2007. november 24., szombat

Karfiólos csirkebecsinált velőgombóccal [leves]

Karfiólos csirkebecsinált velőgombóccal
Hozzávalók:
4 személyre: 500g csirke, petrezselyemzöld, 300 g kelvirág, 40 g vaj, 30 g liszt, 100 ml tej, 100 ml tejszín, őrölt fehérbors, só. A velőgombóchoz : 100 ml tej, 1 db zsemle, 100 g borjú- v. sertésvelő, 1 db tojás, kb. 60 g zsemlemorzsa, petrezselyemzöld, őrölt bors, só


Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, és 1000 ml hideg vízbe tesszük fel főnni. Sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel és őrölt fehér borssal ízesítjük. Amikor felforrt, beletesszük az alaposan megmosott, rózsáira szedett kelvirágot, és nem erős tűzön puhulásig főzzük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, majd besűrítjük a becsináltat, tejszínt hozzáöntve dúsítjuk, és néhány percig forraljuk. A tejben áztatott és jól kicsavart zsemlét az apróra vágott velővel összekeverjük. Sóval, törött borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Hozzáadjuk a tojást, egy kevés zsemlemorzsát, és összedolgozzuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, és esszenciával ízesitett sós vízben kifőzzük. A karfiólos becsinálthoz külön tálalva adjuk a frissen kifőzött velőgombócokat

Nincsenek megjegyzések: