2007. november 26., hétfő

Bécsi fokhagymás csirkecomb [húsétel]

Bécsi fokhagymás csirkecomb

Hozzávalók:
8 db kis csirkecomb,
5 dkg füstölt szalonna,
4-5 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál liszt,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál paradicsompüré,
1 húsleveskocka,
1 dl tejföl;

a gombóchoz:
6 db zsemle,
1 tojás,
1 evőkanál liszt,
só,
reszelt szerecsendió.

Elkészítés:
A csirkecombokat lisztbe forgatjuk,és olajon kissé megsütjük mindkét oldalát,majd lecsepegtetve félretesszük. A megmaradt olajon a paradicsompürét néhány másodpercig kevergetve pirítjuk,kevés liszttel meghintjük,a zúzott fokhagymát is beletesszük, és három deci vízzel - amelyben a húsleveskockát feloldottuk - felengedjük. A csirkecombokat visszateszük ebbe a mártásba, és fedő alatt puhára pároljuk. Végül a levét a tejföllel sűrítjük,s ha még így is túl híg lenne,kissé forraljuk. Közben elkészítjük a gombócokat. A füstölt szalonnát apróra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcét félretesszük, zsírjában megpirítunk két, kis kockára vágott zsemlét.A maradék négy zsemlét vízbe áztatjuk,majd jól kinyomkodjuk,és tojással,liszttel,szalonnapörccel meg a pirított zsemlekockákkal összekeverjük. Sóval,reszelt szerecsendióval ízesítjük és vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle. Lobogva forró sós vízben kifőzzük, és a mártásos csirkecombokkal tálaljuk.

Tanácsok:Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 60 perc

Bazsalikomos pulyka [húsétel]

Bazsalikomos pulyka

Hozzávalók:
70dkg pulykamell
5dkg vaj
15dkg csirkemaj feldarabolva
10dkg laskagomba felszeletelve
1,5dlcsirkehusalaple
1dkg bazsalikomlevel aprora szeletelve
3dl suru tejszin
so es orolt bors.

Elkészítés:
Vagjuk a pulykamellet csikokra,tegyuk serpenyobe es forro vajon kevergetve sussuk kisse barnara.Adjuk hozza a csirkemajat es sussuk 2-3 perc alatt epp csak kemenyre.Keverjuk bele a gombat,1 fel perc utan ontsuk fel az alaplevel.Lassu tuzon forraljuk a felere a szoszt. Adjuk hozza a bazsalikomot es a tejszint.Forraljuk fel ,fuszerezuk meg es fozzuk meg 2-3 percig.Talaljuk azonal.JO ETVAGYAT.

Tanácsok:
Ezt az izletes pecsenyelet ne hagyuk karba veszni.Koritsuk rizsel,szerecsendios krumlipurevel es friss zoldsegekel.Diszitsuk bazsalikomal vagy petrezselyemel. A sutesi ideje 15-20 perc. 4 szemelyre szol a recept.

Elkészítési idő: 20 perc

Bazsalikomos pirított csirke [húsétel]

Bazsalikomos pirított csirke

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
2ek. mogyoróolaj
3 gerezd fokhagyma
1ek. frissen reszelt gyömbér
1dl húsleves
1 ek.csapott kanál cukor
1-1ek.szójaszósz,csiliszósz,
friss bazsalikom

Elkészítés:
A csirkehúst felvágjuk vékony csíkokra.A fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk,majd felaprítjuk.A wokot felforrósítjuk,majd beleöntjük az olajat.Amikor forró,beletesszük a gyömbért és a fokhagymát,és megpíritjuk.Hozzáadjuk a csirkehúst,két-három percig pirítjuk állandóan kevergetve,majd ráöntjük a húslevest,a szójaszószt és a chiliszószt.A forrástól számítva gyenge tűzön főzzük meg.A bazsalikom leveleit lecsipkedjük a szárról,de egészben hagyjuk.Óvatosan a húshoz keverjük.

Tanácsok:
Párolt rizzsel tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Bazsalikomos csirke [húsétel]

Bazsalikomos csirke
Hozzávalók:
1,5 kg csirkecomb
20 dkg füstölt sajt
1,5 ek sűrített paradicsompüré
1 vöröshagyma
3 dl tejföl
3 dl húsleves (kockából)
bazsalikom,
só,
bors
liszt,
olaj

Elkészítés:
A csirkecombokat sózom, borsozom, lisztben megforgatom. Serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütöm, majd kivajazott tűzálló edénybe rakom. Közben olajon megpirítom a finomra vágott hagymát, paradicsompürével, 1 tk bazsalikommal ízesítem és felengedem a húslevessel. Az egészet felforralom, a combokra öntöm, majd a húsokat a sütőben, fóliával letakarva puhára párolom. Mikor a hús megpuhult, ráöntöm a tejfölben elkevert reszelt sajtot és fólia nélkül átsütöm.

Bazsalikomos bundáshús [húsételek]

Bazsalikomos bundáshús
Hozzávalók:
1 piros húsú paprika,
1 csokor bazsalikom,
1 paradicsom,
2 evőkanál olívaolaj,
só,
őrölt bors,
5 dkg parmezán sajt,
4 szelet sertéscomb vagy csirkemellfilé,

a bundázáshoz:
liszt,
1 dl tejföl,
zsemlemorzsa,
5 dkg parmezán,
1 kiskanál pirospaprika,

a sütéshez: vaj.

Elkészítés:
A paprikát, a bazsalikomot, a paradicsomot megmossuk, és leszárogatjuk. A paprika húsát, a hámozott, kimagozott paradicsomot a bazsalikommal együtt ledaráljuk, vagy turmixgépben pépesítjük. Az olajat is belecsorgatjuk, sózzuk, borsozzuk, két evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit a reszelt parmezán kétharmadával összekeverjük. A húsokat hegyes, éles késsel bemetsszük, a sajtos maszszát belekanalazzuk, végül a nyílásokat fogvájóval összetűzzük. A szeleteket mindkét oldalukon kissé besózzuk. A tejfölt a maradék paprikamasszával, a zsemlemorzsát a maradék parmezánnal és a pirospaprikával összekeverjük. A húst először lisztbe, majd előbb a paprikás, aztán a parmezános keverékbe forgatjuk, és a bundát gyengéden rányomkodjuk. A forró vajban mindkét oldalát jól átsütjük. Keresztben elvágva tálaljuk, hogy a töltelék jól érvényesüljön.

Baszk csirke [húsétel]

Baszk csirke
Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell (csont nélkül)
25 dkg gomba
1 kis fej hagyna
5 gerezd fokhagyma
1 bő evőkanál ketchup
kevés Worcestershire szósz (vagy szójaszósz)
1,5 dl félédes vörösbor
1 babérlevél petrezselyem
só,
bors
olívaolaj
vaj

Elkészítés:
A csirkemelleket 4-be vágtam, megsóztam, borsoztam. Olajon kicsit megpároltam az apróra összevágott hagymát, átpirítottam rajta a húst, majd a csirkét kivéve a szintén összedarabolt gombát enyhén megsózva. A húst visszatettem, hozzáadtam a bort, ketchupot, Worcestershire szószt, babérlevelet, petrezselymet. Rövid ideig lefedve pároltam, majd vizet öntöttem alá és forró sütőben szaftjára sütöttem. Végül minden húsdarabra picike vajat tettem és rápirítottam.

Tanácsok:
Azoknak ajánlom, akik szeretik a kicsit pikáns, mediterrán jellegű ízeket. Köretként sültkrumplit adtam hozzá.

Elkészítési idő: 40 perc

Brassói aprópecsenye [húsétel]

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

1 kg sertéscomb olaj 4 cikk fokhagyma 20 dkg szalonna 3-4 nagy fej vöröshagyma majoranna só bors 2 dl fehérbor 2 kg burgonya

Elkészítés:

A húst ,a vöröshagymát ,szalonnát csíkokra vágjuk . A hagymát és a szalonnát olajon megpirítjuk,majd hozzáadjuk a húst és együtt sütjük tovább. Amikor zsírjára sült,fűszerezzük,a borral felengedjük és készre pároljuk. A kockára vágott félig főtt burgonyát olajban kisütjük szép pirosra és a hússal még jól átsütjük.

Barnasörös csirkeragu [húsétel]

Barnasörös csirkeragu

Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé só és frissen őrölt bors 3 evőkanál olaj 5 dkg puha vaj A pároló léhez: 1 dl barna sör 1½ dl víz 1 kisebb narancs reszelt héja 1 evőkanál sárgabaracklekvár 1 vöröshagyma, a reszelő nagy lukú oldalán lereszelve 3 gerezd fokhagyma, finomra zúzva 1½ kávéskanál őrölt gyömbér ½ kávéskanál őrölt kömény A mártáshoz: 2 dl tejszín 1 púpos evőkanál étkezési keményítő A tálaláshoz: 1 marék friss korinaderzöld

Elkészítés:

A csirkemellfilét kb. 5x1 cm-es csíkokra vágjuk, megsózzuk-megborsozzuk, majd előpirítjuk a csirkét. A vajat és 2 evőkanál olajat mérsékelt tűzön összeolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű, kb. 6 cm magas peremű teflonserpenyőben, aztán nagy lángon 3 perc alatt átpirítjuk benne a csirkecsíkok ½-ét. Az aranybarna húsfalatokat aztán szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és hasonló módon elbánunk a többi csirkecsíkkal. Mialatt a húscsíkok barnulnak-pirulnak, elkészítjük a párolólevet. Ehhez egy mérőkancsóba kézi habverővel simára keverjük az összes hozzávalót, úgymint a sört, a vizet, a narancs reszelt héját, a lekvárt, a reszelt vöröshagymát és finomra zúzott fokhagymát, a gyömbért, a köményt, végül pedig jöhet hozzá egy kevés frissen őrölt bors is. Mikor a második adag csirkecsíkokkal is elkészültünk, azokat nem szedjük ki a serpenyőből, hanem visszaköltöztetjük melléjük az első, már félre tett adagot is, és jöhet hozzá a párolólé. Az egészet gondosan összekeverjük, majd hagyjuk, hogy mérsékelt tűzön, csendes rotyogtatással a sörből elillanjon a keserűség és az ízek jól összeérjenek, szűk 10 perc alatt. Közben néha megkeverjük őket, de nem kell folyamatosan. Ezalatt a tejszínt és a keményítőt kézi habverővel összehabarjuk egy kis tálban. Miután a csirke megpárolódott, megkóstoljuk az ételt, és ha kell, megsózzuk-megborsozzuk. Ekkorra a párolólé már jócskán beivódik-felszívódik a csirkehúsba. Ezután hozzáöntjük a keményítővel vegyített tejszínt, majd pár perc alatt sűrűre összeforraljuk az egészet. Tálaláskor apróra vágott korianderzöldet hintünk rá.

Barbecue szószos csirke [húsétel]

Barbecue szószos csirke

Hozzávalók:

8 csirkerész (mell, comb, szárny), 2,5 dl barbecue szósz, 3 ek narancslé, 2 ek liszt, 1 sütõzacskó.

Elkészítés:

A csirketagokat bõrözzük le. Szórjuk a lisztet a sütõzacskóba, hozzá a barbecue szószt és narancslevet, rázzuk hogy keveredjék. Tegyük bele a csirkedarabokat, forgassuk a zacskót, hogy a szósz jól bevonja a húst. Rendezzük a csirkét egy síkba, zárjuk le a zacskót, tetején vágjunk kb. 15 cm-es nyílást. Süssük 180 C°-ra elõmelegített sütõben 45-50 percig, míg megpuhul. Tálaláskor kanalazzuk a szószt a csirkére.

Bárány és gyümölcs kebab [húsétel]

Bárány és gyümölcs kebab

Hozzávalók:

10 dkg bárányhús 1 sárgabarack 1 hagyma 6 db friss gomba 6 kis paradicsom

Elkészítés:

A paradicsom kivételével a hozzávalókat vágjuk falatnyi darabokra.váltakozva húzzuk a nyársra.grillezzük, vagy roston süssük izlésünk szerint. 1 adag kb.400 kalória.Tanácsok:Inkább este 6 előtt együk. Fél deci száraz vörösbor megengedett hozzá. Jó étvágyat és sok örömöt az elkészítéséhez és a vele járó jó társasági hangulathoz!

Barackos currys pulyka vagy csirkemell [húsétel]

Barackos currys pulyka vagy csirkemell

Hozzávalók:

1 kg filézett pulyka vagy csirkemell 1 nagydoboz őszibarack konzerv 1 kisdoboz főzőtejszín curry fokhagyma, só, bors vaj és olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

A húst megmosom, kockáravágom, egy serpenyőben felolvasztom a vajat, hozzáadom az olívaolaját és a húst elkezdem benne sütni. Egy gerezd fokhagymát négy részre vágva hozzá adok és addig pirítom míg átsül minden kis kocka. Amikor késszen van hozzákeverem a tejszínt és adok hozzá egy kevés curryt. Ezután hozzákeverem a kis kockára vágott őszibarackot is, egyet rottyantok rajta, és márkész is.

Barackos csirkemell [húsétel]

Barackos csirkemell

Hozzávalók:

4 db csirkemell filé 1 doboz konzerv õszibarack 20 dkg reszelt sajt só kevés fahéj olaj

Elkészítés:

A húst besózzuk, megszórjuk egy kis fahéjjal és kevés olajon megsütjük. A fél õszibarackokat legyezõszerûen bevagdossuk. A hússzeleteket tepsire tesszük, mindegyikre borítunk egy õszibarackot és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütõbe tesszük annyi idõre, amíg a sajt megpirul. Kukoricás rizzsel tálaljuk.

Banános csirkemell [húsétel]

Banános csirkemell
Hozzávalók:
40dkg csirkemell 8 dkg liszt 2 tojás 2 dl. olaj 4 banán 6dkg vaj,1 citrom,5dkg porcukor,só

Elkészítés:
A csirkemelleket enyhén kiveregetjük és megsozzuk.Lisztbe felvert tojásba mártjuk és bö forro olajban megsütjük. A banánt megtisztitjuk,karkára vágjuk.Serpenyöben felolvasztjuk a vajat,hozzáadjuk a porcukrotés a citromlevet.Bele tesszük a banán karikákat és takaréklángon 10-12 percig sütjük.Lehetöleg ugy idözitsünk,hogy a csirke és a banán egyszerre készüljön el.Frissen forron tálaljuk.

Banánnal göngyölt pulykamell [húsétel]

Banánnal göngyölt pulykamell

Hozzávalók:

4 nagyobb szelet pulyka vagy csirkemellfilé 4 szelet trappista sajt 2 tojás 8 dkg liszt 10 dkg mandulastift só olaj

Elkészítés:

A húst enyhén kikloffoljuk mindkét oldalát enyhén megsózzuk, majd mindegyikre ráfektetünk egy-egy szelet sajtot és egy-egy banánt.A húsokat felgöngyöljük és fogpiszkálóval megszűrkáljuk több helyen.Megforgatjuk lisztben majd a felvert tojásban végül meghempergetjük a mandulalapocskákban.Olajban kisütjük a tüzet mérsékelve hogy átsűljön a hús.Hasábbal vagy burgonya pürével tálaljuk.

