2007. december 16., vasárnap

Hortobágyi húsos palacsinta [palacsinta]

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók
8 db sós palacsinta, 300 g szárnyashús, 40 g vöröshagyma, 0,5 dl olaj, 2 dl tejföl, 0,5 dl habtejszín, 20 g liszt, só, fűszerpaprika, őrölt bors

A vöröshagymát finomra, a húst apró kockákra vágjuk. A felhevített olajban a hagymát megfonnyasztjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a húst. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a húst ellepje, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd utánaízesítjük és átforraljuk. A húst kiszedjük, és finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az átszűrt mártásból annyit tesszünk bele, hogy kenhető legyen. Ezt a húsmasszát egyenletesen elosztjuk a palacsintákba, széleit felhajtjuk, összegöngyöljük. Tűzálló edénybe rakjuk, sütőben átforrósítjuk, és tálaláskor a forró paprikás mártással bevonjuk.

Húsos palacsinta szebeni módra [palacsinta]

Húsos palacsinta szebeni módra

Hozzávalók
(1 kg. palacsinta): 350 gr finomliszt, 10 gr só, 100 gr zsír, 350 gr I. osztályú marhahús, 100 gr fehér kenyér, 100 gr hagyma, 3 gr bors, 1 tojás, 50 ml étolaj, 1 gr csombor

A lisztből sós vízzel kenyértésztát gyúrunk és kb. egy órán át félretesszük. Ezt a tésztát egyszer három részre, azután mindeniket három-három részre osztjuk. A gyúródeszkát megzsírozzuk. A tésztadarabokat tányér nagyságú lapokra nyújtjuk. Bezsírozva pihentetjük.Időközben előkészítjük a tölteléket. A hagymát apróra vágjuk és forró olajban jó1 megpirítjuk. A húst egy gyérebb szitán leőröljük és beletesszük abba az edény-be, amelyben a megpirult hagyma van, összekeverve jól megsütjük. Levesszük a tűzről és tömöttebb szitájú őrlőn újból leőröljük együtt a megáztatott és kicsavart fehér kenyérrel, a törtborssal, a sóval, a porrá tört csomborral és a tojással. Egységes masszává kavarjuk.Ezután minden két darab tányér nagyságú tészta-laphoz egy-egy kerek tálca nagyságú lapot nyújtunk, amire rátesszük a palacsintát. A tányér nagyságú pala-csintalapok közé tesszük a tölteléket és összegöngyöljük. Két darab nagyobb tésztalapot ráteszünk egy tálcára amire jönnek az összegöngyölt lapok. Ezekre rátesszük a har-madik nagyobb tésztalapot, hogy elfödje az egész tálcát. Megzsírozzuk, lassú tűzön a sütőbe helyezzük. Mikor kivesszük a tetejét kevés vízzel bespriccoljuk. Előételként melegen, vodkával vagy sörrel fogyasztjuk.

Indonéz palacsinta [palacsinta]

Indonéz palacsinta

Hozzávalók:

sós palacsinta, alma, fõtt csirkehús, fejes káposzta, hagyma, vaj, só, bors, currypor, és a panírozáshoz valók.

A csirkét sós vízben megfõzzük, kicsontozzuk, apróra vágjuk. A finomra vágott hagymát vajban megfonnyasztjuk ráteszünk vékonyra szeletelt káposztát, megpároljuk és a végén kicsit lepirítjuk. Apróra vágott almát teszünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a hússal és a palacsintákba töltjük.Panírozzuk és kirántjuk.Tartármártással tálaljuk.

Kínai palacsintabatyu [palacsinta]

Kínai palacsintabatyu

Hozzávalók:
20 palacsinta, 40 dkg édes-savanyú módra készült hús, 20 szép szál metélõhagyma, vaj.

A palacsinta közepébe másfél-két evõkanálnyi ragut teszek és batyunak összefogva metélõhagymával kötöm össze (ha nincs, megteszi a cérnaszál is). Kivajazott tepsibe teszem és a vendégek megérkezésekor a sütöbe teszem. Átsütöm és forrón tálalom.

"Mexicana" [palacsinta]

"Mexicana" (Mexikói palacsinta)

Hozzávalók:
20 darab sós (kukoricalisztbõl sütött) palacsinta, 20 dkg fõtt szárnyashús, 10 dkg póré, 10 dkg paradicsom, 10 dkg kukorica, 2 dkg vaj, fél citrom leve, 1 csomó metélõhagyma, só, bors, chili.

Egy serpenyõben vajat olvasztok, abban megpárolom a kakrikákra vágott pórét, a kukoricát, az apróra vagdalt húst, az apróra vágott paradicsomot. Megszórom sóval, borssal, azróra vágott snidlinggel és megöntözöm citromlével. A palacsintákat ezzel a töltelékkel töltöm meg, feltekerem és egy kivajazott tűzálló formába teszem. 10 percre betolom a forró sütõbe. Forrón tálalom.

Palacsintás csirke [palacsinta]

Palacsintás csirke

Hozzávalók:
2 kisebb csirke, 1 fej hagyma, 2 evőkanál zsír, 1 dl tejföl, 1 kanálka pirospaprika, só, 1 db tojás, liszt, 2 dl tej.

A feldarabolt csirkéből 1 kanál zsírban megfonnyasztott hagymával, pirospaprikával, bő lével tejfölös paprikás csirkét készítünk. Közben egy tojásból 2 dl tejjel, 2-3 kanál liszttel sós palacsintatésztát keverünk, és szép vékony palacsintákat sütünk.Tűzálló edény aljára teszünk egy kisült palacsintát, egyet pedig félreteszünk. A többi palacsintát hosszú metéltre vágjuk. A csirkehúst a palacsintával bélelt edénybe tesszük, ráhintjük a metéltet, meglocsoljuk a csirkepaprikás levével, beborítjuk a félretett palacsintával, és a sütőben kb. 10 perc alatt jól átforrósítjuk.

Káposztás palacsinta curry-s darált hússal [palacsinta]

Káposztás palacsinta curry-s darált hússal, valamint újhagymás túróval töltve

Hozzávalók:
22 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl tej, 1 evőkanál olaj, 12 dkg (reszelt, pirított, sós, borsos) káposzta, só, pici cukor.

A káposztához olajon cukrot pirítottam, hozzákevertem a reszelt káposztát, megsóztam, megborsoztam és barnára pároltam, majd összeállítottam a palacsintatésztát, 20 percig állni hagytam, aztán kisütöttem. A tészta jó sűrű volt, talán 8-9 palacsinta jött ki belőle.40 dkg darált húst egyszerűen, egy kockára vágott hagymán és kevés olajon megpirítottam, sóztam, borsoztam, és alaposan megszórtam curry-vel és oregánóval. Kis vizet öntöttem rá, és addig kevergettem, míg sűrű szaftja lett. Közben egy doboz túrót összekevertem 3 dl tejföllel, megsóztam, borsoztam és hozzákevertem 3 szál karikára vágott újhagymát. A palacsintákat egy tálra rétegeztem: palacsinta, darált hús, palacsinta, túró, palacsinta, darált hús, palacsinta, túró. Legfölülre épp túró jutott.Előmelegítettem a sütőt, és gyorsan fehérmártást készítettem vajból, lisztből és tejből ügyelve arra, hogy kellően sűrű legyen. Amikor elkészült, beleszórtam egy kis ételízesítőt, hogy jobb színe és íze legyen. Megkentem vele az egész palacsinta-tornyot, majd ráreszeltem kb. 10-15 dkg sajtot, és betettem a forró sütőbe. A kis lánghoz közel állítottam a sütő gombját, majd gyorsan megterítettem.

Sajtos palacsinta [palacsinta]

Sajtos palacsinta

Hozzávalók:
20 darab palacsinta, 25 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl.

A sajtot a palacsintákba töltöm, háromszög alakúra hajtom õket. Tányérra téve meglocsolom tejföllel és egy - két percre beteszem a mikróba. Forrón tálalom.

Spenótos palacsinta gombával [palacsinta]

Spenótos palacsinta gombával

Hozzávalók:
A palacsintához20 dkg liszt, 1 tojás, 3 dl tej, só, olaj, a sütéshezA töltelékhez20-20 dkg spenótlevél és natúr krémsajt, 25 dkg csiperkegomba, 2, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só

A palacsintákhoz a tojást és néhány evőkanál lisztet habverővel csomómentesre keverünk, majd fokozatosan, felváltva hozzáadjuk az összes lisztet és tejet. A mennyiségeket módosíthatjuk is, de a végén sűrű, folyékony palacsintatésztát kell kapjunk. Az edényt lefedjük, és félretesszük. A töltelékhez egy serpenyoben vajat olvasztunk, beletesszük a megtisztított, szeletekre vágott gombát meg a fokhagymát, és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótot, a szerecsendiót meg a krémsajtot, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Az egész tölteléket jól összekeverjük, és melegen tartjuk. A szokott módon megsütjük a palacsintákat, majd mindegyikre egy kanál tölteléket kenünk, és négybe hajtjuk. A megtöltött palacsintákat kivajazott jénai edénybe tesszük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és néhány percre forró sütőbe tesszük.

Sprotnis palacsinta [palacsinta]

Sprotnis palacsinta

Hozzávalók:
15 darab sós plalacsinta, 20 dkg füstölt tarja, 20 dkg sonka, 2 doboz sprotni (füstölt olajoshal), besamel, 30 dkg sajt, 2 doboz tejfel, paradicsom és salátalevél a díszítéshez.

A besamelt sózom, borsozom, hozzákeverem az egyik tejfelt, majd két részre osztom, s a megdarált tarját keverem az egyik adaghoz, a megdarált sonkát a másikhoz. Lerakom az első sor palacsintát, tarjás besamelt kenek rá, palacsinta, sonkás besamel, palacsinta, ezt megszórom reszelt sajttal, és ráfektetem a sprotnit. Úgy teszem, hogy a későbbi vágásirányra merőleges legyen. Egy réteghez egy dobozt használtam. Jön a második rétegezés. A tetjére sajt kerül, paradicsom szeletek és tejfel, díszítésnek.

Palacsinta füstölt sajttal és tonhallal [palacsinta]

Palacsinta füstölt sajttal és tonhallal (7-8 db palacsintához)

Hozzávalók:
Palacsintához:8 dkg margarin, 3,75 dl tej, 3 tojás, 10 dkg liszt, 1 csipet só
Tonhalkrémhez:1 doboz tonhalkonzerv (növényi olajban), fél fej vöröshagyma, 2 púpozott evőkanál majonéz vagy kefir, fehérbors, + 15 dkg füstölt sajt reszelve

A margarint mikroban felolvasztjuk, majd a tejjel, tojással, liszttel és sóval simára keverjük. Lefedve legalább 30 percre hűtőbe helyezzük.Közben elkészítjük a tonhalas tölteléket. A tonhalkonzervből kifolyatjuk az olajat. A tonhalat villával összenyomkodjuk egy tálban, hogy szálkányi darabokra essen szét a húsa. A finomra vágott hagymával, és a majonézzel minél jobban elkeverjük. Fűszerezzük fehérborssal. Lereszeljük a füstölt sajtot.Ha lejárt a 30 perc, kisütjük a palacsintákat. A töltésnél nem a hagyományos feltekerést alkalmazzuk, hanem csak a palacsinta 1-ére kenjük rá a tonhalkrémet, és erre a negyedre hajtogatjuk rá a palacsintatésztát. A reszelt sajtot a tetejére szórjuk.