2007. november 22., csütörtök

Diós szárnyaskrémleves [leves]

Diós szárnyaskrémleves
Hozzávalók:
4 személyre : 1200 ml szárnyashúsleves, 100 ml tejföl, 100 ml tejszín, 50 g finomra darált dió, 20 g durvára vágott pirított dió, 30 g liszt, petrezselyemzöld, currypor, őrölt fekete bors, só, 60 g finommetélt,

Elkészítés:
A megmosott, lecsepegtetett petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A tejszínt, tejfölt, és kevés vízzet simára keverjük a liszttel. A finommetéltet megfőzzük, és melegen tartjuk. A szárnyashúslevest feltesszük tűzre, belerakjuk a finomra darált diót és a fűszereket, felforraljuk. A forrásban lévő levesbe öntjük a tejfölös habarást, és beleszórjuk a petrezselyemzöld felét. Folyamatosan kevergetve, elfőzzük a habját, hozzáadjuk a megmaradt petrezselyemzöldet, és lefedve 5-6 percig állni hagyjuk.Tálaláskor a leveses csészékbe először a tésztát rakjuk, rámerjük a levest és meghintjük a pirított dióval.

Csirkepüréleves [leves]

Csirkepüréleves
Hozzávalók:
4 személyre, 200 g sültcsirkehús, 2db tojás, 1 pohár tejföl, 2 ek.szárnyas esszencia, só, őrölt fehér bors, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A sültcsirkehúst 1dl vízzel pépesre turmixoljuk. A tojásokat keményre főzzük, és a sárgájukat hozzákeverjük a húspéphez. A húspépet fazékba tesszük, felöntjük kb. 1 l vízzel, beletesszük a tejfölt, szárnyas esszenciát, sót, fehér borsot,kevés petrezselyemzöldet, a forrástól számítva 10 percig lassú tűzön főzzük.Tálaláskor a kockákra vágott tojásfehérjét és az apróra vágott petrezselyemzöldet rakjuk a levesescsészékbe, majd rámerjük a tűzforró levest.

Csirkemell leves [leves]

Csirkemell leves
Hozzávalók:
2-3db csirkemell, 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa, kis szelet kelkáposzta, 6db csirkemáj, 1 adag leveszöltség, a csirkemellcsont, és egy kevés levestészta.

Elkészítés:
Hidegvízbe fölteszem főni a csontot,ha felforr leszedem a habját, beleteszem a zöltségeket, a csirkemelleket kikloffolom és enyhén sózom. A kelkáposzta levélből egyet ,egyet terítek a húsra majd a vékonyra vágott zöltségekből is teszek rá. az enyhén megpirított májakat is ráhelyezem a húsokra és ha kész feltekerem őket.alufóliába betekerem és beleteszem a levesbe. Kb.60-70 percet főzöm,kiveszem a levesből a húsokat és kicsomagolom. Ferdén szeletelem és tálaláskor egy kis kifőtt levestészta kíséretében a levesbe teszem. Nagyon finom és látványnak sem utolsó.

Csirkeleves savanyú almával [leves]

Csirkeleves savanyú almával
Hozzávalók:
4 személyre 600 g csirke, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1pohár tejföl, 40 g liszt, 1 db tojássárga, 400 g alma, 20 g cukor, citromhéj, só,1ek. esszencia.

Elkészítés:
A darabokra vágott csirkét 1, 5 l hideg vízben feltesszükl főni. Amikor felforrt, a leves felszínén lévő habot eltávolítjuk. Sóval, esszenciával, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. A levest ezután mérsékelt tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. A megmosott, megtisztított, savanykás almát apró kockákra vágjuk. Enyhén cukros, reszelt citromhéjjal ízesített vízben külön megfőzzük. Az almának nem szabad teljesen megpuhulnia, akkor jó, ha roppanós marad . Amikor a hús megpuhult, tejföllel, liszttel és tojássárgával készült habarással besűrítjük. Az almát és levét a leveshez öntve, óvatosan elkeverve tálaljuk. A savanykás, almás csirkeleves kitűnő ízű étel, különösen nyáron igen ajánlom.

Csirkeleves babbal [leves]

Csirkeleves babbal
Hozzávalók:
4 személyre: 1/2 csirke, 200 g fejtett bab, 1 pohár tejföl, 150 g vegyes leveszöldség, 80 g gomba, friss tárkony, 20 g liszt, ecet, só, cukor.

Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, 4 részre vágjuk és a fejtett babbal együtt 1.2 l sóval, esszenciával ízesített vízben kb. 20 percig főzzük.Majd hozzáadjuk a megtisztított és karikákra vágott zöldséget, és a felszeletelt gombát, készre főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt és behabarjuk a levest. Csúrgatott tésztát vagy galuskát főzünk bele. Ízesítjük, ecettel, és a cukorral.

Csirkegulyás olasz módra parmezánnal [leves]

Csirkegulyás olasz módra parmezánnal
Hozzávalók:
4 személyre: 1/2 csirke, 1 l paradicsom ivólé, 2 ek. szárnyas esszencia, 1 db kis zellergumó, 60 g spagetti, 80 g reszelt parmezán sajt, 100 ml tejszín, őrölt fehér bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 50 ml olivaolaj, só.

Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk és 8 darabra vágjuk. Fazékban felforrósítjuk az olivaolajat, és a húsok mindegyik oldalát átpirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és még 1 pohár hideg vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk az esszenciát és a fűszereket, fedő alatt félpuhára főzzük. A spagettit apróra tördeljük és a félig főtt csirkéhez adjuk. Kis hőfokon, gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Végül hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük és össze forraljuk. Megtisztítjuk a zellert,( dió vagy morzsa) reszelőn lereszeljük, és a reszelt parmezán sajttal együtt a levesescsészékbe osztjuk, rémerjük a tűzforró levest.

Csirkegombócleves [leves]

Csirkegombócleves
Hozzávalók:
4 személyre, 1csomag csirkeaprólék, 1 ek. szárnyas esszencia, 40 g zsemlemorzsa, 1 db tojás, kapor, 1/2 db citrom reszelt héja és leve, őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió-virág, só.

