2007. november 20., kedd

Sonkával töltött sajtos-krumplis muffin

Sonkával töltött sajtos-krumplis muffin
Hozzávalók: (12 db)
15 dkg finomliszt
5 dkg krumplipehely
10 dkg reszelt sajt
½ teáskanál só
1 tojás
½ csomag szárított sütőélesztő (11 gr-os franciából)
2 dl tej
1 dl tejföl
½ teáskanál cukor
3 evőkanál olaj

Töltelék:
4 szelet füstölt tarja
1 teáskanál mustár
1 teáskanál ketchup
kb. 1 evőkanál tejföl
½ evőkanál vaj
1 db pici vöröshagymának a negyede
pici só
bors

Elkészítés:
A tejet összelangyosítjuk a tejföllel, belekeverjük az élesztőt, a pici cukrot, és félretesszük.
Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a krumplipelyhet, sót, kb. 6 dkg reszelt sajtot ( a többi a tetejére lesz majd). Amikor az élesztő egy kicsit már felfutott, hozzáadjuk a felhabosított tojást és az olajat. A 2 tál tartalmát összekeverjük fakanállal. Félretesszük, amíg megcsináljuk a tölteléket. A töltelék hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, és összeturmixoljuk. Ezután kivajazzuk a muffinsütő mélyedéseit, félig megtöltjük a tésztával, rá egy teáskanálnyi sonkatöltelék, és befedjük egy másik adag tésztával, megszórjuk sajttal, és hagyjuk még egy picit (kb. 10 percet) kelni. Addig bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra, betesszük sülni (5 perc 200 fokon, utána lecsökkentjük).
Tipp:
A tölteléket lehet pépesre is turmixolni, de hagyhatunk kis darabkákat is benne a tarjából.
kentjük 150 fokra és kb. még 15 percet sütjük így.

Sajtos-gombás-sonkás muffin

Sajtos-gombás-sonkás muffin

Hozzávalók: (14 db)
180 g szeletelt gomba (1 közepes üveg),
3 db tojás,
90 g sonka vagy bacon csíkokra vágva,
200g liszt,
1 sütőpor,
200 ml tej,
150 g reszelt sajt, só, őrölt bors.


Elkészítése:A hozzávalókat összedolgozzuk, majd a muffin forma mélyedéseit kétharmadig töltjük. Előmelegített sütőben 180 C-on (gázsütőben 3-as) kb. 25 percig sütjük.

Sajtos-krumplis muffin

Sajtos-krumplis muffin
Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg krumplipüré-pehely
10 dkg reszelt sajt
1 csomó megmosott, felaprózott snidling
1 kávéskanál (frissen reszelt) szerecsendió
bors
pirospaprika
1 tojás
2 dl tej
1/2 dl olaj
20 dkg tejföl,
reszelt sajt

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffin formákat kivajazzuk vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát, a krumplipüré-pelyhet, a reszelt sajtot, a snidlinget, a szerecsendiót, a borsot és a paprikát. Egy nagyobb tálban simára keverjük a tojást a tejjel, az olajjal és a tejföllel. Kanalanként beledolgozzuk a masszába a lisztes keveréket (a mixer legalsó fokozatával dolgozunk). A tésztát a formákba töltjük (2/3-ig), a muffinok tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 15-20 percig sütjük.

Pizza muffin

Pizza muffin
Hozzávalók:
125 g mozarella
1 nagy zöld paprika
1 kis hagyma
1 gerezd fokhagyma
140 g liszt
120 g teljes őrlésű liszt
2 tk Sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk só
2 tk pizza fűszer
40 g parmezán, frissen reszelve
120 g pepperoni vagy szalámi kockák
1 tojás
50 ml olívaolaj
200 g tejföl
110 g paradicsom püré (passzírozott paradicsom)
Elkészítés:
A sütőt 180° C-ra előmelegítjük, a muffin sütőformát bezsírozzuk, vagy papírformát helyezünk bele. A mozzarellát egy szűrőn keresztül hagyjuk lecsepegni, először szeleteket vágunk belőle majd kis kockákra vágjuk. A paprikát kettévágjuk, majd kivágjuk belőle a magokat és az erejét. Megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, majd kis darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdet meghámozzuk, majd fokhagymanyomóval egy tálba belenyomjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a teljes lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a pizzafűszert, a sajtokat, a paprikadarabokat, a hagymát, a fokhagymát és a peperoni vagy szalámi kockákat hozzáadjuk és jól összekeverjük. Egy nagy tálba beleütjük a tojást majd kissé felverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejfölt és a paradicsom pürét és jól összekeverjük. Aztán hozzáadjuk a lisztes keveréket és jól összekeverjük. A tésztát a sütőformába öntjük majd az előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.

Magyaros muffin

Magyaros muffin
Hozzávalók:
1 tojás,
80 ml olaj,
250 ml joghurt vagy kefír, vagy aludttej,
150 g csípős kolbász (apróra vágni),
fél kaliforniai zöldpaprika (apró kockákra vágva),
fél kaliforniai pirospaprika (apró kockákra vágva),
1 gerezd fokhagyma (préselve),
1 kicsi hagyma (apra vágva),
120 g liszt,
150 g kukoricaliszt, 3 teáskanál sütőpor,
fél teáskanál só, fél teáskanál csípős pirospaprika,
50 g reszelt ementáli sajt.

Elkészítés:
A tojást az olajjal és a joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd belevegyítjük a lisztes keveréket (a sima és a kukoricalisztbe beleforgatjuk a kolbászt, paprikákat, hagymákat, sajtot, sót, sütőport, pirospaprikát). Muffin formákba adagoljuk, és előmelegített sütőben sütjük. Lehet fokozni, sőt díszítésként is jó: minden muffinra egy-egy szelet kolbászkarikát teszünk és úgy sütjük meg.

Gombás muffin

Gombás muffin
Hozzávalók:
1 3/4 csésze liszt,
1 evőkanál cukor,
1/4 teáskanál só,
2 teáskanál sütőport,
1/2 csésze reszelt cheddar sajt,
3/4 csésze tej,
1/3 csésze sütő olaj ,
1 tojás - felverve,
3/4 csésze gomba - apróra vágva,
1/3 csésze hagyma - apróra vágva,
1/4 csésze dió - apróra vágva,
1/8 teáskanál bors,
1/2 teáskanál őrölt kakukkfű,
1/2 teáskanál szárított petrezselyem,
1/2 teáskanál só (ha kell),
1 evőkanál vaj.

Elkészítés:
Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, majd add hozzá a gombát és a hagymát. Süsd hirtelen, amíg a hagyma meglágyul. Add hozzá a diót és a fűszereket, keverd el jól és alacsony lángon főzd tovább még egy percig. Vedd el a tűzről és tedd félre. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót, sütőport és a sajtot. Egy kisebb tálban keverd el az olajat, tejet és a tojást alaposan. Készíts egy mélyedést a száraz keverékbe és egyszerre öntsd bele a folyadékot. Add hozzá a gombás anyagot és
addig keverd csak, amíg a száraz összetevők meg nem nedvesednek. Ne keverd túl. Adagold szét a muffin tepsibe, melyet előzőleg kivajaztál vagy kibéleltél sütőkosárkákkal.
Előmelegített sütőben 200 fokon süsd 20-25 percig. Melegen tálald!

Burgonyás-sajtos muffin

Burgonyás-sajtos muffin
Hozzávalók:
150 g szitált liszt,
1 ½ tk sütőpor,
½ tk só
½ tk szódabikarbóna,
100 g burgonyaszirom,
100 g reszelt sajt + 50 g a tetejére,
1 csokor apróra vágott metélőhagyma,
őrölt szerecsendió,
bors,
paprika
1 tojás,
200 ml tej,
50 ml olaj,
200 g tejföl

Elkészítés:
Egyik tál: liszt, sütőpor, só, szódabikarbóna, burgonyaszirom, reszelt sajt, metélőhagyma, szerecsendió, bors, paprika
Másik tál: tojás, tej, olaj, tejföl
Összekeverjük a kétféle hozzávalótípust, formába töltjük, a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal, 180 C-on 15-20 percig sütjük.

Zabpelyhes-mazsolás muffin

Zabpelyhes-mazsolás muffin
Hozzávalók:
80g vaj,
110g barna cukor,
4 tojásfehérje,
1 teáskanál vanília,
120g zabpehely,
160g liszt,
másfél teáskanál fahéj,
1 teáskanál só,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál sütőpor,
240ml almaszósz,
2 evőkanál víz,
150g mazsola.

Elkészítése:
A vajat a cukorral kikeverni, a tojásfehérjét pedig a vaníliával felverni. A mazsola és a víz kivételével mindent öszekeverni. A felforralt vízbe dobjuk a mazsolát, azután kivesszük és mehet a tésztába. 180 fokon 20-25 percig sütni.

Túrós muffin

Túrós muffin
Hozzávalók:
15 dkg vaj,
30 dkg kristálycukor (én 20-at tettem csak, de így is finom),
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
4 tojás,
2,5 dl tejföl,
1/2 kg rétesliszt,
1 csomag sütőpor,
20 dkg túró,
15 dkg mazsola,
só,
kb. 1 ek rum

Elkészítés:
A vajat a cukorral kikeverjük, bele a vaníliás cukor és a citromhéj. Belekeverjük a tojásokat és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, összekeverjük a masszával. A túrót és a mazsolát elkeverjük a rummal, majd belekeverjük a masszába. 190 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Tigris muffin

Tigris muffin
Hozzávalók: (15 db nagy muffin)
20 dkg vaj
4 dl cukor
5 tojás
4 dl liszt
2 tk sütőpor
2 tk vanília
2 dl tej
2-3 mk kakaó

Elkészítés:
Keverőgéppel habosra keverjük a margarint, cukrot, a tojásokat, a sütőporral elkevert lisztet és a vaníliát. Két részre osztod, egyikbe jön a kakaó. Először jön a világos, majd rá a kakaós. Mindig 3/4-ig töltsd a formát! 200 fokon kb.. 15 perc.

Tarka muffin

Tarka muffin
Hozzávalók:
- Világos tésztához:
13dkg liszt,
8 dkg cukor,
½ csomag vaníliás cukor,
½ csomag sütőpor,
¼ tk só,
egy jó késhegynyi szódabikarbóna,
3 dkg olvasztott langyos vaj,
1 tojás
1dl tej
- Sötét tésztához:
12dkg liszt,
8 dkg cukor,
½ csomag vaníliás cukor,
½ csomag sütőpor,
¼ tk só,
egy jó késhegynyi szódabikarbóna,
1 púpos evőkanál kakaópor
3 dkg olvasztott langyos vaj,
1 tojás,
fél narancs reszelt héja (citrom is jó)
1dl tej

Elkészítés:
Mindkét tésztánál külön összekeverjük a száraz hozzávalókat (lista eleje a vajig), majd a vaj és a tojás keverékét és a többit hozzákeverjük (éppen csak annyira, hogy átnedvesedjen a massza). Kikenjük a muffin sütőt és a két masszát váltakozva belekanalazzuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon készítjük. A tetejére lehet olvasztott csokit csurgatni, de anélkül is fincsi.

Sütőtökös muffin

Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
200 g sütőtök
citrom
2 tojás
80 ml olaj
3 evőkanál juharszirup
150 g joghurt
50 ml tej
250g liszt
2 teáskanál sütőpor
pici só
fél teáskanál fahéj
pici szerecsendió

Elkészítés:
200 g sütőtök megpárolsz egy kis citrommal, majd pépesíted. Kikevered egy tálban a tojást, olajat, juharszirupot, joghurtot és a tejet, majd az egész masszához a pépes sütőtököt hozzáadod. Egy másik tálba összekevered a lisztet, sütőport, sót, fahéjat, szerecsendiót. A lisztes keveréket lassan hozzáadod a masszához, majd muffin formákban (vagy tepsibe is lehet) adagolod. Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt lesz kész.

Sárgabarackos muffin

Sárgabarackos muffin
Hozzávalók:
20 dkg margarin,
15 dkg cukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
csipetnyi só,
5 tojás,
30 dkg liszt,
3 csapott ek. étkezési keményítő,
3/4 zacsi sütőpor,
10 dkg marcipánmassza,
12 fél sárgabarack (lehet befőtt is).

Elkészítés:
A vajat a cukorral, van. cukorral kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A keményítővel, sütőporral elkevert lisztet hozzákeverjük, végül pedig a felkockázott marcipánt. 2/3 részig töltjük a formákat, és a tetejükre ültetjük a fél sárgabarackokat. 200 C-on 20-25 perc alatt lesz készen. A tetejét vékonyan megkenhetjük lekvárral, bevonócsoki-csíkokkal díszíthetjük.

Répás muffin

Répás muffin
Hozzávalók:
2 bögre liszt,
2 teáskanál szódabikarbóna,
2 teáskanál fahéj
pici só
1/4 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre darált diót v. mandula
1/2 bögre mazsola
1 és 1/4 bögre cukor (barnával jobb)
1 bögre olaj
3 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliarúd
2 db közepes reszelt répa

Elkészítés:
A lisztet, a szódabikarbónával, fahéjjal és pici sóval összekeverünk, majd beleteszünk a kókuszreszeléket, a darált diót v. mandulát a mazsolát. Egy másik tálban jól kikeverünk: cukrot, olajat, tojást és vaniliás cukrot. A két anyagot összekeverjük és végül mehet bele a reszelt répa. (Lehet még fokozni: 1/2 bögre apróra vágott ananásszal vagy 1 reszelt almával. )Muffin formákba (úgy hogy csak a 3/4-ig érjen) vagy egy kivajazott tepsibe öntjük és meleg sütőben tűpróbáig sütjük.

Narancsos-mákos muffin

Narancsos-mákos muffin
Hozzávalók: (24 db)
3 csésze liszt,
2 csésze cukor,
1,5 teáskanál sütőpor,
1,5 teáskanál só,
1/4 csésze mák,
3 tojás,
1 csésze tejföl,
1/2 csésze olaj,
1,5 csésze narancslé,
2 teáskanál narancs aroma (ha ez nincs az apróra vágott kandírozott narancshéj is nagyon finom)

Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mákot (illetve narancshéjat). Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat, a tejfölt, az olajat, a narancslevet illetve aromát. Összekeverjük a két tál tartalmát. Kikent muffin formákban, előmelegített sütőben, 350 fokon 25-30 percig sütjük.

Mogyorós-marcipános muffin

Mogyorós-marcipános muffin
Hozzávalók:
10 dkg liszt
1 tk sütőpor
10 dkg darált mogyoró (egy kicsit megpiríthatod)
5 dkg durvára vágott mogyoró
10 dkg vaj
10dkg marcipánmassza
5,5 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor,
1 flakon rumaroma
4 db tojás

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra. A lisztet, sütőport, mogyorót keverd el egy külön tálban, egy másik edényben pedig keverd habosra a vajat a marcipánmasszával. A cukrot, vaníliás cukrot, rumaromát és a tojásokat is kavard jó habosra, majd mindent vegyíts össze. Kanalazd bele a kis mélyedésekbe, és süsd 20-25 percig.

Mogyoróöntetes-csokis muffin

Mogyoróöntetes-csokis muffin
Hozzávalók: (12 db)
1/2 csésze bármilyen liszt
1/4 csésze kristálycukor
1/4 csésze barna cukor
2 tk sütőpor
1/4 tk só
1/2 csésze olvasztott vaj vagy margarin
1/2 csésze tej
1 nagyobb tojás, gyengén felverve
2 csésze csoki reszelék

Öntethez:
1/3 csésze barna cukor
3 ek liszt
1 ek olvasztott vaj vagy margarin
1/4 csésze tört mogyoró

Elkészítés:
Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban. Add hozzá a vajat, a tejet és a tojást, amíg átnedvesítik a száraz hozzávalókat. Add hozzá a csoki reszeléket. Adagold be a tepsibe. Az öntethez keverd össze a cukrot, a lisztet és a vajat egy kis tálban. Add hozzá a mogyorót. Bőségesen rakj a muffinokra belőle, és kicsit nyomkodd meg. Előmelegített kb. 180 fokos sütőben 20-25 percig, tűpróbáig süsd.

Ötletek:
- mogyoró helyett diót, mandulát is használhatsz
- kevesebb csoki reszelékkel is finom
- az öntetből készíthetsz dupla adagot is, hátha nem lesz elég, mert túl finom!
- az öntetet feldobhatja negyed teáskanál őrölt fahéj is

Mézes muffin

Mézes muffin
Hozzávalók: (12 db)
3/4 csésze natúr joghurt
1/3 csésze olvasztott vaj vagy margarin
1/2 csésze méz
2 tojás
3/4 csésze liszt
3/4 csésze teljes kiőrlésű liszt
3/4 csésze búza/kukoricakorpa
2 1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
1/2 tk szódabikarbóna

Elkészítés:
Keverd össze a joghurtot, a vajat, a mézet és a tojásokat egy kis tálban. Tedd félre. Keverd össze a liszteket, a kukoricakorpát, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát egy nagyobb tálban. Add hozzá a mézes keveréket. Keverd össze annyira, hogy éppen hogy benedvesítse a lisztet. Ne keverd túl. Töltsd a sütőpapírral kibélelt vagy kizsírozott sütőformába. Tűpróbáig süsd kb. 180 fokon 20-25 percig. Ha kész, rácson hűtsd, melegen tálald.

Meggyes muffin

Meggyes muffin
Hozzávalók:
400 g meggy,
250 g vaj,
230 g cukor,
1 vaníliás cukor,
4 tojás,
400 g liszt,
1 teáskanál sütőpor,
2 ek cukor,
1 tk fahéj

Elkészítés:
A meggyet kifejtjük. A cukrot és a vajat kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a meggyet. Formába töltjük, és megszórjuk a fahéjas cukorral. 190 C-on előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Mivel néha kicsit savanykás az alapanyag, a formába öntés után meghinthetjük a tetejüket egy kis aranybarna cukorral, isteni lesz tőle.

Márványos csokis-narancsos muffin

Márványos csokis-narancsos muffin
Hozzávalók: (16-18 db)
30 dkg liszt
2-3 teáskanál sütőpor
20 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
4 tojás
2 evőkanál kakaópor (nem instant, hanem olyan igazi, sötét) elkeverve simára vízzel, míg sűrű, krémes állaga lesz
1 narancs reszelt héja
1 ek. narancslé
+ esetleg tábla finom étcsoki, kb. 1x1 cm-es kockákra vágva

Elkészítés:
Keverőgéppel habosra keverjük a margarint, cukrot, a tojásokat és a sütőporral elkevert lisztet. Osszuk ketté a masszát, az egyik felébe kavarjuk bele a kakaómasszát (+esetleges csoki kockákat), másik felébe a narancshéjat meg a narancslét (ha nagyon extrák akarunk lenni, némi kandírozott narancshéj is jöhet). Ezután a kétféle tésztát márványosan összekeverjük, és a formákba kanalazzuk. A lényeg, hogy miután már márványos, inkább csak mintegy szaggassuk ki, hogy a márványosság megmaradjon. Aztán 180 C-on 15-20 percig süssük. (Onnan lehet tudni, hogy jó-e már, hogy ha a beleszúrt tű szárazon jön ki.)

Mazsolás muffin

Mazsolás muffin
Hozzávalók:
2 dl mazsola,
1 citrom reszelt héja,
16 dkg sima liszt,
12 dkg vaj, 10 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
2 tojás,
1 kávéskanál sütőpor,
1 evőkanál tejfel,
1 evőkanál rum.

Elkészítés:
A mazsolát a citromhéjjal és kevés liszttel összekeverjük. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, kicsit habosra keverjük, beledolgozzuk a lisztet és a lisztben elkevert sütőport, a tejfelt, a rumot és a mazsolát. 200 fokon előmelegített sütőben kb. 15 percig tűpróbáig sül. Ezt a tésztát lehet sütni apróra tördelt étcsokoládéval, kandírozott gyümülccsel, aszalt szilvával vagy apróra vágott friss és befőtt gyümölccsel is.

Kávés kókuszos muffin

Kávés kókuszos muffin
Hozzávalók: (12 db)
1/2 csésze margarin -- nem olvasztott
1/2 csésze cukor
1/2 csésze barnacukor
2 tojás
1 3/4 csésze liszt
1 ek sütőpor
1/4 tk só
1/2 csésze főzött kávé - erős
1/3 csésze tej
2 teáskanál vaníliaaroma
1/2 csésze dió - apróra vágva, de nem darálva
3/4 csésze kókuszreszelék
1/4 teáskanál mandulaaroma - elhagyható

Elkészítés:
Először is kikenjük a muffin sütőt, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük.
Egy nagy tálban géppel habosra keverjük a margarint, a kétfajta cukorral végül egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót.
Összekeverjük a kávét, tejet és az aromákat, majd hozzáadjuk a kikevert cukros margarinhoz. Végült hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Belekeverjük a kókuszt és a diót és belekanalazzuk a formákba. 25-35 percig illetve tűpróbáig sütjük. Dió helyett lehet csoki darabokat is tenni.

Gyümölcsjoghurtos muffin

Gyümölcsjoghurtos muffin
Hozzávalók: (12db)
12 dkg teljes kiőrlésű liszt (ha nincs mehet az egész finomlisztből)
14 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fűszer ízlés szerint (pl. vanília, fahéj)
6 dkg apróra vágott csokoládé, stb.
25 dkg friss gyümölcs vagy befőtt
1 tojás
14 dkg barna cukor
0,8 dl növényi olaj vagy 12, 5 dkg puha vaj vagy margarin
2,8 dl gyümölcsjoghurt (én erdeit használtam)

Elkészítés:
A sütőformához zsiradék vagy 12 db sütőpapír formaA sütőt 180 °C-osra előmelegítjük. Kizsírozzuk a sütőformát, vagy belehelyezzük a sütőpapír formákat. Összekeverjük a kétféle lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, fűszerekkel, mogyoróval illetve mazsolával, aszalt gyümölccsel vagy csokoládé darabokkal. Megtisztítjuk és fölaprítjuk a gyümölcsöt. Ha befőttet használunk, csöpögtessük le, majd vágjuk azt is kisebb darabokra. Egy másik edényben könnyedén felverjük a tojást. Hozzáadjuk a cukrot, a zsiradékot, a joghurtot, majd alaposan elkeverjük. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel, végül óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsdarabokat is. A tésztát azonnal a sütőformába adagoljuk, és az előmelegített sütőben (180 °C-on, légkeveréses rendszerben 160 °C-on) 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Grand Marnier áfonya muffin

Grand Marnier áfonya muffin
Hozzávalók:
1 1/4 csésze narancs juice,
1/4 csésze Grand Marnier likőr,
3/4 csésze repce olaj,
2 csésze darabolt áfonya,
2 1/2 csésze liszt,
1 csésze teljes őrlesű liszt,
1 1/2 csésze cukor,
2 evőkanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
1 1/2 evőkanál darabolt narancshéj,
4 tojás fehérje

Elkészítés:
Melegíítsd fel a sütőt 200 fokra. Keverd össze a narancslevet, likőrt és olajat. Egy másik tálban keverd össze a liszteket, cukrot, sütőport, sót és narancshéjat. Egy harmadik tálban verd fel a tojásfehérjeket (nem kell hogy kemény hab legyen, csak habos). Keverd össze a tojásfehérjét a likőrös folyadékkal, majd öntsd az egészet a lisztes dolgokhoz, keverd bele az áfonyat. Nem szabad túl keverni. kb 25 percig kell sütni.

Gesztenyés muffin

Gesztenyés muffin
Hozzávalók:
10 dkg étcsoki,
25 dkg gesztenyepüré,
10 dkg puha vaj,
2 evőkanál rum,
2 ek sárgabaracklekvár,
5 dkg cukor,
3 tojás,
1 csipet só,
5 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor,
a tetejére tejszínhab és őrölt fahéj

Elkészítés:

Étcsokit felolvasztani gőz fölött, ha kihűlt, akkor összekeverni a vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral, meg a tojások sárgájával, a gesztenyével, aztán a tojás fehérjéből a sóval habot verni és a sütőporral összekevert liszttel meg a gesztenyés keverékkel összekeverni. Elöször csak a hab negyedével a gesztenyés masszához, majd a többivel + a liszttel keverjük össze. 30-35 perc alatt megsülnek, 175 fokos sütő. Ha kihűltek a tetejére tejszínhabot, teszünk.

Forralt boros muffin

Forralt boros muffin
Hozzávalók:
14 dkg vaj,
12 dkg cukor,
pici só,
3 tojás sárgája,
3 tojás fehérje,
14 dkg liszt,
1 kávéskanál sütőpor,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
6 dkg darált (reszelt) étcsokoládé,
75 ml lehűtött,
fűszerezett forralt bor.

Elkészítés:
A vajat 6 dkg cukorral és a sóval habosra keverni, majd egyenként belekeverni a 3 tojás sárgáját. A tojás fehérjét a maradék cukorral habbá verni. (Tudjátok: a tojás fehérjét előbb habosra kell verni és ha már elég kemény, akkor kell beleszórni a cukrot és még egy kicsit verni, különben csak fehér krém lesz és folyik, nem pedig hab !) Közben muffinsütőt ki kell kenni vajjal, liszttel megszórni vagy pedig 2 db muffin papírformát rakni egymásba és azokat a muffinsütő mélyedéseibe tenni. A sütőt 170 fokra (gáz 3-as) előmelegíteni. A lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal és a darált (reszelt) étcsokoládéval összekeverni. A lehűtött forralt bort apránként a tojássárgájás masszához keverni, majd a lisztes keveréket is hozzákeverjük, a végén pedig a keményre vert tojáshabot finoman, hogy ne törjön össze, a masszához keverjük. A muffinsütőt 3/4 részéig töltjük meg a masszával és kb. 30 percig sütjük az előmelegített sütőben.

Fekete erdő muffin

Fekete erdő muffin
Hozzávalók:
20 dkg meggybefőtt
26 dkg liszt
1teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál csokoládés tortadara
2 tojás
12 dkg cukor
12, 5 dkg puha vaj/margarin
2, 2 dl kefir

Díszítéshez:
6 evőkanál meggylé
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor
12 szem meggy
csokoládés tortadara

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral. A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a kefírt. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek. Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével. Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.
Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.

Diós-csokoládés-kólás muffin

Diós-csokoládés-kólás muffin
Hozzávalók: (14 db)
280 g liszt
3 tk sütőpor
½ tk őrölt fahéj
50 g finomra aprított dióbél
50 g reszelt csokoládé
1 tojás
150 g cukor
125 g vaj
160 ml Coca-Cola
100 ml tej
60 g porcukor
Néhány szem kólás üveget formázó gumicukor a díszítéshez

Elkészítés:
A sütőt 160 fokra felmelegítjük (gázsütő 1-es fokozat). Papírformákat teszünk a muffinsütő mélyedéseibe.. A tésztához összekeverjük a lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal, a dióval és a csokoládéval. A habosra felvert tojást elvegyítjük a cukorral, a vajjal, 150 ml kólával, a tejjel, végül a lisztes keverékkel. Minden formába 1-2 evőkanálnyi masszát töltünk. A muffinokat kb. 35 percig sütjük, majd rövid hűlés után kivesszük a formából (ha csak papírral csináltuk, akkor nem kell kivenni). Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A mázhoz az átszitált porcukrot simára keverjük a maradék (10 ml) kólával. Megkenjük a muffinokat, és mielőtt a máz teljesen megszáradna, díszítésül mindegyikre 1-2 gumicukrot nyomunk.

Diós muffin

Diós muffin
Hozzávalók: (12-14 db)
15 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
15 dkg darált dió
1 db citrom, 1 db narancs reszelt héja
1/4 kávéskanál őrölt koriander
1 késhegynyi őrölt szegfűbors
17,5 dkg margarin
17,5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
1 csipet só

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formát kikenjük vajjal, és kilisztezzük. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, dióval és a fűszerekkel. A margarint kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként kikeverjük a tojásokkal is. A lisztes keveréket hozzákeverjük a tojásos keverékhez. A kész masszát kanállal vagy habzsákkal a formákba töltjük. 180 fokon 15-20 percig sütjük. A tésztába mehet egy kis meggy is.Díszíthetjük mázzal is: felolvasztjuk a tortabevonót és megmártjuk benne a süti tetejét. Meg lehet szórni apróra vágott pisztáciával, mandula forgáccsal, kókuszreszelékkel stb.

Datolyás muffin

Datolyás muffin
Hozzávalók:
100 g datolya
150 g liszt
2 tk sütőpor
50 g őrölt mandula
4 ek kókuszreszelék
100 g vaj
1 tojás
100 g barna cukor
250 g joghurt
2 ek rum

Elkészítés:
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A datolyát kis kockákra vágjuk. A lisztet, sütőport, mandulát és kókuszreszeléket összekeverjük. A vajat, tojást, cukrot, joghurtot és rumot összekeverjük. Beledolgozzuk a lisztes keveréket és a datolyadarabokat. Beletöltjük a formába és kb. 25-30 percig sütjük.

Csokis-vaníliás muffin

Csokis-vaníliás muffin
Hozzávalók:
10 dkg tejcsokoládé
30 dkg liszt
2 tk sütőpor
9 dkg barna cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 késhegynyi só
10 dkg vaj
1 teáskanál vanília (aroma)
2 tojás
2,5 dl tej

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffin formákat előkészítjük.A csokoládét durvára reszeljük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat kikeverjük a vaníliával, a tojásokkal és a tejjel. Ehhez a masszához hozzáadjuk kis adagonként a lisztes keveréket, majd a csokit is, jól elkeverjük.A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.

Csokis-narancsos muffin

Csokis-narancsos muffin
Hozzávalók:
28 dkg liszt,
1 csipet só,
12 dkg cukor,
2 kiskanál sütőpor,
2 evőkanál reszelt narancshéj,
2 tojás,
3 ek, olvasztott vaj,
1,8 dl tej
1 ek, rum
20 dkg csoki;

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük (220°C) A csokit durvára reszeljük a lisztet, a csokit, a sót, a cukrot, a sütőport és a narancshéjat elkeverjük. Egy másik tálban a tojást, vajat, tejet és rumot összekeverjük. Majd ebbe belekeverjük a lisztes keveréket. 20-25 perc alatt sül meg.

Csokis-diós muffin

Csokis-diós muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
4, 5 dkg kakaópor (nem instant)
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
300 ml tej
1 tojás
30 dkg cukor
2 evőkanál olaj
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliáscukor)
17 dkg felaprított csoki
9 dkg felaprított dióbél
12-15 db egész szem mandula
kb. 4 evőkanál cukor

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffin sütőt kivajazzuk. Összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A tojást a cukorral, a tejjel, a vaníliával és az olajjal habosra keverjük. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és gyorsan összekeverjük. Végül hozzáadjuk a diót és a csokit. A tésztát a formákba töltjük (3/4-ig) és minden muffinba szúrunk egy mandulát és megszórjuk cukorral. Sütés a szokásos módon.

Csodás csokis muffin

Csodás csokis muffin
Hozzávalók: (12 db)
15 dkg liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 ek barackíz
1/2 csomag sütőpor
5 dkg kakaópor
5 dkg tört étcsokoládé

Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Adagold ki a 12 muffin formába, majd 170 fokon süsd 20-25 percig.

Citromos muffin

Citromos muffin
Hozzávalók:
2 tojás szétválasztva,
1/2 csésze puha vaj,
1/2 csésze cukor,
1 csésze liszt,
1 tk sütőpor,
1/4 tk só,
3 ek citromlé,
1 tk reszelt citromhéj,
1 ek cukor,
1/8 tk fahéj

Elkészítés:
Egy tálban addig verjük a tojássárgákat, amíg világos színű lesz, kb. 3 percig. Egy másik tálban habosra keverjük a vajat és a cukrot. Belekeverjük a sárgákba. Keverjük össze a lisztet, sütőport, sót. Vegyítsük az előzőekkel és citromlével és citromhéjjal. Verjük keményre a tojásfehérjét és óvatosan keverjük a tésztába. Osszuk el muffin formákba. A cukrot a fahéjjal keverjük el és hintsük meg vele a muffinokat. 20-25 perc alatt süssük készre.

Banános-áfonyás muffin

Banános-áfonyás muffin
Hozzávalók: (Kb. 16 db)
300 g liszt,
2,5 kávéskanál sütőpor,
fél kávéskanál szódabikarbóna,
fél teáskanál fajéj
2 tojás
90 g barna v. fehér cukor
1 csomag vaníliás cukor
80 ml olaj v. 125 g vaj
280 ml tej
2 db villával áttört banán
lecsöpögtetett áfonya

Elkészítés:
Össze kell keverni egy tálban a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat. Egy másik tálban kikeverni a tojást a cukorral, vaniliás cukorral, olajjal v. vajjal, tejjel. Hozzáadni a villával áttört banánt, majd a lisztes keveréket és a végén a lecsöpögtetett áfonyát, melyet egy kevéske lisztbe átforgatunk, mielőtt a tésztába kevernénk. Muffin formákba 3/4 részig önteni és 25-30 percig sütni előmelegített (180 fokos) sütőben.

Bailey's muffin

Bailey's muffin
Hozzávalók:
2 db tojás,
8 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
8 dkg vaj,
1, 2 dl Bailey's,
15 dkg liszt,
1, 5 teáskanál sütőpor.

Elkészítés:
A szokásos módon

Almás-fahéjas muffin

Almás-fahéjas muffin
Hozzávalók:
2 tojás
2 ek cukor
3 szép nagy alma
1/2 ek fahéj
1 tk sütőpor
25 dkg liszt
15 dkg vaj v. margarin v. olaj

Elkészítés:
2 tojás fehérjét 2 ek cukorral keményre verek. Belereszelek 3 szép nagy hámozott almát. Hozzáadok kb. fél ek reszelt fahéjat. Beleszitálok annyi lisztet, hogy szép massza keletkezzen + teszek bele 1tk sütőport és kb. 1 ek Vajat, vagy más zsiradékot. Lehet bele szórni mazsolát is.
Kapszliba, formába kb. 20-25 percet sütöm.

Brownie

Brownie
Hozzávalók:
26 dkg finomliszt
6 dkg mogyoró
6 dkg cukor
4 dkg reszelt csokoládé
2 evőkanál kakaópor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
0,8 dl olaj
1,25 dl csokoládészósz
1,8 dl író (kefír)

Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakóval, a szódabikarbónával, a mogyoróval és a reszelt csokival. A tojásokat az olajjal, a cukorral, az íróval és a csokoládészósszal habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.

Cappuccino muffin dióval

Cappuccino muffin dióval
Hozzávalók:
4 tojás
22 dkg cukor
20 dkg vaj
22 dkg liszt
½ csomag sütőpor
2 teáskanál fahéj
4 evőkanál kakaó
4 evőkanál instant cappuccinopor
2-3 evőkanál instant kávé (ízlés szerint)
dió

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. A tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A kakaót, a cappucchinoport, a kávét, a fahéjat és a sütőport összekeverjük a liszttel. A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas masszához, majd belekeverjük óvatosan a tojásfehérjehabot. A formákba öntjük a masszát (csak 2/3-ig, mert megnőnek!), mindegyik muffin tetejére teszünk egy negyed diót, és 20-25 percig sütjük. Tipp:A tojásfehérjéből kemény habot tudunk verni, ha teszünk bele egy csipet sót! A tojáshab nem törik össze, ha először a masszából elkeverünk benne egy kicsit, majd ezt a lágyabb masszát keverjük a többihez!

Curry-s muffin

Curry-s muffin
Hozzávalók:
6 dkg aszalt alma
25 dkg finomliszt
9 dkg cukor
3 dkg mazsola
5 dkg mogyoró (hámozva)
5 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál curry
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanáll szódabikarbóna
1 tojás
0,8 dl olaj
3 dl író (kefír)

Elkészítés:

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Az almát kis darabokra vágjuk, eleverjük a liszttel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a curry-vel, a mazsolával, 3-3 dkg mogyoróval és kókuszreszelékkel. Egy másik tálbanhabosra keverjük a tojást, a cukrot, az írót és az olajat, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, megszórjuk a maradék mogyoróval és kókuszreszelékkel, és kb. 20-25 percig sütjük. A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból.

Duplán csokis muffin

Duplán csokis muffin
Hozzávalók:
¼ csésze vaj vagy margarin
1/3 csésze + 2 evőkanál cukor
2 tojás
¾ csésze tej
1 teáskanál mandula aroma
1 teáskanál vanília aroma (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
1 ½ csésze liszt
½ csésze kakaópor (nem instant!)
1 evőkanál sütőpor
¼ teáskanál só
½ csésze (étcsokis) tortadara

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk. A cukrot és a vajat egy tálba tesszük, és mikróban 20-30 másodpercig melegítjük, amíg a vaj lágy lesz. Jól elkeverjük egy fakanállal, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a manula- és a vanília aromát. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót. Ezt a lisztes keveréket hozzáadjuk a vajashoz, épp csak addig keverjük, míg jól összekeveredik a kettő. Végül belekeverjük a tortadarát. A formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, és 15-20 percig sütjük. (tűpróba!) Tipp:Próbáljuk ki reggelire: tálaljuk melegen egy kis vajjal megkenve!

Francia reggeli muffin

Francia reggeli muffin
Hozzávalók:
1/3 csésze vaj vagy margarin
½ csésze cukor
1 tojás
1 ½ cszésze liszt
1 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
¼ teáskanál szerecsendió
½ csésze tej

Tetejére:
½ csésze cukor
1 teáskanál fahéj ½ csésze olvasztott vaj

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással. Belekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a szerecsendiót a tejjel felváltva. A formákat 2/3-ig töltjük a tésztával, 20-25 percig sütjük. Összekeverjük a cukrot és a fahéjat. Rögtön a sütés után a muffinokat belemártjuk az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba.

Lekváros muffin

Lekváros muffin
Hozzávalók:
½ csésze vaj vagy margarin
½ cukor
1 tojás
1 ½ csésze liszt
1 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
½ csésze tej
½ csésze darált dió (nem fontos)
lekvár (amilyet szeretsz)

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tejjel felváltva hozzáadjuk a vajas keverékhez. A masszából kb. egy evőkanálnyit teszünk a formákba, képezünk benne egy kisebb mélyedést, ebbe teszünk egy kanálnyi lekvárt, majd a maradék masszával befedjük. 30-35 percig sütjük. Még forrón megkenjük a tetejét vajjal.

Rumos muffin I.

Rumos muffin I.
Hozzávalók:
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg étkezési keményítő
20 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál rum
2 dl olaj
4 tojás
1 csomag vaníliáscukor


Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a keményítővel, sütőporral, egy kis sóval és a vaníliáscukorral. A tojásokat az olajjal, a rummal és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.

Rumos muffin II.

Rumos muffin II.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
25 dkg cukor
3 evőkanál kakaópor
2 teáskanál sütőpor
2,5 dl olaj
1,5 dl rum
4 tojás
2 csomag vaníliáscukor

Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakóval és a vaníliáscukorral. A tojásokat az olajjal, a rummal és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.

Tönkölyös-almás muffin

Tönkölyös-almás muffin
Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
12 dkg teljeskiörlésű tönköly liszt
3 dkg fehér tönköly liszt
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 nagy alma reszelve

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinsűtőt kibéleljük papírral. A puha vajat a cukorral villával jól elkeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citrom reszelt héját. A lisztben elkeverjük a sütőport és apránként a vajas masszához adagoljuk, a végén belekeverjük a lereszelt almát. A tésztát a muffinsütőbe töltjük és 20 perc alatt készre sütjük.

Bounty-s muffin

Bounty-s muffin
Hozzávalók:
15 dkg Bounty csoki feldarabolva
20 dkg liszt
10 dkg búzakeményítő (vagy finomliszt)
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
5 dkg kókuszreszelék
15 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
4 tojás

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral, a sóval és a kókusszal. A vajat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal. A tojásfehérjéket külön tálban kemény habbá verjük. A vajas masszához hozzákeverjük kis részletekben a lisztes keveréket, majd óvatosan belekeverjük (fakanállal!) a tojásfehérjét. A muffinformákba kanalazunk 1 evőkanál tésztát, belenyomunk egy darab csokit, és egy fél evőkanál tésztával befedjük. 20-25 percig sütjük.

Epres-joghurt muffin

Epres-joghurt muffin
Hozzávalók:
20 dkg eper
1 citrom leve
13 dkg cukor
12 dkg vaj
2 tojás
1,5 dl eperjoghurt
½ dl tej
25 dkg liszt
½ csomag sütőpor
porcukor

Elkészítés:
Az epret megmossuk, leszáritjuk, kis darabokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat kikenjük vajjal, vagy muffinpapírral kibéleljük. A cukrot kikeverjük a vajjal, a tojással, az eperjoghurtot és a tejet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és hozzáadjuk a vajas masszát. Végül vigyázva belekeverjük az epret. A muffinsütőt 3/4-ig töltjük a tésztával, és 20-25 percig sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Gombás muffin

Gombás muffin
Hozzávalók:
1 ¾ csésze liszt
1 evőkanál cukor
¼ teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
½ csésze reszelt sajt (trappista)
¾ csésze tej
1/3 csésze olaj
1 tojás enyhén felverve
¾ csésze apróra vágott gomba
1/3 csésze apróra vágott hagyma
1/4 csésze apróra vágott dió
1/8 teáskanál őrölt bors
½ teáskanál őrölt kakukkfű
½ teáskanál szárított petrezselyem
½ teáskanál só (ha kell)
1 evőkanál vaj

Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a gombát és a hagymát. Addig sütjük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Hozzáadjuk a diót és a fűszereket, jól elkeverjük, és alacsony lángon még egy percig főzzük, majd levesszük a tűzről és félretesszük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinsütőt kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sót, sütőport és a sajtot. Egy kisebb tálban alaposan elkeverjük az olajat, tejet és a tojást. Mélyedést képezünk a száraz keverékbe és egyszerre beleöntjük a folyadékot. Hozzáadjuk a gombás anyagot és addig keverjük csak, amíg a száraz összetevők meg nem nedvesednek. Nem szabad túlkeverni! A tésztát belekanalazzuk a muffinformákba (csak 2/3-ig!) 20-25 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

Kakaós muffin

Kakaós muffin
Hozzávalók:
22 dkg liszt
15 dkg cukor
4,3 dkg kakaópor (nem instant!)
2 evőkanál sütőpor
½ teáskanál só
¼ teáskanál szódabikarbóna
2,4 dl szobahőmérsékletű tej
11 dkg sótlan, olvasztott, lehűtött vaj
1 tojás (enyhén felverve)
1 teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)

Elkészítés:
A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kikenjük zsiradékkal (vaj), vagy kibéleljük muffinpapírral. Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, a kakaóporral, a sütőporral, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban kikeverjük a tejet a vajjal, a tojással és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, míg sima nem lesz. A tésztát az előkészített muffinsütőbe kanalazzuk. 20-25 percig sütjük (tűpróba!) Tipp:Tálaljuk málnaszörppel!

Kókuszos-mézes muffin

Kókuszos-mézes muffin
Hozzávalók:
1 ¼ csésze (3,1 dl) tej
l ¼ evőkanál méz
3 csésze (23 dkg) kókuszreszelék
½ csésze (12,5 dkg) cukor
½ csésze (7 dkg) liszt
2 evőkanál sütőpor
2 (nagy) enyhén felvert tojás

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A tejet és a mézet felforrjuk, majd félretesszük. Egy tálban összekeverjük a kókuszt, a lisztet és a sütőport, hozzáadjuk a mézes tejet, végül a felvert tojásokat is. Ezt a folyékony masszát beletöltjük a formákba (csak 2/3-ig!), és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Meggyes-mákos muffin

Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók:
10 dkg vaj
2,8 dl tejföl
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
28 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
20 dkg barna cukor
4 evőkanál őrölt mák
15 dkg meggy (befőtt is lehet)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a vaníliás cukrot. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és az őrölt mákkal. Kis adagokban hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd beletesszük a kimagozott meggyet is. A formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, 25-30 percig sütjük.

Mentás muffin

Mentás muffin
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
3 dl tejszínes tej
10 dkg cukor
28 dkg liszt
1 csomag sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládé

Díszítéshez:
19 dkg porcukor
6 evőkanál mentalikőr
(12 db cukorrózsa)
pisztácia

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. Megolvasztjuk a zsiradékot, hozzákeverjük a kissé felvert tojást, a tejet és a cukrot. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a masszához keverjük. Darabokra törjük a csokoládét, és a tésztához adjuk. A muffinformákba elosztjuk a tésztát. 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben simára keverjük a porcukrot és a mentalikőrt, és még forrón megkenjük vele a muffinokat. Egy-egy rózsát szúrunk a muffinokra, és megszórjuk a felaprított pisztáciával. Tipp:A máz hamar megkeményedik, ezért a díszítést (pisztácia, cukorrózsa) rögtön a máz felkenése után végezzük!

Szőlős muffin

Szőlős muffin
Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
6 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
2 evőkanál diétás margarin
1 evőkanál cukor
2 tojás
1 csomag vaniliás cukor
½ teáskanál fahéj
1,5 dl zsírszegény (fölözött) tej
15 dkg kis szemű szőlő

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinsütőt kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Habosra keverjük a margarint, a cukrot, a tojást, a vaniliás cukrot, a fahéjat és a tejet. Hozzáadjuk a lisztet és a lisztben megforgatott szőlőt, jól elkeverjük. A tésztát a formákba kanalazzuk, és 20-25 percig sütjük.

Tojásmentes kukoricamuffin

Tojásmentes kukoricamuffin
Hozzávalók:
1 csésze kukorica liszt
½ csésze finomliszt
¼ csésze cukor
1 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
1 csésze tej
2 evőkanál olvasztott margarin

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk. A száraz hozzávalókat átszitáljuk és összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a margarint. A tésztát a formákba kanalazzuk majd 25-30 percig sütjük.

Túrós muffin

Túrós muffin
Hozzávalók:
15 dkg vaj
30 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás
2,5 dl tejföl
50 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
20 dkg túró
15 dkg mazsola

kb. 1 evőkanál rum (aroma is lehet)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinsütőt kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Belekeverjük a tojásokat és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és összekeverjük a masszával. A túrót és a mazsolát elkeverjük a rummal, majd belekeverjük a masszába. Kb. 30 percig sütjük.

Zabpelyhes-áfonyás muffin

Zabpelyhes-áfonyás muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 evőkanál zabpehely
1 csomag sütőpor
20 dkg (friss) áfonya
2 tojás
12 dkg barnacukor
10 dkg olvasztott vaj
2 dl tejföl
½ dl tej

Elkészítés:
A lisztet, a zabpelyhet és a sütőport egy tálban összekeverjük. Az áfonyát megmossuk, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vajjal, a tejföllel és a tejjel. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és a tésztát simára kidolgozzuk, majd 15 percig pihentetjük. A muffinformát sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ea (gázsütő 3. fokozat) A formákat a tésztával kétharmadig töltjük, majd áfonyaszemeket nyomunk bele. 20-25 percig (tűpróba!) sütjük.

Zabpelyhes-mazsolás muffin

Zabpelyhes-mazsolás muffin
Hozzávalók:
8,5 dkg sótlan, lágy vaj
11 dkg barna cukor
4 tojás fehérje
1 teáskanál vaníliaaroma
12 dkg zabpehely
16 dkg liszt
1-1/2 teáskanál fahéj ízlés szerint
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
2,4 dl almaszósz (vagy hígabb almalekvár)
2 evőkanál víz
15 dkg mazsola

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A muffinformákat kivajazzuk. A mazsolát lobogó vízbe tesszük, majd leszűrjük és hagyjuk megszáradni. Habverővel kikeverjük a vajat és a barna cukrot. Hozzáadjuk a többi összetevőt a mazsola, a tojásfehérjék és a vanília kivételével. A tojásfehérjéket a vaníliával kemény habbá verjük. A habot óvatosan belekeverjük a masszába, majd a mazsolát is beleforgatjuk. A tésztát a muffinformába kanalazzuk, 20-25 percig sütjük. Kisülés után öt percet hagyjuk hűlni a formában.

Finom gyümölcsös muffin

Finom gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
4 tojás
18 dkg cukor
18 dkg margarin
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
bármilyen idénygyümölcs

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. A tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint. Belekeverjük a lisztet, majd óvatos mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét. Az elkészült tésztát belekanalazzuk a kiolajozott formába. Utolsó lépésként minden egyes muffinba teszünk néhány szem idénygyümölcsöt /meggy, cseresznye, alma, körte, szilva, barack, és amit még el tudtok képzelni/. Értelem szerűen a nagyobb gyümölcsöket apróra vágjuk. Fontos, hogy a gyümölcsöket lisztbe forgassuk az akció előtt, mert így nem /mindíg/ ülnek le a muffin aljára. 25-30 percig sütjük, és közben a sütő előtt "ólálkodva" lessük, szimatoljuk mikor készül el a finom muffin.

Csokis-banános muffin

Csokis-banános muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
½ teáskanál fahéj
3 evőkanál kakaópor
1 tojás
17,5 dkg cukor
1 dl olaj
12,5 dkg kefír vagy író
3 banán

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A banánokat villával összetörjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a fahéjat. A tojást elkeverjük a cukorral, az olajjal és a kefírrel, majd hozzáadjuk a banánpürét. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a lisztes keveréket, és az előkészített formákba kanalazzuk. 20-25 percig sütjük.

Körtés-mézes muffin

Körtés-mézes muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
¼ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
2-3 körte
½ csésze lágy vaj
2 tojás
¾ csésze tejföl
4-5 evőkanál méz

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. A vajat egy másik tálban kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. A körtéket lereszeljük (durva reszelőn), és a mézzel együtt hozzáadjuk a vajas masszához. Ezt jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba kanalazzuk, majd 15-20 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

"Pina Colada" muffin

"Pina Colada" muffin
Hozzávalók:
12 dkg cukor (barna)
2 teáskanál sütőpor
8 dkg kókuszreszelék
1 csipet só
18 dkg liszt
1 tojás
0,7 dl narancslé
0,8 dl olaj
1 dl kókusztej
(helyette lehet: 1 dl tejet felforralunk 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd leszűrjük)
0,2 dl rum
20 dkg apróra vágott ananászkonzerv

Tetejére:

12,5 dkg porcukor
1-2 evőkanál ananászlé
1 evőkanál rum
4 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük. Egy kis tálban összeekeverjük a cukrot a sütőporral, a kókuszreszelékkel, a sóval és a liszttel. Egy nagyobb tálban kikeverjük a tojást a narancslével, az olajjal, a kókusztejjel, a rummal. A két tál tartalmát elvegyítjük, majd belekeverjük az ananászt. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük. A formában hagyjuk a muffinokat kicsit kihűlni, mielőtt kivennénk őket. A díszítéshez a porcukrot elkeverjük az ananászlével és a rummal, ezzel megkenegetjük a muffinok tetejét, végül megszórjuk őket kókuszreszelékkel.

Vajas muffin

Vajas muffin
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál rum (vagy rumaroma)
25 dkg liszt
½ csomag sütőpor
½ csésze tej
2 tojás

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a rummal és a tojásokkal. A lisztet és a sütőport hozzákeverjük, majd beleadjuk a tejet is. A formákba töltjük a masszát és 30 percig sütjük.

Banános-kávés muffin

Banános-kávés muffin
Hozzávalók:
2 db érett banán
3 evőkanál kávélikőr
12,5 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
3 dkg apritott mogyoró
1 evőkanál instant kávé
1 evőkanál kakaópor
2 tojás
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A banánokat villával összetörjük, és meglocsoljuk a kávélikőrrel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a mogyoróval, az instant kávéval és a kakaóval. A cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal kikeverjük a tojások sárgáját, a tojásfehérjéket habbá verjük. A vajas-cukros masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Legvégül belekeverjük a likőrös banánt. A tésztát a formákba kanalazzuk (3/4-ig!), majd 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)

Töltött muffin alaprecept (élesztős)

Töltött muffin alaprecept (élesztős)
Hozzávalók:
2 kávéskanál porélesztő
1 evőkanál langyos tej
4 evőkanál vaj
1 tojás
1,5 dl tej
35 dkg liszt


Elkészítés:
A porélesztőt feloldjuk a langyos tejben és 10 percig állni hagyjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A vajat felolvasztjuk, a tojással és a tejjel elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, egy csipet sót és az élesztőt, majd jól kikeverjük. A formába 1-1 evőkanálnyit teszünk a tésztából, majd 1 evőkanálnyit a töltelékből. (Ez a tészta csak kicsit édes így tetszés szerint tölthető sósan és édesen is.) Végül befedjük egy réteg tésztával és 12-15 percig sütjük.

Török citromos muffin

Török citromos muffin
Hozzávalók:
10 dkg joghurt
27 dkg liszt
1 citrom
1 csomag sütőpor
5 evőkanál cukor
1 tojás
11 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
A lisztet a sütőport és a cukrot összekeverjük, tálba szitáljuk. A muffin formát vajjal kikenjük, a tojást a joghurttal és vajjal elkeverjük. A joghurtos masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a citrom levét. Villával gyorsan összekeverjük (nem baj, ha kicsit csomós marad az eredeti recept szerint) A mélyedéseket 2/3 részig megtöltjük, jól előmelegített sütőben 20-25 percig szép pirosra sütjük.

Olasz diós-sonkás muffin

Olasz diós-sonkás muffin
Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 tojás
1 dl tej
4 evőkanál olivaolaj
10 dkg füstölt sonka
4 dkg dió
1 ág rozmaring
1 csomag porélesztő

Elkészítés:
A diót durvára, a sonkát és a rozmaring leveleit finomra vágjuk. Elkeverjük a tojást a liszttel, az olajjal és a sütőporral. Hozzáadjuk a rozmaringot, a sonkát és a diót és félretesszük pihenni. Kikenjük a muffin formát, 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Beletesszük a tésztát a formákba és újabb 30 percig pihentetjük majd kb. 25 percig sütjük.

Citromos-mákos muffin

Citromos-mákos muffin
Hozzávalók:
1/4 csésze mák
2/3 csésze tej
2 csésze liszt
1/2 csésze cukor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 tojás
1/3 csésze növényi olaj
2 evőkanál citromlé

Elkészítés:
Elvegyítjük a mákot és a tejet, forrásig melegítjük, majd félrehúzzuk. 20 percig állni hagyjuk. A száraz alapanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, só) összekeverjük. A tejes mákot elkeverjük a tojással, citromlével és az olajjal. A száraz keverékhez adjuk, majd elkeverjük (amíg a száraz alapanyag éppen átnedvesedik). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A kiolajozott muffinformákat 2/3-ig töltjük a masszával, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

Mézes muffin

Mézes muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1/4 csésze cukor
2 tk sütőpor
1 teáskanál szalalkáli
1/2 teáskanál só
2 tojás
1/2 csésze méz
1/2 csésze narancslé
1/3 csésze olvasztott vaj
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat zsiradékkal kikenjük (vagy papírral kibéleljük). Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. A tojásokat egy másik tálban felverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a narancslevet és a vajat. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket (csak addig keverjük, amíg átnedvesedik!). A formákba kanalazzuk a tésztát és 15-20 percig (aranybarnára) sütjük.

Mogyoróöntetes-csokis muffin

Mogyoróöntetes-csokis muffin
Hozzávalók:
½ csésze liszt
¼ csésze kristálycukor
¼ csésze barna cukor
2 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
½ csésze olvasztott vaj vagy margarin
½ csésze tej
1 (nagy) tojás, enyhén felverve
2 csésze csokireszelék
Az öntethez:
1/3 csésze barna cukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
¼ csésze tört mogyoró

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. Összekeverjük a lisztet, a kétfajta cukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban. Hozzáadjuk a vajat, a tejet és a tojást,majd a csokireszeléket is. A masszát belekanalazzuk a formákba. Az öntethez összekeverjük a cukrot, a lisztet és a vajat egy kis tálban. Hozzáadjuk a mogyorót. A muffinokra bőségesen rakunk belőle, és kicsit megnyomkodjuk a tetejét. 20-25 percig (tűpróba!) sütjük.

Almás-túrós muffin

Almás-túrós muffin
Hozzávalók:
2 alma
38 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
18 dkg vaj
18 dkg cukor
3 tojás
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg túró
10 dkg vaníliás joghurt (vagy natúr joghurt + 1 teáskanál vanília aroma)
0,5 dl almapálinka

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, a sóval, a vaníliás cukorral, a túróval, a joghurttal és a pálinkával. Hozzáadjuk kis adagokban a lisztes keveréket, majd az almadarabokat is. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.

Banános-mogyorós muffin

Banános-mogyorós muffin
Hozzávalók:
1 ½ csésze liszt
1 ½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
1/8 teáskanál szerecsendió
1 ¼ csésze passzírozott banán
½ csésze cukor
¼ csésze barnacukor
1/3 csésze olaj
¼ csésze tej
1 nagy tojás
1 csésze aprított, pirított mogyoró

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a formákat papírral kibéleljük. Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, szerecsendiót és a sót. Másik tálban összekeverjük a banánt, a cukrokat, olajat, tejet és a tojást. Összevegyítjük a két tál tartalmát, majd belekeverjük a mogyorót. Muffinformákba kanalazzuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Csokis-vaníliás muffin I.

Csokis-vaníliás muffin I.
Hozzávalók:
10 dkg tejcsokoládé
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
9 dkg barna cukor
2 csomag vaníliáscukor
1 késhegynyi só
10 dkg vaj
1 teáskanál vanília (aroma)
2 tojás
2,5 dl tej

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük (kivajazzuk vagy papírral kibéleljük). A csokoládét durvára reszeljük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat kikeverjük a vaníliával, a tojásokkal és a tejjel. Ehhez a masszához hozzáadjuk kis adagoknént a lisztes keveréket, majd a csokit is, jól elkeverjük. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.

Csokis-vaníliás muffin II.

Csokis-vaníliás muffin II.
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
6 tojás
10 dkg cukor
38 dkg liszt
5 dkg darált pisztácia
5 dkg darált mandula
38 dkg vaj
25 dkg cukor
2 teáskanál vanília (aroma)

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük (kivajazzuk vagy papírral kibéleljük). A csokoládét durvára reszeljük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a cukorral felverjük. A lisztet a pisztáciával és a mandulával összekeverjük. A vajat a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a csokit. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje-habot is. A masszát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.

Fügés muffin

Fügés muffin
Hozzávalók:
12 dkg teljes kiőrlésű liszt
14 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vanília aroma
6 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs
25 dkg füge (nagyobb darabokra vágva)
1 tojás
14 dkg barna cukor
0,8 dl növényi olaj
25 dkg joghurt

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. A kétfajta lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és az aszalt gyümölccsel. A tojást enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a vaníliát és a joghurtot, jól elkeverjük. Belekeverjük (kis adagokban!) a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a fügét is. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.

"Hawaii" muffin

"Hawaii" muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 ½ teáskanál sütőpor
10 dkg főtt, apróra vágott sonka (lehet gépsonka is)
½ teáskanál só
bors
15 dkg ananász (konzerv)
0,6 dl olaj
2,5 dl író (kefír)
1 tojás

Tetejére:
reszelt sajt

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük. (kiolajozzuk, vagy papírral béleljük) Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sonkát, a borsot, a sót és az ananászt. Egy másik tálban simára keverjük az olajat az íróval és a tojással, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba kanalazzuk (kb ¾-ig), megszórjuk sajttal, és 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni a muffinokat.

Joghurtos-citromos muffin

Joghurtos-citromos muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
17,5 dkg joghurt
1 tojás
0,6 dl növényi olaj
1 citrom leve

Tetejére:
12,5 dkg porcukor
2-3 evőkanál citromlé

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. Egy kisebb tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor, citromhéj). Egy másik (nagyobb) tálban simára keverjük a joghurtot a tojással, az olajjal és a citromlével, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket. A masszát a formákba kanalazzuk, 20-25 percig sütjük. A porcukrot elkeverjük a citromlével, majd a kisült muffinokat ezzel megkenegetjük.

Kukoricalisztes muffin

Kukoricalisztes muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt
4 teáskanál sütőpor
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 csésze kukoricaliszt
2 nagy tojás
½ csésze tej
¼ csésze olaj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és a kukoricalisztet egy közepes tálban elkeverjük. Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet és az olajat. Kis adagokban hozzákeverjük a lisztes keveréket. A masszát a formákba kanalazzuk (csak 2/3-ig!), és 15-20 perc alatt készre sütjük.

Mazsolás-túrós muffin

Mazsolás-túrós muffin
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg mazsola
10 dkg vaj
20 dkg cukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
25 dkg (sovány) túró
1,25 dl tej

Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a mazsolával. A vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat, majd a túrót és a tejet, és habosra keverjük. A masszához hozzáadjuk (kis adagokban) a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Mogyorós-csokis muffin

Mogyorós-csokis muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
4,5 dkg kakaópor (!nem instant!)
½ teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
kb. 3 dl tej
1 tojás
30 dkg cukor
2 evőkanál olaj
1 teáskanál vanília aroma
17 dkg apróra vágott csokoládé
9 dkg apróra vágott mogyoró
12-15 egész mandula
kb. 4 evőkanál cukor

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. Összekeverjük a lisztet a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a vanília aromát és az olajat. Belekeverjük (kis adagokban) a lisztes keveréket, végül a mogyorót és a csokoládét is. A formákat ¾-ig töltjük a tésztával, mindegyik muffin tetejére teszünk egy mandulát, és kicsit megszórjuk cukorral. 20-25 percig sütjük.

Napraforgós-sütőtökös muffin

Napraforgós-sütőtökös muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt
½ csésze barnacukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál sütőtök-pite fűszer (ez szerepel az eredeti receptben... talán megfelel a mézeskalács fűszer is)
½ teáskanál só
¼ teáskanál szódabikarbóna
¾ csésze sütőtök-püré
1 nagy tojás, enyhén felverve
¼ csésze tej
¼ csésze napraforgó olaj
1 csésze zabpehely
½ csésze nyers vagy pirított napraforgó mag (ha sózott, akkor a receptből ki kell hagyni a sót!)

Tetejére:
1 evőkanál napraforgó olaj
1/3 csésze barna cukor
3 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál liszt
¼ teáskanál mézeskalács fűszer (itt megint azt a pite fűszert írta)

Elkészítés:
A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, a formákat előkészítjük (olaj vagy papír). Egy nagy tálban jól elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a fűszerrel, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban simára keverjük a tök-pürét, a tojást, a tejet és az olajat, majd hozzáadjuk (kis adagokban) a lisztes keveréket, végül a zabpelyhet és a napraforgót is. A formákat ¾-ig töltjük. Az olajat elkeverjük a cukorral, a napraforgómaggal, a liszttel és a fűszerrel. Ebből a keverékből mindegyik muffinra cseppetnünk néhányat. 18-25 percig sütjük.

Nutellás muffin

Nutellás muffin
Hozzávalók:
7,5 dkg vaj
10 dkg Nutella
5 dkg cukor
2 tojás
1,2 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a formákat kikenjük. A vajat a Nutellával, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel jól kikeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd kis adagokban a Nutellás masszához adjuk. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
A masszába keverhetünk mogyoródarabkákat és/vagy csokidarabkákat, így még finomabb lesz!

Parmezános-fűszeres muffin

Parmezános-fűszeres muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 evőkanál cukor
1 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál zsálya (szárított, morzsolt)
½ csésze apróra vágott petrezselyem
¼ csésze frissen reszelt parmezán sajt
1 ¼ csésze író (kefír)
¼ csésze vaj vagy margarin (olvasztott)
1 (nagy) tojás

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a formákat kiolajozzuk. Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a zsályával, a petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk az írót (kefírt), az olvasztott vajat és végül a tojást. A formákat 2/3-ig töltjük a masszával. 15-20 percig sütjük. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Sajtos-hagymás muffin

Sajtos-hagymás muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 csésze pirított hagyma (apróra vágott!)
1 csésze tej
¾ csésze durvára reszelt (cheddar) sajt
2 (nagy) tojás
3 evőkanál növényi olaj
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál hagymasó (szerintem a hagymakrém is jó...)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk. (vagy papírral kibéleljük) Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót. (Az angol recept szerint csak addig kell keverni, amíg éppen átnedvesednek a száraz hozzávalók...) A masszát a formákba kanalazzuk (2/3-ig!), majd 15-18 percig sütjük.

Sonkás-sajtos muffin

Sonkás-sajtos muffin
Hozzávalók:
1/3 csésze tej
¼ csésze tejföl
2 evőkanál olaj
1 tojás
1 csésze liszt
2 teáskanál apróra vágott snidling
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál apróra vágott fokhagyma
½ csésze reszelt sajt
¼ csésze apróra vágott sonka vagy szalonna

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra, a formákat papírral kibéleljük. Kikeverjük a tejet a tejföllel, az olajjal és a tojással. Hozzáadjuk a lisztet, amit előzőleg összekevertünk a snidlinggel, a sütőporral és a fokhagymával. Végül hozzákeverjük a sajtot és a sonkát vagy szalonnát. A kapott tésztát a formákba kanalazzuk, és 17-20 percig sütjük. (tűpróba!)

After Eight muffin

After Eight muffin
Hozzávalók:
19 dkg finomliszt
7 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
6 db After Eight lapocska
1 tojás
0,7 dl olaj
2 dl író (vagy kefír)

Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Az After Eightet feldaraboljuk. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojást a cukorral, az olajjal és az íróval habosra keverjük, majd belekeverjük a lisztes keveréket. A formákat félig töltjük a tésztával, elosztjuk rájuk a csokit, majd befedjük 1-1 kanálnyi tésztával. Kb. 20-25 percig sütjük. A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból

Smarties-es muffin

Smarties-es muffin:
Hozzávalók:
20 dkg liszt
8 dkg étkezési keményítő
2 ½ teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
9 dkg cukor
15 dkg Smarties
9 dkg vaj
2 tojás
2 dl tej

Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a keményítővel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, a cukorral és a Smartiessel. Egy másik tálban simára keverjük a tojásokat a vajjal és a tejjel, majd hozzáadjuk kis adagonként a lisztes keveréket. A formákat kb 2/3-ig töltjük a masszával, és 20-25 perc alatt készre (aranybarnára) sütjük. A muffinokat hagyjuk langyosra hűlni a formákban.

A blogról

Elindult az oldal a legkedveltebb ételek receptjeivel. Folyamatosan felkerülnek a legnépszerűbb ételek elkészítési módjai, főzési tippek, trükkök. Megtalálhatók lesznek hazai ízek a magyar konyha szerelmeseinek, valamint különböző országok specialitásai is. Naponta frissülő, megújuló bejegyzések állnak a látogatók rendelkezésére. A hozzászólásoknál lehetőség van a recept kommentálására, esetleges családi receptek, különleges ételek receptjeinek megosztására a többi látogatóval.
Jó szórakozást!