2008. november 20., csütörtök

Duplasajtban sült paradicsomos csirke [húsétel]

Hozzávalók:
1 kg csirkemell filé vagy csirkecomb

sültcsirke fűszersó
10 dkg reszelt parmezán sajt (készen kapható)
2-3 ek zsemlemorzsa
3 tojás
oregano, kakukkfű, chili
6 gerezd fokhagyma
1 doboz darabolt paradicsom konzerv (40 dkg)
1 doboz babkonzerv (paradicsomos lében)
tetejére reszelt sajt
olivaolaj pácoláshoz, sütéshez

Elkészítés:
A fél csirkemelleket lemossuk, 4-5 darabba vágjuk (combokat egészben hagyjuk), sültcsirke fűszersóval enyhén megszórjuk. Üvegtálba karikákra vágott fokhagymával rétegezzük, minden réteget meglocsolunk egy kevés olivaolajjal. 1-2 órára, de legjobb ha egész éjszakára hűtőben pácoljuk.

Serpenyőben olajat forrósítunk, a parmezánt összekeverjük a zsemlemorzsával, a tojást felverjük. A húst először felvert tojásba, majd a parmezános zsemlemorzsába forgatjuk, majd kevés olajon átforgatjuk, kisütjük.

A darabolt paradicsomot sóval, borssal, chilivel, oreganoval, kakukkfűvel ízesítjük. Pici cukrot és fokhagymát, esetleg hagymakarikákat is tehetünk bele. A babkonzervet belekeverjük.

Tűzálló tálba öntjük a paradicsomos mártás 2/3-át, ráfektetjük a bundázott húst, majd befedjük a maradék mártással. Tetejére sajtot reszelünk. Forró (200 C) sütőben addig sütjük amíg a sajt szépen rápirul (35-40 perc). Főtt tésztával tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: 710 kcal

Dupla sajtos rakott csirke [húsétel]

Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell
60 dkg burgonya
15 dkg trappista sajt
1 doboz natút krémsajt
olívaolaj

bors
tárkony

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm, majd tisztítás után felszeletelem. Közben a csirkemellet apró kockákra vágom, sózom, borsozom az olívaolajon megpirítom. Sütés közben bőven megszórom tárkonnyal. A jól átsült húshoz hozzákeverem a krémsajtot, majd rétegesen a burgonyával tűzálló tálba teszem. A tetejére sajtot reszelek, majd jó meleg sütőben összesütöm.

Tanácsok:
Nagyon finom, gyorsan elkészíthető étel.

Dunántúli vörösboros karaj [húsétel]

Hozzávalók:
60dkg karaj
30dkg császárszalonna
1 hagyma (póré-lila)
2 paradicsom
1 hegyes erős paprika
40dkg vörösbab
3-4 gerezd fokhagyma
petrezselyem
2dl vörösbor

bors
liszt

Elkészítés:
A húst besózom,liszbe átforgatom,mindkét oldalát átsütöm.Kiveszem,szalonnát felkockázom megsütö,rá a hagyma,paradicsom,paprika,fokhagyma,bab,petrezselyem,bor,bors,raguvá főzöm.Húsit felcsikotom,vissza teszem,átrottyantom,tálalom,megesszük.Jó étvágyat!

Dubarry szelet (sok fős adag) [húsétel]

Hozzávalók:
Sertésszínhús
(karaj vagy comb) 1,00 kg
Étolaj 0,10 l
Finomliszt 0,10 kg
Margarin 0,10 kg
Tej 1,00 l
Trappista sajt 0,15 kg
Karfiol 2,00 kg
Tojás 3 db
Tejföl 0,30 l
Szerecsendió 0,01 kg
Konyhasó 0,20 kg

Elkészítés:
A hússzeleteket kiverjük, széleit bevagdossuk, besózzuk és mindkét oldalát a felmelegített olajban átsütjük. A sütéshez felhasznált zsiradékkal egy megfelelő nagyságú tepsit kikenünk és a hússzeleteket egymás mellé lerakjuk. Tetejét beborítjuk a forró, előfőzött karfiollal és leöntjük gratinmártással, végül meghintve reszelt sajttal, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Egytálételként fogyasztjuk.
A mártás készítése: a margarint felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, kavargatva összemelegítjük, majd a tűzről levéve felöntjük forró tejjel, elkeverjük, ezután a tűzre visszatéve, állandó keverés mellett lassú forralással besűrítjük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojássárgáját, a reszelt sajt felét és a tejfölt. Sózzuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és végül habbá vert tojásfehérjével lazítjuk.

Dubarry szelet kis módosítással [húsétel]

Hozzávalók:
hús, karfiol, tejföl, sajt, tojás

Elkészítés:
Bármilyen húst elõsütni, tûzálló tálba be, rá félig párolt karfiolt (de szerintem jó a brokkoli, kelbimbó is) tejfölös, sajtos, tojásos (esetleg só, bors) kutyulék rá és megsütni

Tanácsok:
Egyébként köretnek külön is jó a karfiol vagy a brokkoli tojásos tejföllel megsütve Savanyú káposzta, virsli, majonéz egybe keverve.

Dubarry-szelet [húsétel]

Hozzávalók:
4 szelet kicsontozott sertéskaraj,só,sz.dió,liszt,a rántáshoz kb.8 dkg liszt és u.annyi vaj,6 dl tej,1/2 dl tejszín,2 t.sárgája,kb.2 dkg vaj,1 kisebb fej karfiol,reszelt sajt tetszőlegesen,tetejére kevés zsemlemorzsa.

Elkészítés:
A négy szelet kicsontozott sertéskarajt megmossuk,széleit bevagdossuk.Vékoyra kiverjük,megsózzuk és lisztben megforgatva egy kevés olajban vagy zsírban pirosra sütjük.Közben 8 dkg lisztből és u.annyi vajból világos (nem pirított)rántást készítünk,feleresztjük 6 dl tejjel,és sóval,reszelt szerecsendióval ízesítve sűrű mártássá főzzük.A tűzről levéve hűlni hagyjuk,majd hozzákeverünk 1/2 dl tejszínnel elvegyített 2 t.sárgáját és belemorzsolunk kb.2 dkg vajat.Egy vékonyan kivajazott tepsibe (vagy tűzálló tálba)egy keveset őntünk a mártásból,erre ráfektetjük a hússzeleket és mindegyik tetejére egy halom sós vízben főtt és levétől lecsurgatott karfiolt nyomunk.Ezt a maradék mártással bevonjuk,a zsírral,amiben a hús sült,megöntözzük,a tetejét megszórjuk tetszőlegesen reszelt sajttal,meghintjük kevés zsemlemorzsával és a sütőben szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 60 perc

Dubarry őszibarackkal [húsétel]

Hozzávalók:
80 dkg csirke vagy pulykamell
1 konzervdoboz őszibarackbefőtt félbevágva
4 dl besamelmártás
30 dkg trapistasajt

vegeta

Elkészítés:
Szeletekre vágjuk a mellehúsát, kikloffoljuk, sóval vegetával fűszereük és teflonba kevés olajon kisütjük. Belefektetjük egyás mellé a hússzeleteket egy tepsibe, mindegyikre rakunk egy fél őszibarackot. Leöntjük besamelmártással, megszórjuk a reszelt trapistasajttal és beteszük a sütőbe 200 fokon 40 percre. Addig sütjük amíg a sajt színe aranybarna lesz.

Tanácsok:
Köretnek burgonypüré vagy főtt rizs illik.
A tepsit nem kell lefedni sütés közben.
A húsra tehetünk az őszibarack helyett pl: főtt karfiolt vagy brokkolit is.

Másnap melegítve is ugyanolyan finom mint frissen.

Elkészítési idő: 60 perc

DOB/a kedvenc francia kajam/ [húsétel]

Hozzávalók:
szemelyenkent
-25 dkg marhahus
-2fej krumpli
-2 repa
-1 fej voroshagyma

Az egeszhez 3-4 baberlevel, kakukkfu, olaj, so bors, vorosbor.

Fozes elotti este a hust beaztatom vorosborba a kakukkfuvel es a baberlevellel.

Elkészítés:
Elkeszites;
A hagymat felapritom, es uvegesre piritom, majd tanyerba kiszedem es ugyanebben ugyanebben az edenyben
megpiritom a gyufasdoboznyi nagysagura apritott hust, *az elozo esti borpacot ne ontsd ki ebben fozzuk meg a hust*
Mihelyst megpirult a hus, ontsd hozza a pacot,onts fel vizzel, add hozza a fuszereket,ehhez ujra hozzaadom a mar elopiritott hagymat, a megtisztitott es felapritott repat, majd a kruplit./en a zoldseget csak kb 1 oraval azutan adom hozza hogy a hus mar forr igy a krumpli nem fo szet/.Ezt fozom 2-3 oran at kuktaban, igy a hus nem szarad ki.
Mire a hagyma szetfo, a hus is kesz.
Vegul fozz hozza szarvacska tesztat, es ugy eszik mint mi a porkoltet, eloszor tesztat es arra ra a levet es a hus es a zoldsegek.
Jo etvagyat.

Tanácsok:
ez sajna nem fogyizos kaja, de isteni finom

Kalóriatartalom: sok kcal
Szénhidráttartalom: nagyon sok gramm

Dizsoni csirke [húsétel]

Hozzávalók:
2 csirkecomb vagy csirkemell,
12,5 dkg hagyma,
40 dkg burgonya,
só,
bors,
3 evőkanál dizsoni mustár,
(2 ek magos, 1 ek normál)
1 teáskanál méz,
2 evőkanál olíva olaj,
½ csokor kakukkfű,
½ dl tejszín,
6 dl húsleves.

Elkészítés:
A húst megmossuk, sózzuk, borsozzuk és kiolajozott tűzálló tálba tesszük.
A mustárt és a mézet összekeverjük és a csirkehúst bekenjük vele.
180 fokos sütőben 10 percig sütjük.
A megtisztított hagymát és a meghámozott, cikkekre vágott burgonyát összekeverjük az olajjal, a kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk és a tűzálló tálba öntjük, a hús közeit kitöltve, 30 percig sütjük így.
Ekkor 1-2 evőkanál tejszínt kenünk a húsok tetejére.
A többi tejszínt elkeverjük a húslevessel és a burgonya tetejére öntjük.
Még kb.20 percig sütjük.

Disznótoros [húsétel]

Hozzávalók:
2 szál véres
2 szál májas hurka
2 szál nyers kolbász
1 szál lángolt kolbász
zsír,
fokhagyma,


Elkészítés:
A hurkát, kolbászt megmosom, a hurkákat fél órára langyos vívbe áztatom. Közben sóban megtörök 2-3 gerezd fokhagymát, és belekeverem 1 dl vízbe.
Kizsírozott tepsibe fektetem a hurkát, kolbászt, vékony hústűvel megszurkálom, tetejüket is megzsírozom. Aláöntöm a fokhagymás vizet, előmelegített sütőben, de a legkisebb fokozaton sütöm, amíg megpirul. Kb. 5 percenként megforgatom és megszurkálom.

Tanácsok:
Kiskocka krumplival és párolt káposztával vagy párolt savanyúkáposztával tálalom.

Disznóhús káposztával [húsétel]

Hozzávalók:
1 kg disznóhús,
1 1/2 kg káposzta,
2 db hagyma,
olaj,
1,5 dl paradicsomlé,
só,
bors.

Elkészítés:
Mossuk meg és daraboljuk fel a húst.
Hevítsük fel az olajat, az apróra vágott hagymát pirítsuk meg.
Pároljuk meg rajta a húst, majd öntsük fel a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk.
Adjunk hozzá még egy pohár vizet.
A káposztát mossuk meg, vágjuk nagyobb darabokra.
Amikor a hús már csaknem teljesen megpuhult, adjunk hozzá még egy pohár vizet, a káposztát és ízlés szerint sót.
Addig főzzük, amíg a káposzta is teljesen megpuhul.
Frissen őrölt borssal a tetején tálaljuk.

Diplomata szelet [húsétel]

Hozzávalók:
4-5 szelet karaj vagy sertéscomb kivert szeletben,
liszt,
gomba,
vagdalthús-konzerv,
borsó,
karfiol,
3 db főtt tojás,
sonkadarabkák (apró kockára vágva)
(és minden ami otthon van),
vágott petrezselyemzöld,
3-4 nyers tojás,
tejföl,
4-5 szelet trappista sajt.

Elkészítés:
A hússzeleteket lisztbe forgatom és hirtelen kisütöm.
Kirakok vele egy jénai vagy egyéb kikent tepsit. Közben a fent leírt hozzávalókat petrezselymes zsiradékon (én vajon szoktam) megpárolom.
Ha megpuhultak akkor tejföllel elhabart tojást öntök rá.
Ebből a masszából halmokat formázok a hússzeletekre.
Ráborítok egy-egy vékony szelet sajtot.
(Akkora legyen, mint a hússzelet legalább.) Előmelegített sütőben addig sütöm, míg a sajt rá nem olvad a hússzeletekre.
Tetszés szerinti körettel tálalható.

Diós-mandarinos csirkesaláta [húsétel]

Hozzávalók:
1 db sült csirkemell
2 db mandarin
1 kis marék dió
2 dl natúr joghurt
1 evőkanál majonéz
1 kávéskanál balzsamecet

bors

Elkészítés:
A húst cafatokra szedem, hozzákeverem a gerezdekre szedett mandarint és a felaprított diót. Összekeverem a joghurtot, a majonézt, az ecetet, a sót, a borsot, majd a salátaöntetbe forgatom a húsos keveréket. Fél napot pihentetem, aztán 2 perc alatt felfaljuk:)^-^

Tanácsok:
Pirítóssal vagy grillezett zöldségekhez isteni finom!

Elkészítési idő: 15 perc

Diós fasírozott [húsétel]

Hozzávalók:
4 tojás
120 g darált dió
120 g zabpehely
4 ek. krémsajt
6-8 ek. liszt
fehérbors
sütéshez olaj

Elkészítés:
A tojásokat villával jól verjük fel egy tálban. Tegyük bele a darált diót, zabpelyhet és a sajtot. Fűszerezzük sóval, borssal, majd alaposan keverjük össze. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Formáljunk a masszából nedves kézzel 4 fasírozottat, forgassuk lisztbe, majd süssük mindkét oldalát 5-5 perc alatt pirosra, ropogósra.

Tanácsok:
Van akinek ízlett van akinek nem! Nem vagyunk egyformák, de érdemes kipróbálni.

Elkészítési idő: 30 perc

Diós és szezámmagos csirkemell [húsétel]

Hozzávalók:
8 db csirkemell filé,
10 dkg liszt,
4 egész tojás,
10 dkg
szezámmag,
15 dkg durvára tört dió,
olaj,
őrölt fehér bors,
só.
A mártáshoz:
1 dl ketchup,
olaj,
szójaszósz.

Elkészítés:
A fóliával letakart csirkemell filéket húsverő kalapáccsal óvatosan
megütögetjük, kevés sóval, borssal bedörzsöljük. Az így előkészített
csirkemelleket először lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk. Négy darabot
szezámmaggal, négy darabot durvára tört dióval bundázzunk, majd bő forró
olajban készre sütjük, de lecsöpögtetjük. Tálaláskor a kisujjnyi vastag
csíkokra vágott csirkemelleket tálra tesszük, külön tálkákban pár csepp
olajjal ízesített ketchupit és szójaszószt adunk hozzá.

Dióban sült csirkecomb [húsétel]

Hozzávalók:
4 személyre
4 szép csirkecomb
bundázáshoz:10 dkg darált dióbél 5 dkg zsemlemorzsa, 3 ek.liszt 2 tojás
2 gerezd fokhagyma,só,törött fehér bors
olaj a sütéshez
A tálaláshoz 4 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
A combokat megmosom,kettévágom,mindkét oldalán megsózom.A tojásokat habosra felkeverem,és kevés sóval meg zúzott fokhagymával ízesítem.A petrezselymet megmosom,és papirtörlőn leszárítom.
A diót és a morzsát összekeverem.
A combokat először lisztbe mártom,majd a fűszeres tojásban megmártom ezután rögtön belemártom a morzsás dióba.
Megsütöm a húst és melegen tartom.
A petrezselyem csokrokat lisztbe mártom majd az olajban ropogósra sütöm.
Köret:szalmakrumpli,vagy krumplipüré.

Dióba hempergetett csirkecomb [húsétel]

Hozzávalók:
4 csirkecomb
1 kk só
2 evk mustár
2 evk citromlé
1 kk õrõlt majoranna
1/2 kk õrölt bors
15 dkg bióbél
10 dkg liszt
2 tojás
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A megmosott csirkecombok bõret hûzzuk le.A húst vágjuk ketté a forgóknál és sózzuk meg.A mustárt a citromlével meg a fûszerekkel 1 dl vizzel simára keverjük ki-de még jobb ha egész éjjelre ebbe a páclébe rakjuk ,és közben néhányszor meg is forgatjuk.A diót egy késsel vagdossuk apróra ,de ne legyen tûl finomra vagdosott.A hûst csöpögtessük le majd lisztben ,felvert tojásban ,és a dióban megforgatjuk, és bõ olajban közepes lángon szép ropogósra sütjük.Papirtörölközõre vagy szalvétára szedjük hogy a zsir felszivódjon és krumplipürével meg salátával tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Kalóriatartalom: 648 kcal

Dinsztelt marha [húsétel]

Hozzávalók:
1-1,5 kg marhahús szelet( én lábszárból szoktam, ahol kevésbé inas, nekem combból nagyon száraz )
1 kg hagyma
1 evőkanál zsiradék ( én nagyon kevés olivával szoktam csak a hagyma miatt, mert a hús enged annyi zsírt )
1 ek. pirospaprika
1 ek. pirosarany vagy gulyáskrém ( szeretem mert jó sűrít )
1 paradicsom
1 paprika + zöldpaprika egészben
1-2 cikk fokhagyma
só, bors, izlés szerint majoranna

Elkészítés:
A húst vékony szeletre vágom. Összedarabolom a hagymát. Elkarikázom a paradicsomot, és a paprikát.
A lábasba beleteszem a zsiradékot, és beleteszem a hagymát.Kicsire veszem a lángot ha már üveges, és hagyom hogy lehetőleg jól szétfőjön. Ha ez kész, akkor beleteszem a pirosarany felét, a pirospaprikát, a sót, borsot, majorannát, paprikát, paradicsomot. Összefőzöm, és utánna összeturmixolom, hogy teljesen pépes legyen.
Bele teszem a hús szeleteket, és elkezdem benne párolni a húst, nagy lángon. Majd amikor levet engedett egyet keverek rajta, és kisebbre veszem a lángot alatta. Kb. 1 órát főzöm és akkor teszem bele a pirosarany másik felét, és még főzöm kb. 10-15 percig. Persze a hústól is függ!! Akkor jó, ha a hús puha, porhanyós és a szaft nagyon sűrű!! ( ezért kell a rengeteg hagyma :-) )
Tejfölös zsemlegonmbócot készítek hozzá!
Az elkészítése nagyon egyszerű, keverj ki annyi nokedli tésztát amennyit szeretnél, és személyenként egy áztatott, kinyomkodott zsemlét keverj bele. Közepesen híg legyen! Dupla mennyiségű vizet tegyél fel forrni, és ha forr vizes evőkanállal szaggasd bele a tésztát.
Egy tál aljára tegyél tejfölt, és erre szedd rá a megfőtt, leszűrt, lemosott gombócokat. Laza mozdulattal keverd el.
Jó étvágyat!!

Tanácsok:
Nálunk ez a család egyik kedvence! Ha marad gombóc, azt este mikróban megmelegítem, és még teszek rá tejfölt.

Elkészítési idő: 40 perc

Diétás vadas csirke [húsétel]

Hozzávalók:
4 csirkemell, vagy 8 kicsi comb,
3 dkg zsír,
1 fej vöröshagyma,
2 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyemgyökér,
1 kis zeller,
karalábé,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1-2 evőkanál liszt,
2 pohár kefir,
7-8 babérlevél,
ételízesítő por,
borsikafű,
2 evőkanál mustár,
2 evőkanál kristálycukor,
1 mokkáskanál Piros Arany krém,
citromlé,
só.

Elkészítés:
A hagymát apróra vágom és zsírban aranysárgára pirítom.
Hozzáadok egy kis Piros Aranyat, zöldpaprikát, meg paradicsomot és a csirkehúst beletéve pár percig együtt pirítom, majd felengedem annyi vízzel, hogy ellepje.
Kerül bele még megtisztított sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé vékony karikákra vágva és a felsorolt fűszerekkel ízesítve, lefedve jó puhára párolom az egészet , majd a húst villával egy tálra kiszedem.
A zöldségeket krumplitörőn átnyomom és mustárral ízesítem.
A kristálycukorból karamellt készítek, felengedem vízzel és addig főzöm, míg teljesen fel nem oldódott.
A zöldséghez öntöm és felfőzöm, ha nem elég pikáns, citromot csavarok bele.
A lisztből a kefírrel habarást készítek és ezzel sűrítem be a vadas mártást.
Beletéve a húst, az egészet felforrósítom.
Zsemlegombóc illik hozzá.

Diétás marha (kínai étel) [húsétel]

Hozzávalók:
-50 dkg hátszín vagy bélszín,
-3 evõkanál szójamártás,
-1 evõkanál ötfûszer-keverék,
-1 evõkanál méz,
-2 gerezd fokhagyma,
-1 kávéskanál borecet;

A mártáshoz:

-3 evõkanál szójamártás,
-1 evõkanál citromlé,
-1 kávéskanál cukor vagy olvasztott méz,
-1 kávéskanál csípõs pirospaprika,
-1 gerezd jól összetört fokhagyma.

Elkészítés:
Keverjük jól össze a mártás anyagait, ha túl sósnak találjuk, tegyünk bele több citromlevet. Vágjuk a színhúst 2 cm élû kockákra. A mártásnál felsorolt alapanyagokon kívül szereptõ ízesítõket keverjük alaposan össze, és áztassuk bele a húst 1 órára.
Vágjunk 20 X 20 cm-es alumíniumfólia-darabokat. Helyezzünk mindegyikre 9 gyengén meglisztezett húskockát 3 X 3-as négyzetben.
Boríték formájúra hajtsuk fel úgy, hogy a széleket megnyomkodva teljesen zárt legyen. Hevítsük fel a sütõt.
Helyezzük vaslapra a „borítékokat", és legfeljebb 6 percig pároljuk a húst.

Tanácsok:
4 személyre készítve.

Diétás fasirozott [húsétel]

Hozzávalók:
1 zacsko szója granulát
3dkg darált hús
2gerezd foghagyma
1kiskanált orolt komény
1 kiskanál orolt bors
2 kiskanal so
2 egész tojás
2szele áztatott zsemle(kenyér)
Zsemlyemorzsa

Elkészítés:
A szója granulatot legalább 2 órára báztatjuk ,meg a kenyeret is.A vízbol jol kinyomkodjuk mindkettot,és a hússal jól osszedolgozzuk.Hozzáadjuk a tobbi hozzávalot,és kis golyokat formálunk beloluk,majd zsemlyemorzséba forgatjuk.Bo olajba pár perc alatt kisulnek.

Tanácsok:
Nyugodta probáljátok a szóját nem is érezni,nagyon fini!

Diétás csirke forró gyümölcsökkel [húsétel]

Hozzávalók:
1 fő részére:
2 kis szelet csirkemell
2 közepes alma
3 közepes barack
pici méz(elhagyható)
pici fahéj(elhagyható)

esetleg 1/2 teáskanál zsiradék(pl. kókuszszvaj) ez is elhagyható

Elkészítés:
A csirkemelleket 1-1 percig pirítom (akár száraz teflon serpenyőben is!!), picit sózom, majd a gyümiket mellé dobom. Kb 5 percig együtt forralom. Ilyenkor lehet fahéjjal megszórni, mézzel csöpögtetni.

Tanácsok:
A gyümölcs a köret hozzá, de a fiúknak( hogy legyen benne kraft) krokettet is adhatunk mellé.Idénygyümölcsből és befőttből is remek és gyors kaja. Ha befőttből készítem, csak egyet "rottyantok" rajta.

Elkészítési idő: 10 perc
Kalóriatartalom: 190 kcal
Zsírtartalom: 1,8 gramm

Diétás bolognai szósz [húsétel]

Hozzávalók:
paradicsomlé, ha van házi, ha nincs, akkor 1 db nagy paradicsompüré
hagyma
sárgarépa
1 kis zeller
édesítő
sovány darált husi(pulyka, csirke)

bors
oregánó
bazsalikom
víz
mennyiséget nem írok, mert csak szemre ész nélkül szoktam csinálni, attól függően hány főre készül
4 főre, kb. 1 liter házi paradicsomlé,

Elkészítés:
A répát és a zellert lereszeljük, vagy apróra vágjuk. A hagymát üvegesre piritjuk kevés oliván, majd a husit rádobjuk, és sóval, borssal, répával és a zellerrel addig piritjuk, míg levet nem enged. A paradicsomot rátesszük. Ha püré, akkor vízzel hígitjuk kicsit, míg megfelelő sűrűségű lesz. Édesítővel, oregánóval és bazsalikommal ízestjük. Kicsit összefőzzük, és teljeskiőrlésű vagy durum tésztával táláljuk!

Elkészítési idő: 45 perc

Diana szelet [húsétel]

Hozzávalók:
1 csokor újhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
10 dkg vaj,
50 dkg barna sampion gomba,
4 db 15 dkg-os vesepecsenye-szelet (kb. 4 cm vastag),
só és frissen őrölt bors,
1 evőkanál olaj,
fél dl brandy.

