2007. december 7., péntek

Citromos-tejfölös csirke [húsétel]

Citromos-tejfölös csirke

Hozzávalók:

2 db csirkemell, 1 db citrom, 2 dl tejföl, só, kevés vaj, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Egy jénai tálat kivajazunk, a csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, enyhén besózzuk. Egy tányérba öntjük a tejfölt és a húsokat egyenként beleforgatjuk, úgy hogy az teljesen befedje. Egyenként belerakjuk a jénaiba. Közben a citromot felkarikázzuk és azt rárakjuk a húsra. A maradék tejfölt ráöntjük és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütõben lefedve addig sütjük, míg a sajt kicsit megpirul.

Citromos sertésragu [húsétel]

Citromos sertésragu

Hozzávalók:

sertéscomb (min. 0,5 kg) fél pohár tejföl 2 dl tejszín 2 dl tej 1 gerezd fokhagyma 1 púpos evőkanál étkezési keményítő 1 citrom reszelt héja és leve apróra vágott rozmaring só, bors kevés olaj

Elkészítés:

A kockára vágott sertéscombot kevés olajon megpároljuk, majd lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Pár perc múlva kiszedjük. A helyére tesszük az egy gerezd fokhagymát, lereszelve! Amikor már illata van, akkor hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és a levét. Ebbe tesszük a krémet, s végül vissza a kiszedett húst. Pár percig összefőzzük, s gyorsan, csakis melegen tálaljuk, különben a krém összeugrik, a belevalók elválnak egymástól.

Citromos pulyka [húsétel]

Citromos pulyka

Hozzávalók:

20 dkg pulykamellfilé, 1 citrom, sovány tejföl, kapribogyó, olaj, só, bors

Elkészítés:

A pulykamellfilét 1 teáskanál olajon megsütjük, majd sózzuk, borsozzuk. 3 evõkanál sovány tejfölt és kevés kapribogyót adunk hozzá, és beletesszük a karikákra vágott citromot és összeforraljuk.

Citromos pirított csirke [húsétel]

Citromos pirított csirke

Hozzávalók:

1 nagyobb csirke, 1 citrom, 3 dkg vaj, 2 evõkanál olaj, ízlés szerint só és õrölt fehér bors, 1 teáskanál szárított citromfû (gyógynövényboltban kapható).

Elkészítés:

A megtisztított csirkét 8 darabra vágom, és jól megsózom. Az olajat felforrósítom és a húsdarabokat egyenként, mindkét oldalukon lepirítom, majd tûzálló tálba teszem. Rálocsolom a citrom kifacsart levét, rászórom a nagyon apróra vágott citromhéjat (a fehér bundája nélkül), meghintem a borssal és a citromfûvel, végül rátördelem a vajat. A tálat befedem és elõmelegített, forró sütõben, közepes lángon 30-35 percig sütöm. A tál tetejét levéve ropogósra pirítom.

Calzone [pizza]

Calzone
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
10 dkg prágai sonka,
15 dkg zsíros friss túró,
12,5 dkg mozzarella,
2 tojás,
2 paradicsom,
4 dkg élesztő,
8 evőkanál olívaolaj,
kevés cukor,
só,
bors,
kakukkfű

Elkészítés:
Kenyértésztát csinálunk a megszokott módon a hozzávalókból(liszt,éleszto,viz,só). Míg a tészta kel, a paradicsomot, a mozzarellát és a sonkát kockákra vagdossuk. Villával jól elkeverjük a túrót a tojással, sózzuk, borsozzuk, és kakukkfüvet adunk hozzá. Ezután belekeverjük a kockára vágott paradicsomot, mozzarellát és a sonkát. A tésztából 4 kis lapostányérformájú lapot nyújtuk, az egyik felét megkenjük a töltelék negyedével, és kettőbe hajtjuk. A széleit jól összenyomjuk és a lepénykéket olajozott tepsibe helyezzük. Meleg helyen még 15 percig pihentetjük, utána 25 percig sütjük 220 fokon.

Tanácsok:
Bármilyen tötelékkel tölthetjük.