Elkészítés:
A megtisztított, megmosott és feldarabolt csirkeaprólékot 1.5 l enyhén sós vízben, puhára főzzük. Kivesszük a fözőléből, kicsontozzuk, apróra vagdaljuk, ha kihült, összekeverjük a tojással, a fűszerek felével, citromhéjjal és annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz. Vizes kézzel apró gombóckákat formálunk a masszából. A csirkelébe belerakjuk a maradék fűszert,a csirke esszenciát, az apróra vágott kaprot, majd felforraljuk, beletesszük a gombócokat. Takarék lángon addig forraljuk, amíg a gombócok a leves tetejére feljönnek. A levesnek enyhén savanykásnak kell lennie.Tűzfórron tálaljuk

Csirkeaprólékleves Oroszosan [leves]

Csirkeaprólékleves Oroszosan
Hozzávalók:
4 személyre, 1 csomag csirkeaprólék ( kb.500 g), 300 g vegyes leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 közepes nagyságú cékla, 150 g savanyúkáposzta, 1 db krumpli, 1 pohár tejföl, 1 ek. paradicsompüré, petrezselyemzöld, 1 ek. szárnyas esszencia, só, bors

Elkészítés:
A csirkeaprólékot megtisztítjuk, feldaraboljuk, sós vízben félpuhára főzzük. A zöldségeket, és a céklát megtisztítjuk, julienre vágjuk. A hagymát finomra, a krumplit apró kockákra vágjuk. A savanyúkáposztát hideg vízben kimossuk, kinyomkodjuk. Az összes zöldséget az aprólékhoz adjuk és tovább főzzük,ha minden megpuhult, ízesítjük, szárnyas esszenciával, sóval, borssal, majd hozzáadjuk a paradicsompürével elkevert tejfölt. A levest mégegyszer átforraljuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk.

Csípős uborkaleves paprikával [leves]

Csípős uborkaleves paprikával
Hozzávalók:
4 személyre: 200 g salátauborka, 1 db sárga húsú paprika, 3 ek. csíraolaj, 1 l zöldséges tyúkhúsleves, 3 ek. szójamártás, 1 limet leve, 2 ek. szezámolaj, 1 tk. őrölt pirospaprika, só, bors, 1 ek. csípős chilimártás, metélőhagyma a díszítéshez.

Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, kimagozzuk és szeletekre vágjuk. A paprikát megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. A csíraolajat wokban, vagy fazékban felhevítjük és a paprikát állandó keverés mellett 3 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk az uborkát, pár percig együtt pirítjuk, felöntjük a levessel, a szójamártással és a limet lével, a szezámolajjal és az őrölt pirospaprikával együtt az egészet alaposan összekeverjük. A levest felforraljuk és fedő alatt kb. 3 percig főzzük. Sóval, borssal és chilimártással fűszerezzük. Az uborkalevest mély tálkába merjük és az aprított, ill. szálas metélőhagymával díszítve tálaljuk. Külön csészében csípős chilimártást kínálhatunk mellé.

Csikemájas brokkolileves [leves]

Csikemájas brokkolileves
Hozzávalók:
4 személyre: 250 g, csirkemáj, 40 g vaj, 1 db vöröshagyma, 20 g liszt, 250 g brokkoli,2 ek. szárnyas esszencia, 60 g eperlevél (tészta), 1 pohár tejföl, 2 ek.balzsamecet, só, őrölt bors, őrölt koriander.


Elkészítés:
A csirkmájat megtisztítjuk, feldaraboljuk és fazékba vajon átpírítjuk.Hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, együtt píritjuk, majd rászorjuk a lisztet, kicsit megkapatjuk és felengedjük 1.2 l vízzel. Fűszerezzük sóval, borssal és a korianderrel, hozzáadjuk a szárnyas esszenciát.10 percig főzzük, majd belerakjuk a megmosott, apró rózsáira szedett brokkolit, a levestésztát és készre főzzük. A tejfölt belekeverjük, és balzsamecettel ízesítjük, mégegyszer átforraljuk. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk. Nagyon finom pikáns leves.

Csalánleves [leves]

Csalánleves
Hozzávalók:
Saláta, csalán, néhány gerezd fokhagyma,só, tejszín, kenyér a tálaláshoz

Elkészítés:
Akkor készítsük, ha salátát vásárolunk, mivel a külső, sötétzöld leveleket, -amelyek friss fogyasztásra kevésbé kedveltek- felhasználhatjuk a leveshez. A salátát és a csalánt mossuk meg, a csalánleveleket tépkedjük le a szárról. Sós, fokhagymás vízben együtt főzzük meg. Ha kissé kihűlt, turmixoljuk össze és tejszínt hozzáadva újra forraljuk fel. Akkor lesz finom, ha nem sajnáltuk belőle a fokhagymát. A kenyérszeleteket közben vágjuk kockára és szárazon, sütőben pirítsuk meg, erre tálaljuk a levest.

Chilis szárnyas leves rizs tésztával és tenger gyümölcseivel [leves]

Chilis szárnyas leves rizs tésztával és tenger gyümölcseivel
Hozzávalók:
4 főre: 1500 ml szürt gyöngytyúk leves, 4 db óriásgarnéla , 200g tenger gyümölcsei , 200 g wanton, szójaszósz, chili, 50 g friss gyömbér, 60 ml olaj, 80 g rizsmetélt

Elkészítés:
A wantonokat forró olajban aranysárgára sütjük. Feltesszük az átszürt kristálytiszta levest főni, hozzáadjuk a rizstészta metéltet, tenger gyümölcseit a tisztított óriásgarnélákat. Chili paprikával, metéltre vágott gyömbérrel és szójaszósszal ízesitjük, 4-5 perc alatt készre főzzük. A megsütött wantont a levesestányérba helyezzük, rámerjük a forró levest, és elosztjuk a tenger gyümölcseit.

Böjti bableves [leves]

Böjti bableves
Szárazbab, lencse, borsó előkészítése: Hogy könnyebben főjenek, ezeket - minimum 6 órára, de inkább egy fél napra - be kell áztatni. A szemek közül a hibásakat és a szemetet kiválogatjuk, majd egy tágas edénybe annyi hideg (vagy szobahőmérsékletű) vizet töltünk a babra, hogy bőségesen ellepje. Ha a szemek megdagadtak, az áztató vizet leöntjük, a babot egy szűrőben tiszta vízzel átöblítjük. A babféléket mindig hideg vízben tesszük fel főni.

Hozzávalók:
20 dkg száraz bab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 fej foghagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 egész burgonya, só, pirospaprika.

Elkészítés:
A megtisztított és megmosott babot néhány órára víbe áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és a hosszúra vágott zöldséget, sárgarépát, valamint a kettévágott burgonyát, foghagymát, vöröshagymát, sót beletesszük a levesbe. Mikor a bab megpuhult, törött paprikát szórunk a tetejére és összeforraljuk. Beküldte: Takáts Annamária, köszönjük!

