2007. november 24., szombat

Lencseleves [leves]

Lencseleves
Szárazbab, lencse, borsó előkészítése: Hogy könnyebben főjenek, ezeket - minimum 6 órára, de inkább egy fél napra - be kell áztatni. A szemek közül a hibásakat és a szemetet kiválogatjuk, majd egy tágas edénybe annyi hideg (vagy szobahőmérsékletű) vizet töltünk a babra, hogy bőségesen ellepje. Ha a szemek megdagadtak, az áztató vizet leöntjük, a babot egy szűrőben tiszta vízzel átöblítjük. A babféléket mindig hideg vízben tesszük fel főni.


Hozzávalók:
20 dkg lencse 2 evőkanál liszt 2 dl tejföl 1 teáskanál mustár 1 evőkanál cukor 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma ecet fűszerpaprika babérlevél só.


Elkészítés:
Az előkészített lencsét tedd fel főni 1,5 liter hideg vízben a meghámozott vöröshagymákkal, sóval és babérlevéllel. A lisztből és a tejfölből készíts habarást, amit zúzott fokhagymával, őrölt borssal és fűszerpaprikával ízesítesz. Amikor a lencse megpuhult, ezzel sűrítsd be a levest, forrald még egyszer össze, majd a mustárral, ecettel, cukorral végezd el az utóízesítést. Beküldte: Takáts Annamária, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések: