2007. november 22., csütörtök

Halleves vörösborral készítve [leves]

Halleves vörösborral készítve
Hozzávalók:
1 pontyfej, farokrész, ikra, 3 fej hagyma, 8 deka zsír, 4 deka liszt, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 3 deci vörösbor, 2 deci tejföl, 2 zsemlye, fél citrom, só, bors, ecet.

Leírás:
A többféle halból készült halleves mindig ízletesebb, mintha csak egyféle halból készítjük. Lehet azonban csak pontyból is igen jó hallevest előállítani. A kopoltyúktól megszabadított pontyfejet, a hártyáktól gondosan megtisztított ikrát és a farkrészét megfelelo mennyiségu vízzel a tűzre tesszük. Adunk bele sót, néhány szem fekete borsot, egy babérlevelet, kis ecetet és egy fej hagymát, karikákra vágva. Körülbelül negyedórán át főzzük, azután a levét szitán átszűrjük. Zsírral kis barna rántást készítünk, a megbarnult rántásba keverünk egy kis finomra vágott vöröshagymát, egyszer-kétszer megforgatjuk, azután feleresztjük a hallével és lassan forrni hagyjuk. Metéltre vágunk egy sárgarépát, egy zellert, egy petrezselyemgyökeret és egy fej hagymát. Forró zsírban kissé megforgatjuk, azután levessel vagy vízzel kissé felengedjük és letakarva puhára pároljuk. A puha zöldséget a leveshez adjuk. A fejről és uszályról leszedjük a húst, ügyelve, hogy szálkák ne maradjanak benne. A leszedett halat, valamint az apróra tördelt ikrát szintén a leveshez adjuk. Ha szükséges még megsózzuk, törött borsot, két-három deci vörösbort, fél citromnak a levét, kevés citromhéjat adunk hozzá, egy ideig még forraljuk, azután egy-két deci jó sűrű tejfölt habarunk bele és ha ezzel felforrt, pirított zsemlyekockákkal feladjuk. Ha a hallevest pikánsan akarjuk elkészíteni, akkor finomra összevágunk egy kis szardellát, néhány szem capribogyót, fél ecetes uborkát, vágott hagymával együtt a barna rántásban kissé megforgatjuk, mielott a hallével feleresztenénk.

Nincsenek megjegyzések: