2007. november 24., szombat

Pulykaraguleves (tükrös) [leves]

Pulykaraguleves (tükrös)
Hozzávalók:
4 személyre 150gr pulykaérem (vagy mell nyesedék ami a rolád vagy szeletelésnél leesik),50ml olivaolaj, 1 kicsi szál sárgarépa, 1 kisebb szál gyökér, 1/2 db friss karalábé,2 db közepes sampion gomba ( ha lehet akkor a sötétebbet használjuk, mivel sokkal zamatosabb, itt nem az állásában megsötétedettre utalok) 1db paradicsom, 1db zöldpaprika, 100gr cukorborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál zellerzöld, só, öröltbors, gyömbér, húsleves vagy csirke esszencia kb. 2-3 evőkanálnyi,zölségzöld a díszitéshez. Tetszés szerinti levesbetét, pl. eperlevél, ludgégetészta, söberli,ha nagyon telt levest szertjük akkor apró krumpligombóc, májgombóc, húsgombóc is illik hozzá. Ízfokozó 1 szem kockacukor


Elkészítés:
Az összes anyagot megtisztitjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.A zöldségeket negyedbe-szeletekre ( ha kicsi akkor karikára) vágjuk és egy megfelelő fazékban olivaolajon félig előpiritjuk hozzáadjuk a kockára szelt pulykahúst, karalábét, gombát és tovább piritjuk majd felengedjük 1l vízzel és felforraljuk.Vissza kapcsoljuk a hőt úgy hogy csak gyöngyöző forrásban maradjon, hozzáadjuk a kockára szelt paprikát, paradicsomot.A vöröshagymát héjastól az egyik felét 3/4 ig bevágjuk majd a másik feléről is hossziránnyba, a fokhagymát égészben és a zellerlevelet belerakjuk , melyeket a főzés végén eltávolitunk a levesből.Hozzáadjuk az esszenciát (melyet vásárolhatunk készen vagy saját magunk is készithetünk nagyon egyszerüen. Jobb mint a késztermék mivel nem tartalmaz semmiféle adalékot, tartósítót.Amikor húslevest főzünk, kicsit többet készitsünk és a szürt levest tengeri sóval izesitsük és tartósitjuk melyet beforraluk 1l-t kb.1.5dl-re.Hetekig eláll a hűtőbe és mindenhez klassz ízesítő!) megkostoljuk, ha kell sózzuk és frissen örölt borssal, reszelt gyömbérrel ízesitsük. (ízfokozó 1 szem mokkacukor). Amikor az alapanyagok már majdnem puhák akkor hozzáadjuk a cukorborsót és a tetszés szerinti levesbetétet, készre főzzűk, ha kell utánízesitsük, tálaláskor vágott zölségzölddel diszitjük. Fontos ha nem az elkészülés után fogyasztjuk el a levest akkor a betéteket külön főzzűk ki!

Pulykaaprólék leves [leves]

Pulykaaprólék leves
Hozzávalók:
4 személyre, 2 db kisebb pulykaszárnytő,1 db pulykazúza, 1db zöldpaprika, 1 db paradicsom,1 db sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér,100 g gomba, 1 fej vöröshagyma, 150 g zöldborsó, 60 g vaj, 50 g liszt, 1 csomag petrezselyemzöld, 100 ml főzőtejszín, 1 db tojássárgája, só, őrölt bors

Elkészítés:
A húskat megtisztítjuk, megmossuk, pulykaszárnyról lefejtjük a húst, kockára vágjuk a zúzával együtt. A feldarabolt húsokat a csonttal együtt feltesszük forrásban lévő vízbe, felforraljuk, majd pár percnyi forralás után leszűrjük, a húst leöblítjük hideg vízzel és a leforrázott aprólékot hideg vízben feltesszük főzni a csonttal együtt. Hozzáadjuk a megmosott egészben hagyott vöröshagymát, a megtisztított és kockára vágott zöldségeket,paprikát, paradicsomot, gombát, zöldborsót. Sózzuk, borsózzuk és lassú tűzön puhára főzzük. Vajas petrezselymes rántással berántjuk, és összeforraljuk. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, (tojássárgájával elkevert tejszínhez kevés forró levest merünk, és csak ezután adjuk a forró leveshez) és legírozzuk levesünket.Tálaláskor a csontot félrerakjuk, tetszésszerinti tésztával tálaljuk.

Pandúrleves [leves]

Pandúrleves
Hozzávalók:
Hozzávalók 4 személyre: Lebbencstészta: 1 tojás, 1 mokkáskanál só, 150 g finomliszt, 50 g zsír (lehet mangalica) Leves: 40 g füstölt szalonna, 40 g vöröshagyma, 150 g borjúlapocka szürkemarhából, édes-nemes pirospaprika, só, 2 gerezd fokhagyma, 50 g gomba, 50 ml száraz vörösbor, tejföl.


Elkészítés:
A lebbencstésztát előző nap meggyúrjuk, hogy kellően megszikkadjon, kiszáradjon. A tojást a sóval elkeverjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk, liszttel meghintjük, és száradni hagyjuk. Másnap kb. 3x3 cm-es szabálytalan alakú darabokra tördeljük, majd a zsíron aranysárgára pirítjuk. A végén majd a levesbe fogjuk főzni. Elkészítjük a levest: a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, majd rátesszük a fölaprított vöröshagymát és a megmosott, 2x2 cm-es darabokra vágott borjúlapockát. Fedő alatt pároljuk, amíg saját levét el nem fövi. Meghintjük a pirospaprikával, sóval, összetört fokhagymát hozzáadjuk, és felöntjük vízzel, úgy hogy teljesen ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzátesszük a felszeletelt gombát és felöntjük a vörösborral. Most tesszük hozzá a lebbencstésztát, és együtt készre főzzük. Tálaláskor tejföllel és egy karika zöld csípős paprikával díszítjük.

Pándi csirkeleves [leves]

Pándi csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre, 1 csomag csirkeaprólék, 2 ek. szárnyas esszencia, 250 g meggy, 1 pohár tejföl, 20 g rizsliszt, 30 g cukor, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, só, őrölt fehér bors.


Elkészítés:
A csirkeaprólékot megtisztítjuk és feldaraboljuk, 1 l vízben a szárnyas esszencia, só, bors hozzáadásával megfőzzük. Közben a meggyet megmossuk, kimagozzuk. A megfőtt húst kiszedjük, kicsontozzuk és apróra vágjuk, visszatesszük a főzőlébe, hozzáadjuk a kimagozott meggyet a fűszereket, és össze forraljuk.A tejfölt elkeverjük a rizsliszttel, és behabarjuk a levest. Jól kiforraljuk, kevés cukorral ízesítjük. Hidegen és melegen egyaránt tálalhatjuk.

Orjaleves [leves]

Orjaleves
Hozzávalók:
1,20 kg húsos sertéstarjacsont vagy karajcsont 20 dkg sárgarépa 70 dkg zeller 70 dkg petrezselyemgyökér 70 dkg gomba 5 dkg karalábé 7 fej hagyma, só 2 gerezd fokhagyma 1 zöldpaprika 1 db paradicsom néhány szem egész bors néhány szerecsendió-virág pár szál sáfrányos szeklice 10 dkg lúdgége tészta 1 evőkanál ételízesítő por.


Elkészítés:
A csontokat nagyobb darabokra vágjuk, leforrázzuk, majd hideg vízben feltesszük főni. A zöldségeket megtisztítjuk, kis hasábokra vágjuk. Ha a csont vize felforrt, megsózzuk, bezöldségeljük és megfűszerezzük. Hogy a levesünk szép tiszta legyen, lassú tűzön főzzük készre. Ha kell, utána ízesítjük. Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük. A húsos csontokat külön tálban, ecetes tormával kínáljuk.

Normand tengerészfazék [leves]

Normand tengerészfazék
Hozzávalók:
4 személyre: 35 dkg tengerihal filé, ˝ citrom leve, 10 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 dl almabor, babérlevél, só, fehérbors, 10 dkg apró kagyló, 10 dkg tengeri rák, 2 cl calvados, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 csomó petrezselyemzöld


Elkészítés:
A halfilét felengedjük, megsózzuk, meglocsoljuk a citromlével és állni hagyjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, negyedekbe vágjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk és forró olajon 10 percig pirítjuk. Felöntjük a borral, felforraljuk, beletesszük a kockára vágott halfilét és a babérlevelet. 10 percig pároljuk, hozzáadjuk a kagylót, rákot, sózzuk, borsozzuk és még kb. 5 percig pároljuk. Levesszük a tűzről és beleöntjük a calvadosszal és tojássárgájával összekevert tejfölt. Visszatesszük melegedni, de már nem forraljuk fel. Apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.

Mustáros krumplileves [leves]

Mustáros krumplileves
Hozzávalók:
4 személyre: 500 g nem szétfővő krumpli, 500 ml zöldséges húsleves, 1 ek. dijoni mustár, 125 g fokhagymával ízesített tejföl, só, bors, 1 ek. aprított petrezselyemzöld, 50 g liszt, 1 tojás, 2 ágacska zsálya, olaj a sütéshez, 40 g apróra vágott húsos szalonna


Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és kockára vágva kb. 25 percig főzzük a levesben. Pürévé törjük és belekeverjük a fokhagymás tejfölt és a mustárt. Felforraljuk és sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. A lisztet 6 ek. hideg vízzel, a tojással, csipetnyi sóval simára keverjük. A zsályát leöblítjük, szárazra rázzuk és lecsipkedjük a levelét. Serpenyőben, v. olajsütőben felforrósítjuk az olajat. A zsályát belemártjuk a tésztamasszába és forró olajba pirosra sütjük. Szűrőkanállal kiszedjük és konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. A szalonnát ropogósra sütjük. A levest 4 tányérba merjük, megszórjuk a szalonnával és a sült zsályalevéllel díszítve tálaljuk.

Mazsolás füstölt csirkeleves [leves]

Mazsolás füstölt csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre, 1db füstölt csirkemell, 50 g mazsola, 1 pohár tejföl, 1/2 limett leve, őrölt babérlevél, petrezselyemzöld, 1 db mokkacukor, só


Elkészítés:
A hideg vízbe pár órán át, áztatott füstölt csirkemellet fazékba tesszük és 1 l vizet öntünk rá. Takarék lángon puhára főzzük.A főtt húst kiszedjük, vékony csíkokra vágjuk és visszatesszük a levébe. Hozzáadjuk a megmosott, mazsolát, az őrölt babérlevelet, mokkacukrot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, limettlevet és felforraljuk, ha szükséges akkor sózzuk. A tejfölt hozzáadjuk, de már nem forraljuk, azonnal csészékbe tálaljuk. Egyszerüen elkészithető, finom, pikáns leves.

Mangoldos csirkeaprólék leves [leves]

Mangoldos csirkeaprólék leves
Hozzávalók:
4 személyre: 1 csomag csirkeaprólék, 500 g mangoldszár, 2 ek. szárnyas esszencia, 50 g vaj, 25 g liszt, 1 pohár tejszín, 1 tojássárgája, só, 30 g cukor, a galuskához 1 tojás, liszt, só.


Elkészítés:
A megtisztított, megmosott darabokra vágott mangoldszárat fazékba tesszük és felöntjük l,2 liter hideg vízzel. A megtisztított, feldarabolt csirkeaprólékot hozzátéve, sóval, esszenciával, cukorral puhára főzzük. A vajból a liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük a levest, és belefőzzük a galuskákat, jól összeforraljuk. Tálban simára keverjük a tejszínt a tojássárgájával, és állandóan kevergetve öntjük rá a forró levest, óvatosan nehogy a tojás összefusson.

Májas csirkeaprólékleves [leves]

Májas csirkeaprólékleves
Hozzávalók:
4 személyre, 200 g csirkenyak, 200 g csirkeláb, 3 db egész csirkemáj, 40 g füstölt szalonna, 60 g cérnametélt, petrezselyemzöld, 2 ek. szárnyas esszencia, só, őrölt bors, majoránna, pirospaprika.


Elkészítés:
A csirkeaprólékokat megtisztítjuk, apróra vágjuk, megmossuk, fazékba rakjuk. Felöntjük 1 l vizzel, fűszerezzük sóval, esszenciával, őrölt borssal, pirospaprikával, majoránnával és 30 percig főzzük. A csirkemájat csikokra, a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk. A szalonnát kisütjük, a pörcöt félretesszük. A visszamaradt zsíron a májcsíkokat lepirítjuk, majd a levesbe tesszük, és összeforraljuk. Amikor felforrt hozzáadjuk a cérnametéltet, a finomra vágott petrezselyemzöldet és készre főzzük. Csészékben tálaljuk ,a kész leves tetejére rakjuk a szalonnapörcöt.

Libaleves lúdgégével [leves]


Libaleves lúdgégével
Hozzávalók:
4 személyre: 1db libacomb, 500 g líbaaprólék, 80 g lúdgégetészta, 150 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 1 cikk zeller, 1 cikk karalábé, 1 cikk kelkáposzta, 100 g karfiol, 2 db csiperkegomba, 100 g zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, metélőhagyma, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, egész bors, sáfrány, só.


Elkészítés:
A megtisztított libahúsokat hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habját leszürjük, majd hozzáadjuk a fűszereket. Amikor a hús már félig puha, hozzáadjuk a zöldségeket, paprikát, paradicsomot, kelkáposztát. Lassú tűzön, főzzük , amikor a hús már majdnem puha akkor beletesszük a karfiolt, zöldborsót és a szeletekre vágott gombát. Végül belefőzzük a gégetésztát. Tálalás előtt a húst lefejtjük a csontokról, a zöldségeket pedig felszeleteljük. Forrón tálaljuk, a leves tetejét megszórjuk a finomra vágott metélőhagymával.

Libaaprólékleves [leves]

Libaaprólékleves
Hozzávalók:
4 személyre: 1csomag libaaprólék, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1/4 zeller, 1/2 karalábé, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, egész bors, gyömbér, só


Elkészítés:
A libaaprólékot megtisztíjuk,megmossuk, 2 l hideg vízbe feltesszük főni, ha a víz felforrt, szűrőkanállal a tetején lévő habot leszedjük. A megtisztított, megmosott, sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, zellerrel, karalábéval, zöldpetrezselyemmel bezöldségeljük, hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymát. Sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük, és a libaaprólék puhulásáig lassú tűzön főzzük. A tűzről levéve néhány percig pihentetjük, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük. Közben kifőzzük a levestésztát. A levesestálba tesszük a feldarabolt zöldségeket, a külön kifőzött levestésztát, az aprólékot és rámerjük a tűzforró levest.

Lencseleves [leves]

Lencseleves
Szárazbab, lencse, borsó előkészítése: Hogy könnyebben főjenek, ezeket - minimum 6 órára, de inkább egy fél napra - be kell áztatni. A szemek közül a hibásakat és a szemetet kiválogatjuk, majd egy tágas edénybe annyi hideg (vagy szobahőmérsékletű) vizet töltünk a babra, hogy bőségesen ellepje. Ha a szemek megdagadtak, az áztató vizet leöntjük, a babot egy szűrőben tiszta vízzel átöblítjük. A babféléket mindig hideg vízben tesszük fel főni.


Hozzávalók:
20 dkg lencse 2 evőkanál liszt 2 dl tejföl 1 teáskanál mustár 1 evőkanál cukor 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma ecet fűszerpaprika babérlevél só.


Elkészítés:
Az előkészített lencsét tedd fel főni 1,5 liter hideg vízben a meghámozott vöröshagymákkal, sóval és babérlevéllel. A lisztből és a tejfölből készíts habarást, amit zúzott fokhagymával, őrölt borssal és fűszerpaprikával ízesítesz. Amikor a lencse megpuhult, ezzel sűrítsd be a levest, forrald még egyszer össze, majd a mustárral, ecettel, cukorral végezd el az utóízesítést. Beküldte: Takáts Annamária, köszönjük!

Lakodalmas leves [leves]

Lakodalmas leves
Hozzávalók:
10 személyre: 1 db kakas, 800 g marhafartő, 1000 g marhacsont, 250 g sárgarépa, 200 g fehérrépa, 100 g zeller, 100 g karalábé, 150 g kelkáposzta, 1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 100 g karfiol, metélőhagyma, 250 g csigatészta, egész bors, só


Elkészítés:
A megtisztított kakast, a marhafartőt és a marhacsontot 6000 ml hideg vízbe tesszük fel főni. Amikor a leves felforrt, a tetejére feljövő habot szűrőkanállal eltávolítjuk. Ízesítjük sóval, egész borssal, hozzátesszük a zöldségeket és nem erős tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. A húsokat a puhulás sorrendjében kiszedjük, majd a levest a tűzről levéve, pár percet pihentetjük, majd finomszűrőn át leszűrjük. A zöldségeket és a húsokat metéltre vágjuk, majd a kifőzött csigatésztával együtt a levesestálba rakjuk, és rászedjük a tűzforró levest. Apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. A marhahúst felszeletelve, a kakast nagyobb darabokba vágva, tálra téve kínáljuk. Külön edényekben ecetes tormát, mustárt, mártásokat és házi savanyúságokat adunk mellé.

Kukoricás csirkeleves [leves]

Kukoricás csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre, 1csomag csirkeaprólék, 2 ek. szárnyas esszencia, 250 g morzsolt kukorica, 100 ml tejszín, 15 g kukoricaliszt, petrezselyemzöld, 10 g cukor, só, őrölt fehér bors.


Elkészítés:
A csirkeaprólékot megtisztítjuk, feldaraboljuk és fazékba tesszük. Ráöntünk kb. 1 l vizet, sózzuk, ízesítjük őrölt fehér borssal és az esszenciával, lassú tűzön félpuhára főzzük. Majd hozzáadjuk a kukoricaszemeket, a cukrot, és tovább főzzük. A kukoricalisztet simára keverjük a tejszínnel és a finomra vágott petrezselyemzölddel, majd behabarjuk a levest. Még egyszer felforraljuk és tűzfórron tálaljuk

Korianderes csirkeleves [leves]

Korianderes csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre: 300 g csirkemellfilé, 40 ml olaj, curry, 1 gerezd fokhagyma, friss korianderlevél, bazsalikom, 1 szál újhagyma, 1 db paradicsom, 4 ek. szárnyas esszencia, 400 ml kókusztej


Elkészítés:
Felforrósítsjuk az olajat a fazékban, keverjük bele a curryt, a zúzott fokhagymát, az összevágott korianderlevelet, újhagymát és a bazsalikomot. Addig pároljuk, míg az újhagyma üveges nem lesz. Adjuk hozzá a csíkokra vágott csirkemellet, pároljuk pár percig, endegjük fel 800 ml vizze és tegyük bele az esszenciát. Sóval, borssal fűszerezzük, és kb. 15 percig főzzük. Amikor elkészült, öntsük bele a kókusztejet és a kockára vágott, hámozott paradicsomot, és készre forraljuk. Forrón leveses csészékbe tálaljuk, friss korianderlevéllel diszitjük.

Korhelyleves [leves]

Korhelyleves
Hozzávalók:
350 g savanyú káposzta, 200 g füstölt kolbász, 100 g húsos füstölt szalonna, 1 pohár tejföl, 1 db babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál húsleves esszencia 1 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevéske citrom héj, őrölt bors,ecet, csipetnyi cukor.


Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, ezután 1 merőkanál vizet ráöntve, hozzáadjuk az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Néhány percnyi pirítás után felöntjük 1000 ml vízzel. Hozzá adjuk az esszenciát, a borsot, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a citrom apróra vágott héját, és befedve felforraljuk, kb. 20 percig. Közben a kolbász bőrét lehúzzuk, és felkarikázzuk. A főzés félidejében beletesszük a levesbe. Végül belekeverjük a vízzel és liszttel simára kevert tejfölt, majd jól kiforraljuk. Csak akkor ízesítjük az ecettel, ha nem elég savanyú. Csipet cukrot is belekeverünk ízfokozónak, és forrón tálaljuk

Kolbászos zöldségleves fűszeresen [leves]

Kolbászos zöldségleves fűszeresen
Hozzávalók:
4 személyre: 300 g füstölt kolbász, 200 g paradicsom, 200 g zöldborsó konzerv, 30 g vaj, 1 l húsleves vagy leveskockából készített leves, 100 g csemege kukorica konzerv, 50 g vöröshagyma, só, őrölt bors, csípős fűszerkeverék


Elkészítés:
A kolbászt melegvíz alá tartjuk, mert így bőre könnyen eltávolítható, ezután vékony szeletekre daraboljuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk. A paradicsomot pár másodpercre forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk és felkockázzuk. A konzervzöldségeket leszűrjük, levét meghagyjuk és a húsleveshez vagy a kockából készített léhez adjuk. Megfelelő nagyságú lábasban a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, megfonnyasztjuk, beletesszük a szeletelt kolbászt és 10-15 percig együtt együtt pirítjuk. Beletesszük a lecsurgatott zöldségeket, elkeverjük, majd húslevessel felengedjük, - ha szükséges sózzuk - és fűszerezzük borssal, fűszerkeverékkel, az egészet összeforraljuk

Kínai csirkeleves [leves]

Kínai csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre, 300 g csirkemellfilé, 20 g vaj, 2 ek. szárnyas esszencia, 100 g főtt sonka, 100 g zöldborsó, 1 doboz kínai gombafej, 50 ml száraz fehérbor, pár csepp konyak, só, őrölt fehér bors


Elkészítés:
A csirkemellfilét vékony, keskeny csíkokra vágjuk. Fazékba beletesszük a vajat és elősütjük a csirkemell csikokat, felengejük kb. 1 l vízzel. Fűszerezük az esszenciával, sóval, borssal és lassú tűzön főzzük.A leöblitett gombakonzervet a zöldborsóval együtt a leveshez adjuk és a közben metéltre vágott főtt sonkát is. Amikor megfőtt, hozzáadjuk a fehérbort, konyakot és tűzfórron csészékben tálaljuk

Kimélő csirkegombócleves [leves]

Kimélő csirkegombócleves
Hozzávalók:
4 személyre: 500 g csirkemell, 350 g vegyes zöldség, 1 db vöröshagyma, 1gerezd fokhagyma, 2 ek. szárnyas esszencia, egész bors, 2 db zsemle, petrezselyemzöld, 2 db tojás, 250 g burgonya, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, metélőhagyma, őrölt bors, só


Elkészítés:
A csirkemelleket kicsontozzuk. A megtisztított zöldségeket vékony karikákra vágjuk és a kicsontozott csirkemellcsonttal, egész vöröshagymával 1500 ml hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fokhagymát,esszenciát, az egész borsot, és 40 percig nem erős tűzön főzzük. Közben a csirkemelleket a beáztatott és jól kinyomkodott zsemlével együtt ledaráljuk. Sóval, őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és hozzáadjuk a tojásokat. Jól összedolgozzuk, és apró gombócokat formálunk belőle. A zöldséges alaplét szűrőn átszűrjük, majd felforraljuk. Beletesszük a kiformázott gombócokat, a megtisztított, kockára darabolt burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot, és készre főzzük. Tálaláskor meghintjük apróra vágott metélőhagymával

Karfiolos csirkeleves [leves]

Karfiolos csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre, 300 g csirkenyak, 2 ek. szárnyas esszencia, 300 g karfiol, 1 pohár tejföl, 25 g vaj, 20 g liszt, petrezselyemzöld, őrölt fenyőmag, só, őrölt bors.


Elkészítés:
A csirkenyakat megtisztítjuk, megmossuk, majd feldaraboljuk. Fazékba 1 l vizet teszünk, hozzáadjuk a csirkenyakat, az esszenciát, sót, és a borsot, és kb. 25 percig főzzük. Közben a karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és meleg vízben többször átmossuk, majd a leveshez adjuk és puhára főzzük.Vajas rántást készitünk, majd berántjuk vele a levest. Ízesítjük az őrölt fenyőmaggal, borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, végül belekeverjük a tejfölt és jól összeforraljuk.

Karfiólos csirkebecsinált velőgombóccal [leves]

Karfiólos csirkebecsinált velőgombóccal
Hozzávalók:
4 személyre: 500g csirke, petrezselyemzöld, 300 g kelvirág, 40 g vaj, 30 g liszt, 100 ml tej, 100 ml tejszín, őrölt fehérbors, só. A velőgombóchoz : 100 ml tej, 1 db zsemle, 100 g borjú- v. sertésvelő, 1 db tojás, kb. 60 g zsemlemorzsa, petrezselyemzöld, őrölt bors, só


Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, és 1000 ml hideg vízbe tesszük fel főnni. Sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel és őrölt fehér borssal ízesítjük. Amikor felforrt, beletesszük az alaposan megmosott, rózsáira szedett kelvirágot, és nem erős tűzön puhulásig főzzük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, majd besűrítjük a becsináltat, tejszínt hozzáöntve dúsítjuk, és néhány percig forraljuk. A tejben áztatott és jól kicsavart zsemlét az apróra vágott velővel összekeverjük. Sóval, törött borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Hozzáadjuk a tojást, egy kevés zsemlemorzsát, és összedolgozzuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, és esszenciával ízesitett sós vízben kifőzzük. A karfiólos becsinálthoz külön tálalva adjuk a frissen kifőzött velőgombócokat

Kapros céklaleves [leves]

Kapros céklaleves
Hozzávalók:
4 személyre: 450 g cékla, só, 2 fej hagyma, 1 ek. vaj, 1 babérlevél, 600 ml húsleves, frissen őrölt bors, fél citrom leve, 100 g tejföl, 1 ág friss kapor

Elkészítés:
A megmosott céklát forró vízben 30 percig főzzük, kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk és apró kockára vágjuk. A megtisztított hagymát szintén kockára vágjuk. A vajat fazékban felforrósítjuk. Először üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk a céklát. Beletesszük a babérlevelet, felöntjük a húslevessel és sóval, borssal fűszerezzük. A levest fedő alatt gyenge tűzön kb. 20 percig főzzük. Kivesszük a babérlevelet, a citromlét a levesbe keverjük, és a levest botmixerrel pürévé törjük. A tejfölt a levesbe keverjük, és még egyszer sózzuk, A kaprot leöblítjük és lecsipkedjük a levelét. A levest tányérokba merjük, kevés tejföllel és a kaporral díszítve tálaljuk.

Káposztás bableves kakashússal [leves]

Káposztás bableves kakashússal
Hozzávalók:
6 személyre: 1/2 db kakas, 150 g szárazbab, 150 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 50 g zeller 150 g savanyú káposzta, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 60 ml olaj, 30 g liszt, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 1 pohár tejföl, babérlevél, só


Elkészítés:
A kiválogatott, megmosott babot a főzés előtt egy nappal beáztatjuk hideg vízbe. A megtisztított, feldarabolt kakast a babbal együtt 3000 ml hideg vízben feltesszük főni, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a bab és a kakashús puhulni kezd, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott zöldségeket, és 20 percig főzzük. Ezután beletesszük a jól kimosott, összevágott savanyú káposztát, szeletelt zöldpaprikát és a paradicsomot is, és még 20 percet főzzük. Edényben olajat hevítünk, hozzáadjuk a lisztet, az apróra vágott vöröshagymát, és rózsaszínűre pirítjuk. A tűzről levéve belekeverjük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Tejföllel és hideg vízzel simára keverjük, és besűrítjük vele a levest. Még néhány percig forraljuk, ha nem lenne a káposztátol savnykás ízü, akkor ízlés szerint kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.

Kalábriai leves [leves]

Kalábriai leves
Hozzávalók:
4 személyre: 25 dkg spenót, 25 dkg darált marhahús, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg reszelt parmezán, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tojás, só, fehérbors, 1 l húsleves

Elkészítés:
A tisztított spenótot 2 dl sós, forrásban lévő vízben 3 percig forrázzuk, leszűrjük. A darált húst a morzsával, parmezánnal, petrezselyemzölddel és a tojásokkal összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A masszából dió nagyságú gombócokat formázunk. A leforrázott spenótot darabokra vágjuk, és a húsgombócokkal együtt a felforrósított húslevesbe tesszük. Gyenge tűzön kb.10 percig főzzük, majd forrón tálaljuk.

Kagyló krémleves [leves]

Kagyló krémleves
Hozzávalók:
4 személyre: 2 db póréhagyma, 2 doboz kagylókonzerv, 150 g burgonya, 50 g vaj, 2 db tojássárgája, ˝ citrom leve, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, só, bors


Elkészítés:
A megtisztított póréhagyma fehér részét vékony karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A póréhagymát az olvasztott vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, fél liter vizet, a bort, a kagylók leszűrt levét és puhára főzzük. Ha megfőtt turmixgépben pépesítjük, ízesítjük a citromlével, hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a kagylókat és az egészet felmelegítjük (forralni már nem szabad). Vajban pirított zsemlekockákkal tálalhatjuk

Joghurtos uborkaleves fetával [leves]

Joghurtos uborkaleves fetával
Hozzávalók:
4 személyre: 450 g joghurt, 125 ml tej, 1 citrom leve, 2 tk olívaolaj, só, bors, 200 g apró szemű uborka, 2 gerezd fokhagyma, 50 g pineamag, 150 g feta sajt, 1 csomó oregánó, 1 citrom


Elkészítés:
A joghurtot egy tálban krémesre keverjük a tejjel, a citromlével és egy teáskanál olívával, sóval, borssal jól megfűszerezzük. Az uborkát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A két végét levágjuk, az uborka húsát pedig apró kockára vágva a levesbe keverjük. A megtisztított fokhagymát nagyon finomra aprítjuk, majd egy kis serpenyőbe felforrósított egy teáskanál olívaolajon aranybarnára sütjük. A pineamagot zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk, a fetát kis kockára vágjuk. Az oregánót leöblítjük, szárazra rázzuk és lecsipkedjük a levelét. A hideg uborkalevest tányérba merjük és megszórjuk a sült fokhagymával, a fetával és a pineamaggal. A citromot forró vízben megmossuk, szárazra töröljük és gerezdekre vágjuk. A levest az oregánóval és a citrommal díszítjük, ízlés szerint friss parasztkenyeret kínálunk hozzá.

Jászsági csirkeleves [leves]

Jászsági csirkeleves
Hozzávalók:
Csirkeaprólék, csirkezúza, és máj, babérlevél, só, bors, majoránna, fokhagyma, olaj, liszt, tej, tejföl, tojás, petrezselyemzöld


Elkészítés:
A csirkeaprólékot és a zúzát sóval, borssal, babérlevéllel hideg vízben feltesszük főni. Amikor elkészült, világos rántást készítünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tejjel felöntjük és a levessel összeforraljuk.A tojásból és a lisztből galuskát keverünk,beletesszük az apróra vágott májat és a petrezselymet, zúzott fokhagymával, kevés morzsolt majoránnával ízesítjük és beleszaggatjuk a levesbe. Tejfölre tálaljuk, ecetet adunk mellé. Ez a leves a Jászságban hagyományos lakodalmi fogás, gyakran még napjainkban is.

Hideg joghurtleves rucolával [leves]

Hideg joghurtleves rucolával
Hozzávalók:
4 személyre: 100 g mogyoróhagyma, fél uborka, 300 ml húsleves, késhegynyi sáfrány, 20 g vaj, só, 100 ml vermut, 1,5 csomag rucola, 400 g joghurt, 100 ml tejszín, bors, szerecsendió, 100 g koktélparadicsom


Elkészítés:
A mogyoróhagymát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk, az uborkát meghámozzuk és kockára vágjuk. A levest a sáfránnyal felforrósítjuk, majd levesszük a tűzről. A hagymát megpároljuk a forró vajon, hozzáadjuk az uborkát és 2 percig pároljuk. Felöntjük a vermuttal, majd erős tűzön kb. 5 percig forraljuk. Végül hozzáöntjük a levest és gyenge tűzön 15 percig főzzük. A rucolát megmossuk, lecsípjük a szárát, néhány levelet félreteszünk a díszítésnek, a maradékot a levesbe tesszük és az egészet pürévé törjük. A levest hagyjuk teljesen kihűlni, majd belekeverjük a joghurtot és a tejszínt. Sóval, borssal és a szerecsendióval ízesítjük. Megmossuk, szárazra töröljük és négybe vágjuk a koktélparadicsomot. A joghurtlevest tányérakba merjük, a félretett rucolával, paradicsommal és tejszínnel díszítjük.

Hideg fügeleves [leves]

Hideg fügeleves
Hozzávalók:
20 szem érett füge, 6 dl fehér-szőlőlé, 1 dl rostos narancslé, 2 dl tejszín, 2 dl tej, fél mokkáskanál őrőlt fahéj


Elkészítés:
A fügét megmossuk, és egyhamadát kockákra vágjuk. A többit a szőlő- és narancslével, a tejszínnel meg a tejjel összeturmixoljuk, átszürjük és a fahéjjal fűszerezzük, végül az összevágott fügét is hozzádjuk. Jól behűtve tálaljuk.

Hentes leves [leves]

Hentes leves
Hozzávalók:
4 személyre: 15dkg sertés apróhús, 20dkg csirkemáj, 15dkg sárgarépa, 10dkg gyökér (fehérrépa), 0,5 dl étolaj, 3dkg liszt, 1 dl tejföl, 3dkg mustár, 1 db kerti fűszerkocka, 1db tyúkhúsleves kocka, vagy 1 kk. esszencia, 1 db paradicsom, zöldpaprika, 5dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1db babérlevél, só, őröltbors, kockacukor


Elkészítés:
A zöldségeket és a sertéshúst kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk és az olajban megpároljuk, megszórjuk liszttel és felengedjük 8 dl vízzel. Hozzáadjuk a járulékos anyagokat, apróra vágott paprikát, paradicsomot, fűszereket kb. 20 percig főzzük. Majd belerakjuk a kockára vágott csirkemájat és tovább főzzük. Elkészítjük a habarást és ha puhára főttek az anyagok, akkor behabarjuk utána ízesítünk. Beforraljuk és máris elkészült a nem mindennapi levesünk. Ízfokozó egy-két szem kocka cukor!

Hédervári galambleves [leves]

Hédervári galambleves
Hozzávalók:
4 személyre: 1 db galamb, 150 g sárgarépa, 100 g gyökér, 1 cikk zeller, 1 db vöröshagyma, 2 db gomba, 30 g liszt, 2 db tojássárgája, só, egész bors, gyömbér, sáfrány, 1 pohár tejszin, 1/2 citrom


Elkészítés:
A galambból a zöldségekkel, vöröshagymával és a fűszerekkel a szokott módon húslevest főzünk. A megfőtt galambot kiemeljük, majd a levest átszűrjük. Visszatesszük a szeletekre vágott főtt zöldséget és a vékony szeletekre vágott gombát és pár percig forraljuk. A galambokat kicsontozzuk, a húsát ledaráljuk, összedolgozzuk a liszttel, egy tojássárgával és a finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval ízesítjük. Kis gombócokat formázunk belőlük, és a levesbe megfőzzük. A tejszínt a tojássárgájával simára kikeverjük, a levest a tűzről levesszük és legírozzuk. Tálalás előtt a levest citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.

Hawai gyümölcsleves [leves]

Hawai gyümölcsleves
Hozzávalók:
4 személyre: 8 dl narancslé, 20 dkg őszi befőtt, 10 dkg mirelit ribizli, 10 dkg ananász, 1 db limet (vagy ˝ citrom), dl tejszín, 2 dkg cukor, 1 db tojássárgája


Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverjük cukorral, felengedjük a tejszínnel és hozzáadjuk a narancslevet. Limettel ízesítjük. A kockára vágott őszibarackot, ananászt és a mirelit ribizlit hozzáadjuk, összekeverjük, jól lehűtve csészékbe tálaljuk. Perceken belül elkészíthető. (Készíthetjük cukor és sárgadinnyéből is, nagyon finom.)

Halleves halgombóccal [leves]

Halleves halgombóccal
Hozzávalók:
4 személyre: 200 g fogasfilé, 1 csomag kapor, só, fehérbors, 150 ml tejszín, 1 nagy sárgarépa, 100 g zeller, 1 szál póréhagyma, 2 szem mogyoróhagyma, 1 ek. vaj, 800 ml halászlé


Elkészítés:
A halat hideg vízzel leöblítjük és konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet és kiszedjük az esetleg benne maradt szálkákat. A halat nagyobb kockákra vágjuk, kissé fagyasztjuk, majd botmixerrel pürévé törjük. A masszát sűrű szitába simítjuk. A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, lecsipkedjük és finomra aprítjuk a levelét, majd a halpüréhez keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd beleforgatjuk a félkeményre vert tejszínt. 2 teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk a masszából és fóliára sorakoztatva a hűtőszekrénybe tesszük. Megmossuk, megtisztítjuk a sárgarépát, a zellert és a pórét. A répát karikára, a zellert és a pórét csíkokra vágjuk. A megtisztított és a finomra aprított mogyoróhagymát megpirítjuk a vajon, hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig az egészet együtt pároljuk. Fölöntjük a hallével, felforraljuk és kb. 10 percig főzzük. A galuskákat enyhén gyöngyöző sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük. Szűrőlapáttal kiemeljük és lecsepegtetjük. A levest 4 tányérba merjük, és mindegyikbe 2-3 db galuskát csúsztatunk és azonnal tálaljuk.

Habos fokhagymaleves [leves]

Habos fokhagymaleves
Hozzávalók:
4 személyre: A leveshez: 100 g zsenge fokhagyma, 40 ml repceolaj, 40 g aprított mogyoróhagyma, 3 ek. vermut, 250 ml fehérbor, 750 ml húsleves, só, bors, 100 ml tejszín, 100 g tejföl Levesbetéthez: 4 szelet szendvicskenyér, 3 ek. olívaolaj, 8 gerezd fokhagyma, 100 ml repceolaj, só, 3 szál petrezselyem, 3 ek. habbá vert tejszín


Elkészítés:
A fokhagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A felhevített repceolajon megpároljuk a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Felöntjük a vermuttal, majd hozzáadjuk a fehérbort és a levest. Kissé forraljuk, majd sóval és borssal fűszerezzük. A levesbe belekeverjük a tejszínt és a tejfölt, majd sűrűre főzzük. Botmixerrel pürévé törjük és sóval, borssal utánízesítjük. A szendvicskenyérről levágjuk a héját, a kenyérbelet háromszögekre vágjuk. Forró olívaolajon a kenyér mindkét oldalát aranysárgára sütjük. A fokhagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Felhevítjük a repceolajat, ropogósra sütjük benne a fokhagymát, majd papírtörlőre téve lecsepegtetjük és kissé megsózzuk. A petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk és a lecsípkedett leveleket félretesszük díszítésnek. A kemény habbá vert tejszínt a levesbe forgatjuk, majd a botmixerrel felhabosítjuk. A levest 4 tányérba merjük, mindegyikre 2-2 szelet pirított kenyeret és néhány szelet sült fokhagymát szórunk. Petrezselyemlevéllel díszítve azonnal tálaljuk.

Görög tyúkleves rizzsel [leves]

Görög tyúkleves rizzsel
Hozzávalók:
4 személyre: 1000 ml tyúkleves (leveskockából), só, 100 g rizs, 1 ek. ételkeményítő, 100 ml tej, 3 db tojássárgája, petrezselyemzöld, 1db citrom leve.

Elkészítés:
A tyúklevest felforraljuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, és 15 percig főzzük.Keverőtálban a keményítőt, tejet, sót és a tojások sárgáját alaposan elkeverjük. Habverővel állandóan keverve apránként hozzáadjuk a leveshez. A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk! Végül állandó keverés közben hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymzöldet és a citromlevet. Vigyázzunk nehogy összefusson

Göcseji legényfogó kakasleves [leves]

Göcseji legényfogó kakasleves
Hozzávalók:
4 személyre: 1/2 kakas, 150 g sárgarépa, 100g gyökér, 1 cikk zeller, 1 cikk karalábé, egész bors, szerecsendióvirág, 25 g szárított vargánya,2 gerezd fokhagyma, só, 2 db tojás, petrezselyemzöld, 50 g lúdgégetészta

Elkészítés:
A kakast, megtisztítjuk, leforrázzuk, majd hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a leves felforrt, lehabozzuk, majd bezöldségeljük és fűszerezzük. Amikor a kakas megpuhult, a levesből kivesszük, a levest leszűrjük. A húst a csontokról lefejtjük, metéltre megvágjuk, a zöldségeket is hasonlóan metéltre vágjuk. Tálaláskor a főtt lúdgégetésztát, az apró kockákra vágott kemény tojást, a zöldségeket és a szárnyashúst együtt tálaljuk a levesbe és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel

Gyöngytyúkleves [leves]

Gyöngytyúkleves
Hozzávalók:
4 személyre 1 db gyöngytyúk, 200 g sárgarépa, 200 g petrezselyemgyökér, 1-1 db zellergumó, karalábé, vöröshagyma ,zöldpaprika, paradicsom, gomba, petrezselyemzöld, 3 ek. esszencia, egészbors,só, 80 g levestészta (ludgége v. finommetélt)


Elkészítés:
A jól megtisztított, megmosott fiatal gyöngytyúkot hidegvízbe feltesszük főni. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a leveshez. Fűszerezzük és készre főzzük, majd óvatosan átszürjük. Tálaláskor a gyöngytyúkot negyedekbe daraboljuk, levestálba helyezzük, a zöldséggel és a kifőzött tésztával együtt. Rámerjük a forró levest, és tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

Gyömbéres csirkeleves [leves]

Gyömbéres csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre, 1 csomag csirkeaprólék, 2 ek. szárnyas esszencia, 1 csomag zöldhagyma szárával együtt, 100 ml rostos gyümölcslé, őrölt gyömbér, őrölt fehér bors, só, 20 g liszt.


