2008. november 23., vasárnap

Elzászi káposzta [húsétel]

Hozzávalók:
Hozzávalók (8 személyre):
2 kg savanyú káposzta,
50 dkg császárszalonna,
1,5 kg kicsontozott sertéslapocka,
7 dl víz,
3 tyúkleves kocka,
7 dl száraz fehérbor,
2 sárgarépa,
fűszercsomag (1 megtisztított hagyma, néhány szem bors, darabka szerecsendió, 1 babérlevél, 3 szegfűszeg, csipetnyi só),
2 szál jó minőségű kolbász,
4 pár virsli

Elkészítés:
Nagy edénybe tesszük a savanyú káposzta felét, ráhelyezzük a császárszalonnát és a lapockát, és káposzta közé tesszük a gézbe kötött kis fűszercsomagot, az egészet leborítjuk a káposzta másik felével. (A káposztára előzetesen rászeleteljük a két megtisztított sárgarépát.) Felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a 3 leveskockát, hozzáadjuk a fehérbort, és ráöntjük a káposztára.

Az edényt lefedjük, erős tűzön 5 percig forraljuk, hogy a folyadék elpárologjon, azután összesen 2 órát mérsékelten meleg tűzön folytatjuk a főzést. Akkor kivesszük a császárszalonnát és a húst, majd helyébe tesszük a kolbászt, megszurkáljuk, lefödjük káposztával, s folytatjuk a főzést. 3/4 óra elteltével visszatesszük a kolbász mellé a császárszalonnát, és a sertéshúst, s még negyed órát, összesen 3 órát főzzük. Közben megfőzünk 4 pár virslit. 3 óra multával kivesszük és eldobjuk a fűszercsomagot, a tálon elterítjük a káposztát, elrendezzük a szeletekre vágott császárszalonnát és a sertéshúst, a feldarabolt kolbászt és az egészben hagyott virslit. Akárcsak a mi töltött káposztánk felmelegíthető.

Nincsenek megjegyzések: