2008. november 23., vasárnap

Extra sajtos csirkemell [húsétel]

Hozzávalók:
Csirkemell (5 darab)
30dkg sajt (reszelve, trapista)
1 kis doboz tejföl
kevés liszt
3 db tojás


Elkészítés:
A csirkemelleket ketté vágom, így az 5 darabból 10 szelet húsom lesz. Besózom, majd panírozom: liszt, tojás, és reszelt sajt (morzsa helyett!) A beforgatott húsokat egy hőálló tálba egymás mellé sorba teszem. A tálat NEM kell kikenni semmivel! A megmaradt tojást összekeverem a megmaradt reszelt sajttal, egy kevés liszttel, és a kis pohár tejföllel. Ezt a masszát elkenem a húsok tetejére, úgy hogy minden hova, a húsok közé is jusson! Ha ezzel megvagyok, alufóliával lefedem a hőálló tálat, és lassú tűzőn 1 óráig sütöm. Amikor a hús megsült, leveszem az alufóliát, és addig sütöm tovább még aranybarnára nem sül.

Tanácsok:
Ha a reszelt sajt közé, egy kis lisztet szórunk, nem ragad össze a sajt. Tálalni rizzsel, krumplival is lehet, de ribizlivel a legjobb! (persze ha szezonja van)

Elkészítési idő: 60 perc

Extra pulykamell [húsétel]

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, 4 savanykás alma, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 10 dkg vaj, só, bors.

Elkészítés:
A pulykahúst féltenyérnyi, nem túl vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, serpenyőben fehéredésig sütjük, majd kiszedjük. A meghámozott almát felkarikázzuk, a hús- és az almaszeleteket egy kivajazott, lehetőleg szögletes edénybe lerakjuk, az edény oldalához döntve azokat. A serpenyőben maradt olajon átforgatjuk a felkarikázott vöröshagymát, ráöntjük a tejszínt, majd az egészet felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, aztán az almás húsra öntjük. Előmelegített sütőben 30 percig alaposan átsütjük.

Eszterházy-szelet [húsétel]

Hozzávalók:
vekonyra szelt sertescomb szeletek
vöröshagyma
sárgarépa
fehérrépa

bors
babérlevél
citrom
kevés mustár és tejfõl

Elkészítés:
A szeleteket jól kiverjük,sózzuk,borsozzuk,és kevés forró zsiradékben elõsütjük ,majd egy lábasba helyezzük.A hûs zsiradékában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk,ezután átfuttatjuk benne a kockára vágott sárgarépát,fehérrépát.Atöntjük a hûsokra,kevés vizet teszünk alá,sóval,borssal babérlevéllel izesitjük és együtt puhára pároljuk.Amikor a hûs már majdem puha,mustárral izesitett tejfölös habarással besûritjük.Atforraljuk és ha szükséges citrommal és cukorral kellemesen pikánsra savanyitjuk.Mártását átszûrjük és az áttört zöldségekkel együtt tálaljuk.Zsemlegombóccal köritjük.

Eszterházy rostélyos [húsétel]

Hozzávalók:
5 szelet 14-16 dekás rostélyos,
2 dkg só,
8 dkg liszt,
12 dkg zsír,
30 dkg leveszöldség,
5 dkg hagyma,
1 g őrölt bors,
1 babérlevél,
3 dl tejföl,
1 citrom,
2 dkg cukor,
3 dkg mustár,
1 dl fehérbor,
burgonyafánk.

Elkészítés:
A szeleteket enyhén kiverem, sózom, kétoldalt megsütöm.
A leveszöldség vastagabb részét (kb a fele) vékony csíkokra vágom és félreteszem.
A megmaradt zsiradékon megpirítom a cukrot. Hozzáadom a többi (karikázott) zöldséget és hagymát.
Anélkül, hogy megbarnulna, megpárolom és felöntöm 2-3 deci vízzel, vagy húslevessel.
Mustárral, citromlével, babérlevéllel, borssal és fehérborral ízesítem, majd felforralom. Beleteszem a húst és fedő alatt kis lángon párolom.
Ezalatt a csíkokra vágott zöldséget kevés zsírban citromlével és borssal megpárolom.
Ha kell, hozzáadok kevés vizet.
Mikor a szeletek megpuhultak, kiveszem a léből és óvatosan beleteszem egy tűzálló tálba.
A maradék páclébe beleteszem a liszttel elkevert tejfölt.
Felforralom (arra ügyelve, hogy se nem túl sűrű, se nem tál híg ne legyen) majd a zöldséggel együtt szitán áttöröm.
Újra felforralom, a húsra öntöm és együtt is összeforralom.

Eredeti strucc fasírt édes és savanyú szószban [húsétel]

Hozzávalók:
45 dkg darált strucchús
1 apróra vágott zöldpaprika
1 apróra vágott vöröspaprika
17 dkg finomra vágott ananász
fél csésze cukor
fél csésze ananászlé
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál étolaj
2 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál szezámmag
negyed csésze darabolt marachinócseresznye
negyed csésze darabolt fehér hagyma
negyed csésze ecet
negyed evőkanál só
1/8 teáskanálnyi fokhagymapor

Elkészítés:
Egy csipetnyi fokhagymaport és a sót a strucchúsra szórjuk, és addig keverjük, amíg egyenletesen eloszlik rajta. A húsból kb. 30 darab kis golyót alakítunk ki. Forró étolajban kisütjük a fasírtot. Az ananászlében elkeverjük a kukoricalisztet. Az összes kimaradt hozzávalót – a kukoricalisztes keverék kivételével - lábasba tesszük, lefedjük, és közepes lángon 15 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a kukoricalisztes keveréket. Nagy lángon főzzük, folyamatosan kevergessük! Adjuk hozzá a húsgolyókat, és lassú tűzön kb. 15 percig főzzük.

Eredeti lábas rostélyos [húsétel]

Hozzávalók:
4 darab 25 dekás, jól megveregetett, hízott rostélyos, 2 deka zsír, 10 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 deka tisztított burgonya, 2 deka só, pár szem köménymag, egy csipet majoránna, 2 db zöldpaprika, 2 db nyers paradicsom, 2 deka piros szegedi paprika.

Elkészítés:
A vöröshagymát finomra összevágjuk, egy gerezd fokhagymával, 2 deka szegedi paprikával, kis köménymaggal és majoránnával összekeverjük s 2 deka zsírral kikent lábasba szórjuk felét, ráhelyezzük a megsózott rostélyosokat, az összevágott hagyma másik felével beszórjuk, kissé megsózzuk, 1 deci vízzel felengedjük. Lassú tűznél puhára pároljuk, mikor már majdnem megpuhul a megtisztított hosszúkásra vágott nyers
burgonyát fölé helyezzük, az összevagdalt zöldpaprikával és paradicsommal együtt 1 deci víz hozzáadásával teljesen puhára főzzük, lehetőleg frissen szolgáljuk fel, nehogy a lehűlés következtében faggyú ízt kapjon.

Erdélyi töltött csirkemell kapros túrógombóccal [húsétel]

Hozzávalók:
2 db egész csirkemell
20 dkg sertéscomb

fél mokkáskanál őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
1 csapott kiskanál pirospaprika
10 dkg párolt vagy főtt gomba
5 dkg sárgarépa
3 dkg marinalt paprika ill. közönséges paprika is
megteszi, sót volt, hogy kihagytam belőle)
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg fott zöldborsó
1 db tojás
1 evőkanál
A mártáshoz: 4 evőkanál olaj
1 vöröshagyma (közepes méret)
1 csapott evőkanál pirospaprika
4 dl húsleves (leveskockából is jó)
1-1 kisebb paprika és paradicsom
2 evőkanál liszt (nem púpozott)
2 dl tejszín
1 dl tejföl
15 dkg gomba
3 dkg vaj, só, őrölt bors

A kapros túrógombóchoz:
25 dkg tehéntúró
2 csapott evőkanál búzadara
1 tojás
1 zsemle, só, fel csokor kapor, 2-3 dkg vaj

Elkészítés:
A csirkemelleket kicsontozzuk, lebőrözzük. Az így kapott négy szelet húst
lapjában bevágjuk, kihajtjuk, majd téglalap alakura kikloffoljuk. A sertéshúst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával és a pirospaprikával fűszerezzük. A gombát, sárgarépát, paprikát meg a szalonnát kis kockákra vágjuk, es a zöldborsóval meg a tojással együtt a húsos masszába keverjük. A csirkemell szeleteken egy csíkban egyenletesen elosztjuk, föltekerjük, enyhén megsózzuk, majd kiolajozott alufóliába csomagoljuk. A mártáshoz való olajon elősütjük, félretesszük. A visszamaradó zsiradékban a finomra aprított hagymát megfuttatjuk, a pirospaprikával meghintjük, a levessel felöntjük és belerakjuk a tekercseket. a paprikát meg a paradicsomot (én ezt meg szoktam előtte hámozni) fölaprítva hozzáadjuk, megsózzuk és lefödve, kis lángon kb. 30 percig pároljuk. Aztán a húst kivesszük. A lisztet a tejszínnel meg a tejföllel simára keverjük, a hús paprikás levét ezzel sűrítjük. Itt a recept szerint eredetileg az következik, hogy ezt le kell szűrni, hogy sima legyen, de inkább a botmixerrel szoktam "simítani", így nem szedek ki belőle semmit. A gombát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, vajon kevergetve megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, aztán a mártásba keverjük. A csirkemell tekercseket - miután kibontottuk a fóliából - felszeleteljük, és a tejszínes-gombás mártással leöntve tálaljuk.
Kapros túrógombóc:
A túrót elkeverjük a darával, a tojással meg a lehéjazott és kis kockákra vágott zsemlével. Kicsit megsózzuk, és egy kevés finomra aprított kaporral fűszerezzük. 16 diónyi gombócot formálunk belőle, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, kissé leöblítjük, a vajon megforgatjuk, és a maradék felaprított kaporral fűszerezzük. Szóval az egész elég sokáig tart, de ez valami nagyon finom

Erdélyi töltött csirke [húsétel]

Hozzávalók:
kb. 2 kg-os csirke,
2 db zsemle,
2 dl tej,
4 tojás,
18 dkg liba- vagy csirkemáj,
18 dkg gomba,
15 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vaj,
5 dkg hagyma,
só, bors, petrezselyem zöldje.

Elkészítés:
A zsemlét beáztatjuk a tejbe. Két főtt tojást, a májat, a gombát és a szalonnát kockákra vágjuk. A hagymát üvegesre pároljuk, és beletesszük a többi, kockára vágott hozzávalót. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk a két nyers tojást, összekeverjük, s ha elkészült, hűlni hagyjuk. A csirkét kívül-belül besózzuk, és a belsejét majoránnával bedörzsöljük.Ezután a kihűlt töltelékkel a szokásos módon megtöltjük. Sütőben közepes fokozaton sütjük. Burgonya-, rizs- vagy zöldségkörettel tálaljuk.

Erdélyi tokány [húsétel]

Hozzávalók:
Marhahús csíkokra vágva,füstölt szalonna kockára vágva,apró kockákra vágott vöröshagyma,kevés fokhagyma,pici ő.kömény,kevés majoranna,p.paprika,nagyon kevés ő.bors,kevés liszt,
friss paradicsom vagy p.püré,húslé.

Elkészítés:
A füstölt szalonnát kockákra vágjuk és kiolvasztjuk.A töpörtyűket a zsírból kiszedjük és finomra vágott v.hagymát,kevés fokhagymát,pici ő.köménymagot,majorannát teszünk a meleg zsírba,jól felhevítjük,de meg nem pirítjuk,továbbá p.paprikát,nagyon kevés törött borsot teszünk bele.Most a hosszú metéltre (csíkokra) vágott marhahúst a hagymára tesszük,megsózzuk,megpároljuk,amíg a víz el nem párolgott belőle,ill.amíg a hús meg nem puhul.Kevés liszttel megstanboljuk (lisztszórással besűrítjük),egy kicsit így pirítgatjuk a tűzhelyen,majd friss paradicsomot vagy p.pürét teszünk hozzá,kevés levessel felengedjük és kissé hagyjuk még így párolódni.Tálaláskor a szalonnából készült töpörtyűt rászórjuk,tarhonyával szolgáljuk fel.

Elkészítési idő: 60 perc

Erdélyi rakottas [húsétel]

Hozzávalók:
80dkg hús szeletelve
bacon szalonna
30-40dkg gomba
3-4 fej hagyma
majoranna

bors

Elkészítés:
Ezt az ételt ajánlott kuktában elkészíteni,de lábosban is jó.
A kukta alját bacon szalonnával kibéleljük.
Úgy tesszük le a hozzávalókat mint a rakottasokat.
A szalonnára tesszük a vékonyra kivert hússzeleteket,erre bőven teszünk szeletelt hagymát,szeletelt gombát,megszórjuk majorannával,újból következik a hús,a tetejére hús kerüljön,amit bacon szalonnával borítunk be,legvégül 4-5 karika kolbászt.A hagyma és a gomba levet enged,ebben párolódik meg,ettől finom,hogy sem víz,sem zsiradék a szalonnán kívül nem kell hozzá.

Tanácsok:
Forrás után lassú tűzön kb 50 perc alatt kész.
Párolt zöldség jól illik hozzá.

Erdélyi pástétom [húsétel]

Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna
1 kg sertéshús
1 hagyma
25 dkg máj
erdei gomba
fűszerek

Elkészítés:
Kisütöm 20 dkg kiskockákra vágott füstölt szalonnát ,rádobok egy kilónyi sertéshúst, egy kis fej apróra vágott hagymát, negyedkiló májat, 10 dkg főtt és áttört erdei gombát. Az egészet háromszor is átdarálom, összekeverem borssal, szegfűszeggel, sóval. Összekeverem 10 dkg habosra kevert vajjal.

Erdélyi hagymás csülök [húsétel]

Hozzávalók:
1 nagy kicsontozott csülök,
3 nagy fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
só, törött bors ízlés szerint,
olaj a hagyma sütéséhez.

Elkészítés:
A csülköt megtisztítom, megmosom, leszárítom és jól besózom. Egy alufólia darabba úgy csomagolom be, hogy a sülés közben képzõdõ leve ne folyhasson ki. A becsomagolt csülköt tepsire teszem és az elõmelegített forró sütõben jó egy órán keresztül erõs lángon párolom. Közben a vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágom, és a forró olajban ropogós pirosra megsütöm. Meleg helyre teszem. (Nem szabad befedni, sem megsózni, mert megereszkedik!) A fokhagymát szétzúzom és ráöntök két teáskanálnyi vizet. A megpuhult csülköt kiszedem a fóliából, bõrét úgy vágom fel, hogy a hús belsejéhez hozzáférjek. A fokhagymás lével bekenem kívül-belül, majd egy lapos tûzálló tálra teszem bõrével felfelé. A sült hagymát rátéve, pár percig még a sütõben pirítom.

Erdélyi füstölt kolbász [húsétel]

Hozzávalók:
2,5 kg. sertéshús,
70 dkg. marhahús,
2 nagy fej fokhagyma,
5 gr, őrölt fekete bors,
1 evőkanál csípős fűszerpaprika,
1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika,
5 dkg. só,
5 gram száritott csombor ( borsikafű)

Elkészítés:
A húsokat mosás és lecsöpögtetés után nagyobb darabokra szeleteljük és együttesen ledaráljuk.A tisztított fokhagymát összezúzzuk, majd az ízesitőkkel, kevés vizzel együtt a húshoz adva alaposan összedolgozzuk úgy, hogy könnyen bélbetölthető legyen.Lecsöpögtetés után füstöltjük.
Frissen sütve burgonyapürével tálaljuk. Vörös bor illik hozzá.

Elkészítési idő: 80 perc

Erdélyi fatányéros [húsétel]

Hozzávalók:
25 dkg sertéskaraj,
25 dkg borjúcomb,
25 dkg bélszín,
15 dkg füstölt szalonna,
10 dkg zsír,
80 dkg főtt burgonya, só

Elkészítés:
Mindegyik húsból négy szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, megsózzuk és lisztbe mártjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a hússzeleteket beletéve szép pirosra sütjük. Ezután a visszamaradt zsírban megsütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket úgy, hogy ropogósra süljenek.
Utoljára az ízes szalonnazsírba tesszük a karikákra szelt főtt burgonyát, és erős tűzön megpirítjuk.

A tál szegélyét idénysalátákkal körberakjuk, közepébe helyezzük el a pirított burgonyát, amelyre ráhelyezzük a frissen sütött hússzeleteket, tetejére téve a szalonna kakastaréjokat.

Úgy is variálhatjuk, hogy bélszín helyett borjúmájat használunk, és nem csak lisztbe mártva sütjük a húsokat; a borjút kirántva, a karajt párizsi szeletnek panírozva, a májat lisztbe mártva sütjük ki. Tálaláskor a krumpli mellett párolt rizsből kis félgömböket formázhatunk, káposztasalátával, csemege uborkával, almapaprikával, céklával szegélyezzük.

Erdélyi borsos tokány puliszkával, köritéssel [húsétel]

Hozzávalók:
80 dkg. bélszin vagy lábszár (sertés vagy marha)10 dkg. sertészsír
20 dkg. vöröshagyma,
2 evőkanál paradicsompüré,
3 - 4 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt feketebors,
1 késhegynyi majoránna,
só izlés szerint,
2 szem érett paradicson,
1 nagyobb húsos zöldpaprika


2 db.

Elkészítés:
A húst fél centiméter vastagságúra és kb. 6 - 7 cm hosszúságúra darabpljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsiron szalmasárgára dinszteljük, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a paradicsompürét, amivel 2 - 3 percig pároljuk, gyakori kevergetéssel. Hozzá tesszük a hústm meghintjük feketeborssal, majorannával és izlés szerint sóval, majd kevés vizet öntünk alá. Kevergetjük és a vizet pótoljuk alkalmanként. Fontos, hogy párolófjon a hús. Ha megpuhult kevés vizet öntünk alá, átkeverjük, fedővel lefedjük és majdnem készre főzzük. Ekor hozzátesszük a felkockázott zöldpaprikát és a héjazott paradicsomszeleteket is. Készre főzzük.
Köritésnek piuliszkát ( mamaliga), főtt rizst, tarhonyát vagy petrezselymes ujburgonyát adhatunk. Hozzá illő savanyúsággal tálaljuk.

Elkészítési idő: 80 perc
Zsírtartalom: 150-200 gr

Erdélyi borsos tokány [húsétel]

Hozzávalók:
60 dkg marhalapocka
1 nagyobb fej hagyma
olaj

bors
1 dl tejföl
egy kevés liszt
ecet
cukor

Elkészítés:
A marhalapockát vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, majd 3 evőkanál forró olajba tesszük a hússal együtt. Megsózzuk, megborsozzuk, majd víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, behintjük 1 teáskanál liszttel, kissé megpirítjuk és felengedjük mártássűrűségűre. Ha szükséges, még utána ízesítjük, még egyszer jól felfőzzük és közvetlenül tálalás előtt 1 dl tejfölt adunk hozzá. Szokták még pár csepp ecettel és csipetnyi cukorral ízesíteni. Tört burgonyával vagy galuskával tálaljuk. A tokánynak igen sok változata van. Gombával vagy majoránnával fűszerezik, készítik vegyesen sertés- és marhahúsból, vesét is adva hozzá.

Jó étvágyat!

Erdélyi aprópecsenye [húsétel]

Hozzávalók:
1/2 kg paprika
1/4 kg kisebb fej hagyma
10 dkg fülstölt szalonna
1/2 kg disznócomb
2 dl tejföl
20 dkg paradicsom
mustár
pirosarany
pirospaprika
törött bors,

Zsír nem kell!!!

Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, üvegesre sütjük. A paprikát, paradicsomot és a hagymát vékony karikákra szeleteljük, a húst vékony csíkokra vágjuk. A belevalókat két sorban rakjuk a pirított szalonnára: hagyma,paprika, hús, fűszerek, paradicsom, u.e. még egyszer, a tetejére a tejfölt.
Takarék lángon másfél órát főzzük, egyszer kétszer megkevergetjük. Nem kell sűrűn. Levet ereszt, víz nem kell hozzá!!!
Kifaőtt tészta, vagy nokedlivel tálalom.

Tanácsok:
Gyorsan elkészül, amíg fő lehet mást csinálni, és nagyon finom! Párom kedvenc étele.

Erdélyi csirke [húsétel]

Hozzávalók:
3-4 db csírkecomb
2-3 fej hagyma
ételízesítő
bors
olaj
egy nagy tejföl
2-3 db tv-paprika
fél kg rízs
kb egy liter delikátos leveslé

Elkészítés:
Egy tűzállo edényt kívajazol és zsemlemorzsázol.
Aztán rízs,paprika,hagyma ezeket teszed le rétegesen az edénybe.
Fűszerezel:ételízesítő,bors és meglocsolod olajjal.
Közepére kerül a hús.
A húsra paprika,hagyma,rízs kerül.
Közben ízesítjük is a fűszerekkel.
A tetejére a tejfölt,megszorjuk ételízesítővel.
Meglocsoljuk a leveslével.
Ha megpuhult a rízs kivesszük a húsokat és megsütjük fokhagymás húsnak.
Melegen tálaljuk:
Jóétvágyat.

Tanácsok:
Közben kevergetni kell,hogy eggyenletesen puhuljon meg a rízs.
Olajjal locsoljuk,de ne sokat!!!
Azért kell a kiszedni és megsütni fokhagymásan a húsokat,mert kiegésziti az ízeket!!!
Kb 1-másfél óra alatt készen van.
Nagyon egyszerű!!!!

Elkészítési idő: 1 perc

Enci féle Sertéstokány tésztával [húsétel]

Hozzávalók:
10 dkg mirelit zöldborsó
1 közepes v.hagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg répa
35 dkg gomba
30 dkg combhús(sertés)
20 dkg tészta
3 evőkanál olaj
3.5 dl zöldségleves(leves kockából)
1 dl főzőtejszín
csipet cukor
1-2 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál ételsűrítő

Elkészítés:
A borsót kiolvasztjuk.A v.hagymát,fokhagymát felaprítjuk.Répát és a gombát szeletekre vágjuk.A húst csíkokra vágjuk,olajban megpirítjuk és kivesszük.A visszamaradt sült olajban megpároljuk a hagymákat,utána belerakjuk a gombát és 5 percet sütjük.Felöntjük a levessel és a tejszínnel.Visszarakjuk bele a megpirított húst,majd a répát és a borsót is.Ízesítjük és addig főzzük,míg megpuhul a répa és a borsó.
A végén besűrítjük és köretnek tésztát főzünk.

Tanácsok:
Az ételsűrítőt csak a legvégén szabad belerakni,mert,ha nem puha valami(főleg a borsóra kell figyelni)akkor továbbfőzésnél leragad!
Finomabb,ha friss gombát használunk hozzá.
A húst ízlés szerint meg lehet sózni pirításkor.

Elkészítési idő: 70 perc

Emeletes sertéskaraj szelet [húsétel]

Hozzávalók:
6 szelet sertéskaraj(3 adag lesz belőle)
25 dkg gomba(konzerv)
1 fej vöröshagyma
Virgin fűszerkeverék
só,bors
3 dl olaj
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A sertéskaraj szeleteket kiklopfolom,nem túl vékonyra,fűszerezem,2 dl forró olajban megsütöm.
1 dl olajon megpárolom a megtisztított,apróra vágott hagymát,hozzáadom a gombát,kicsit megpirítom.
A megsűlt husikat jénaiba sorakoztatom,mindegyik szeletre teszek a hagymás gombából,minél többet,hogy legyen minél magasabb.
A hagymás gombára ráteszem a másik szelet husit is,megszórom reszelt sajttal,lefóliázom,mehet be a sütőbe,20 percre.Az utolsó 5 percben leveszem a fóliát,hogy a sajt egy kicsit piruljon rá.

Tanácsok:
Szalmakrumplival,vagy burgonyapürével szoktam tálalni,de bármilyen más köret illik hozzá.
Kevés levet enged,álatalában 1 adagnál többet nem igazán lehet belőle megenni,mert nagyon laktató.
Előkészítéssel,és sütéssel együtt max 30 perc alatt kész.

Elkészítési idő: 30 perc

Emeletes Sertésborda [húsétel]

Hozzávalók:
60dkg karaj

1 mokkás kanál őrölt bors
4 vékony bacon szalonna 1 fej vöröshagyma
10dkg reszelt márványsajt
5dkg füstölt kolbász
3dl tejszín
3dl ketchup

Elkészítés:
A hús mindkét oldalát hírtelen átsütöm!
Kikent tűzálló tál aljára egymás mellé terítek 4 szelet húst. Megsózom meghintem borssal 1-1 angolszalonnát rakok rá, beborítom hagymával megszórom a reszelt sajt felével, majd rátesszük a kolbászt. A tejszínbe keverem a ketchupot és a maradék reszelt sajtot, kevés sót, cukrot és ezt a mártást rálocsolom a húsra. Forró sütőbe tenni. Közepes lángon sütjük, de a sütés befejezte előtt 10 percel levenni a fedőt, és az étel tetejét pirosra píritani. Az alján sűrű mártásnak kell maradnia!

Elkészítési idő: 35 perc

Emeletes hús [húsétel]

Hozzávalók:
1 kg hús /sert5éskaraj,pulykacomb vagy mell,csirke
10 szelet bacon
2 fej hagyma
20-30dkg füstölt kolbász
3dl tejszín /főző vagy sima /
3 dl kecsöp
cukor ,só,őrölt bors
esetleg sajt

Elkészítés:
A húst felszeletelem sózom-borsozom,jénaiba rakom a szeleteket rárakom a szalonnaszeletet ,a karikára vágott kolbászt ,és a karikára vágott hagymát ,Addig folytatom a rétegzést míg a hozzávalók elfogynak.A tejszínbe belekeverem a kecsöpöt,sót, kevés borsot és kevés cukrot és ezt a mártást ráöntöm a húsra.A tálat lefedem és sűtőben készre sütöm.Mielött befejezem a sütést előtte leveszem a tetejét vagy a fóliát és még kb 10 percig sütöm.Sűrű mártás marad az alján

Tanácsok:
Sült.vagy főtt burgonyával ,esetleg párolt zöldséggel tálalom.
A rétegek közé illetve a tetejére lehet sima vagy füstölt sajtot szórni.

Elzászi káposzta [húsétel]

Hozzávalók:
Hozzávalók (8 személyre):
2 kg savanyú káposzta,
50 dkg császárszalonna,
1,5 kg kicsontozott sertéslapocka,
7 dl víz,
3 tyúkleves kocka,
7 dl száraz fehérbor,
2 sárgarépa,
fűszercsomag (1 megtisztított hagyma, néhány szem bors, darabka szerecsendió, 1 babérlevél, 3 szegfűszeg, csipetnyi só),
2 szál jó minőségű kolbász,
4 pár virsli

Elkészítés:
Nagy edénybe tesszük a savanyú káposzta felét, ráhelyezzük a császárszalonnát és a lapockát, és káposzta közé tesszük a gézbe kötött kis fűszercsomagot, az egészet leborítjuk a káposzta másik felével. (A káposztára előzetesen rászeleteljük a két megtisztított sárgarépát.) Felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a 3 leveskockát, hozzáadjuk a fehérbort, és ráöntjük a káposztára.

Az edényt lefedjük, erős tűzön 5 percig forraljuk, hogy a folyadék elpárologjon, azután összesen 2 órát mérsékelten meleg tűzön folytatjuk a főzést. Akkor kivesszük a császárszalonnát és a húst, majd helyébe tesszük a kolbászt, megszurkáljuk, lefödjük káposztával, s folytatjuk a főzést. 3/4 óra elteltével visszatesszük a kolbász mellé a császárszalonnát, és a sertéshúst, s még negyed órát, összesen 3 órát főzzük. Közben megfőzünk 4 pár virslit. 3 óra multával kivesszük és eldobjuk a fűszercsomagot, a tálon elterítjük a káposztát, elrendezzük a szeletekre vágott császárszalonnát és a sertéshúst, a feldarabolt kolbászt és az egészben hagyott virslit. Akárcsak a mi töltött káposztánk felmelegíthető.

Egzotikus pulykatekercsek [húsétel]

Hozzávalók:
6 személyre
1 evőkanál étolaj, 15 dkg darált marhahús, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 4 nagyobb banán, szójaszósz, curry, kb.1,5 kg pulykamell (lehetőleg minél nagyobbra szeletelve), 6 dkg reszelni való sajt, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 evőkanál olvasztott vaj, 2,5 dl száraz fehér bor, l kis doboz mandarinkonzerv, 1 pohár tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, petrezselyem a díszítéshez és fehér cérna.

Elkészítés:
A felforrósított olajban megpirítjuk a darált húst, sóval, borssal és paradicsompürével ízesítjük. Egy megtisztított banánt vékony szeletekre vágunk, és a húshoz adjuk. Szójaszósszal, curryvel fűszerezzük, majd 5 percig együtt pirítjuk. A megmosott, szárazra törölt pulykamell szeleteket bedörzsöljük sóval, borssal, majd elterítjük rajta a darált húsos masszát úgy, hogy körben szabadon maradjon a hús széle. Ráreszeljük a sajtot, végül a pulykamelleket összetekerjük, és cérnával átkötjük.
Az egyik fej hagymát megtisztítjuk, és negyedekbe vágjuk. Két banánt felszeletelünk. Serpenyőben vajat hevítünk és megpirítjuk rajta a pulykaroládokat. A hagymát és a banánt rövid ideig együtt pirítjuk a hússal. Fokozatosan felöntjük 1/8 l vízzel, majd a fehérborral, és a fedő alatt kb. 50 percig pároljuk.
A mandarint lecsepegtetjük, levét felfogjuk, és kb. 30 perc múlva a roládra öntjük. Ekkor forgassuk is meg a sülő húst! A pulykatekercseket kivesszük, és hagyjuk kihűlni. A sült levét leszűrjük.
Az étkezési keményítőt simára keverjük a tejszínnel, óvatosan a pecsenyeléhez adjuk, és összeforraljuk. A maradék banánt felvagdaljuk, és a mandarinnal együtt belefőzzük a szószba. Sóval, borssal, curryvel ízesítjük.
A felszeletelt roládokat a szósszal leöntve elrendezzük egy tálon. Petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Tanácsok:
konzerv mandarin helyett én igazit használtam a konzerv levét pedig ananászkonzerv levével helyettesítettem. Úgy is nagyon finom. (Nekem legalábbis ízlett)

Egzotikus pulykarolád [húsétel]

Hozzávalók:
1 egész pulykamell,
15 dkg darált marhahús (lehet csirke is),
4 db banán,
2 kis fej vöröshagyma,
1 kis doboz mandarinkonzerv,
2 dl tejszín,
1 l száraz fehérbor,
6 dkg sajt,
2 evőkanál olaj,
5 dkg vaj,
1 evőkanál sűrített paradicsom,
1 evőkanál étkezési keményítő,
szójaszósz,
só,
bors,
curry.

Elkészítés:
Felforrósított olajban megpirítjuk az egyik fej hagymát, és darált hússal, sóval, borssal, paradicsompürével ízesítjük.
Hozzáadunk 1 vékonyan felkarikázott banánt, ízlés szerint curryvel, szójaszósszal ízesítjük, és még 5 percig együtt pároljuk.
A megmosott, szárazra törölt pulykahúst megszórjuk sóval, borssal, és elterítjük rajta a banános darált húst, a tetejére sajtot reszelünk. Feltekerjük, cérnával átkötjük.
A másik hagymát és 2 banánt ugyancsak felkarikázzuk.
Egy lábasban felhevítjük a vajat, elősütjük benne a pulykaroládot, hozzáadjuk a hagymát, banánt, kis ideig sütjük, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, borral, és fedő alatt kb 50 percig pároljuk. Leszűrjük a mandarint, és a levét is a húshoz adjuk.
Amikor megpuhul, kiszedjük, és a levét átpaszírozzuk.
Az étkezési keményítőt a tejszínnel simára keverjük, és vékony sugárban a pecsenyeléhez keverjük, és összeforraljuk.
Hozzáadjuk a maradék felkarikázott banánt és leszűrt mandarint.
Ha szükséges sóval, borssal, curryvel utánaízesítjük.
A roládról levágjuk a cérnát, felszeleteljük, és a gyümölcsös mártással meglocsolva tálaljuk.

Egytál [húsétel]

Hozzávalók:
5 szelethús 1kanálmustár só bors olaj asütéshez

Elkészítés:
ahúsokat bekenjük mustárral majd füszerezzük izlés szerint és kisütjük burgonya pürével tálaljuk

Tanácsok:
nagyon gyors és egyszerü megéri kiprobálni jó ét vágyat!!!

Egyszerű tepsis csirke, tejföllel [húsétel]

Hozzávalók:
Csirkedarabok(szárny, comb vegyesen)
1 nagy doboz tejföl
picike ételízesítő
1 teáskanál majoranna
1 -1 1/2 dl fehérbor
olaj
fűszersó

Elkészítés:
A csirkedarabokat befűszerezem, és szép sorban egymás mellé teszem a tepsiben. Egy külön tálban összekeverem a tejfölt, az ételízesítőt, a majorannát, az olajat és a fehérbor. Az ételízesítővel csak óvatosan, mert a csirke már be van fűszerezve. Legyen meg az összhang a kettő között, nehogy elsózzuk az ételt.A keveréket a csirkedarabok tetejére simítom, és fóliával lefedve, majd azt levéve készre párolom-sütöm.

Egyszerü marhasült [húsétel]

Hozzávalók:
Hozzávalók (4 személyre):

* 6-7 szelet, ujjnyi vastag marhafelsál
* 1 nagy fej fokhagyma
* só, bors, majoranna
* olaj a sütéshez

Elkészítés:
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk. Forró olajban hirtelen megsütjük mindkét oldalát, csak éppen hogy megkapja, majd megszórjuk a majorannával és felöntjük egy kis vízzel. A fokhagymát karikázzuk, rászórjuk a húsra, majd lefedjük és mérsékelt tűzön pároljuk, míg a hús meg nem puhul. (Időnként öntsünk alá egy kis vizet, nehogy leégjen, de mindig csak keveset!) Elég sok idő kell neki, de finom szaftos, könnyű sült lesz belőle.
Köretként burgonyapüré vagy petrezselymes burgonya illik hozzá.

Tanácsok:
jo étvágyat

Egyszerű fasirt [húsétel]

Hozzávalók:
30-40 dkg. darált pulykahús, 1 nagy sárgarépa, l db. tojás, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 csapott tk. morzsolt majoranna, izlés szerint vágott petrezselyem

Elkészítés:
A sárgarépát megpucoljuk, lereszeljük /lehet finomra vagy durvára/. Hozzáadjuk a húshoz a felsorolt fűszerekkel együtt, és összedolgozzuk. Lehet pici golyókat formázni kézzel, de lehet egy evőkanál segitségével beleszaggatni a forró olajba.

Tanácsok:
Meglehet forgatni zsemlemorzsában is, de simán kisütve nagyon finom és hamar kész. Sütés közben nem árt picit megmozgatni, mert a répa miatt picit letapadhat. /bár edénytől függő/ Majonézes vagy joghurtos salátához hidegen fogyasztva nagyon finom.

Egyszerű csirkemell [húsétel]

Hozzávalók:
filézett csirkemell egyben,
húsleveskocka,
víz,
kevés olaj

Elkészítés:
Lábasba, vagy magasabb és lefedhető serpenyőbe kevés olajat forrósítok, majd kisebb lángra -alacsonyabb fokozatra kapcsolok, belehelyezem a csirkemellet az edénybe, kicsit megsütöm mindkét oldalát. Vizet öntök rá, hogy félig ellepje, és belemorzsolom a húsleveskockát. Fedővel letakarom, úgy, hogy a gőz távozni tudjon. Kb. 20 perc alatt elfő a leve, ekkor egy picit még hagyom lepirulni és kész is.
Nem kell vele sokat foglalkozni és finom. Felszeletelem, és köret mellé tálalom, vagy csíkokra vágom és beleforgatom valami salátába.

Egybesült spenótos pulykafasirt [húsétel]

Hozzávalók:
- 2 kg pulyka darálthús
- 300 g spenót (kiolvasztva,lecsöpögtve)
- 220g light reszelt mozzarella sajt (vagy zsirmentes,ha van)
- 1/2 cup tk. zsemlemorzsa
- 1 tojás
- zúzott fokhagyma (izlés szerint)
- 1/4 cup light Itáliai salátaöntet

Elkészítés:
Melegitsd elő a sütőt 175 fokra.
Keverd el a hozzávalókat.Kenj ki egy tepsit, majd formálj a maszából egy rudat. (ha akarod tehetsz a közepébe főtt tojásokat is)
Süsd 50 percig.

Tanácsok:
8 személyes adag, 16 szelet lesz belőle. A tápérték 1 adagra, azaz 2 szeletre fog vonatkozni.
Jó étvágyat hozzá. Nagyon fiom!

Egyben sült karaj meggyszósszal [húsétel]

Hozzávalók:
3 db póré hagyma,
só,
ételízesítő,
méz,
tej,
gyömbér,
reszelt szerecsendió,
karaj,
meggy.

Elkészítés:
A karajt felöntöm annyi tejjel amennyi ellepi.
A tejbe rakok 1-2 evőkanál mézet, őrölt gyömbért, reszelt szerecsendiót.
Félig megfőzöm, utána lecsepegtetem.
Majd tüzálló tálba téve mellé teszem a póréhagymát.
Meglocsolom olíva olajjal és ízesítem.
A meggyet megfőzöm, és összeturmixolom - nem tévedés - csak 2-3 evőkanál mézzel és ha kész akkor irány a hűtő.
Rizzsel vagy rizi bizivel tálalom.

Egyben sült fasírozott [húsétel]

Hozzávalók:
50 dkg darált hús,
1 db tojás,
2 db zsemle (friss),
1 fej vöröshagyma,
só,
feketebors (őrölt),
zsemlemorzsa,
tej,
zsálya,
1 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olaj.

Elkészítés:
Vágd apró kockákra a vöröshagymát és párold üvegesre az olajon.
Zúzd össze a fokhagymát.
Áztasd tejbe vagy vízbe a zsemléket, majd alaposan nyomkodja ki.
Keverd alaposan össze a hússal a tojást, a zsemléket, a vöröshagymát, ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával, aprított zsályával.
Formálj a húsból hosszúkás formát egy tűzálló tálon, szórd meg zsemlemorzsával.
Süssed 180 fokon 40-50 percig, amíg szép piros ropogós nem lesz.

Tanácsok:
Tálald főzelékek feltéteként forrón, vagy hidegen kenyérrel, salátával.

Egészben sült csirke - gyorsan [húsétel]

Hozzávalók:
1 egész rántani való csirke
egész bors
majoránna
színes bors
néhány db kelbimbó
2-3 paradicsom,
3 paprika
5 fej hagyma
fokhagyma
babérlevél
3 szál sárgarépa

Elkészítés:
A csirkét feltesszük főni egy fazék vízben, a főzőlevel alaposan sózzuk, fűszerezzük, teszünk bele hagymát,fokhagymát, a borsokat, és a kelbimbókat. fedő alatt kb 40 percig főzzük. Ezután kivesszük és tepsibe rakjuk a csirkét. A tepsi alját beterítjük az apróra vágott paprikával, paradicsommal, a főzőléből kihagyott hagymával, és a sárgarépával (karikára vágva). A csirkét újra fűszerezzük, locsolunk alá a főzőléből és a megfőtt hozzávalókat mellé tesszük. Ezután szép pirosra sütjük mindkét oldalát.

Tanácsok:
Lehet a tepsiben a csirkével együtt fűszeres krumplit sütni, de almamártással is kíváló!

Egészben sült báránygerinc [húsétel]

Hozzávalók:
1 db báránygerinc(kb 1,30 kg),
fél dl olaj a pácoláshoz,
2 db babérlevél,
4 cikk fokhagyma,
rozmaring,
só.

Elkészítés:
A báránygerincről valamennyi hártyát lefejtjük,a húst a gerinccsont mentén mindkét oldalon teljes hosszúságban bevágjuk.
Babérlevéllel,rozmaringgal elkevert olajat öntünk rá és folpack fóliával légmentesen lezárva három napig a hűtőben érleljük.
A húst az olajos pácból kivesszük,megsózzuk és forró sütőben (200-250 C fokon)a kívánt mértékig sütjük.
(átsütve kb 45-50 perc)
A sütőből kivéve azon melegében rákenjük az apróra zúzott fokhagymát.
A csontról a két filét lefejtjük és vékonyra szeleteljük.
Pácolt zöldségekkel tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

Édes-savanyú sertéscsíkok [húsétel]

Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, 25 dkg rizs, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 sárga, 1 zöld és 1 piros paprika, 1 kis doboz darabolt ananászkonzerv, 1 hegyes erőspaprika, 5 dkg pirított sósmogyoró, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál szójaszósz, 2-3 evőkanál olaj, csípős fűszerpaprika, só

Elkészítés:
A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Az ananász levét leöntjük. Az ananász- és hagymakockát tálba tesszük, leöntjük a szójaszósszal, belekeverjük a húscsíkokat, és 20 percig pácoljuk. A rizst a szokásos módon elkészítjük. Közben a paprikákat megmossuk, vékony csíkokra metéljük, a hegyespaprikát karikázzuk. Az olajat serpenyőben megforrósítjuk, és a lecsöpögtetett húst adagonként hirtelen aranybarnára sütjük. Tányérra szedjük, sózzuk, meghintjük a csípős fűszerpaprikával. A visszamaradt zsiradékon 1-2 perc alatt megpirítjuk a feldarabolt paprikát, hozzáöntjük a szójás-hagymás ananászt és a mogyorót. Kb. 5 perc párolás után ecettel és mézzel ízesítjük, végül beletesszük a húst, és összemelegítjük. A rizzsel tálaljuk.

Tanácsok:
Nagyon finom étel, az ecettel és a mézzel lehet ízlés szerint variálni.

Édes-savanyú sertés [húsétel]

Hozzávalók:
Negyed kiló zsírtalan sertéshús
1 kis fej hagyma
2 zöldpaprika
1 sárgarépa
2 karika ananász, vagy hasonló mennyiségű ananászkocka
7 evőkanál olaj
1 tojássárgája
1 evőkanál cherry
1 evőkanál szójamártás
Másfél evőkanál kukoricaliszt
2 pohár víz
4 evőkanál paradicsommártás
3 evőkanál ecet
3 evőkanál méz

Elkészítés:
Előkészítés: a sertéshúst apró kockákra vágjuk.
Összekeverjük a tojássárgáját, a cherryt, szóját, másfél kanálnyi kukoricalisztet egy pohár vízzel. Ebben pácoljuk a húst fél órán át.
A hagymát vékony csíkokra vágjuk, a paprikát leszeljük, a szeleteket kockára vágjuk.
A sárgarépát és az ananászt is fölkockázzuk.
A répát megfozzük.
A paradicsommártást, mézet, ecetet a másik másfél kanál kukoricaliszttel és a másik pohár vízzel
összekeverjük, állni hagyjuk.
Főzés: három evőkanál forró olajban addig sütjük a páclével beborított húst, míg színe aranybarna nem lesz, Ekkor kivesszük.
Ugyanebben az olajban kisütjük a hagymát, paprikát, sárgarépát.
Ráöntjük a maradék négy evőkanál olajat, belekeverjük a mézes-ecetes keveréket.
Addig pároljuk, míg sűrű mártássá nem lesz.
Ekkor tesszük bele a megsült húst és az ananászkockákat.

Edes-savanyu pulykamell [húsétel]

Hozzávalók:
fel kilo p. mell
1 ek szojaszosz
1 par. paprika
1 zoldpaprika
nagy fej hagyma
4 szelet ananasz szelet
szosz osszetevoit :fel pohar anananaszle, 100 gr paradicsompure, 2
ek cukor2 ek ecet, 2 ek szoja, 1 ek kuk. kemenyito.

Elkészítés:
A p. mellet felkockazzuk szigoruan 2x2x2 meretre :)).Ezt elkeverjuk a szojaszoszban feloldott kuk. kemenyitovel (ajanlatos meg 1 ek szojat hozzatenni, mert szerintem szaraz)
Amig ez all felkockazunk a paprikakat , na meg a hagymat, forro olajban egy kicsit piritjuk, nem tobb, mint 3 percig, kivesszuk az edenybol es a hust piritjuk feheredesig. Nalunk eltunt az olaj a zoldsegnel igy ujat ontottunk.. Hozza tesszuk a
zoldseget es meg beleteszunk az ananasz szeleteket kockara vagva.
A szosz osszetevoit jol osszekeverjuk, raontjuk a zold.-hus keverekre es egyutt fozzuk 3 percig, amig a szosz besurusodik. Rizssel talaljuk.

Tanácsok:
Az ize a lecsora emlekeztet, de a parom es a lanyom nem szeretik a lecsot, viszont ez izlett nekik. Melegen ajanlom!