A mártáshoz:
2 dl tejszín,
1 dl víz,
1 evőkanál szójaszósz,
1 csapott evőkanál mustár,
2 kávéskanál Worcestershire-szósz,
esetleg néhány csepp Tabasco-szósz,
2-3 szál apróra vágott rozmaring.

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 50 fokra (gázsütőn „épphogy" fokozat), mert itt tartjuk majd melegen a már megsült hússzeleteket, amíg elkészítjük a mártást.
Az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk, majd nagyon apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk, a vajat felkockázzuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük és utána kifejezetten finomra aprítjuk, hogy szinte morzsás legyen. A mártás hozzávalóit kézi habverővel összehabarjuk egy tálkában.

A hússzeleteket megsózzuk-megborsozzuk. Az olajat beleöntjük egy 30 cm átmérőjű, vastagaljú serpenyőbe és kenőecset segítségével egyenletes rétegben szétkenjük.
A forró olajon a hússzeleteket oldalanként 1-1 perc alatt alaposan megpirítjuk a serpenyőben, és közben nem mocorgatjuk őket. Ezután takarék- és mérsékelt fokozat közé vesszük a lángot, a hússzeletek mellé dobjuk a vajat és oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük őket. Nem kell őket teljesen átsütni, az a nagy halál.

A hússzeleteket szűrőlapáttal hőálló tálra tesszük, alufóliával letakarjuk és berakjuk a langyos sütőbe, hogy ne hűljenek ki.

Következik a mártás. A hússütéshez használt serpenyő alatt erősre csavarjuk a lángot és óvatosan, kicsit hátrébb lépve beleöntjük a brandyt. Nagy sistergés hallatszik, amely nemsokára elcsitul és aztán fakanállal finoman felkaparjuk az esetleg odasült húspörköket.

Ezután mérsékeljük a lángot, és a serpenyőben 2 perc alatt kevergetve megfonnyasztjuk az újhagymát. Hozzákeverjük a fokhagymát meg a gombát, megsózzuk-megborsozzuk, majd továbbra is kevergetve, 3-4 perc alatt teljesen puhára pároljuk a gombát. Végül beleöntjük a serpenyőbe az előre összehabart, tejszínes mártást, és az egészet 1-2 perc alatt kevergetve összeforraljuk, majd a végén belekeverjük az apróra vágott rozmaringot.

Debreceni malaclapocka [húsétel]

Hozzávalók:
1-1,2 kg hosszúkás darab malaclapocka (lehet comb, dagadó vagy épp húsos hasaalja is) só őrölt bors 3 zsemle 2 tojás 1-1 kiskanál szárított majoránna fölaprított petrezselyem 2-3 szál debreceni 2-3 evőkanál olaj

Elkészítés:
A húst megmossuk, bőrös oldalával lefelé deszkára fektetjük, majd kicsontozzuk. Aki még sose csinált ilyet, ne ijedjen meg, a csont mellett apró vágásokkal haladva nem olyan nehéz művelet. Ezután középről jobbra is, balra is lapjában bevágjuk majd kihajtjuk, hogy tölteni lehessen. Húsos részét sóval és borssal bedörzsöljük, vigyázva, nehogy a fűszerek a bőrére kerüljenek. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a tojásokkal, a majoránnával és a petrezselyemmel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egyenletesen a húsra kenjük, hosszában a debreceniket belefektetjük. A lapockát eredeti formájára visz-szahajtjuk, vékony spárgával - ahogyan a sonkát is szokás - átkötözzük. Enyhén megolajozott alufóliába csomagoljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 óra 20 percig sütjük. A fóliából kibontva, változatlan lánggal további 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Fölszeletelve tálaljuk. Köretnek vajas burgonya és valamilyen friss saláta illik hozzá.

Datolyás-kesudiós csirkecomb

Datolyás-kesudiós csirkecomb
Hozzávalók:
10 szem magozott datolya,
3 dl csirke alaplé vagy ugyanennyi, leveskockából készített alaplé,
1 kisebb fej vöröshagyma,
5 centis gyömbér,
4 db csirke felsőcomb,
olívaolaj,
5 dkg kesudió,
1 chilipaprika, kimagozva, felkarikázva,
20 dkg boglyas metélt,
1 csokor koriander zöld.

Elkészítés:
A datolya szemeket nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, majd a hagymát felaprítjuk, a gyömbért pedig megreszeljük. A csirke felsőcombokat megborsozzuk.

Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, majd megpirítjuk a felsőcombokat. Mikor már mindegyik szépn megpirult, egy tányérra szedve félretesszük őket.

A visszamaradt zsíradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyi olajra, majd megpirítjuk rajta a hagymát és a gyömbért. Néhány perc elteltével hozzáötjük az alaplevet is, végül visszakerülnek a serpenyőbe a félre tett combok is. A mártásba szórjuk a maradék alkotóelemeket is; azaz jöhet a datolya, a kesudió és a chilipaprika is.

Először az egészet felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt készre pároljuk a datolyás-kesudiós csirkét. Ezalatt kifőzzük a tésztát. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és kicsit beforraljuk a szószt.

Az kifőtt tészta mellé tálaljuk a szósszal meglocsolt combokat, végül az egészet megszórjuk a durvára vágott koriander zölddel.

Darált húsos tekercs [húsétel]

Darált húsos tekercs
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
2 darab tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma

bors
majoránna
zsír a tepsi kikenéséhez
Töltelékhez: 4 darab tojás
1 pár virsli
1 darab olajos pirospaprika
1 darab ecetes uborka

Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra és pirítsuk meg.A darált húshoz adjuk hozzá a tojásokat, a zsemlemorzsát, a majoránnát, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát és a pirított hagymát.Az alapanyagokat alaposan keverjük össze, így a fasírthoz hasonló állagú masszát kapunk.A tojásokat üssük fel, sózzuk kicsit, majd olajon süssük meg.A húsos masszát nyújtsuk szét, kenjük rá a sült tojásokat, tegyük a közepére a hosszúkásra szeletelt virslit, uborkát, és az olajos paprikát.Tekerjük fel a húsos masszát, aztán tegyük egy zsírral kikent tepsibe.Előmelegített sütőben süssük meg, majd szeleteljük.Burgonyapürével tálaljuk.

Dán rakott csirke [húsétel]

Dán rakott csirke
Hozzávalók:

Hozzávalók
50 dkg csirkemell
25 dkg aszalt szilva
25 dkg bacon
3 db alma
30 dkg füstölt sajt

cukor
fahéj
3 dl tejszín
olaj

Elkészítés:
Elkészítés
A felcsíkozott csirkemellet enyhén sózd meg, forgasd meg fahéjban, és olajon pirítsd meg. A megmaradt (sós, fahéjas) olajhoz add hozzá a tejszínt, 1 evőkanál cukrot, és melegítsd fel. Egy üvegedényben a csirkemell csíkokra rétegezd rá tetszés szerint az almaszeleteket, a füstölt sajtot, az aszalt szilvát, végül a bacont. Tedd be a sütőbe, úgy 30-40 percre!

Dán husgomboc-tejszines krumplival [húsétel]

Dán húsgombóc tejszínes krumplival

Hozzzávalók:
Tejszines krumplihoz:
-fél kiló krumpli
-bors
-só
-hagyma
-tejszin
Husgombochoz:
-Fél kg darált hus(lehet marha-diszno keverve)
-1aprora vágott hagyma
-2tojás
-só,bors
-tej amennyit felvesz
liszt

Elkészítés:
Krumpli elkészitése:
Krumplit megpucolom,megmosom és közepes vastagságura szeletelem,hagymát felszeletelem.Krumplit magas falu tepsire helyezem,sózom borsozom(durvára darált)ráhelyezem a hagymát és annyi tejszinnel felöntöm hogy éppen ellepje.160fokon,1órát sütöm(ha a tejszin barnulni kezd a höfokot vegyük visszább)Zsirszegény tejszint használjunk mert tul tömény lesz az ize.

Husgomboc:
-Darált hust tálba helyezem,letapicskolom a tetejét hogy egyenes legyen,és egy kerestet rajzolok rá,egyik részét kiveszem és a lyukat feltöltöm lisztel,utána visszahelyezem a kivett darálthust,és jól összekeverem.Bele helyezem a hagymát,2tójást,só bors izlés szerint,jól összekeverem,mikor ez megvan annyi tejel felöntöm hogy pépes legyen MAX 2dl-er!!Serpenyöbe vajat melegitek és kapál segitségével kis gombocokat a serpenyöbe helyezem,addig sütöm mig a kilseje ennyhén aranybarna nem lesz.A vajat mindig potlom!!Krumplival tálalom!

Tanácsok:
Ha nem vagyunk benne biztosak hogy átsült elsönek csak egy gomboccal promálkozunk és akkor látni fogjuk mikor lesz jó:)