2007. december 23., vasárnap

Csirkesült kelkáposzta ágyon [húsétel]

Csirkesült kelkáposzta ágyon
Hozzávalók:
800 g kelkáposzta, 1 db póréhagyma, 150 g sárgarépa, 200 g burgonya (Atkinszosok felejtsek el), 2-3 gerezd fokhagyma, 4 csirkemellfilé (600 g),250 g csirkemáj, só, bors, 4 evõkanál olaj, 1/2 kk õrölt kömény, 1 babérlevél, 1 dl húsleves kockából.

Elkészítés:
A húst és a májat megmossuk, megtöröljük és 1 melyebb serpenyõben olajon mind a két oldalát megsütjük. A visszamaradt pecsenyelében átsütjük a karikára vágott sárgarépát és póréhagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, köménymagot, babérlevelet és a kelkáposztát,(gondolatban meg a kockára vágott burgonyát) ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a húslevest és fedõ alatt készre pároljuk( 15 perc). A zöldségkeverék tetejére tesszük az átsütött húst és májat, majd fedõ és kevergetés nélkül összemelegítjük. Tálalásnál díszíthetjük petrezselyem zöldjével.

Csirkesaláta [húsétel]

Csirkesaláta

Hozzávalók:
20 dkg csirkemellfilé, 2 evõkanál olaj, 5 dkg majonéz, 1 dl joghurt, kiskanál currypor, só, õrölt bors, póréhagyma

Elkészítés:
A csíkokra vágott csirkemellet fûszerezés (só, bors) után megpirítjuk az olajon, majd lehûtjük. A majonézt elkeverjük a joghurttal, a curryporral, kevés sóval, õrölt borssal és egy pár csepp citromlével. A majonézes öntethez adjuk a csirkemell csíkokat, a felkarikázott póréhagymát, majd behûtjük és tálaljuk.

Tanácsok:
2 személyes adag Joghurtból kevesebb is elég bele szerintem.

Csirkeragu padlizsánnal [húsétel]

Csirkeragu padlizsánnal

Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1 kg-os), 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes padlizsán, 1 evõkanál paradicsompüré, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés:
A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra vágom, a zsírját kiolvasztom, majd lepirítom rajta a megtisztított és apróra vágott fokhagymát. A megmosott és feldarabolt csirkehúst a fokhagymás szalonnazsíron jól átsütöm. Aláöntök 3 dl vizet és fedõ alatt, kis lángon puhára párolom. Közben sózom és meghintem borssal. Ha a hús megpuhult, levébõl kiveszem, kicsontozom, majd kis kockákra vágva visszateszem a serpenyõbe. Hozzákeverem a sütõben megsütött és összetört, sózott paradicsompürével elkevert padlizsánt, végül rászórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet.

Csirkepaprikás másképp [húsétel]

Csirkepaprikás másképp

Hozzávalók:

1 csirke, 7-10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evõkanál pirospaprika, 1-1 dl tejföl és tejszín, 1 teáskanál liszt, 1 cikk fokhagyma, só, köretnek: 8 db, a szokásos módon készített túrógombóc, de pirított morzsa és cukor nélkül, kevés kaporral és tejföllel.

Elkészítés:

A csirkét tisztítás, megmosás után kis darabjaira vágom. (A szárnyvégeket, a hátat, a nyakat és a lábakat levesnek más alkalommal megfõzöm.) A húsdarabok mindkét oldalát megsózom. A vöröshagymát tisztítás után finomra aprítom, a szalonnát úgyszintén. A szalonnazsíron a hagymát üvegesre fonnyasztom. A tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd rögtön ráöntök 2 evõkanál vizet és a tûzre visszateszem. A húsdarabok mindkét oldalát lepirítom, ezután aláöntök egy deci vizet. Hozzáadom a megmosott, szeletekre vágott zöldpaprikát. Fedõ alatt, a hús gyakori forgatásával puhára párolom. Ha a levét idõ elõtt elfõné, apránként, egy-két evõkanál forró vízzel pótolom. Végül beleteszem a vékony gerezdekre vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ugyancsak fedõ alatt tovább párolom még néhány percig. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverem, majd ráöntöm a húsra. Csak annyi ideig forralom, amíg a lábost rázogatva, a paprikás mártás össze nem gyûlik a tetején. Keverni nem szabad. Körete a szokásosan elkészített galuska, de lehet túrógombóc is, cukor helyett sóval, kaporral és tejföllel.

Csirkemellfilé szójapanírban [húsétel]

Csirkemellfilé szójapanírban

Hozzávalók:
Szójaliszt Tojás Szójagranulátum (fimomabbra őrölve)

Elkészítés:
A szójagranulátumot öröljük meg (húsdarálón vagy egyéb módon finomabbra) zsemlemorzsa minőségűre, ha kell szitáljuk le. A hagyományos rántott szelethez hasonlóan a filézett csirkemellet besózzuk (esetleg fűszerezzük) a szójalisztben; a tojásban; és a finomított szójagranulátumban bepanírozzuk. A hússzeleteket olajban pirosra sütjük. Párolt zölséggel, salátával, akár öntettel is tálalható.

Tanácsok:
A Hagyományos rántotthúshoz nagyon hasonló ízhatást kapunk a buzaörlemények elhagyásával, bár egy kicsit szárazabb a panír, de ez finom mártással, salátaöntettel ellensúlyozható.

Elkészítési idő: 20 perc

Csirkemellfilé sonkában Update1 [húsétel]

Csirkemellfilé sonkában Update1

Hozzávalók:
4 db filézett csirkemell 4 evőkanál olivaolaj 1 teáskanál szárított rozmaring só, őrölt csípős paprika 8 vékony szelet nyers sonka 1 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 3 zellerszár 3 sárgarépa 2 kis cukkini 1 evőkanál paradicsompüré 1/8 l száraz fehérbor (Hogy ezzel mit kísérleteztem!) 2 evőkanál olivaolaj 1 teáskanál reszelt citromhéj 1 evőkanál összevágott petrezselyem

Elkészítés:
A húst hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, majd forró olajban ropogósra sütjük. Kivesszük és rozmaringgal, sóval, paprikával ízesítjük. Minden filét 2 szelet sonkába göngyölünk. Meghámozzuk és összevágjuk a fokhagymát, valamint a vöröshagymát. Megtisztítjuk a répát, a zellert és a cukkinit. Mindegyiket vékony csíkokra vágjuk. A paradicsompürét jól elkeverjük a fehérborral. Forró olajban üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, és a zöldséget, rövid ideig össze is pirítjuk őket. Az ízkavalkád érdekében belekeverjük a boros paradicsompürét, ráadásként sóval, paprikával ízesítjük. A hússzeleteket a zöldségekre fektetjük, hogy fedő alatt, alacsony lángon 15 percig pároljuk. A filét tányérra tesszük, és melegen tartjuk. A zöldséghez keverjük a citromhéjat és a petrezselymet, majd a hús mellé tesszük, és a családtagok unszolására rögtön tálaljuk

Csirkemellfilé sonkában 4 személyre [húsétel]

Csirkemellfilé sonkában 4 személyre

Hozzávalók:
4 csirkemellfilé 4 ek. olívaolaj 1 tk. szárított rozmaring 8 vékony szelet nyers sonka 1 gerezd foki 1 fej vöröshagyma 3 szál szárzeller 3 s.répa, 3 kis cukkini 1/8 l száraz fehérbor 2 ek. olívaolaj 1 tk. reszelt citromhéj 1 ek. összevágott petrezselyem 1 kis doboz paradicsompüré

Elkészítés:
A húst forró olajban ropogósra sütjük, majd sóval és rozmaringgal ízesítjük. Minden filét 2 szelet sonkába göngyöljük. A fokit és a hagymát összevágjuk. A répát, a zellert, a cukkinit vékony csíkokra vágjuk. A paradicsompürét a borral elkeverjük. A hagymát az olajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a fokit és a zöldségeket. A boros paradicsompürével felengedjük, majd sóval, paprikával ízesítjük. A hússzeleteket a zöldségre tesszük és fedő alatt 15 percig pároljuk, kis lángon. A filét előmelegített tányéron tálaljuk. A zöldségeket citromhéjjal és petrezselyemmel ízesítjük. Jó étvágyat!

Tanácsok:
Én több paradicsompürét használok hozzá, hogy kicsit zaftossabb legyen!

Elkészítési idő: 60 perc

Csirkemellfilé őszibarackkal [húsétel]

Csirkemellfilé őszibarackkal

Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé 5 dkg vaj 1 konzerv őszibarack fél citrom leve 5-6 dkg dió só

Elkészítés:
A csirkemelleket újjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, és kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Amikor majdnem kész, a barackot cikkekre vágjuk és hozzáadjuk. Beledobjuk az apróra vágott diót és rányomjuk egy fél citrom levét. Az egészet egy kicsit még összesütjük, hogy a barack levet eresszen. (szaftos legyen)

Tanácsok:
Tálalhatjuk rizzsel, krumplipürével, de én szoktam sült krumplival is. Fejessalátát adhatunk mellé, de anélkül is finom.

Elkészítési idő: 20 perc

Csirkemelles húspogácsa [húsétel]

Csirkemelles húspogácsa

Hozzávalók:
1 kicsontozott csikemell,2 zsemle,1 tojás,só,bors,pirospaprika,majoranna,zsemlemorzsa

Elkészítés:
A zsemléket beáztato,majd kicsavarom,és a hzzávalókkal összedolgozom ízlés szerint ízesitve.A csirkemelleket besózom,majd ha késza massza,teszek a tenyerembe belőle,rá egy szelet husit,majd megint masszát.ezeket szépen formára igazítom,és zsemlemorzsába forgatom a husit.Ezután már csak ki kell sütni.Rizs,sült és tört krumpli is finom hozzá.

Elkészítési idő: 35 perc