gombakrémmel egyenletesen beborítjuk. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

Brokkolis pizza [pizza]

Brokkolis pizza
25 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk. A sugót a tésztára terítjük, a leszűrt brokkolit ráterítjük. Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük, 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Pizza frutti di mare [pizza]

Pizza a tenger gyümölcseivel

Fél kiló pizzatészta, 20 dkg fagyasztott tenger gyümölcs (frutti di mare), oregano, reszelt sajt. A tésztán elosztom a felengedett tenger gyümölcsét, megszórom oreganóval, a reszelt sajttal és megsütöm.

Kukoricás pizza [pizza]

Kukoricás pizza

25 dkg morzsolt csemegekukoricát sós, cukros vízben megfőzünk. 2 dkg vajon átforgatjuk, sóval, borssal, reszelt gyömbérrel ízesítjük. A sugót, majd a kukoricát a tésztára terítjük. Mozzarella sajtszeletekkel beborítjuk és sütőben megsütjük.

Pizza Annabella [pizza]

Pizza Annabella

Fél kg pizzatészta, 15 dkg füstölt sonka, 2 tojás, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, megolajozom, megszórom oreganoval, majd betakarom a sonkaszeletekkel. Beteszem a sütőbe és az utolsó két percre ráutüm a két tojást, majd készre sütöm.

Zöldbabos pizza [pizza]

Zöldbabos pizza
25 dkg, lehetőleg hosszú, zöld színű ceruzababot sós, cukros, szódabikarbónás vízben félig megfőzünk. 2 dkg vajon átforgatjuk sóval, bazsalikommal, szerecsendióval ízesítjük. A sugóval megkent tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezánnal megszórjuk és sütőben megsütjük.

Hagymás pizza 2. (rozmaringos) [pizza]

Hagymás pizza 2. (rozmaringos)
A sugót a tésztára terítjük. 30 dkj vékony karikára vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, zúzott fokhagymával, kevés őrölt feketeborssal és — lehetőleg friss — rozmaringgal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

Hagymás pizza 1. (bazsalikomos) [Pizza]

Hagymás pizza 1. (bazsalikomos)
A sugót a tésztára terítjük. 30 dkg vékony karikára vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés őrölt feketeborssal és — lehetőleg friss — bazsalikommal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

Paradicsomos pizza [pizza]

Paradicsomos pizza
A rozmaringgal ízesített sugót a tésztára terítjük. 2-3 mm vastag karikára vágott paradicsomot teszünk sűrűn a tésztára. Az egészet betakarjuk vékony mozzarella sajtszeletekkel és sütőben megsütjük.

Gombás pizza [pizza]

Gombás pizza
A sugót a tésztára terítjük. Kb. 1 mm vastag szeletekre vágunk 20 dkg gombát és nyersen a tésztára szórjuk. 10 dkg parmezánnal vagy zalai füstölt sajttal megszórjuk. Sütőben pírosra sütjük.

Pizza Adriana [pizza]

Pizza Adriana

Fél kg pizzatészta, 15 dkg füstölt-főtt tarja, 15 dkg téliszalámi, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd felváltva beborítom a tarja-, illetve a szalámiszeletekkel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.

Mozzarellás pizza [pizza]

Mozzarellás pizza

A bazsalikommal ízesített sugót a tésztára terítjük. 10 dkg szeletekre vágott mozzarella sajttal betakarjuk és sütőben megsütjük.

Bazsalikomos pizza [pizza]

Bazsalikomos pizza

2 csokor friss bazsalikomot finomra vágjuk, a sugóhoz adjuk és jól kiforraljuk. A bazsalikomos sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.(Megjegyzés: természetesen használhatunk szárított bazsalikomot is, de ha lehet, a porított változatot ne használjuk.)

Oreganós pizza [pizza]

Oreganós pizza

Az oreganóval ízesített sugót a tésztán egyenletesen elterítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.

Pizzatészta 4. [pizza]

Pizzatészta 4.