Édes-savanyú kacsamell [húsétel]

Hozzávalók:
2 kacsamell
1 körte
2 savanykás alma
10 dkg aszalt sárgabarack
1-1 mokkáskanál méz és barna cukor
2 evőkanál borecet
1 darabka friss gyömbér
csipetnyi sáfrány
késhegynyi curry
őrölt bors


Elkészítés:
A sárgabarackot csészébe tesszük, és langyos vízben 2 órát áztatjuk. A gyömbért lereszeljük, a sáfrányt 2 evőkanál forró vízben kioldjuk. A körtét és az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a barackot lecsöpögtetjük, és ugyancsak felkockázzuk, majd lábasba tesszük. Megszórjuk a cukorral, a reszelt gyömbérrel, a curryvel, rálocsoljuk a sáfrány levét meg 1 evőkanál borecetet, és 20 percig kislángon főzzük, majd hûlni hagyjuk. A kacsa bőrét bevagdossuk, serpenyőben először a bőrös felét 10, majd a húsos felét 5 percig sütjük, aztán kiszedjük, és két tányér közé téve melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékot csészébe öntjük. A serpenyőbe 1 evőkanál ecetet öntünk, és belecsorgatjuk a mézet. Megborsozzuk, felforraljuk, és fakanállal lekapargatjuk a serpenyőről..

Tanácsok:
A kacsamellet szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, megsózzuk, és meglocsoljuk a szafttal, a gyümölcsös keveréket pedig mellé tálaljuk

Édes-savanyú csirkemell [húsétel]

Hozzávalók:
60 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
2 db kaliforniai paprika (piros és zöld)
2 db paradicsom
25 dkg felkockázott ananász
2 db sárgarépa
2 közepes fej vörös- vagy lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés sűrített paradicsom
Worcester szósz
sötétebb szója szósz
olaj
1 evőanál akácméz (esetleg nem túl aromásvirágméz)
2 evőkanál alma- vagy fehérborecet
frissen őrölt bors
tengeri só
ízlés szerint darált csípős paprikakrém

Elkészítés:
Egy nagyobb, lefedhető serpenyőbe olajat öntünk, és az egyenletesen felcsíkozott filét közepesen erős lángon fehérre sütjük. Sózzuk, borsozzuk, szója- és Worcester szósszal ízesítjük. Hozzáadjuk a negyedelt, vékonyan felkarikázott paprikadarabokat, a durván felkockázott hagymát, a lecsöpögtetett ananászt és az apróra felkockázott sárgarépát. Pár percig magas hőfokon fedő nélkül pirítjuk, majd hozzáadjuk a felnegyedelt és a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és az ananász levét. Lefedve, közepes-alacsony lángon úgy 30 percig főzzük, ízlés szerint mézzel és ecettel ízesítjük.
Ha elkészült az étel, rizzsel kínáljuk. Legjobb a hosszúszemű rizs, borssal ízesítve.

Tanácsok:
Gyomorkímélő. Pikáns de nem fűszeres. Könnyű vacsora vagy kitűnő ebéd.

Édes-savanyú ananászos csirkemell [húsétel]

Hozzávalók:

csirkemell 2 nagyobb vagy tyúkmell
sárgarépa 25 dkg
gomba 20 dkg
ananászbefőtt 20 dkg
póré vagy lila hagyma 2 db
olaj 4 evőkanál
szójaszósz 4 evőkanál
tyúkhúsleveskocka (egy fél kocka elég, mert nagyon fűszeres lesz)
kristálycukor 3 evőkanál
borecet 3-4 evőkanál
étkezési keményítő 1 evőkanál
őrölt fehér bors, só
gyömbér (őrölt)

a körethez: 40-50 dkg metélt tészta (szerintem jobban passzolt a párolt rízs, de a párom magában"pusztította el" :-D )

Elkészítés:
A húsról lefejtett húst ujjnyi csíkokra vágjuk. Késhegynyi gyömbérrel és a szójaszósszal összekeverjük és hideg helyen 1 órát állni hagyjuk. A meghámozott és karikára vágott sárgarépát, a gombát, az ananászt és a hagymát forró olajban külön-külön 2-3 percig sütjük, majd kiszedve rétegezve lerakjuk egy tűzálló tálba ( vagy tepsi, vagy tortaforma...). Ugyanebben a lábosban, kevés vizet hozzáadva, megpároljuk a húst. Miután elkészült, a zöldségekre terítjük. A lábosban aranysárgára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az ecetet, a maradék szójaszószt, a leveskockát vagy a húslevest, a keményítőt, kevés ananászlevet és 1-2 dl vizet. Összeforraljuk, fűszerezzük fehér borssal. A mártást az ételre öntjük. Tálalás előtt a sütőben átforrósítjuk. Sós vízben kifőzzük a metélt tésztát és leszűrjük. De ehelyett főzhetünk rizset is és kész a köret.

Tanácsok:
Az egyik legnagyobb áruházban mindent meg tudtunk venni hozzá. Mert ugye "a legkisebb is számít" :-)
Csak azért írtam ezt végére, hogy ne gondolja senki, hogy nehéz hozzájutni a hozzávalókhoz.

Édes chilis csirke [húsétel]

Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkemell
3-4 evőkanál chiliszósz
2 evvőkanál méz
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
bors


Elkészítés:
Keverjük össze a chilit, a mézet, a fokhagymát és az olajat és tegyük egy nagyobb tálba. Éles késsel vagdossuk be a csirkemelleket (2-3 vágást), sózzuk, borsozzuk, és tegyük pácolni kb. 1 órára a chilis szószba. A sütőben süssük aranybarnára.

Tanácsok:
A pácolást előtte való este is megcsinálhatjuk. Akkor jól lefoliázva tegyük a hűtőbe.

Édes - savanyú sertéssült [húsétel]

Hozzávalók:
50 dkg. sertéscomb 25 dkg. rizs 1 fej vöröshagyma 1-1 db. sárga-, zöld -és piros húsú kaliforniai paprika 1 doboz darabolt ananász konzerv 1 db. hegyes erős paprika 1 evőkanál ecet 1 evőkanál méz 4 evőkanál szójamártás 1/2 dl. olaj őrölt, csípős fűszerpaprika ízlés szerint só

Elkészítés:
A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, a megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk, az ananászt lecsepegtetjük. Az ananászt, a hagymakockát, a húscsíkokat tálba tesszük, ráöntjük a szójaszószt és 20 percig pácoljuk. A megmosott kaliforniai paprikákat vékony csíkokra vágjuk, az erős paprikát felkarikázzuk. Az olajat serpenyőben ( vagy Wokban ) felforrósítjuk, és a lecsepegtetett húst hírtelen aranybarnára pirítjuk, tálba szedjük és megsózzuk, csípős fűszerpaprikával meghintjük. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a paprikákat, hozzáadjuk a szójás - hagymás ananászt. Együtt készre pároljuk, majd ecettel, mézzel ízesítjük, végül belekeverjük a húst és az egészet összemelegítjük. Rizst tálalunk hozzá.

Tanácsok:
Mivel az étel nem lesz túlságosan szaftos, ezért kockára vágott sült krumplival még finomabb. Félszáraz fehérbor illik hozzá.
Elkészítési idő: 90 perc