Boros csirkeleves [leves]

Boros csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre: 1/2 csirke, 2 ek. szárnyas esszencia, 200 ml fehérbor, 1 csomag zöldhagyma, 1db limett leve és reszelt héja, 1/4 zeller, őrölt szegfűszeg, só, őrölt fehér bors, 1 db mokka cukor.

Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, megmossuk és darabokra vágjuk. Fazékba tesszük, ráöntünk 1.2 l hideg vizet az esszenciával és a sóval ízesitve félpuhára főzzük.A zellert megtisztítjuk és lereszeljük, a zöldhagymát vékony karikákra vágjuk. A csirkehúst a levesből kivesszük, kicsontozuk és apró kockákra vágva a levesbe visszatesszük a reszelt zellerrel, limett héjjal, és a zöldhagymával. Fűszerezzük, ízesítjük a limettlével és hozzáadjuk a bort, kb. 15 percig főzzük. Ízfokozó 1 db mokka cukor. Söberlivel vagy píritott zsemlekockával, tűzfórron, csészékben tálaljuk.

Borleves [leves]

Borleves
Hozzávalók:
1/2 liter fehérbor, 6 dl víz, 2 tojássárgája 10 dkg porcukor, fahéj, citrom és narancshéj reszelve.

Elkészítés:
Tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, beletesszük a fűszereket, felöntjük a borral, és a vízzel, majd kis lángon állandóan keverve, hogy a tojások össze ne fussanak, forrásig melegítjük. Ekkor levesszük a tuzrol, és néhány percig tovább keverjük a habverővel, míg jó habos nem lesz. Csészékben tálaljuk.

Borjúhúsos csorbaleves [leves]

Borjúhúsos csorbaleves
Hozzávalók:
Kilónyi borjúhús, 4-5 paradicsom, 2-3 paprika, 5-6 közepesméretű burgonya, 4-5 sárgarépa, egy kissebb fej karfiol,egy fej vöröshagyma, maréknyi zölbab, ugyanennyi zöldborsó, só, bors,3-4 evőkanálnyi olaj, zöld léstyán, korpacibere vagy citromlé a savanyításhoz.

Elkészítés:
A húst és a zöldségeket megtisztítjuk és egyenlő kockákra daraboljuk, a hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot miután leforráztuk lehúzzuk a bőrét és ezt is apró kockára vágjuk. Az olajat a fazékba öntjük, ahová belerakjuk a felkockázott borjúhúst, ez miután minden oldalán megpirult, hozzáadjuk a hagymát és a zöldségeket,ezeket a saját levükben puhára pároljuk egy kevés só hozzáadása mellett, vigyázva , hogy oda ne égjen, majd felöntjük a kellő mennyiségű forró vízzel. Amikor a hús és a zöldségek már megpuhultak, hozzáadjuk a zölborsót is, ezután ízlés szerint sózzuk borsozzuk, majd miután levettük a tűzről tetejére szórjuk az apróra vagdalt zöld léstyánt és ízlés szerint besavanyítjuk.Jó étvágyat hozzá!

Balatoni halerőleves ikrával [leves]

Balatoni halerőleves ikrával
Hozzávalók:
500 g ponty (vagy apróhal), 100 g vöröshagyma, 100 g vegyes zöldség, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 20 g ételízesítő, 1 db halászlékocka, só, csípős paprika, 10 g pirospaprika, 250 g ikra, 1 tojásfehérje.

Elkészítés:
A megtisztított halat, hagymát, zöldséget, zöldpaprikát, paradicsomot és az ízesítőket, fűszereket 2000 ml hideg vízben feltesszük főzni. Az ikrát közben kevés sós vízben megfőzzük. A levest leszűrjük, és ha nem elég tiszta, akkor a tojásfehérje gyengén felvert habját pár percig forraljuk benne, majd átszürjük. A leves szép tisztává válik. Ezután még ízlés szerint fűszerezzük. Csészében tálaljuk a külön kifőzött halikrával.

Bakonyi csirkeleves [leves]

Bakonyi csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre: 1/2 csirke, 1 db vöröshagyma, 40 ml olaj, pirospaprika, 2 ek. szárnyas esszencia, 200 g gomba, 1 pohár tejföl, 25 g liszt, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, őrölt fekete bors, só.

Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, megmossuk. A megtisztított és apró vágott vöröshagymát az olajon üvegesre sütjük, majd a tűzről félrehúzva elkeverjük benne a pirospaprikát. Hozzáadjuk a csirkedarabokat megpíritjuk, majd kb. 1.2 l vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, és az esszenciával, zúzott fokhagymával ízesitjük. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és a leveshez adjuk. Készre főzzük, és behabarjuk a liszttel simára kevert tejföllel. (Csurgatott tésztát, vagy galuskát főzhetünk bele) Összeforraljuk, és a finomra vágott petrezselyemzölddel, tejföllel meglocsolva, csészékbe tálaljuk.

Bácskai csirkemell leves [leves]

Bácskai csirkemell leves
Hozzávalók:
4 személyre: 400 g csirkemell, 1 db vöröshagyma, 50 g zsír, piros paprika, 1000 ml csontleves, 1 pohár tejszín, 1 db tojás, 1 db zöldpaprika, 25 g liszt, 60 g vaj,só.


Elkészítés:
Zsírban megpirítjuk a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, meghintjük piros paprikával, felöntjük csontlével és belerakjuk a megtisztított csirkemelleket. Sóval ízesítjük és puhára főzzük. Ezután a levesből kiemeljük a csirkemelleket, kicsontozzuk és metéltre vágjuk. Vajból, lisztből világos rántást készítünk, besűrítjük a levest és jól kiforraljuk. A tűzről levéve leszűrjük, legírozzuk és montírozzuk. Csészébe rakjuk a metéltre vágott csirkemellet, ráöntjük a levest és karikára vágott zöldpaprikával díszítjük.

Babkrémleves spenótgombóccal [leves]

Babkrémleves spenótgombóccal
Hozzávalók:
4 személyre: 100 g mélyhűtött spenót, 5 g szárított vargánya, 250 g fehér bab (konzerv) 1 fej vhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, 1 ek. húslevespor, só, bors, 4 szelet szendvicskenyér, 5 ek. tej, 1 tojássárgája, 1 ek. mascarpone, néhány levél friss spenót.

Elkészítés:
A spenótot hagyjuk felengedni. A gombát forró vízben 15 percig puhítjuk. A konzervbabot leszűrjük és leöblítjük. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és megpároljuk az olajon. A gombát kiszedjük és a leszűrt áztatóvízével, a babbal, a levessel és 70 ml vízzel együtt a hagymához adjuk. Az egészet 10 percig főzzük, majd pürévé törjük és fűszerezzük. A kockára vágott kenyeret 5 percig áztatjuk a tejben, majd belekeverjük a tojássárgáját, a mascarponét és a kinyomkodott spenótot. Sóval, borssal fűszerezzük. A masszából gombócokat szaggatunk és sós vízben kb. 5 perc alatt kifőzzük. A spenótos gombócokat tányérakba osztjuk. A friss spenótot blansírozzuk, hideg vízbe mártjuk, majd szárazra töröljük. A felforrósított levest a gombócokra merjük, és spenótlevéllel díszítjük.

Őszibarackleves [leves]

Őszibarackleves
Hozzávalók:
4 személyre: 600 g őszibarack, 25 g liszt, 1 pohár barackos joghurt, 1/2 db citrom, fahéj, szegfűszeg, cukor, só.

Elkészítés:
A megmosott, meghámozott, összevágott őszibarackot a citromlével, citromhéjjal, fűszerekkel csipet sóval ízesített vízben 15 percig főzzük. Majd eltávolítjuk a fűszereket, joghurtos habarással besűritjük, cukorral ízesitjük. Jéghidegen tálaljuk.

Bazsalikom krémleves [leves]

Bazsalikom krémleves
Hozzávalók:
1 jó nagy csokor bazsalikom, 1/2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 0.8 l húsleves, 3 dl főzőtejszín, őrölt bors, só, 4 db burgonya, vöröskaviár, szódabikarbona

Elkészítés:
A finomra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, felöntjük az előre elkészített húslevessel, tejszínnel és felforraljuk. Ha szükséges akkor sózzuk és borssal ízesitjük. A bazsalikom leveleket szódabikarbonás sós vízben blanzsirozzuk és hideg vízzel leöblitjük A burgonyát megtisztítjuk és egyben világos színüre sütjük olajban ( vagy előfőzzük.) A levet és a bazslikom levelet turmixgépben pépesitjük, majd tálaljuk. A tányér közepére tesszük a szétnyitott krumplit és a nyílásba kanalazunk a kaviárból és egy bazsalikom levelet teszünk a tetejére. Mellé öntjük a levest, tejszínnel meglocsoljuk és már is tálalhatjuk.

Karalábéleves húsgombócokkal [leves]

Karalábéleves húsgombócokkal

Hozzávalók
(2 személy részére)
3ek olaj1 fej vöröshagyma2 karalábé10dk sárgarépa1 fehérrépa1 csokor petrezselyem, 30dkg darált csirkehús1 zsemle2 gerezd fokhagyma1 tojás, őrölt bors, só

Leírás
Az apróra vágott hagymát futtassuk meg az olajban, majd szórjuk hozzá a hasábokra darabolt karalábét, a sárgarépát és a felszeletelt fehérrépát. Pirítsuk tovább öntsük fel 1,3l vízzel, amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk bele a felaprított petrezselyem felét. Lassú tűzön főzzük, körben készítsük el a gombócokat a darált húst tegyük keverőedénybe, gyúrjuk hozzá a beáztatott, és kinyomkodott zsemlét, a zúzott fokhagymát, a tojást meg a petrezselyem másik felét.Sózzuk, borsozzuk, majd jól keverjük össze. Vizes kézzel szaggassunk apró gombócokat a forrásban lévő levesbe.Amint a gombócok és azöldségek is megpuhultak, forrón tálaljuk.

Fehérboros körteleves túrógaluskákkal [leves]

Fehérboros körteleves túrógaluskákkal

Hozzávalók
(2 személy részére)
1 kg körte víz, amennyi ellepi 1 dl fehérbor 1 dl tejszín kevés barnacukor kevés citromlé őrölt gyömbér őrölt fahéj őrölt szerecsendió 2 szegfűszeg A galuskákhoz: 25 dkg túró 5 dkg búzadara 2 tojás 2 dkg vaj só 1-2 tk. cukor

Leírás
A körtéket meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, nagyobb kockákra vágjuk a gyümölcshúst. Egy lábosban feltesszük őket főni, annyi vízben, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a szegfűszeget is, meg a többi ízesítőt (az arányok ízlés dolga, kóstolgatni kell, később még lehet módosítani). Mikor puhára főtt (hamar megvan), hagyjuk picit hűlni és botmixerrel pürésítjük. Utána hozzáöntjük a bort és a tejszínt, megint fűszerezzük az őrölt fűszerekkel (a gyömbérből tehetünk kicsit többet, de egyéni választás, hogy melyik domináljon) és éppen csak felforraljuk. A galuskákhoz a hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük. Utána kézzel kis gombócokat formálunk belőlük és lobogó sós vízbe dobjuk őket. Mikor feljönnek a víz színére, kiszedegetjük őket és szűrőbe téve lecsöpögtetjük.

Palóc leves [leves]

Palóc leves
Hozzávalók:
1 kg ürü-lapocka, hagyma, 2 deci tejföl, zsír, ½ kg zöldbab, ½ kg burgonya és paprika, só, köménymag, babérlevél, liszt.

Leírás:
Pirítsuk meg kis zsírban az apróra vágott hagymát és paprikázzuk meg. Az ürühúst vagdaljuk apró (kb. 2 dekás) kockákra, mossuk meg és pirítsuk meg egy kis törött köménymaggal és egy babérlevéllel a hagymás zsírban. Közben főzzünk külön-külön sós vízben kis kockákra vágott burgonyát és zöldbabot s ha puhára fottek öntsük levükkel együtt a megpirított húshoz úgy, hogy a lé surusége a gulyáséhoz hasonló legyen. Felforraljuk és a kis liszttel sűrített tejfölt tálalás elott hozzákeverjük.

Halleves vörösborral készítve [leves]

Halleves vörösborral készítve
Hozzávalók:
1 pontyfej, farokrész, ikra, 3 fej hagyma, 8 deka zsír, 4 deka liszt, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 3 deci vörösbor, 2 deci tejföl, 2 zsemlye, fél citrom, só, bors, ecet.

Leírás:
A többféle halból készült halleves mindig ízletesebb, mintha csak egyféle halból készítjük. Lehet azonban csak pontyból is igen jó hallevest előállítani. A kopoltyúktól megszabadított pontyfejet, a hártyáktól gondosan megtisztított ikrát és a farkrészét megfelelo mennyiségu vízzel a tűzre tesszük. Adunk bele sót, néhány szem fekete borsot, egy babérlevelet, kis ecetet és egy fej hagymát, karikákra vágva. Körülbelül negyedórán át főzzük, azután a levét szitán átszűrjük. Zsírral kis barna rántást készítünk, a megbarnult rántásba keverünk egy kis finomra vágott vöröshagymát, egyszer-kétszer megforgatjuk, azután feleresztjük a hallével és lassan forrni hagyjuk. Metéltre vágunk egy sárgarépát, egy zellert, egy petrezselyemgyökeret és egy fej hagymát. Forró zsírban kissé megforgatjuk, azután levessel vagy vízzel kissé felengedjük és letakarva puhára pároljuk. A puha zöldséget a leveshez adjuk. A fejről és uszályról leszedjük a húst, ügyelve, hogy szálkák ne maradjanak benne. A leszedett halat, valamint az apróra tördelt ikrát szintén a leveshez adjuk. Ha szükséges még megsózzuk, törött borsot, két-három deci vörösbort, fél citromnak a levét, kevés citromhéjat adunk hozzá, egy ideig még forraljuk, azután egy-két deci jó sűrű tejfölt habarunk bele és ha ezzel felforrt, pirított zsemlyekockákkal feladjuk. Ha a hallevest pikánsan akarjuk elkészíteni, akkor finomra összevágunk egy kis szardellát, néhány szem capribogyót, fél ecetes uborkát, vágott hagymával együtt a barna rántásban kissé megforgatjuk, mielott a hallével feleresztenénk.

Halleves [leves]

Halleves
Hozzávalók:
50 deka hal, 2 evőkanálnyi ecet, 20 deka zöldség, 3 deka zsír, 3 deka liszt, 5 deka vöröshagyma, 2 deka porcukor, egy fél babérlevél, törött bors, petrezselyem, 1 deci tejfel és 12 deci víz.

Leírás:
Apró halat, vagy nagy hal fejét sós és kissé ecetes vízben megfőzzük. Teszünk bele babérlevelet és fekete borsot is. Ha megfőtt, leszűrjük a levét. A haldarabokat letisztítjuk, a csontokat eldobjuk és a szálkamentes haldarabokat egy tányérba gyűjtjük. Aztán barna rántást készítünk a következőképpen: egy kis zsírban megpirítunk 1 kanál porcukrot liszttel és finomra vágott vöröshagymával. Teszünk bele egy kis édespaprikát is és feleresztjük a hallével. Igen finom metéltre vágott zöldséget, zellert, egy kis zsíron fonnyasszunk meg, tegyük szintén a levesbe és addig főzzük, míg megpuhul. Tálalás előtt tegyük bele a félretett haldarabokat és ikrát s felforralva néhány kanál tejfellel keverjük el a levest a tálban. Pirított, metéltre vágott zsemlyével feladhatjuk.

Borjú becsinált leves [leves]

Borjú becsinált leves
Hozzávalók:
60 deka borjúhús, 15 deka vegyes zöldség, 3 deka vaj, 3 deka liszt, zöldpetrezselyem, só, egy kis törött bors és egy liter víz.

Leírás:
A húst feldaraboljuk, a zöldséget apró kockára vágjuk s a vízzel együtt feltesszük és csendes forrással addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Világos rántást is készítünk vajból és lisztbol, melybe zöldpetrezselymet is teszünk, azt feleresztjük egy kis hideg vízzel, majd az egészet a borjúhúsra öntjük s újra felfőzzük. Egy-két tojás sárgáját egy evőkanálnyi tejszínnel lekeverhetünk a tálaló-tálban, melyre azután a levest öntjük.

Becsinált csirkeleves [leves]

Becsinált csirkeleves
Hozzávalók:
1 db hatvan dekás csirke, 15 deka vegyes zöldség, 3 deka vaj, 4 deka liszt, zöldpetrezselyem, só, egy kis törött bors és egy liter víz.

Leírás:
A csirkét feldaraboljuk, majd a zöldséget apró kockára vágjuk s a vízzel együtt feltesszük és csendes forrással addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Vajból, lisztből világos rántást készítünk, melybe zöldpetrezselymet teszünk, az egészet feleresztjük egy kis hideg vízzel s a csirkére öntjük. Az egészet aztán ismét felfőzzük. Egy-két tojás sárgáját egy evőkanálnyi tejszínnel elkeverhetünk a tálaló-tálban, melyre azután a leves öntjük.

Újházy-tyúkleves [leves]

Újházy-tyúkleves

Egy tyúkot vagy sütnivaló csirkét négy részre feldarabolunk és miután megmostuk, feltesszük egy és fél liter vízzel és egy kis sóval. Ha felforrt, 20 deka vegyes leveszöldséget, egy kis fej hagymát, néhány szem egész borsot és gyömbért egy kis vászonruhába teszünk és a levesben jól kifőzzük. A levest addig főzzük, amíg a tyúk meg nem puhul. Akkor kivesszük a fűszerzsákot s csak a zöldséget hagyjuk a levesben. Finom tojásos metéltet főzünk belé, személyenként két dekát. Tésztával, hússal, zöldséggel együtt adjuk fel a levest. A hús mellé kísérőmártásnak jól ízesített paradicsommártást adunk.

Szárnyas raguleves (Szárnyasaprólék leves) [leves]

Szárnyas raguleves (Szárnyasaprólék leves)
Hozzávalók:

30 deka aprólék, 15-20 deka zöldség, 4 deka zsír, 4 deka liszt.

Leírás:
1 csirke-, vagy kacsaaprólékot feldarabolunk s 15-20 deka vegyes leveszöldséggel négy deka zsíron lepirítjuk s a tetejét meghintjük egy evőkanálnyi liszttel és finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Aztán egy és fél liter vízzel feleresztjük és lassú forrással addig főzzük, amíg az aprólék megpuhul. Egy kis sóval és törött borssal ízesítjük.
Vajgaluskával vagy zsemlyemorzsa-gombóccal tálaljuk.

Tyúkleves májgombóccal [leves]

Tyúkleves májgombóccal
Hozzávalók:
20 deka marhacsont, 20 deka borjúcsont, 1 tyúk, 20 deka zöldség, 30 deka borjúmáj, 8 deka gomba, fuszer.

Leírás:
Egy fazékban 20 deka marha ritkacsontot, 20 deka borjúcsontot, egy megtisztított és nagyobb darabokra vágott tyúkot az összes aprólékjával hideg vízben a tűzhöz állítjuk és hirtelen felforraljuk s ha felforrt leszűrjük a vizet róla, hideg vízben jól megmossuk és ugyancsak hideg vízzel forrásnak indítjuk, megsózzuk, adunk bele néhány szem fekete borsot, késhegynyi paprikát, különféle egyenlo ujjnyi vastag darabokra vágott leveszöldséget, fél fej kelkáposztát, 1 fej hagymát, 1 gerezd fokhagymát, 1 kis fej paradicsomot (télen 1 evőkanálnyi befőtt paradicsomot) és 3 darab champignon gombát. Ez idő alatt külön sós vízben kifőzünk igen finom metéltre vágott tésztát és májgombóckákat. A májgombóckákat így készítjük: 30 deka borjúmájat, 1 darab vízben áztatott zsemlyét, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját, 3 kanál zsemlyemorzsát, kevés finomra vágott petrezselyemzöldjét és majoránnát só és törött borssal kelloen megfűszerezve jól összekeverjük. Tenyerünkkel kis gombóckákat formálunk belőle és forrásban levő sós vízbe dobva abban kifőzzük. Azért kell a metéltet külön vízben kifőzni, nehogy a levesünk keményítoízt kapjon a tésztától, az utóbbitól pedig májashurkára emlékezteto zamatot. Tálaláskor a levesestálba szűrjük a levest, beleadjuk a tyúkdarabokat: zuzát, májat, a kívánatos zöldségdarabokat, gombát, végül a metélt tésztát és a gombóckákat. Vágott metélohagymával (snidling) meghintjük és így tálaljuk.

Erőleves [leves]

Erőleves
Hozzávalók:
egy kg marhacsont, 20 dkg zöldség, néhány szem feketebors, egy fej vöröshagyma, 40 dkg darált hús, 20 dkg apróra vágott zöldség, 1 deci paradicsom, 2 tojás fehérje.

Leírás:
Egy kg marhacsontot (ritkacsont a legjobb) egy kis zöldséggel megfőzünk úgy, mint a húslevest. Néhány szem feketeborssal, gyömbérrel, sóval, egy fej vöröshagymával fűszerezzük. Ha a leves legalább három órán át főtt csendes forrással, leszűrjük egy leveses fazékba s a darált marhahúst, paradicsomot, tojásfehérjét, az apróra vágott leveleszöldséget, egy kis törött borsot, kicsi sót 3 deci hideg vízzel elkeverjük, majd feleresztjük a langyos csontlével. A leves nem lehet forró, mert rögtön összehúzza a tojásfehérjét, minek következtében a fehérje nem terjedvén szét arányosan, a leves nem lesz kristálytiszta. A egészet lassú forrással főzzük a tűzhely szélén, s a forrás kezdetéig állandóan keverjük. Főzési ideje további egy óra. Utána hagyjuk leülepedni, majd leszűrjük, a zsírt a tetejéről leszedjük s apró fehér papírdarabkákkal letisztítjuk. Lehetőleg csészében adjuk fel. A levesnek egészen tisztának, átlátszónak kell lennie. Színesíthetjük egy kis égetett cukorral vagy zsírban pirított sárgarépával.

Húsleves [leves]

Húsleves
Hozzávalók:
80 deka marhahús, 20 deka ritkacsont, 20 deka leveszöldség, 1 vöröshagyma egy gerezd fokhagyma, 2 evőkanálnyi paradicsom, néhány szem feketebors, fél mogyorónyi gyömbér, egy és fél deka só és 18 deci víz.

Leírás:
A vízzel feltesszük a húst és a csontot s ha jól felforrt, megsózzuk, beletesszük a zöldséget és egyéb hozzávalókat. Azután 2 és fél órán át csendes forrással főzzük. Leszűrve különböző levesbe valókkal adhatjuk fel.

Májrizs leves [leves]

Májrizs leves
Hozzávalók:
25 deka borjúcsont, 20 deka leveszöldség, 25 deka sertés- vagy borjúmáj, 3 deka liszt, 3 deka zsír vagy vaj, zöldpetrezselyem, egy kis törött bors, 6 deka vöröshagyma, 3 deka vaj és egy kávéskanál paprika.

Leírás:
A borjúcsontot a leveszöldséggel és egy kis fuszerrel 12- 14 deci vízben kifőzzük alaplevesnek.
A májat apró szeletekre vágva, a finomra vágott vöröshagymával 3 deka zsíron lepirítjuk. A zöldséget, melyet az alaplevesben főztünk, a májjal együtt húsdarálón kétszer átdaráljuk. Készítünk egy rántást, 3 deka vajból és 3 deka lisztből, teszünk bele egy evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselymet, paprikát, feleresztjük a csontlével, azután beletesszük az átdarált májat, zöldséget. Sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük. 4 deka mosott rizst főzünk bele s jól felfőzve, tejfellel ízesítve adjuk fel. A rizs helyett adhatunk hozzá zsíron pirított zsemlyeszeletkéket.

Tüdovagdalék leves [leírás]

Tüdovagdalék leves
Hozzávalók:
30 deka tüdő, 15 deka zöldség, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy kávéskanálnyi paprika, 3 deka zsír, 3 deka liszt, finomra vágott zöldpetrezselyem és 1 deci tejfel.

Leírás:
A megmosott tüdőt 1 ½ liter vízzel, a zöldséggel és a sóval kifőzzük, majd húsdarálón kétszer átdaráljuk. Elkészítjük a zsírból, lisztbol való jó barna rántást; beletesszük a hagymát, zöldpetrezselymet, paprikát s feleresztjük a leszűrt lével. A vagdalékot beletesszük, fűszerezzük és jól felforraljuk. Tálalásnál tejfellel ízesítjük és finom metéltre vágott pirított zsemlyével adjuk fel

Tüdovagdalék leves [leírás]

Tüdovagdalék leves
Hozzávalók:
30 deka tüdő, 15 deka zöldség, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy kávéskanálnyi paprika, 3 deka zsír, 3 deka liszt, finomra vágott zöldpetrezselyem és 1 deci tejfel.

Leírás:
A megmosott tüdőt 1 ½ liter vízzel, a zöldséggel és a sóval kifőzzük, majd húsdarálón kétszer átdaráljuk. Elkészítjük a zsírból, lisztbol való jó barna rántást; beletesszük a hagymát, zöldpetrezselymet, paprikát s feleresztjük a leszűrt lével. A vagdalékot beletesszük, fűszerezzük és jól felforraljuk. Tálalásnál tejfellel ízesítjük és finom metéltre vágott pirított zsemlyével adjuk fel

Savanyú tojásleves [leves]

Savanyú tojásleves
Hozzávalók:
4 deka zsír, 4 deka liszt, 2 deka porcukor, 6 deka vöröshagyma, 1 kávéskanál paprika, só, babérlevél, pár szem feketebors, ecet, 6-8 tojás, 1 deci tejfel.

Leírás:
4 deka zsírból barna rántást készítünk a következőképpen: A zsírba tegyünk 1 evőkanálnyi porcukrot. Ha barna tegyünk hozzá 4 deka lisztet és egy középnagyságú megreszelt vöröshagymát. Jól elkeverjük 1 kávéskanál paprikával s feleresztjük 12 deci vízzel, vagy húslével. Megsózzuk s pár szem feketeborsot, egy zöld babérlevelet teszünk bele és egy kis ecetet s lassan felforraljuk. Tálalás előtt személyenként 2 tojást ütünk bele s pár percig csendesen forrni hagyjuk. Néhány kanál tejföllel ízesítjük.

Gulyásleves [leves]

Gulyásleves
Hozzávalók:
30 dkg marhahús, 4 deka zsír, 6 deka vöröshagyma, 2 deka paprika, ½ deci paradicsom, 15 szem köménymag, kis majoránna, 1 gerezd fokhagyma, só, 20 deka burgonya.

Leírás:
30 deka marhahúst és marhaszívet apró kockára vágunk és megmossuk, 4 deka zsíron pirítunk 6 deka vöröshagymát s egy evőkanálnyi paprikával elkeverjük, aztán feleresztjük kis paradicsommal és hozzátesszük a marhahúst. Ha levét kissé befőtte, egy gerezd pirított fokhagymát, melyet 10-15 szem köménymaggal apróra vágunk és egy kis majoránnát teszünk még hozzá, sóval ízesítjük és puhára főzzük. Ha a leves elfőtte levét, ismételten feleresztjük, hogy egy liter és négy deci legyen, majd 20 deka apró kockára vágott burgonyát teszünk még hozzá, melyet csendes forrással puhára főzünk.

Sajtleves [leves]

Sajtleves
Hozzávalók:
1fej hagyma, 25dkg burgonya, 10dkg zöldborsó, 1 paprika, 1 paradicsom, vagy 1 evõkanál kechup, 1 marék bármilyen típusú apró levestészta, 1 kocka húsleveskocka,1 pohár tejföl, 10 dkg reszeltsajt

Leírás:
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Beletesszük a kockára vágott burgonyát és zöldborsót. Átpirítjuk. Rámorzsoljuk a húsleveskockát, felöntjük vízzel. Izlés szerint sózzuk,és belevágjuk a paprikát és paradicsomot. Mikor majdnem megpuhult a burgonya, a levestésztát is beletesszük. Készre fõzzük, majd a tejföllel behabarjuk. A reszelt sajtot tálalásnál a tányérba tesszük és a forró levest rámerjük.

Sáfrányos gyöngytyúkleves [leves]

Sáfrányos gyöngytyúkleves
Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk, 25 dkg tisztított leveszöldség, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db vöröshagyma, 2 csomó petrezselyem, 2 g sáfrányos szeklice, 2 g egész bors, só. A daragaluskához:
10 dkg búzadara, 5 dkg liba- vagy sertészsír, 1 db tojás, só

Leírás:
A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele. A daragaluska készítése: A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.

Csípõs-savanyú leves [leves]

Csípõs-savanyú leves
Hozzávalók:
4 db tojás 4-5 db savanyú uborka 20 dkg sonka 2 db erõleves kocka Erõs Pista, erõs paprika só, bors

Leírás:
A kockákból erõlevest készítünk, az uborkát, sonkát metéltre vágjuk. A tojásokból rántottát készítünk, majd ha kihűlt ezt is felszeleteljük. A sonkát kicsit megpirítjuk majd az uborkával belerakjuk a levesbe.Kicsit fõzzük, majd beletesszük a rántottát is. Sózzuk, borsozzuk majd Erõs Pistával, paprikával csípõssé tesszük.

Zellerkrémleves [leves]

Zellerkrémleves
Hozzávalók:

30 deka csont, zellerlevél, 2 darab zellergumó, 3 deka vaj, 3 deka liszt, 3 evõkanál tejszín, 1 tojás, só.

Leírás:
30 dekacsontot 2 evõkanálnyi apróra vágott zellerlevéllel puhára fõzünk, majd levét leszûrjük s félretesszük. A zellert szitán áttörjük, 3 deka vajból, 3 deka lisztbõl rántást készítünk, feleresztjük a zeller levével, majd beletesszük a szitán áttört zellert s habverõvel állandóan keverve felforraljuk. Ízesítõül 3 evõkanálnyi tejszínnel elkeverünk egy tojás sárgáját s ezt elvegyítjük a levesben. Vajban pirított zsemlyekockával adjuk fel.

Gombakrémleves [leves]

Gombakrémleves
Hozzávalók:
fél kg csont, 15 deka zöldség, 15 deka gomba, 3 deka vöröshagyma, 2 deka vaj, 3 deka liszt, 2 deci tej, 1 deci tejfel, só és törött bors.

Leírás:
A csontot egy kis zöldséggel jól kifõzzük és leszûrjük. A gombát nagyon apróra vágjuk vagy húsdarálón megdaráljuk. Vajból és lisztbõl világos rántást készítünk, melyet feleresztünk tejjel és a csontlével: belétesszük a gombát és finomra vágott zöldpetrezselymet, fûszerezzük s ha jól felforrt, tejfellel ízesítjük. A tejfelt tojás sárgájával lehet a levesestálban elkeverni és úgy ráönteni a levest. Vajban pirított zsemlyekockákkal adjuk fel. A gombát szitán is át lehet törni. A tejet is elhagyhatjuk, helyette 1 deci tejszínnel többet veszünk, ha finomat akarunk.

Bableves [leves]

Bableves
Hozzávalók:
30 deka szárazbab, egy-két füstölt disznóláb, étolaj, 3 deka liszt, 6 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy deci tejfel.