Elkészítés:
A csirkeaprólékot megtisztítjuk, feldaraboljuk és 1 l sóval és az esszenciával ízesitett vízben puhára főzzük. A főtt húst kiszedjük, kicsontozzuk, majd vékonyka metéltre vágjuk. A zöldhagymát megtisztítjuk, szárával együtt karikákra vágjuk és a csirke főzőlevébe rakjuk a gyömbérrel együtt, majd pár percig főzzük. A felszeletelt húst visszatesszük a levesbe, ízesitjük a fűszerekkel és a gyümölcslével simára kevert liszttel besüritjük. Jól összeforraljuk és tűzfórron csészékben tálaljuk.

Gombás korhelyleves [leves]

Gombás korhelyleves
Hozzávalók:
4 személyre, 250 g füstölt hús, 100 g füstölt kolbász, 400 g savanyú káposzta, 100 g gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 40 g liszt, 1 pohár tejföl, 3 ek. olaj, őrölt bors, pirospaprika, só


Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, majd rátesszük a kockákra vágott húst, és pirospaprikával megszórjuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és fedővel letakarva főzzük. Közben a vékonyra szeletelt gombát kevés olajban megpirítjuk, vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal ízesítjük. A pirított gombát a káposztához keverjük, felengedjük, és felforraljuk. Világos rántást készítünk, és a levest besűrítjük. Végül beletesszük a felkarikázott kolbászt, valamint a tejfölt, és még jól össze forraljuk.Tűzfórron tálaljuk!

Gombás zsenge csirkeleves [leves]

Gombás zsenge csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre, 400 g csirke, 40g vaj, 50 g vöröshagyma, 150 g gomba, 1 csomó zöldpetrezselyem, 200 ml tejszín, 30 g liszt, 1/2 db citrom, őrölt bors, só, 2 ek. esszencia.


Elkészítés:
A kisebb darabokra vágott csirkét 1.5 liter hideg vízben feltesszük főzni, megsózzuk, hozzáadjuk az esszenciát (ételízesítő). Serpenyőben vajat hevítünk, a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, és nem erős tűzön megpíritjuk, megborsozzuk, meghintjük petrezselyemzölddel és liszttel és picit tovább piritjuk. Hozzáadjuk a tejszint , összeforraljuk, ha a hús megpuhult akkor hozzáöntjük a leveshez és kb. 4-5 percig összeforraljuk. Ízlés szerint egy kevés citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.Tetszésszerinti levesbetéttel tálaljuk.

Gesztenyekrém leves [leves]

Gesztenyekrém leves
Hozzávalók:
4 személyre: 100 g gesztenyemassza, 4 dl tej, 4 dl tejszín, 2 tojássárgája, 2 cl rum, 1 csomag vanília ízű pudingpor, egész fahéj, citromhéj, szegfűszeg, só


Elkészítés:
A fűszereket egy kisebb edénybe téve 1 dl vízzel felöntjük és beforraljuk, majd a levet leszűrjük és kihűtjük. A gesztenyemasszát áttörjük és a tejszínnel elkeverjük. A pudingport a tejjel csomómentesre keverjük. A tejszínes gesztenyét, a tejjel elkevert pudingport és a fűszerkivonatot, a tojások sárgáját, a rumot turmixgépbe tesszük, enyhén sózzuk és egyneműsítjük. (Ha nincs turmixgép, ugyanezt kézi habverővel is elvégezhetjük). Levescsészébe adagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal díszíthetjük, tetejét őrölt fahéjjal vagy reszelt csokoládéval is megszórhatjuk.

Galambleves tojássárgájával [leves]

Galambleves tojássárgájával
Hozzávalók:
4 személyre: l öregebb galamb, l galamb belsőség, só, l50 g vegyes zöldség, 60 g hagyma, 30 g vaj, 30 g liszt, 1 db tojássárgája, petrezselyemzöld

Elkészítés:
A megtisztított és kibelezett galambot és a belsőséget megmossuk, 1.2 l hideg vizet öntünk rá és felfőzzzük. A félig megfőtt galambhoz hozzáadjuk a megtisztított zöldséget, a hagymát, megsózzuk, és addig főzzük. míg a hús megpuhul. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, beleöntjük a levesbe, és felfőzzük. A levest leszűrjük, belerakjuk a közben felldarabolt fött galumbhúst és a zöldséget. Egy kevés levesben elkeverjük a tojássárgáját és beleöntjük a kész levesbe. Pirított zsemlével tálaljuk, és apróra vágott petrezselyemzölddel díszitjük.

Francia csigaleves [leves]

Francia csigaleves
Hozzávalók:
4 személyre 30dkg tisztitott csiga, 5dkg vaj, 2 db tojássárgája, 4 adag erőleves, 2 db zsemle (kockának) kb.1/4 szerecsendió


Elkészítés:
Erőlevesben puhára főzzük a megtisztított csigákat. A főtt csigák felét egészen finomra vagdaljuk, vajon megpároljuk és hozzáöntjük az erőlevest. Szerecsendióval fűszerezzük, többször felforraljuk, végül elkeverjük a tojássárgájával. (Fokozatosan ne túl forrón, mert összekapja a tojást!) Minden adaghoz vajban pirított zsemlekockát és egészben hagyott csigát teszünk, végül rámerjük a forró levest.

Fokhagymás csirkeleves [leves]

Fokhagymás csirkeleves
Hozzávalók:
4 személyre, 1db nyers grillcsirke, 40 ml olaj, 8 gerezd fokhagyma, 20 g liszt, 1 pohár tejföl, petrezselyemzöld, fehér bors, só.

Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, és négy darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd az olajon mindkét oldalán jól átpirítjuk. Felöntjük 1 l vízzel, és puhára főzzük.A megtisztított fokhagymát a fokhagymaprésen átnyomjuk, és hozzáadjuk a csirkeleveshez. Amikor a hús megpuhult, a levesből kiszedjük, kicsontozzuk, kis kockákra vágva visszatesszük a levesbe. Tejfölös habarással süritjük, összeforraljuk. Tálaláskor a finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Fokhagymaleves magyar módra [leves]

Fokhagymaleves magyar módra
Hozzávalók:
Levesalaphoz:1/2dl olaj, 2 evőkanál finomliszt,2 fej fokhagyma zuzva, ételizesitő, őrölt pirospaprika. Petrezselyem és zellerzöld, 1db paprika, 1db paradicsom. Levesbetét:1db zsemle,1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa,1 db tojás sok-sok vágott petrezselyem bors, vegeta. Szükség esetén kevés viz.


Elkészítés:
Az olajból és a lisztből világos rántást készitünk. Beletesszük a zuzott fokhagymákat és az őrölt pirospaprikát.Felengedjük kb 1 1/2 dl vizzel, felforraljuk.Ízesitjük borssal, vegetával,paradicsommal paprikával és az összekötözött petrezselyem és zellerzölddel. 30 percig főzzük .A végén kiszedjük a zöldségféleségeket. Levesbetét:Vizben áztatott zsemlét kinyomkodjuk tálbatesszük beleütjük a tojást,Ízesitjük vegetával,borssal és sok petrezselyemmel.A végén megszórjuk liszttel és zsemlemorzsával össze- dolgozzuk ha kell kevés vizzel lazitjuk, hogy formálható masszát kapjuk belőle.A végén apró golyókat formálva a levesbe belefőzzük./pár perc./ A leves tetejére friss aprított petrezselyem kerül.

Fokhagymakrémleves [leves]

Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
1 egész fej fokhagyma 2-3 evőkanál olaj, v. vaj Másfél csapott evőkanál liszt Másfél liter víz !!! 3 dl főzőtejszín só, bors, kakukkfű, szerecsendió 1 csokor petrezselyem 5-5 dkg. Parmezánsajt, Pannonia sajt és Trapista sajt Pirított fűszeres zsemlekocka

Elkészítés:
A felhevített olajban a lisztet megfuttatjuk (nem pirítjuk!), majd fokhagymapréssel belenyomjuk a gerezdeket (de lehet a citromreszelőn is lereszelni). Jól átkeverni de már csak rövid ideig - míg az olaj átveszi a fokhagyma ízét - pirítjuk. Felöntjük a vízzel, jól elkeverjük és hozzáadjuk a tejszint, megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket és addig főzzük, míg felforr. Kész nem kell tovább rotyogtatni. Mikor levettük a tűzről megszórjuk frissen apróra vágott petrezselyemmel, és a tálaljuk. Ki-ki szed magának a levesből, majd a pirított zsemlekockából is, és az előre reszelt és a három féle sajtot összekevert tálból meghinti az adagját ízlés szerint.

Fehércsoki-leves gyümölcsnyárssal [leves]

Fehércsoki-leves gyümölcsnyárssal
Hozzávalók:
Leveshez: 3 dl tejszín, 3 dl tej, 3 ágacska rozmaring, 15 dkg fehércsoki, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék A gyümölcsnyárshoz: kb 30 dkg vegyes-gyümölcs, néhány szál rozmaring, igény szerint karamelizált cukor a gyümölcsök lecsepegtetéséhez. A gyümölcsök megkenéséhez fél citrom leve

Elkészítés:
A tejszínt a tej felével és a rozmaringágacskákkal felforraljuk. a többi tejet az étkezési keményítővel simára dolgozzuk és folytonos kevergetés mellett a rozmaringos tejbe csurgatjuk.Néhány perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládét, és addig keverjük, míg a csoki teljesen elolvad benne. Lefedve hűlni hagyjuk. A gyümölcsnyárshoz a gyümölcsöket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és nyársra fűzzük. Citrom levével kicsit megkenjük őket, hogy ne barnuljanak meg. Ízlés szerint karamelizált cukorral lecsepegtetjük. A langyosra hűlt levesből a rozmaringot kiszedjük, a levest csészékbe merjük, mézeskalács fűszerkeverékkel megszórjuk, a gyümölcsnyárssal tálaljuk.

Fácán leves [leves]

Fácán leves
Hozzávalók:
4 személyre: 1 fácán (1,2-1,5 kg), 500 g marhacsont, 10-12 szem bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál sáfrányos, szeklice, só, 100 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 100 g zeller, 50 g karalábé, 1 közepes fej hagyma, 3-4 borókabogyó, 1 körömnyi gyömbér, zöldpaprika, 100 g kelkáposzta, 1 csokor petrezselyem, 1-2 zellerszár zöldjével, körömnyi cseresznyepaprika, zöldpaprika, paradicsom, 50 g gomba, 100 g cérnametélt, összesen 400 g párolt karfiol, spárga, zöldborsó

Elkészítés:
Egy jó mély fazék aljára tesszük a megmosott marhacsontot, arra a megtisztított, megmosott, feldarabolt fácánt, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Ha a víz felforrt, mérsékeljük a tüzet, beledobjuk a megtisztított hagymát, teatojásba zárva: a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét, a borókabogyót, a gyömbért, a cseresznyepaprikát, valamint a borsot, kevés sóval ízesítjük, és fedő nélkül, lassú gyöngyözéssel kb. 1 óra hosszát főzzük. Közben megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk a répaféléket, a zellert, a karalábét, és a gondosan megmosott kelkáposztával, gombával, zöldpaprikával, paradicsommal, petrezselyemmel és zeller zöldjével együtt a leveshez adjuk. További 40-45 percig főzzük, amíg a hús is, a zöldség is megpuhul. Külön levesben kifőzzük a cérnametéltet, melegen tartjuk. Külön-külön lábaskában, sós vízben megpároljuk a karfiolt, a spárgát és a zöldborsót,( ha konzerv felmelegítjük). Ezután a leves felszínéről leszedjük a felesleges zsiradékot, és óvatosan, hogy fel ne zavarosítsuk, merőkanállal egy kisebb fazékba szűrjük a levest. A húst kiemeljük a levesből és bőrét eltávolítjuk egy mély levesestálba tesszük. A fácándarabokra rászedjük a cérnametéltet, a vékony csíkokra vágott leveszöldséget, a felszeletelt gombát, a külön megpárolt karfiolt, spárgát, zöldborsót, és annyi forró levest merünk rá, hogy ellepje. Kevés finomra vágott petrezselyemmel meghintjük a tetejét, és tűzforrón tálaljuk.

Északi csirkeaprólék leves [leves]

Északi csirkeaprólék leves
Hozzávalók:
4 személyre, 1csomag csirkeaprólék, 350 g vegyes leveszöldség, 80 g magozott aszalt szilva, 1-2 db mokkacukor, citromlé, só.

Elkészítés:
Az aszalt szilvát megmossuk, pár órát hideg vízbe áztatjuk. A leszürt szilvát apróra vágjuk, a levét félretesszük. A csirkeaprólékot megtisztítjuk, feldaraboljuk, a szilvalével, és 1 l sózott vízben félpuhára főzzük.A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk és vékony hasábokra vágjuk. A félig főtt aprólékot kicsontozzuk, a levét átszűrjük, majd a tiszta lébe visszatesszük a metéltre vágott húst, a zöldségeket és az aszalt szilvát. Citromlével és cukorral ízesítve készre főzzük, és fórron tálaljuk.

Eperleves [leves]

Eperleves
Hozzávalók:
4 személyre: 600 g eper, 600 ml ribizlilé (piros) 1 db limett, 2 ek. porcukor, tálaláshoz tejszinhab .

Elkészítés:
Az epret leöblitjük, megtisztítjuk és a 2/3-át pürésitjük. A többi epret felszeleteljük. Az eperpürét összekeverjük a ribizlilével, limettlével, porcukorral és lefedve hűtőben jól lehütjük. A felszeletelt epret is a hűtőbe rakjuk. A tálaláskor az eperszeletekre öntjük a lehűtött levet és a tetejét tejszinhabbal díszitjük.