Hozzávalók:
40 dkg búzaliszt25 g élesztõ1,8 dl melegvíz1 evõkanál olívaolajsó

Elkészítése:
Oldjuk fel az élesztõt a melegvízben. Szitáljuk át a lisztet egy nagyobb keverõtálba. Csináljunk egy üreget a lisztbe és öntsük bele a feloldott élesztõt. Dagasszuk lisztezett deszkán néhány percig, amíg puha tésztát nem kapunk. Formázzunk bucit a tésztából. Csináljunk egy átlós bemetszést és tegyük enyhén lisztezett tepsibe. Takarjuk le egy ruhával és pihentessük 1/2 óráig meleg (25 C) helyen. Fél óra múlva adjuk hozzá a sót, olajat és gyúrjuk át alaposan. Csapkodjuk a tésztát a lisztezett deszkához. Kezünkkel nyújtsuk ki a tésztát amilyen vékonyra szeretnénk. Tegyük a tésztát olajozott tepsibe, és fedjük be amivel szeretnénk.Elõmelegítjük a sütõt 250 C-ra, majd mérsékeljük 200 C-ra. Tegyük a pizzát a sütõbe, és 45 percig süssük, amíg aranysárga nem lesz.

Gyümölcsös (édes) pizza [pizza]

Gyümölcsös (édes) pizza
3 tojássárgáját porcukorral kikeverünk és a kinyújtott tésztára kenjük. Mindenféle, tetszés szerinti gyümölcsöt (például: körte, őszi- és sárgabarack, ananász) teszünk rá és megsütjük. A sütőből kivéve tojáslikőrrel meglocsoljuk és naranccsal díszítjük.

Pizzatészta 3. [pizza]

Pizzatészta 3.

Hozzávalók:
25 gr friss vagy 2kavéskanál szárított élesztõ, 300 ml langyos víz, 0,5 kg teljesõrlésû liszt, 25 gr szójaliszt (elhagyható)

Elkészítése:
Ebbõl a tésztamennyiségbõl 4 pizzát készíthetünk, amelyek egyenként 4-4 személynek elegendõek. Körübelül 800 gr tészta vagy 4 darab 20 dkg-os pizza lesz belõle. Elkészítése: az élesztõt langyos vízbe morzsoljuk. A kétféle lisztet összekeverjük és beleöntjük az élesztõt. Jól elkeverjük, majd deszkára borítjuk. 5-10 percig gyúrjuk, míg sima és rugalmas tésztát kapunk. Tiszta tálba tesszük, fóliával vagy konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Salátás pizza [pizza]

Salátás pizza

A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Metéltre vágott sonkát teszünk rá és sütőben megsütjük. Ha megsült, karikára vágott nyers paradicsomot, uborkát, zöldpaprikát és csíkokra vágott fejessalátát teszünk rá. 2 dl sajttal és kefírrel dúsított besamelmártással leöntve tálaljuk.

Csirkés pizza [pizza]

Csirkés pizza

A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt trappista sajttal megszórjuk, 20 dkg főtt, metéltre vágott csirkemellet teszünk rá, oreganóval ízesítjük és sütőben megsütjük.

Pizzatészta 2. [pizza]

Pizzatészta 2.

Hozzávalók:
- 1 1/2 cs teljes õrlésû barnaliszt- 1 cs fehérliszt- 1 tk só- 2 dkg élesztõ- 1 dl langyos víz- 1 tk méz- 1-2 ek olaj- annyi langyos víz, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk

Elkészítése:
Az élesztõt a mézzel elkevert langyos vízben megfuttatjuk, majd hozzáöntjük a liszthez, amibe már belekevertük a sót. Ezt a szükséges mennyiségû vízzel tésztává gyúrjuk, megkelesztjük, majd kinyújtjuk, beletesszük a pizzaformába, villával megszúrkáljuk, majd rátesszük a tetejére a paradicsomszószt és a zöldségeket. A tetejét sajtszósszal öntjük le.

Capricciosa pizza [pizza]

Capricciosa pizza

A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Főtt kukoricát, csíkokra vágott szalonnát, főtt tojásszeleteket, karikára vágott hagymát, apróra vágott pepperoni paprikát (vékony, zöld erőspaprika) teszünk rá. Oreganóval ízesítjük és sütőben megsütjük.