Leírás:
30 deka száraz babot egy és fél liter vízben, egy kis sóval, egy-két darab füstölthússal vagy füstölt disznólábbal puhára fõzzünk. Barna rántást készítünk étolajból és 3 deka lisztbõl, ebbe egy 6 dekás vöröshagymát reszelünk s egy gerezd összetört fokhagymát. Jól elkeverjük, még egy evõkanálnyi pirospaprikát teszünk hozzá és feleresztjük úgy, hogy a leves legalább 14 deci legyen. Egy deci tejfellel elkeverve adjuk asztalra. Ügyeljünk, ha füstölthúst fõzünk a levesbe el ne sózzuk! Személyenként számítsunk 16-18 deka füstölthúst. Fõzhetünk a bablevesbe 10 deka füstölt kolbászt is, amelyet aztán karikára vágva adunk hozzá.

Áttört, sûrû püréleves lencséből, vagy más száraz fõzelékekbõl [leves]

Áttört, sûrû püréleves lencséből, vagy más száraz fõzelékekbõl
Hozzávalók:
20 deka száraz fõzelék, 30 deka csont, 3 deka vaj, 2 deka liszt, 2 deci tej, só, 2 evõkanálnyi tejszín, 1 tojás.

Leírás:
20 deka száraz fõzeléket, mely lehet bab, borsó, lencse, egy kis vízzel és csonttal puhára fõzzük majd szitán áttörjük, 3 deka vajból, 2 deka lisztbõl világos rántást készítünk, melyet feleresztünk 2 deci tejjel s a szitán áttört fõzeléket és 8 deci vizet vagy csonlevet hozzáadjuk s habverõvel állandóan keverve felforraljuk. Ízesítõül tálaláskor 2 evõkanálnyi tejszínt 1 tojás sárgájával elkeverünk. Benne. Ha szárazfõzelékbõl készítünk levest 1 kis darab sárgarépát, zellert és hagymát is kell vele fõzni, amit aztán eltávolítunk

Száraz fõzelékbõl készült levesek [leves]

Száraz fõzelékbõl készült levesek
Hozzávalók:

20 deka bab vagy lencse, 25 deka csont vagy füstölthús, 3 deka liszt, étolaj, 6 deka vöröshagyma, egy kávéskanálnyi paprika, só.

Leírás:
Bab-, borsó-, lencseleveseknél a fõzeléket megtisztítjuk. Lehetõleg elõre beáztatjuk 20 deka babot, lencsét, borsót ½ liter vízben felteszünk foni. Ha füstölthússal, csonttal akarjuk ízesebbé tenni, úgy óvatosan sózzuk, nehogy túl sós legyen. Készítünk egy világos rántást 3 deka lisztbõl, finomra vágott vöröshagymával, egy kis paprikával s egy csöpp hideg vízzel vagy levessel feleresztjük s hagyjuk felforrni. Tetszés szerinti levesbe valóval tálalhatjuk.

Áttört kelleves [leves]

Áttört kelleves
Hozzávalók:
30 deka kelkáposzta, étolaj, 3 deka liszt, 30 deka csont, egy kávéskanálnyi paprika, 6 deka vöröshagyma és néhány szem köménymag.

Leírás:
A megtisztított és metéltre vágott káposztát és torzsáját egy és fél liter vízzel feltesszük fõzni és egy kis sóval, csonttal és köménymaggal puhára fõzzük. Leszûrjük, a levét félretesszük s a zöldséget szitán áttörjük. Barna rántást készítünk, melybe a reszelt vöröshagymát és paprikát elkeverjük, feleresztjük a kel levével, belétesszük a szitán áttört zöldséget és jól felforraljuk. A kellevest 1 deci savanyú tejfellel is ízesíthetjük. Apró kelgombócokkal adjuk asztalra

Zöldbableves [leves]

Zöldbableves
Hozzávalók:
30 deka marhacsont, 4 deka vaj, 3 deka liszt, zöldpetrezselyem, só és 1 deci tejfel.

Leírás:
A ferdén vágott zöldbabot 30 percig 1½ liter vízben s külön a csontot 2½ órán át fõzzük. Azalatt világos rántást készítünk, melybe egy evõkanálnyi reszelt vöröshagymát, vágott zöldpetrezselymet és egy kávéskanálnyi paprikát teszünk s aztán feleresztjük a csontlével s beforraljuk. Tálalásnál tejfellel ízesítjük.

Frankfurti leves [leves]

Frankfurti leves
Hozzávalók:
21 deka zöldség, étolaj, 6 deka vöröshagyma, 30-40 deka marhacsont, 2 deka vaj, 3 deka liszt, zöldpetrezselyem, egy kávéskanálnyi paprika, törött bors, 1 deci tejföl és 1 pár virsli.

Leírás:
20 deka zöldséget apróra vágunk és kevés olajon megpirítjuk, majd egy evõkanálnyi finomra vágott vöröshagymával tovább pirítva feleresztjük 1½ liter csontlével, de ha vízzel eresztjük fel, tegyünk a levesbe egy fél kiló marhacsontot. Fõzzük ki a levest jó ízesre. Egy kis vajas rántással, melybe egy evõkanálnyi zöldpetrezselymet tettünk, majd némi törött borssal ízesítjük. A zöldséget átpasszírozzuk, majd még egy kis tejfölt adunk hozzá. Tálalás elõtt apró karikákra vágott virslit tesztünk a levesbe, mellyel újból forraljuk egy kissé. Zsírban pirított zsemlyekockával adjuk fel.

Csirkegombócleves [leves]

Csirkegombócleves
Hozzávalók
(2 személy részére)
60 dkg csirkemell, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg karalábé, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db zsemle, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 db tojás burgonya, zöldpaprika, paradicsom, metélőhagyma, törött bors, só

Leírás
A csirkemelleket kicsontozzuk. A megtisztított zöldségeket vékony karikákra vágjuk és a csontokkal, egész vöröshagymával 3 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fokhagymát, az egész borsot, megsózzuk és 40-45 percig nem erős tűzön főzzük. Közben a csirkemelleket a beáztatott és jól kinyomkodott zsemlékkel együtt ledaráljuk. Sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és hozzáadjuk a tojásokat. Jól összedolgozzuk, és apró gombócokat formálunk belőle. A zöldséges alaplét átszűrjük, majd felforraljuk. Beletesszük a kiformázott gombócokat, a kockákradarabolt burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot. Az anyagok puhulásáig főzzük. Tálaláskor meghintjük apróra vágott metélőhagymával.