Balzsamos pulyka saláta [húsétel]

Balzsamos pulyka saláta

Hozzávalók:

Hozzávalók: 1 ek dijoni mustár 3 ek balzsam ecet 2 gr fokhagyma 150 ml olíva olaj 1 ek olasz fűszerkeverék 200 gr sonka 600 gr pulykasült 1 db jégsaláta 2 db paradicsom 1 db óriás fehérbab (szerintem 1, de elhagyható) 3 sz újhagyma 200 gr zsírszegény sajt 100 gr olíva bogyó

Elkészítés:

Rövid lével főzz meg-szeletelt: sárgarépát, zellert, hagymát, fokhagymát és petrezselyemgyökeret, nem túl puhára, majd ízesítsd fűszerekkel: tengeri só, babérlevél, borsikafű, ételízesítő. Főzés után bot mixerrel törd össze, husi mellé fogyaszd.

Balkán-tál Egy személynek [húsétel]

Balkán-tál Egy személynek

Hozzávalók:

1 fokhagyma 2 teáskanál olaj 10 dkg marhahús 1 kávéskanál curry 1 vöröshagyma 1 pohár joghurt 1 teáskanál burgonyliszt petrezselyem savanyúkáposzta burgonya

Elkészítés:

Egy áttört fokhagymát 2 teáskanálolajba piritsuk meg. Adjunk hozzá 10 dkg.marhahúst és süssük meg. Szórjuk meg kávéskanálnyi curryvel,karikára vágott hagymával. Egy pohár joghurtot teáskanálnyi burgonyaliszttel keverjük ki. Locsoljuk a húsra és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. Pároljuk puhára. Tálaljuk 30 dkg.párolt savanyú káposztával és héjába főtt burgonyával.

Bakonyi sertésszelet [húsétel]

Bakonyi sertésszelet
Hozzávalók:
8 szelet sertéscomb 25 dkg gomba 1 db vöröshagyma 2 dl tejföl pirospaprika só,liszt zöldpaprika paradicsom

Elkészítés:
A kivert hússzeleteket enyhén besózva 15 percig állni hadjuk, majd lisztbe forgatjuk és kevés forró oljaban hirtelen elősütjük. Abban az olajban amiben a húst sütöttük megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát , kevés pirospaprikával ízesítjük, hozzáadjuk a megtisztított,apróra vágott gombát,zöldpaprikát és paradicsomot.10-15 percig fedő alatt pároljuk,hozzáadjuk az elősütött húst,és együtt puhára főzzük.Amikor megpuhult kiszedjük a húst ,a levét behabarjuk 2 dl tejfölben elkevert 1 kávéskanál liszttel,visszarakjuk a húst és összeforraljuk.

Bajor szűzpecsenye [húsétel]

Bajor szűzpecsenye

Hozzávalók:

60 dkg sertés szűzpecsenye 50 dkg vöröshagyma 50 dkg húsos szalonna 10 dkg libazsír só köménymag 6 dkg cukor őrölt bors 1 ek. balzsam ecet 1 dl fehérbor 80 dkg burgonya 2 db tojás 4 dkg liszt 15 dkg zsemlemorzsa étolaj

Elkészítés:

Lehártyázzuk a szűzpecsenyét, érmékre szeleteljük, kissé megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és mindkét oldalát a libazsírban ropogósra sütjük. Melegen tartjuk. A libazsírban kipirítjuk a kockára vágott szalonnát, kiszedjük és a zsírban lekaramellizáljuk a cukrot a köménnyel együtt. Közben megtisztítjuk a vöröshagymát, karikára szeleteljük és a karamellizált cukorban, megpároljuk és hozzáadjuk a balzsamecetet, és a bort. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk borsozzuk és szükség szerint megcukrozzuk.(hasonló az íze mint a párolt káposztának) Vigyázzunk ne főzzük agyon , csak ropogósra pároljuk! Az elkészült párolt vöröshagymára rátesszük a megsütött érméket lefedjük és a köret elkészüléséig melegen tartjuk. Megtisztítjuk a burgonyát, karikára vágjuk, sózzuk, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd kisütjük a forró olajban. Konyhai papírtőrlőntörlőn lecsepegtetjük. Következik a tálalás, a sült érmékre halmokba ráhelyezzük a párolt vöröshagymát, megszórjuk a szalonna kockával, majd mellé rakjuk a rántott burgonyát.

Bajor sült [húsétel]

Bajor sült

Hozzávalók:

2 kg krumpli, 3 fej hagyma, 8 szelet disznó hús (karaj, vagy comb), 1 dl olaj, bors, vegeta, fokhagymakrém, 1 dl víz, 2 tejföl

Elkészítés:

Egy tepsit kikensz vajjal,vagy olajat öntesz bele nem sokat csak hogy mindenhová jusson.A krumplit megpucolod és karikákban rávágod a tepsire. Egy kis sót szórhatsz rá, ha sósan szereted a krumplit! Utánna erre a hagymát felkarikázod. Kipotyolod a húst. Egy kis tálkában az olajat, borsot, fokhagymakrémet delikátot összekevered, ebbe beleteszed a húst.Kb 1 órát "pácolod" utánna tedd rá a krumplira. Öntsd nyakon 1dl vizzel, Fedd be tejföllel, majd takard le fóliával és tedd a sütőbe.Tanácsok:Én a húsokat még megszoktam kenni pirosarannyal, illetve néha a tejfölbe rakok még egy kis fokhagymakrémet. Még finomabb íze lesz az ételnek!

Bajor csirkecomb [húsétel]

Bajor csirkecomb

Hozzávalók:

személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor , 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors.

Elkészítés:

A húst füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük, flekkenfűszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony szeletre vágjuk és tűzálló tál aljára fektetjük. Erre a meghámozott, karikára vágott vöröshagyma kerül, majd-tűzdelt felével felfelé a combok. A tejfölt borral simára keverjük, és a csirkére locsoljuk. Csipetnyi őrölt borssal megszórjuk, és a zsemlemorzsát ráhintjük. A vajat a tetejére morzsoljuk, és a tálat lefedve, a forró sütőbe toljuk. Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul, majd a fedőt levéve a pecsenyét szépen megpirítjuk.

Badacsonyi libasült [húsétel]

Badacsonyi libasült

Hozzávalók:

4 személyre, 2db libacomb, 1db libamell, 1000 g szőlő, 50 g zsír, 2db zsemle, 200 ml tej, 2db tojás, 1db vöröshagyma, 1db cukkíni, 150g baconszalonna, 50 g vaj, só, bors, őrölt kömény, majoránna, 1 csomag petrezselyemzöld, 100ml badacsonyi bor

Elkészítés:

A libahúst szükség szerint kitokozzuk, jól megmossuk, sózzuk, köménnyel, majoránnával, bedörzsöljük. A cukkinit meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük, a tepsi aljára helyezzük, és befedjük szalonnacsíkokkal. Ráhelyezzük a libacombot és a libamellet, és leöntjük forró zsírral. Forró sütőben, majd közepes sütőben állandóan locsolgatva puhára sütjük. Az első félórában többször megforgatjuk, a hátralévő 1/3 sütési időben a bőrös résznek kell felül lenni, hogy jó ropogósra süljön. Amíg a liba sül, a zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A két felvert tojásból, a megtisztított, apró kockákra vágott hagymából, a felaprított petrezselyemzöldjéből, a zsemléből só, bors, kevés kömény hozzáadásával tölteléket készítünk. A töltelékből nyolc db. téglaalakot formálunk, vajban mindkét oldalát megsütjük, és tálalásig melegen tartjuk. A jól megmosott szőlőt leszemezzük, és egy percre forró vízbe tesszük. Amikor a liba már megsült, és a tepsiből kivettük, a szőlőt a pecsenyelébe tesszük,hozzáadjuk a bort és forró sütőben pár percig átsütjük. A sült libahúsokat a sült szőlőszemekkel, és a kisütött töltelékkel tálaljuk

Baconszalonnás csirkemell [húsétel]

Baconszalonnás csirkemell

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell 20 dkg bacon 20 dkg juhsajt 4 szelet sajt 4 gerezd fokhagyma oregano só bors 1 csokor petrezselyem olívaolaj burgonyapüré pehely 10 dkg vaj 1 l tej Mártáshoz: 3 gerezd fokhagyma 2 evőkanál paradicsompüré petrezselyem 40 dkg mascarpone sajt bors oregano 1 db kis chilipaprika

Elkészítés:

A baconszeleteket egymás mellé tesszük, a csirkemellet keresztben ráterítjük. Sóval, borssal, oreganóval és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Rátesszük a szeletekre vágott fokhagymát és a juhsajtot, erre ráborítjuk a sajtszeleteket, majd az egészet feltekerjük.

Baconnal és lilahagymával töltött csirkeflecken [húsétel]

Baconnal és lilahagymával töltött csirkeflecken
Hozzávalók:
2 db csirkemellfilé, 4 nagyobb db krumpli, 1 doboz tejföl, 4 szelet bacon, 2 közepes fej lilahagyma, 2 teáskanál pirospaprika, fél teáskanál bors, 1 evőkanál + 1 teáskanál fokhagymakrém, 1 teáskanál mustár, só, olívaolaj.

Elkészítés:
Első lépésként a lilahagymákat félbe vágom, majd felszeletelem. Ezután a csirkemellfiléket megfelezem, mindegyik félből kivágom a „szívét", utána kinyitom a szeleteket, majd egy kicsit megütögetem az öklömmel. Teszek mindegyik szeletre egy bacon szalonnát megfelezve, majd halmozok rájuk bőven a szeletelt hagymából is, végül az egészet összehajtom és megszúrom kétoldalt két fogpiszkálóval. Ezután elkésztem a páclét. Nagyon egyszerű. Egy kisebb tálba szórom a pirospaprikát, kicsit megborsozom, majd hozzányomom a fokhagymakrémet, végül beleöntök 1-1,5 evőkanál olajat. Csipet só végül, majd az egészet összekeverem. Ha ezzel is megvagyok, a mázzal alaposan bekenem a töltött csirkemellek mindkét oldalát. Kevés olaj a serpenyőbe és már mehet is a mell sülni. Miközben a hús pirul, az előzőleg héjában megfőtt burgonyát felnyolcadolom, majd a hús mellé teszem azt is sülni. Amíg a hús és a krumpli sül, készítek egy szószt. Ehhez egy kisebb tálkába kanalazom a tejfölt, mehet bele egy csipet só, a maradék lilahagyma felaprítva, mehet ebbe is egy teáskanálnyi fokhagymakrém és legalább ugyanennyi mustár. Ha mindez a tálban van az egészet összekavarom. Amikor a hús és a krumpli elkészült, tálalok. Tányérra teszem a krumpliszeleteket, jöhet melléjük a fogpiszkálótól megszabadított és félbevágott töltött csirkemell, végül az egészet meglocsolom az ízes tejföllel.

Baconbe tekert libamáj [húsétel]

Baconbe tekert libamáj

Hozzávalók:

Hozzávalók 4 személyre: 1 db, 60-80 dkg-os hízott libamáj 4 szelet baconszalonna 1 kisebb fej vöröshagyma 1-2 evõkanál olaj 1-2 gerezd fokhagyma só, bors

Elkészítés:

A libamájat vágjuk 4 részre, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd baconba tekerjük. A göngyölt libamájdarabokat megtûzhetjük hústûvel vagy fogpiszkálóval, hogy sütés közben ne essenek szét. Apróra vágjuk a vöröshagymát, serpenyõbe tesszük, hozzáadjuk az olajat, rátesszük a libamájat, és pirosra sütjük. Ezután tûzálló edényben, elõmelegített sütõben 200 fokon sütjük még 10-15 percig attól függõen, hogy lágyabban, vagy keményebbre sütve szeretjük a májat.

Baconbe göngyölt párolt zöldségel töltött szeletek [húsétel]

Baconbe göngyölt párolt zöldségel töltött szeletek

Hozzávalók:

Sertés karaj(de helyetesíthető pulyka,csirke mellel,sertés lapockával) Szeletelt bacon 1-1 doboz kukorica,zöld borsó 1 kissebb üveg szeletelt gomba Egy nagy pohár tejfől 15 dkg trapista sajt Só vagy vegeta Foghagyma krém

Elkészítés:

A húst felszeleteljük,ki klofoljuk és befűszerezzük a sóval vagy a vegetával és bekenjük a foghagyma krémmel! A zöldborsót,kukoricát,és a szeletelt gombát egy picit össze páróljuk és minimálisan sózzuk!!A párolt zöltséget betöltjük a hús szeletekbe és tekercset csinálunk!A hústekercsek köré csavarjuk a bacont!Miútán ez megvan egy picit olajozott vagy zsírozott tepsibe berakjuk és fólia alatt addig pároljuk mig meg nem puhul(kb20perc)!Ha sok zsírt engedett akkor önthetünk le belőle!! Ha a fóliát levettük róla pár percik süssük még!Ez idő alatt kavarjuk ki a tejfölt a reszelt sajtal! Öntsük le ezzel a sajtos tejfölös mártással a húsokat és kb olyan 10-15 percig süssük még!

Bacon szalonnába göngyölt fasírt [húsétel]

Bacon szalonnába göngyölt fasírt

Hozzávalók:

fél kg darálthús,2 db közepes krumpli,fokhagyma,v.hagyma,1 tojás,só,bors,majoranna,pirospaprika,aprított petrezselyem,8-10 csík bacon szalonna.

Elkészítés:

A krumplikat megpucoljuk,apró kockára vágjuk,megfőzzük,miután megfőtt,krumplinyomón áttörjük. A darálthúshoz hozzáadjuk a krumplit,tojást,fokhagymát,v.hagymát és a fűszereket ízlés szerint. Hosszú rudacskákat formálunk,betekerjük bacon szalonnával.tepsibe tesszük és megsütjük,közben locsolgatjuk. Jó étvágyat!

Bábolnai töltött csirkemell [húsétel]

Bábolnai töltött csirkemell

Hozzávalók:

2 csirkemell 4 csirkemáj 1 evőkanál zsír 1 tojás 1 zsemle 1 kis fej vöröshagyma 1 késhegynyi őrölt bors 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld 1 teáskanál ízesítő

Elkészítés:

A csirkemelleket félbevágom, és a csont mellett fenyitom.A csirkemájat a zsíron megsütöm.A beáztatott zsemléből a tojással, a vöröshagymával, a fűszerekkel tölteléket készítek.A felnyitott csirkemelleket úgy töltöm meg, hogy a csirkemájakat egészben helyezem a töltelék közepébe.Az egészet sütőben pirosra sütöm.Sült burgonyát és kompótot adok hozzá.Tálaláskor a csontról leveszem és felszeletelem.

Azsalt szilvával töltött pulykamelltekercs, sajtmártással [húsétel]

Azsalt szilvával töltött pulykamelltekercs, sajtmártással

Hozzávalók:

4 főre 8 szelet nagyobb pulykamell 1 nagyobb csomag aszalt szilva ételízesítő alufólia 3 gkg vaj 2 evőkanál liszt 3 dl tej vegeta ízlés szerint 15 dkg trappista sajt

Elkészítés:

A pulykamelleket jó vékonyra kloffolom, kiterítem és meghintem ételízesítővel.A szélére ráfektetek 1 sor szilvát és jó szorosan feltekerem, a végeit behajtva.Tépek kb:15cm hosszú fólia csíkokat és szorosan betekerem őket.1 széles lábasba forralok vizet és 1/2 órára beleteszem a tekercseket hogy megpárolódjanak, közben elkészítem a sajtmártást. A vajat felolvasztom, ráteszem a lisztet, világos rántást készítek, és felengedem a tejjel, majd sűrűre forralom.Ízlés szerint ízesítem vegetával, és beleolvasztom a 15 dkg reszelt trappistát.Ha kell akkor utánízesítem hogy olyan igazi sajtos íze legyen.A tekercsek mikor megpárolódtak kiszedem őket a vízből, leszedem a fóliát rolluk, és forró kicsit megborsozott olajon hírtelen átforgatom hogy kapjon 1 kis színt. Tálaláskor minden tányérra teszek 2 tekercset, meglocsolom bőven a sajtmártással és párolt rizst adok hozzá.

Az egész család kedvence [húsétel]

Az egész család kedvence

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell 30 dkg füstölt sajt 30 dkg trapista sajt 20 dkg gépsonka bacon szalonna 3 tojás 7 dkg liszt 3 dl tejföl vegeta

Elkészítés:

A bacon szalonnával kibélelsz egy jénai tálat,úgy hogy az oldalára is kerüljön belőle! A húst bevegetázod,majd beforgatod lisztbe,tojásba,a két sajtot lereszeled,összekevered,és ebbe is behempergeted,majd a jénai tálba helyezed. Ha kész egy sor,akkor gépsonka jön a tetejére,majd újra lisztes,tojásos,sajtos husi,gépsonka,és addig folytatod,hogy a végén hús marad a tetején. Ezt beborítod bacon szalonnával,megkened a tejföllel,és bedugod a sütőbe 180 fokon 1-1,5 órára letakarva!Amikor a husi megpuhult a végén márcsak egy kicsit pirítod letakarás nélkül,vigyázz,mert így már hamar megég!

Avokádós csirkesaláta [húsétel]

Avokádós csirkesaláta

Hozzávalók:

4 személyre: 400 g sült csirke, 1 db vöröshagyma, 4 db érett avokadó, 1 db citromleve, 1 ek. dijoni mustár, só, bors, 1 ek. porcukor, snidling

Elkészítés:

A sült csirkehúst, hagymát nagyon apróra vágjuk, hozzáadjuk a felszeletelt avokadót. Elkészitjük a dresszinget, a citromlét, mustárt, sót, borsot, cukrot, alaposan összekeverjük. Az előkészített alapanyagokat salátás tálba rakjuk és ráöntjük a dresszinget, lazán összekeverjük, lefedjük, hűtőbe tesszük. Hidegen apróra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk

Avasi pincepörkölt [húsétel]

Avasi pincepörkölt

Hozzávalók:

4 személyre: 70 dkg sertéstarja, 60 dkg burgonya, 4 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, pirospaprika, 2 db zöld paprika, 2 db paradicsom, 3 dl fehér bor, de nem édes, egy kevés víz.

Elkészítés:

A tarját bepácoljuk: a húst felkockázzuk, besózzuk, beborsozzuk, apróra vágott fokhagymával megszórjuk, ráöntjük a bort, majd annyi vizet öntünk még hozzá, hogy a húst teljesen ellepje. 1 napra hűtőbe tesszük. Majd másnap, a vöröshagymát zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk egy kis fűszerpaprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, majd a szintén kockákra vágott burgonyát, s végül felöntjük vízzel. Mikor már egy kicsit megfőtt a burgonya, hozzáöntjük a húst az összes levével együtt, ha kell fűszerezzük vagy öntsünk hozzá még bort.

Athéni sertésszelet [húsétel]

Athéni sertésszelet

Hozzávalók:

4 szelet karaj, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors, 2 kávéskanál oregano, 1 citrom leve

Elkészítés:

A húst olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, szétnyomott fokhagymát, a sót, borsot és az oreganót. Vízzel feleresztjük, puhára pároljuk. Amikor a levét nagyjából elfőtte és a hús is megpuhult, citromlével savanyítjuk. Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk

Aszaltszilvás-sajtos pecsenye [húsétel]

Aszaltszilvás-sajtos pecsenye

Hozzávalók:

4 szelet kicsontozott sertéstarja, 1 kis üveg vörösboros (vagy ecetes) aszalt szilva, fél citrom leve, 5 dkg reszelt márványsajt, 3 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olaj, késhegynyi õrölt szegfûszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, só õrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

A vörösboros aszalt szilvát leszûröm és kimagozom. A levébõl 1 dl-nyit elkeverek a citromlével, a citromhéjjal, a sóval, a borssal, a szegfûszeggel. A hússzeleteket körben bevagdosom és a felhevített olajon mindkét oldalán átsütöm. A zsiradékból kivéve félreteszem. Helyére teszem a zúzott fokhagymát, üvegesre futtatom, majd ráöntöm az elõkészített fûszeres-boros szilvalevet. Jól összeforralom. Tûzálló tálba teszem az átsütött hússzeleteket, mellé rakom a kimagozott aszalt szilvát és rálocsolom a fokhagymás levet. Rászórom a reszelt márványsajtot és a tálat lefedve 30 percig párolom, majd annyi ideig pirítom fedõ nélkül, amíg éppen csak színesedni kezd a teteje. Nem szabad barnára pirítani, mert a sajt keserûvé válik a tetején. Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálalom.

Aszalt szilvás húsgombócok [húsétel]

Aszalt szilvás húsgombócok

Hozzávalók:

30-30 dkg darált sertés- és marhahús 1 tojás 4 evőkanál zsemlemorzsa 2-2 evőkanál durvára vágott pisztácia és vágott petrezselyem 2 késhegynyi őrölt fahéj 2 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 kávéskanál (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, póréhagyma) szárított fűszerkeverék 8 kimagozott aszalt szilva 3 evőkanál liszt fél dl száraz fehérbor őrölt bors só olaj, a sütéshez

Elkészítés:

Nagy tálban összekeverjük a húsokat a tojással, a zsemlemorzsával, a pisztáciával, a finomra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a petrezselyemmel, a fűszerkeverékkel, és a kis kockákra vágott aszalt szilvával. 16 gombócot formázunk a masszából, lisztbe forgatjuk, és tapadásmentes edényben, forró olajban megpirítjuk. Felöntjük fél dl vízzel meg a borral, fakanállal folyamatosan forgatjuk a gombócokat, és kislángon folytatjuk a sütést. Tányérra adagoljuk, meghintjük petrezselyemmel, és tálaljuk.

Ananászos-mézes sertéskaraj [húsétel]

Ananászos-mézes sertéskaraj

Hozzávalók:(4 személyre)

60 dkg sertéskaraj, 1,5 dl ananászbefőtt lé, 8 szelet konzerv körananász, olaj, 1 evőkanál mustár, só, 1 dl méz

Elkészítés:

A sertéskarajt hosszában 2-3cm mélyen, két csíkban bevágjuk. Az ananászkarikákat félbevágjuk és felét a mélyedésekbe helyezzük. Az ananászlevet, a mustárt és a mézet összekeverjük, és ráöntjük a karajra. Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal, belefektetjük a karajt, és ráöntjük a mártást. Középmeleg sütőbe téve másfél órán át, sütjük, közben többször meglocsoljuk a mártással. Ha nagyon besűrűsödik, vízzel felhígítjuk. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, tetejére halmozzuk a maradék ananászokat, és a sütőbe visszatéve, 1-2 perc alatt átforrósítjuk. Kivesszük, felszeleteljük, burgonyapürével körítjük, és muskotályos borral kínáljuk.

Ananászos csirketál [húsétel]

Ananászos csirketál

Hozzávalók:

1 kg csirkecomb 1 doboz ananász 2 dl rizs 1 dl tejszín 1 dl fehérbor 2-3 ek. kókuszreszelék bors őrölt gyömbér Vegeta vaj só

Elkészítés:

A csirkecombokat kettévágom, sózom, és állni hagyom. A rizst megmosom és egy vajjal kikent jénai tálba teszem. Rászórom a Vegetát, ráöntöm az ananász levét és a tejszínt. Sorba rárakom a csirkedarabokat, megborsozom, gyömbérrel és a kókuszreszelékkel megszórom, és a tetejére rakom az ananászkarikákat. Rátördelem a vajat, rálocsolom a fehérbort, alufóliával szorosan lefedem és 170 °C-os sűtőben kb. 50 perc alatt megsütöm. A sütés végén leveszem a fóliát, és pirosra pirítom az ananász tetejét.

Ananászos csirkemell [húsétel]

Ananászos csirkemell

Hozzávalók:

2 db filézett csirkemell, 1 doboz ananász konzerv, 25-30 dkg trappista sajt, 2 kanál olívaolaj, só

Elkészítés:

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, kevés olívaolajon mindkét oldalát pár perc alatt megpirítjuk, majd egymás mellé tepsibe rakjuk. A tetejére halmozzuk a szeletelt ananászt és a sajtot, majd 10-15 perc alatt középmeleg sütőben megsütjük. Akkor a legfinomabb, ha egy kicsit a sajt megpirul.

Ananászbundás csirkemell mandulás golyókkal [húsétel]

Ananászbundás csirkemell mandulás golyókkal

Hozzávalók:

1 nagyobb csirkemell só, őrölt bors 5 dkg vaj 1 kis fej vöröshagyma 20 dkg konzervananász 1,5 dl tejföl 2 tojássárgája 1 csokor petrezselyem 2-3 evőkanál zsemlemorzsa 3 evőkanál olaj a mandulás golyókhoz: 40 dkg burgonya 1 tojás, só 6-8 dkg liszt 4 evőkanál szeletelt mandula a sütéshez: olaj

Elkészítés:

A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, sóval, borssal bedörzsöljük. A megolvasztott vajon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk. A tűzről levéve a nagyon apróra vagdalt ananászt, a tejfölt, a tojások sárgáját hozzáadjuk. Megsózzuk, őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy lágy masszává váljon. A csirkemellet egy kevés olajon hirtelen átsütjük, azután olajjal kikent tepsibe fektetjük. Az ananászos masszával beborítjuk, kissé rá is nyomkodjuk. Előmelegített, forró sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Elkészítjük a mandulás golyókat. Ehhez a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és még melegen összetörjük. Beleütjük a tojást, megsózzuk, és egy kevés liszttel rugalmas tésztává gyúrjuk. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, amelyeket szeletelt mandulában meghempergetünk, és bő, forró olajban aranybarnára sütünk. Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, és az ananászbundás hús mellé, frissen kínáljuk. Ananászbefőttet is adhatunk hozzá.

Amerikai töltött csirke [húsétel]

Amerikai töltött csirke

Hozzávalók:

1 nagyobb csirke A töltelékhez: 1 szárzeller 4 fej vöröshagyma 20 dkg gomba 25 dkg csirkemáj só bors fokhagyma zsálya 15 szelet toast kenyér 1 tyúkhúsleveskocka 2 tojás

Elkészítés:

A csirkét befűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és fokhagymával. A töltelékhez a szárzellert, a gombát és a hagymát apróra vágjuk, és olajon addig dinszteljük, amíg a gomba összeesik. Ekkor beletesszük az apróra vágott csirkemájat, és összepirítjuk. Amikor a máj kifehéredett, levesszuk a tűzről, és hozzáadjuk a kis kockákra vágott toast kenyeret, sóval, borssal és zsályával ízesítjük. A leveskockát 2 dl vízben feloldjuk, és rálocsoljuk. Összekeverjük, ráütjük a 2 tojást (lehet 3 is), ezzel is jól összedolgozzuk, és megtöltjük a csirkét. A tölteléket először a hasüregbe töltjük, majd a maradékot a bőr alá. Kilónként kb. 45 percig sütjük a csirkét. Másfél óra után én ketté szoktam vágni a csirkét a mellcsont mentén, hogy a töltelék is jól megpiruljon.

Amerikai csirke [húsétel]

Amerikai csirke

Hozzávalók:

2 kávéskanál só, 1 kávéskanál mustár 1 kávéskanál citromlé 1 kávéskanál cukor 1 csipet bors 1 csipet pirospaprika 1 babérlevél 2 és fél dl paradicsomlé 4-5 kávéskanál VEGETA 3-4 evőkanál olaj 3 fej vöröshagyma vékonyan szeletelve 2-3 gerezd fokhagyma összetörve 1 kg csirke darabolva

Elkészítés:

A csirke és a hagyma kivételével a többi hozzávalót összekeverjük és 10 percig fedő nélkül takarékon főzzük. Addig a csirkét tepsibe tesszük, és rászórjuk a hagymát.Ha kész a mártás ráöntjük a csirkére és előmelegített sütöben kb. 40 percig sütjük.

Alufóliás halszelet [húsétel]

Alufóliás halszelet

Hozzávalók:

halszeletek só, bors citrom bazsalikom, petrezselyem olaj

Elkészítés:

Sózni, borsozni a halszeleteket. 1 citromkarikával befedni, és olajozott alufólia lapra fektetni. Bazsalikommal és petrezselyemmel meghinteni, csöpp olajjal meglocsolni. Az aluminiumot szorosan lezárni, es forró sütőben atsütni.

Alufóliában sült gombás csirkecomb [húsétel]

Alufóliában sült gombás csirkecomb

Hozzávalók:

2 db csirkecomb, 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítés:

A combokat a forgóknál kettévágom. A gombát tisztítás után felszeletelem, a hagymát karikára vágom. A megsózott, megborsozott csirkecomb darabokat külön-külön, bõrével lefelé az alufóliára fektetem, majd beborítom vöröshagyma-karikákkal és gombaszeletekkel. Jól megsózom, megborsozom, és lazán becsomagolom. Elõmelegített, forró grillsütõbe vagy gázsütõbe teszem a négy csomagot. Az elsõ oldalát 15 percig sütöm, majd megfordítom, és további 10 percig sütöm. Ezután az alufóliát kibontom, és az ételt néhány percig fedetlenül pirítom.

Alufóliában sült csirkemell kolbásszal [húsétel]

Alufóliában sült csirkemell kolbásszal

Hozzávalók:

1 személyre: fél csirkemell, 3 karika parasztkolbász, fél evõkanál ételízesítõ, 2 vékony szelet szalonna

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. A vastagabb részén nyílást vágunk a húsba, és bedugjuk a kolbászkarikákat. A csirkemellet bedörzsöljük az ételízesítõvel, betekerjük a szalonnaszeletekbe, és lazán alufóliába csomagoljuk kb. 30 perc alatt megsütjük.

Alufóliában sült csirke párolt káposztával [húsétel]

Alufóliában sült csirke párolt káposztával

Hozzávalók:

4 db csirkecomb, 1 kg fejeskáposzta, só, ecet, édesítôszer, köménymag, bors, 1 fej vöröshagyma.

Elkészítés:

A megmosott csirkecombot besózzuk, meghintjük borssal és alufóliába csomagolva kb. 20 percig sütjük. Majd kinyitjuk a fóliát és hagyjuk még 10 percig pirulni. Közben a fejeskáposztát vékony szeletekre vágjuk vagy legyaluljuk. Teflonban az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, erre tesszük a káposztát, majd ecettel, édsítôszerrel, köménymaggal ízesített vízzel felöntjük. Az egészet óvatosan puhára pároljuk.

Almával töltött pulykamell szelet [húsétel]

Almával töltött pulykamell szelet

Hozzávalók:

800 g pulykamell filé 150 g savanykás alma 100 g sajt 2 db tojás 100 g liszt 200 g zsemlemorzsa só, reszelt szerecsendió olaj a sütéshez

Elkészítés:

A pulykamellből 4 egyenlő nagyságú szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, kissé besózzuk. Az almát meghámozzuk, és 0,5 x 0,5 cm-es kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük, összekeverjük az almával és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Az elkészített töltelékkel a szeleteket betöltjük, két végét felhajtjuk és szorosan feltekerjük, majd a végeit fogvájóval letűzzük. A tojásokat felütjük, felverjük. A betöltött húst lisztbe, tojásba, morzsába forgatva panírozzuk és a felmelegített olajban lassan készre sütjük, majd lecsepegtetjük, és rézsutosan felszeletelve tálra rendezzük. Bármilyen burgonya köretet adhatunk hozzá

Almás-savanyú káposztás pulykaragu [húsétel]

Almás-savanyú káposztás pulykaragu

Hozzávalók:

25deka pulykamellfilé tengeri só és frissen őrölt bors háromnegyed evőkanál olaj 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1 teáskanál pirospaprika 25 deka savanyú káposzta 1 alma 2 babérlevél fél teáskanál őrölt kömény 1-1, 5 deci szénsavmentes ásványvíz

Elkészítés:

A megmosott, szárazra törölt pulykamellfilét kockákra vágjuk, és sózzuk, borsozzuk. Közepes méretű, mély teflonserpenyőt kikenünk olajjal, kevergetve átsütjük benne a húskockákat, majd szűrőlapáttal kiszedjük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát finomra zúzzuk, és beleöntünk fél evőkanál olajat. Ezen üvegesre pároljuk a hagymát - kanalazhatunk hozzá kevés ásványvizet -, aztán hozzákeverjük a fokhagymát, és amikor megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről. Pirospaprikával ízesítjük" beleforgatjuk a káposztát, és a centis szeletre vágott héjas almát is hozzá keverjük. Babérlevéllel, köménnyel fűszerezzük, öntünk hozzá ásványvizet, és közepes lángon, lefedve puhára pároljuk. Végül beleforgatjuk a pulykakockákat, és a húsfalatokat átmelegítjük az almás káposztában.

Almás-sajtos rakott csirke [húsételek]

Almás-sajtos rakott csirke
Hozzávalók:
2 db csirkemell, 3 db alma, 20 dkg füstölt sajt, 10 dkg bacon, 2 dl tejföl, só, bors, liszt

Elkészítés:
A csirkemelleket szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A tűzálló edény aljára tesszük a szalonnaszeleteket, utána rárakjuk a lisztben megforgatott csirkemell szeleteket. Az almát káposztareszelőn a húsra reszeljük, majd az almára szórjuk a lereszelt sajtot, végül az egészet meglocsoljuk tejföllel. Sütőbe tesszük, ahol 30 perc alatt elkészül.

Almás-sajtos csirkemell szőlővel, körtével [húsétel]

Almás-sajtos csirkemell szőlővel, körtével

Hozzávalók:

Nos kezdésnek a hozzávalók: 1-vagy két alma, 1-2 körte, egy fürt szőlő (muskotályos, nagyszemű vagy helyette kis bor:-))(én igy szoktam, de eredeti recept szerint 5-6 alma) 15-20 dkg sajt (lehet trappista, vagy füstölt, karaván sajt ízlés szerint) csirkemell (3-4 filézett) 15 dkg baconszalonna só, bors, kis fej fokhagyma kis füszerkeverék (oregánó, delikát, fehérbors, majoranna) olaj, vagy egy kevés zsír és liszt (ezeket ki lehet hagyni) 2 dl tejföl

Elkészítés:

Pácolás Nos a csirkemellet felszeleteljük, vagy daraboljuk a füszerekkel, sóval, borssal, és fokhagymával keverjük, szárazon pácoljuk. Kb egy-két óra pácolás kell neki. De nyilván ha valaki egy félnappal előtte pácolja, még ízletesebb lesz. Elkészítés A gyümölcsöket mossuk, hámozzuk, daraboljuk, vagy akár ha csak almából csináljuk reszelhetjük is. Én darabolni szoktam. A szőlőt leszemezzük. A tepsit kikenjük és rárakjuk a szeletelt bacon felét. A csirkemellet a lisztpanírba forgatjuk, majd a tepsibe, tűzállótálba helyezzük egy rétegben. Utána ráhelyezzük a gyümölcsök felét, majd még egy réteg husit, és még gyümölcsöt. Addig rakjuk, míg el nem fogy. (két-két rétegnél szerintem elfogy:-))A végén a szalonnával beterítjük. A tetejére sajtot szeletelünk vékonyan, vagy reszeljük. És a végén tejföllel locsoljuk. Sütöben kb.200 fokon 30-40 percig - amig meg nem pirul a teteje - sütjük. A tálaláshoz közben rizst főzünk. Nyugodtan lehet száraz, mert a tepsi ben ízletes-leveses lesz a gyümölcsök miatt a hús, így szaftosan tudjuk kínálni. Forrón a legjobb.

Almás-mézes-diós csirkemell [húsétel]

Almás-mézes-diós csirkemell

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell 8 db alma 5 dkg méz 15 dkg dió 3 dkg vaj fahéj só olaj

Elkészítés:

A csirkemelleket szeletekre vágjuk, sózzuk, majd serpenyőben kevés olajon világosbarnára sütjük. Kiszedjük egy tálba, lefedjük és melegen tartjuk. A cikkekre vágott almákat serpenyőben kevés vajon a fahéjjal és a dióval pirítjuk, pároljuk. Amikor az alma kezd puhulni, hozzáadjuk a mézet. Összeforraljuk és egy csipet sóval ízesítjük. Párolt rizzsel körítve a csirkemell tetejére szedve tálaljuk.

Almás húsos szalonna [húsétel]

Almás húsos szalonna

Hozzávalók:

Hozzávalók (6-8 személyre): 60 dkg sütnivaló sertéshús, fél centi vékony szeletekben (baconnal vagy füstölt szalonnával is helyettesíthető) 4 db nagy hagyma, 75 dkg savanyú alma, friss vagy szárított kakukkfű, só, bors

Elkészítés:

Szárítsd le a hússzeleteket papírtörlővel és borsozd meg. Melegítsd fel jól a serpenyőt (ha húst használsz, kevés zsiradékkal). Pirítsd a szeletek mindkét oldalát 1-1 percig, majd a tüzet visszafogva - rendszeres forgatás mellett - süsd a húst, míg ropogós, aranybarna nem lesz, majd a serpenyőből kivéve sózd meg. Öntsd le a serpenyőben lévő zsiradék javát, tedd bele a vékony szeletekre felkarikázott hagymát, valamint a magházától megszabadított, s nem túl vékony gerezdekre vágott almát. Párold puhára. Ízesítsd kakukkfűvel, sóval, borssal és a végén rétegezd rá a hússzeleteket. (Egészen barna rozskenyérrel tálald.) E fogás szalonnás változata sütőben is elkészíthető. A szalonnát ilyenkor rácsra teszik, s azt a hideg sütőbe helyezik. Az almát és a hagymát egy tűzálló tálban vagy tepsiben a szalonna alá tolják. 200 fokon sütik, míg a szalonna mindkét oldala szép barna nem lesz (ehhez időnként meg kell fordítani!). Egy a szalonna alá helyezett fóliatálcával szabályozható, hogy mennyi zsír csorogjon az almára és a hagymára

Almás-hagymás szelet [húsétel]

Almás-hagymás szelet

Hozzávalók:

50 dkg sertés hús 1-2 fej hagyma 3-4 db alma olaj,víz,ételízesítő,bors,só

Elkészítés:

A húsokat tepsibe fektetem megpakolom hagymával amit előtte összedaraboltam. Öntök alá egy kis olajat meg vizet. Utánna megfűszerezem. Ha csirkéből csináljuk akkor lehet rá tenni fűszersót is. Utánna jó vastagon megpakolom az almával és lefedem alufóliával. Előmelegített sütőben addig sütöm míg meg nem puhul a hús. Ha megpuhult leveszem a fóliát és addig sütöm tovább míg piros nem lesz.

Almás csirkemáj [húsétel]

Almás csirkemáj

Hozzávalók:

4 személyre: 30dkg csikemáj 30dkg alma 10dkg füstölt szalonna 1nagy fej vöröshagyma 1dl száraz fehérbor só bors 2evőkanál liszt késhegynyi majoránna

Elkészítés:

A májat megmossuk,a hártyákat és inakat eltávolítjuk.A szalonnát vékonyan felszeleteljük,és miután ropogósra kisütöttük,a pörcöket kivesszük.A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a megtisztított,karikákra vágott vöröshagymát,majd hozzáadjuk a cikkekre vágott almát,és néhány percig pároljuk.A májat lisztben megforgatjuk,kevés majoránnával ízesítjük,és erős lángon,hirtelen megsütjük.Végül a májat összekeverjük a hagymás almával,ráöntjük a bort,és két perces forralás után tálaljuk.Utólag sózzuk,mert a máj élvezhetetlenül keménnyé válna sülés közben.Petrezselymes burgonya és a főzéshez használt fehérbor illik hozzá.

Almás csirke [húsétel]

Almás csirke

Hozzávalók:

csirkemell, alma, reszelt rajt, zsírszegény tejföl, kis ételízesítő

Elkészítés:

Kis olaj a jénai tál aljába, ráreszelni az almát, rátenni az ételízesítővel megszórt csirkemellet, kis reszelt almával beteríted, és a tejfölben elkevert reszelt sajttal leönteni. Lefedve, addig sütni míg meg nem sül. Ha valaki érzékeny a tejtermékekre, akkor kipróbálhatja a tejfölös sajt helyett, hogy mézet csurgat rá, de akkor kell alá valami húslevesalaplé, hogy azért ne száradjon ki a husi, legyen miben megsülnie.

Almás-citromos pulykamell [húsétel]

Almás-citromos pulykamell

Hozzávalók:

10 dkg pulykamell vag csirekmell (100 kcal) 5 dkg alma (30 kcal) fél dl Tej (30 kcal) 1-2 citromkarika

Elkészítés:

A húst egy órára beáztatjuk a tejbe. Az almát szeletekre vágjuk. A húst fűszerezzük egy kicsit, alufóliára terítjük, beterítjük az almával, majd a citrommal. Becsomagoljuk, és sütőben puhára sütjük. Akinek megengedett krumplipürével eheti. A diétázóknak pedig zöldköret vagy friss saláta dukál mellé.

Almás ananászos csirke [húsétel]

Almás ananászos csirke

Hozzávalók:

5-6 csirke comb,5 szem alma,nyers krumpli(burgonya),békon szalona.esetleg ananász,15dk vaj,1 nagy tejföl,2db tojás,só bors füszerek.

Elkészítés:

nagy méretü edény nem árt ha jénai tetövel kivajazni a szalonát az aljábatenni rá a combokat amit elözöleg füszereztünk 1 sorba a burgonyát meg hámozni fel karikázni az almát szintén magházatkivágni.A combokra almakarikákat majd a burgonya karikákat.ez igy tovább mindenböl egy sor alegvégén atetejére burgonya karikakerül,akiszereti édessebben asztehet közéananásztis.Be a sütöbe nem kelelömelegiteni45 percig közepes lángon.majd a 2 tojást a tejfölbe ütni és jol elkeverni és a tetejére önteni majd tetönélkül még 15 perc nem árt megnézni a combok puhaságát.

Alföldi toroskáposzta [húsétel]

Alföldi toroskáposzta

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta, 2 kg tarja, vagy más zsíros hús, , 4-5 nagyobb fej hagyma, őrölt bors, paprika, só

Elkészítés:

Egy fazékban berakom a savanyú káposztát ,és puhára főzzük . Míg a káposzta fő egy nagy lábosban karikára vágott hagymát, majd a kockákra vágott húst, megszórom paprikával, borssal, sóval .és jól megpirítom (megfőzöm a húst) ekkor beköti zanya a bibis ujjam ragtapasszal . Ha megfőtt a káposzta a levét kinyomkodva rátesszük a husika tetejére ká. Vizet nem öntök alá, hiszen a húsnak már van leve meg a káposzta is engedett . Közben néha kevergetem. Alacsony lángon kb 2 óra alatt lesz kész. Friss kenyérrel , sörrel fogyasztandó . Ja és aki még emlékszik nagymókusok sörrel is ehetik , kismókusok tejföllel is keverhetik . ízlés szerint

Elkészítési idő: 60 perc

Alföldi rostélyos [húsétel]

Hozzávalók:

80 dkg hátszín kevés olaj 1 fej vöröshagyma 1 evőkanál pirospaprika 3 cikk fokhagyma 3 db zöldpaprika 2 db paradicsom őrölt bors, só A daragaluskához: 20 dkg búzadara 2 db tojás 6 dkg vaj 1 kevés só 8 dl zöldségleves

Elkészítés:

A hátszínt vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, klopfoljuk meg, és a forró olajban mindkét oldalukat süssük pirosra. A visszamaradt zsiradékban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Húzzuk félre a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, keverjük össze, tegyük rá az elősütött hússzeleteket, és annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje. Amikor felforrt, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, és fedővel letakarva pároljuk félpuhára. Szórjuk bele a felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd ismét takarjuk le, és pároljuk puhára. A daragaluskához a tojássárgákat a vajjal meg a sóval keverjük el, forgassuk bele a habbá vert tojásfehérjét, és fokozatosan szórjuk bele a búzadarát. Vizes evőkanállal szaggassuk a forrásban lévő zöldséglevesbe, és főzzük puhára. Szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük kiolajozott edénybe. Tálaláskor, a rostélyost helyezzük a tányérra, és a hússzeletekre fektessünk 1-1 daragaluskát.

Akbari birka-pulao [húsétel]

Akbari birka-pulao
Hozzávalók:
50 dkg rizs 50 dkg sovány birkahús 6 teáskanál kocsonyásodott húsleves 1/2 teáskanál piros chilipor 1 apró gyömbér 4 db szegfűszeg 5 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 8 dkg mazsola 2 teáskanál vegeta csipetnyi só 1 babérlevél 1 kis darab fahéj 1 teáskanál erős paprika 1 evőkanál ghí

Elkészítés:
Mossuk meg és áztassuk a rizst 15 percig. Főzzük a birkahúst a babérlevéllel, a szegfűszeggel, gyömbérrel és fokhagymával, míg egészen megpuhul. Vegyük ki ezután a gyömbért, a fokhagymát és a babérlevelet. Ghíben süssük halványbarnára az apróra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a főtt birkahúst, a piros chiliport, ízlés szerinti mennyiségű sót, kocsonyásodott húslevest, és főzzük kb. 25 percig lassú lángon. Keverjük hozzá a rizst, a mazsolát és a fahéjat; lassú tűzön addig sütjük, míg minden rizsszem teljesen külön nem válik. Melegen tálaljuk.