2007. december 19., szerda

Juhtúros rántott hús [húsétel]

Hozzávalók:
1 kg hús 15-20 dkg juhtúró zsemlemorzsa tojás liszt só

Elkészítés:
A húst vékonyra felszeleteljük,tenyérnyi szeletekre,kiklopfoljuk,kicsit besózzuk.vékonyan megkenjük a juhtúróval,és felsodorjuk.Szokás szerint bepanirozzuk,és megsütjük.

Hússzelet dijonase [húsétel]

Hússzelet dijonase

Hozzávalók:
pulykamell,csirkemell,esetleg tarja margarin liszt tej dijonase mustár sajt,lehetőleg parmezán majonéz kevés tejföl zsemlemorzsa

Elkészítés:
A hússzeleteket kilopfoljuk,sózzuk és egy kiolajozott tepsibe tesszük. Besamelt készítünk a margarinból,lisztből,tejből.beletesszük a mustárt és a reszelt sajtot és a majonézt valamint kevés tejfölt,ha szükséges akkor még sozzúk A tepsibe tett húsokra halmozzuk a masszát és zsemlemorzsával megszórjuk.Készresütjük.

Tanácsok:
Rizzsel lehet tálalni,de a főtt krumpli is jó.

Káposztás liba [húsétel]

Hozzávalók:
2 hizott libacomb, 0,5 kg savanyú káposzta, 5 gerezd fokhagyma, só, 1 fej vöröshagyma, füstölt szalonna.

Elkészítés:
A káposztát egy kis hidegvízben átöblítjük. Egy edény aljára leterítjük. Ráhelyezzük a combokat, megsózzuk, de figyelünk a a káposzta savanyúságára. A hagymákat rádaraboljuk és betakarjuk szalonnával. Öntünk alá vizet és lassú tűzön főzzük és sütjük.

Húsroló [húsétel]

Húsroló

Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús 20 dkg darált marhahús 2 evőkanál mustár fűszerpaprika só bors 2 dl olívaolaj friss oregano 1 gerezd fokhagyma

Raguhoz:
1 db padlizsán 4 db paradicsom 2 evőkanál olaj 3 gerezd fokhagyma só bors petrezselyem

Elkészítés:
A fokhagymagerezdet lereszeljük. A darált húst ízlés szerint sózzuk, a fűszerpaprikával és borssal jól eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a mustárt és a lereszelt fokhagymát. Az így előkészített húst egy órára a hűtőbe tesszük, hogy lehűljön, mert így könnyebb lesz majd formázni. Vízbe mártott kézzel az ízesített darált húst hurkapálcákra nyomkodjuk, majd roston vagy forró olajban pirosasbarnára sütjük. A raguhoz a paradicsomot és a padlizsánt felkockázzuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon összeforraljuk. Sóval, borssal és friss petrezselyemmel ízesítjük.

Kacsahúsos penne [húsétel]

Hozzávalók:
kb 20 dkg kacsacomb (zsírjában sült) 30 dkg erdei gomba (vegyesen) 4 gyöngyhagyma fél dl száraz fehérbor 40 dkg penne (tollhegy) tészta kacsazsír 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágott) só

Elkészítés:
A gombákat felszeleteljük, a gyöngyhagymákat karikákra vágjuk. A húsról a bőrt levesszük, a húst vékony szeletekre vágjuk. 2 evőkanál kacsazsírban a hagymát 5 percig pároljuk, majd beleöntjük a bort, és 2 percig forraljuk. Hozzáadjuk a gombát és a húst. Sóval, borssal megszórjuk, és gyakran kevergetve 15 percig főzzük. A tésztát sós vízben kifőzzük (de ne áztassuk el!). Lecsöpögtetjük, majd a gombás húshoz adjuk. Ha szükséges, utánfűszerezzük, majd az egészet mély tálba öntjük, petrezselyemmel megszórjuk, és rögtön tálaljuk.

Hússal töltött gombafejek [húsétel]

Hússal töltött gombafejek recept

Hozzávalók:
1/2 kg nagy fejű gomba, 1/2 kg darált hús, kis fej hagyma, kevés olaj, kevés tejszín, kevés sajt, só, bors, kakukkfű

Elkészítés:
A gombát megtisztítod, a törzsét kiszeded (levesbe felkarikázva még jó lehet), és a kalapokat egy tepsibe szépen egymás mellé helyezed. Gyújtsd be a sütőt, hogy bemelegedjen. A hagymát apróra vágod, és kevés olajon megfuttatod. Mikor üveges rárakod a darálthúst, és fehéredésig sütöd, megsózod (ettől vizet endeg, de ha kevés a víz tegyél alá kis vizet), és öntsd rá a tejszínt és hagyd hogy megpuhuljon. Reszeld bele a sajtot, hogy szépen elolvadjon, és szórd meg kakukkfűvel. A tejszínes husit halmozd a gombafejekre, és süsd meg őket. (Én sütés öntöttem alá egy kis vizet, hogy a gomba mellé szóródott husi oda ne égjen.) Salátával tálald!

Tanácsok:
Ez kb. 4 fős adag. (Erre számoltam ki a CH-t is, remélem jól;)) Ha tejszín helyett paradicsomlevet használsz, úgy is finom, de akkor a sajtot ne a szószba reszeld, hanem a megtöltött gombák tetejére.

Hússal töltött alma recept [húsétel]

Hússal töltött alma recept

Hozzávalók:
25 dkg sertéshús 1 dl tej 1,5 dkg liszt 60 dkg alma (kb. 4 db) citromlé só

Elkészítés:
A főtt vagy sült húst finomra vágjuk. Ezután a tejjel, liszttel besamelt készítünk és összekevejük a vagdalthússal. Az almát meghámozzuk, közepüket kivágjuk és néháy percig citromos vízbe tesszük. Közben a kivájt részeket is apróra összevágjuk és eldolgozzuk az elkészített húspéppel.Az almákat megtöltjük a húsos keverékkel, kikent hőálló tálba tesszük és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Készíthetjük maradék sült, vagy főtt húsból is.

Tanácsok:
Bátran lehetízesíteni a sült húst. Ha maradék főtt húsból készítjük ajánlatos fűszerkeverékkel meghinteni.

Elkészítési idő: 20 perc

Joghurtos csirkemell [húsétel]

Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell 25 dkg gomba 1 natúr joghurt 1 1/2 evőkanál szójaszósz só, bors

Elkészítés:
A joghurtot összekeverem a szójaszósszal, a csipetnyi borssal, sóval. Beleteszem a csíkokra vágott csibemellet. Fél napig pácolom benne, sütés előtt beleteszem a gombát, és serpenyőben kezdem sütni. Mikor levet enged, fedőt teszek rá. Zsírjára pirítom.

Húsos ragu recept [húsétel]

Húsos ragu recept

Hozzávalók:
kb 40 dkg hús,vékony csikokra vágva 1 nagy hagyma apró kockára vágva 1 doboz vörös bab 1 kaliforniai paprika kockára vágva 1 cs petrezselyem apróra vágva 1 evőkanál liszt 2-3 dl tejföl só bors zsir v.olaj

Elkészítés:
A hagymát megpároljuk,rádobjuk a húst,és fehéredésig kevergetjük.Ráöntjük a bab levét,és annyi vizet ami éppen ellepi.Sózzuk,borsozzuk,ha puha a húsi beledobjuk az apró kockára vágott paprikát,babot,és behabarjuk.Utánna izesitjük,só,bors,és beledobjuk az apróra vágott petrezselymet.

Tanácsok:
Mindenféle húsból elkészithető,sertés, pulyka csirke,mindegyikkel más ize van.Tésztával a legfinomabb,de jó rizzsel is.