Vegetáriánus pizza [pizza]

Vegetáriánus pizza

A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trap- pista sajtot szórunk rá. Nyers szeletelt gombát, főtt kukoricát, zöldborsót, spárgát, brokkolit, olívabogyót teszünk rá. Oreganóval ízesítjük és sütőben megsütjük.

Pizzatészta 1. [pizza]

Pizzatészta 1.

Hozzávalók:
10 dkg sima liszt,20 dkg grízes liszt,2 dkg élesztõ,1 dl étolaj,só,reszelt gyömbér,

Elkészítése:
A sima és a grízes lisztet összekeverjük. A lisztbe egy kismélyedést készítünk, ebbe morzsolunk 2 dkg élesztôt . Egy kevés langyosvízzel kovászt készítünk és ruhával letakarva meleg helyen tartvamegvárjuk, amíg az élesztô felfut. 1 dl étolajat ( lehetôleg olivaolajat ), sót,reszelt gyömbért és annyi langyos vizet adunk hozzá , hogy fánktésztasûrûségû tésztánál kicsit keményebb tésztát kapjunk . Ruhával letakarvamegkelesztjük.

Sütése : A legegyszerûbb , ha egy vékonyan kiolajozott sütôtepsibe nyújtjuk, így négyzet - alakú pizzát kapunk.

Négy évszak pizza [Pizza]

Négy évszak pizza
A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trap- pista sajtot szórunk rá. Előfőzött brokko- lit, kukoricát, metéltre vágott sonkát és szeletelt nyers gombát sávonként tesz- szük a tésztára. Ügyeljünk arra, hogy minden szükséges anyag kerüljön az adagokba! Oreganóval megszórjuk és sütőben megsütjük.

Pizzamártás 3. [pizza]

Pizzamártás 3.

Hozzávalók:
2 ek. olaj,1 kiskanál reszelt vöröshagyma,1 kis doboz paradicsompüré,só,õrölt feketebors,késhegynyi babérlevélpor,szárított rozmaring,oregano

Elkészítése:
Az olajon aranysárgára pirítjuk a reszelt hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, és kétszer annyi vízzel, mint a püré térfogata, felhígítjuk. A fûszerekkel ízesítjük, de ha hagymakrémmel készítjük, ne tegyünk bele sót, mert az önmagában is elég sós. 3-4 percig forraljuk, majd a nyers tésztára kenjük.

Pizzamártás 2. [Pizza]

Pizzamártás (sugo) 2.

30 dkg paradicsomot leforrázzuk, meg- hámozzuk és apróra vágjuk (turmixgép- pel is összetörhetjük). Egy kevés vízzel jól kiforraljuk. Sóval, őrölt feketeborssal, reszelt gyömbérrel és delikáttal ízesítjük. Jól kiforraljuk. Ha ezt a készítési módot választjuk, akkor is 1 dl mártás kell adagonként.

Pizzabatyu [pizza]

Pizzabatyu

Hozzávalók:
1/2 adak pizzatészta, 2 kávéskanál olivaolaj, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 1 zúzott fokhagymagerezd, 40 dkg feldarabolt (konzerv) paradicsom, 1 evõkanál paradicsompüré, 2 kávéskanál apróra vágott friss szurokfû, 12,5 dkg disznóbab 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Összegyúrjuk a tésztát és kelni hagyjuk. Olajban 5 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Felforraljuk és beletesszük a babot és 20 percig fõzzük, majd hûlni hagyjuk. A tésztát négy részre osztjuk és a 18 centiméter átmérõjû kerek lapokká nyújtjuk. A tölteléket szétosztjuk a négy tésztakorongon. Félbehajtjuk õket, vízzel megnedvesítjük és jól összenyomkodjuk a széleket. Mindegyik batyu tetejére 15 gr. reszelt sajtot szórunk. Megkent sütõlapra helyezzük a batyukat, és elõmelegített sütõben 200 fokon 25 percig sütjük.

Pizzamártás 1 [pizza]

Pizzamártás (sugo)
1.5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl olajban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz) paradicsompürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.Az egészet jól lepirítjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá. (Ha egy adott pizzához valamilyen egyéni ízesítés kell, azt mindig ott jelezzük. Ha a pizzához valamilyen alapanyagot külön meg kell, hogy főzzünk, a főzőlevét esetleg felhasználhatjuk a víz helyett.)

Pizzamártás 1 [pizza]

Pizzamártás (sugo)

1.5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl olajban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz) paradicsompürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.Az egészet jól lepirítjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá. (Ha egy adott pizzához valamilyen egyéni ízesítés kell, azt mindig ott jelezzük. Ha a pizzához valamilyen alapanyagot külön meg kell, hogy főzzünk, a főzőlevét esetleg felhasználhatjuk a víz helyett.)

Pizza rozmaringgal [pizza]

Pizza rozmaringgal

Hozzávalók:
12,5 dkg teljesõrlésû liszt 1/2 kk sütõpor 2,5 dkg margarin 2,5 dkg vaj 2kk napraforgóolaj 2 kk olivaolaj 1 fej finomra vágott hagyma 1 zúzott fokhagymagerezd 40 dkg feldarabolt konzerv paradicsom 1 ek. paradicsoppüré 1 kk. apróra vágott friss rozmaring 12,5 dkg apró összevagdalt gomba 8-8 szem kimagozott fekete és zöld olajbogyó reszelt parmezánsajt

Elkészítése:
Az omlós tészta zsírosabb, mint az élesztõs, ezért vékonyabban nyújtjuk. A tésztához összekeverjük a lisztet és a sütõport, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a vajat. Összekeverjük a napraforgóolajat és 2-3 ek vizet, azután apránként a liszthez adjuk. Lágy tésztát gyúrunk, és fóliába csomagolva 30 percre a hûtõbe rakjuk. Közben elkészítjük a szószt. Az olivaolajban megpirítjuk a hagymát és fokhagymát. Beletesszük a paradicsomot, a paradicsompürét és a rozmaringot. Kis lángon 20 percig fozzük. Kinyújtjuk a tésztát és kibélelünk vele egy 25 cm átmérõjû sütõformát. Az alját villával megszúrkáljuk és elõmelegített sütõben 200 fokon 10 percig sütjük. A mártást a tésztára öntjük, gombával és olajbogyóval díszítjük, tetejét megszórjuk reszelt parmezánnal. 25 percre visszatesszük a sütõbe. Forrón is , hidegen is tálalhatjuk.

Pizzatészta [pizza]

Pizzatészta
A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyű és puha!
10 dkg sima és 20 dkg grízes lisztet összekeverünk. A lisztbe egy kis mélyedést készítünk, ebbe morzsolunk 2 dkg élesztőt. Egy kevés langyos vízzel kovászt készítünk és ruhával letakarva meleg helyen tartva megvárjuk, amíg az élesztő felfut. 1 dl étolajat - lehetőleg olívaolajat -, sót, reszelt gyömbért és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit keményebb tésztát kapjunk. Ruhával letakarva megkelesztjük.

Többféle módon készíthetjük elő a sütésre:
a./ A legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütőtepsibe nyújtjuk, így kocka alakú pizzákat kapunk.
b./ A másik variáció: egy vagy több adagos kerek lapokat nyújtunk a tésztából, ekkor a végén cikkekre vághatjuk a pizzát.
c./ A harmadik esetben is kerek pizzát készítünk, csak az a különbség, hogy egy alacsony peremű kerek sütőformába nyújtjuk a tésztát.

Pizza görögösen [pizza]

Pizza görögösen

Hozzávalók:
pizzatészta, rizs, paradicsom, édes piros paprika, fekete olívabogyó, oregano, bazsalikom,
1 teáskanál olívaolaj, 1/2 csésze fetasajt morzsolva

Elkészítése:
Kövessük a pizzatészta receptjét. Rakjuk ki a hámozott, felszeletelt paradicsommal, hámozott és szeletelt sült édes pirospaprikával, szeletelt fekete olívabogyóval, fetasajttal. Szórjuk meg oregánóval, bazsalikommal, és egy teáskanál olívaolajjal. Süssük meg a pizzatészta receptje szerint.

Házi pizza [pizza]

Házi pizza

Hozzávalók:
30 dkg liszt 0,5 dl olaj 1db tojás 1 kávéskanál só 2,5 dkg élesztõ 1,5 dl tej 2 kávéskanál cukor pici vegeta (ízlés szerint)
Feltét: 1/2 kg gomba szeletelve 20 dkg füstölt sonka csíkokra vágva vegeta ízlés szerint pici bors csipetnyi chili (erõs paprika) oregano 2 dl száraz fehérbor 3-4 kisdoboz sûrített paradicsom

Elkészítése:
Az élesztõt a cukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, tojást és az olajat összedolgozzuk kb. 1 dl vízzel a kelesztéshez. Az olajjal kikent edényben 40-50 percig kelesztjük, majd megfelelõ adagokra osztjuk, és így langyos sütõben még 15 percig kelesztjük. Kelesztés után kinyújtjuk, majd rákenjük a tölteléket, s megszórjuk reszelt sajttal. Az így elõkészített pizza-lapot elõmelegített sütõben fölülrõl süssük meg. A rátéthez valókat kb. 2dl borban (száraz fehérborban) megpároljuk. Párolás után a lé nagyját leöntjük, s utána 3-4 kisdoboz sûrített paradicsommal összekeverjük, amihez adhatunk egy kis ketchupot is.

Parajpürés pizza [pizza]

Parajpürés pizza

Hozzávalók:
1/4 adag pizzatészta(lasd a pizzatésztánál) 1 kg friss paraj(vagy 30 dkg fagyasztott) 2 kávéskanál olivaolaj, 2 zúzott fokhagymagerezd, 1/4 õrölt szerecsendió, 12,5 dkg fejtett zöldborsó (friss vagy fagyasztott) 1 kicsumázott, apróra vágott piroshúsú paprika 3 szál karikára vágott zöldhagyma, 25 gr reszelt parmezánsajt

Elkészítése:
Összeállítjuk a pizzatésztát és kelni hagyjuk. A mártáshoz a parajt megmossuk, a vastagabb levélereket eltávolítjuk. A fokhagymát 2 percig pároljuk majd hozzáadva a parajt, további 5 percig ( a fagyasztott parajt az útmutatás szerint fõzzük). Beleszórjuk a szerecsendiót, és összeturmixoljuk. A zöldborsót 5 percig pároljuk. Könnyedén átgyúrjuk a tésztát, majd kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kikent 25 cm átmérõju sütõformát. A parajpürét a tésztára öntjük. Borsóval, paprikával és hagymakarikákkal díszítjük és megszórjuk reszelt sajttal. Elõmelegített sütõben 200 fokon 20 percig sütjük.

Margherita pizza [pizza]

Margherita pizza

Hozzávalók:

A tésztához:3 dkg élesztõ45 dkg finomliszt1 púpozott mokkáskanál sóa nyújtáshoz:3-4 evõkanál liszta bekenéshez:6-8 evõkanál olaj (lehetõleg oliva)
a tetejére:60 dkg érett paradicsom8 szardellafilé (a szardíniához hasonlóan konzervként kapható)30 dkg pizza mozarella sajt (a lé nélküli fajta)8 bazsalikomlevélsó, õrölt bors, csipetnyi oregano4 evõkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
Az élesztõt kb. 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, és 1 evõkanál finomlisztet beleszórva fölfuttatjuk. Utána a többi liszttel, a fele olajjal meg kb. 2 deci vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységû tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, amíg az edény falától elválik. Ezalatt apránként a maradék olajat is beledolgozzuk. Amikor kész, cipóvá formáljuk, a tetejét olajal megkenjük, majd letakarjuk és langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez a klasszikus elkészítés, aminél egyszerûbb, ha minden hozzávalót a Gyorskelesztõben összedolgozunk, majd mintegy 20 perc alatt fölfuttatjuk benne. Többféle alakú pizzát süthetünk: nagyot vagy kicsi kereket, vagy olyan téglalap alakút, amit majd fölszeletelünk. A hagyományos nagyhoz a tésztát három részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vastag kerek lappá nyújtjuk. A minihez a megkelt tésztát rúddá sodorjuk, majd 18 részre vágjuk, és belisztezett deszkán egyenletesen ellapítjuk. Ha a pizzát szeletelni akarjuk, akkor a tésztát elfelezzük, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és két kiolajozott tepsibe fektetjük. A kerek tésztakorongokat szintén kiolajozott tepsire kell fektetni. A tészta sütése formától függetlenül azonos: a tetejét olajjal megkenjük, villával megszúrkáljuk és elõmelegített sütõben, nagy lánggal (220 ° C) 7-8 perc alatt elõsütjük, vagyis félig megsütjük. A paradicsomot – miután a szárát kimetszettük – kockákra vágjuk. A szardellafilét lecsöpögtetjük, majd a nagyobb szálkákat kivéve belõle, villával összetörjük vagy fölaprítjuk. A mozarellát vékonyan fölszeleteljük, a bazsalikomot finomra vágjuk. Az elõsütött tésztát a paradicsommal megszórjuk, a szardellát ráhalmozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a bazsalikommal meg az oreganoval meghintjük, a mozarellaszeleteket ráfektetjük és a parmezánsajttal megszórjuk. Végül a sütõbe visszatoljuk, és változatlan lánggal 6-7 percig sütjük.

Húsos pizza [pizza]

Húsos pizza

Hozzávalók:
30 dkg liszt,2 dkg élesztõ,kevés cukor,só,1 dl tej,5 dkg margarin,2 szem burgonya,30 dkg marhahús,1 doboz paradicsompüré,majoránna,kakukkfû,törött feketebors,1 kis fej vöröshagyma,20 dkg reszelt sajt,1 kávéskanál pirospaprika,kevés olaj.

Elkészítése:
A hagymát megtisztítás után vágjuk apróra, és kis olajon fonnyasszuk meg. Szórjuk meg pirospaprikával. Tegyük rá a megtisztított, apróra vágott húst, ízesítsük a fûszerekkel, engedjük fel kevés vízzel, és pároljuk puhára. Ekkor szûrjük le, a húst daráljuk meg. A visszamaradt mártásba tegyük bele a paradicsompürét, és fõzzük sûrûre. Az élesztõt kis tejben kicsi cukorral futtassuk fel. Adjuk a liszthez, tegyük bele a margarint, a sót és annyi tejet, hogy lágy tésztánk legyen. Dagasszuk jól meg, és hagyjuk kelni. Ha megkelt, nyújtsuk lisztezett deszkán ujjnyi vastagra, tegyük úgy tepsibe, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Az elkészült mártást kenjük rá, szórjuk meg darált hússal, erre rakjuk a reszelt sajtot, és kb. 20 percig hagyjuk kelni. Elõmelegített sütõben süssük meg. Ha elkészült, ketchuppal és a maradék mártással tálaljuk.

Hagymás pizza [pizza]

Hagymás pizza

Hozzávalók:
1 adag pizzatészta,1 adag pizzamártás,pizzafûszer,50 dkg vöröshagyma,20 dkg piros marinált paprika,2 ek. olaj,só,õrölt feketebors,20 dkg sajt

Elkészítése:
Az olajon kevés sóval, törött borssal megpárljuk a karikára vágott vöröshagymát és a tûzrõl levéve közékeverjük a leszûrt, vékony csíkokra vágott, piros színû marinált paprikát. A pizzát a szokott módon kinyújtjuk, mártással megkenjük, fûszerrel beszórjuk, majd egyenletesen ráterítjük a paprikás hagymát. Ráreszeljük a sajtot, és a sütõben aranybarnára sütjük.

Gombás pizza [pizza]

Gombás pizza

Hozzávalók:
4 adag pizzatészta,4 adag pizzamártás,pizzafûszer a tetejére,15 dkg gomba,4 dkg vaj,só,õrölt feketebors,20 dkg sajt

Elkészítése:
Megtisztítjuk és cikkekre vágjuk a gombát, és a vajon sóval, törött borssal addig pároljuk, míg saját leve elfõ. A kinyújtott tésztát elõször a mártással kenjük meg, majd megkenjük oreganóval és ráterítjük a párolt gombát. Befedjük nagyon vékony sajtszeletekkel vagy meghintjük az összekevert reszelt sajttal, majd sütõben megsütjük.