Citromos, gombás csirke [húsétel]

Citromos, gombás csirke

Hozzávalók:

1 db 1,8 kg-os csirke, 2 citrom, 1,5 kávéskanál finom só, 5 evőkanál olaj, 1,5 dkg zsír, 1 piros húsú paprika, 6 szárított gomba, 5 újhagyma, 4 evőkanál száraz fehér bor, 1,5 kávéskanál cukor, 2 evőkanál szójamártás, 1 kávéskanál kukoricaliszt, kevés orölt gyömbér, frissen darált bors.

Elkészítés:

Áztassuk a gombát langyos vízben 20 percig. Csumázzuk ki a paprikát és vágjuk keskeny karikákra. Vágjuk körszeletekre az egyik citromot, a másiknak nyomjuk ki a levét. Az újhagymát a zöldjével együtt vágjuk apróra. 2 evőkanál vízben keverjük el a kukoricalisztet. Csontozzuk ki a csirkehúst, szeleteljük fel 6 X 2 cm-es csíkokra. Egy tányérban keverjük össze a sót, a borsot és 1,5 evokanál olajat. Forgassuk bele a húscsíkokat. Csöpögtessük le a gombát, majd vágjuk négyfelé. A maradék olajat hevítsük fel a serpenyőben, élénk tűzön süssük ki a húst, emeljük ki, tartsuk melegen. Tegyük a zsírt sütoedénybe, olvasszuk ki, tegyük bele a gyömbért, a paprikát és a gombát. Erős tűzön kevergetve pirítsuk 1 percig. Majd adjuk hozzá a citromkarikákat és a hagymát. Pirítsuk együtt még fél percig. Ezután adjuk hozzá a bort, a cukrot és a szójamártást. Ha felforrt, tegyük bele az elkevert lisztet. Keverjük jól össze. Tegyük vissza a sütőedénybe a húst, kevergessük 1 percig, öntözzük meg 2 kanálnyi citromlével. Keverjük meg. Forrón tálaljuk.

Citromos csirke [húsétel]

Citromos csirke.
Hozzávalók:
60 dkg csirkeszárny 5 dl. tyúkhúsleves(leveskockából) 2 citrom 1 fej vöröshagyma csipetnyi sáfrány 10-10 dkg magolt zöld olajbogyó és mandula 2 evőkanál olívaolaj fél-fél kávéskanál őrölt fahéj és gyömbér őrölt bors só

Elkészítés:
Megfőzzük a húslevest, finomra vágjuk a hagymát,lecsöpögtetjük az olajbogyót és tapadásmentes serpenyőben megpörköljük a mandulát. Serpenyőben,forró olajban elősütjük a csirkehúst, megszórjuk fahéjjal,a sáfránnyal, a gyömbérrel,beletesszük az olajbogyót,a mandulát,megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük húslevessel.Felforraljuk, majd kis lángon, lefedve ,30 percig főzzük.Közben, beletesszük a cikkekre vágott citromot.Rizzsel,vagy kuszkusszal köríthetjük.

Citromos-borsos mázas csirke [húsétel]

Citromos-borsos mázas csirke

Hozzávalók:

4 csirkemellfilé 4 ek világos méz 1 citrom finomra reszelt héja és leve 2 gerezd fokhagyma összezúzva 1 ek dijoni mustár 2 tk frissen őrölt feketebors 750 g apró szemű újburgonya v. félbevágott nagyobbak párolt brokkolirózsák a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Éles késsel vágjuk be mindegyik csirkemellet két három helyen. Egy lapos tálban keverjük össze a mézet, a citromhéjat, a citromlevet, a fokhagymát, a mustárt és a feketeborsot.

2. Mártsuk a filék mindkét oldalát a mázba. Hagyjuk pácolódni 30 percig, de még jobb, ha egy éjszakán át.

3. Melegítsük a sütőt 220 fokra (légkeverésest 200 fokra). Tegyük a burgonyát és a csirkét lapos tepsibe, és ha maradt még a pácléből, csurgassuk rá. Süssük 25-30 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul és csirke megsül. Brokkolival és a tepsiben lévő pecsenyelével tálaljuk.

Cipóban sült pecsenye [húsétel]

Cipóban sült pecsenye
Hozzávalók:
4 személyre: 250 g liszt 1 teáskanál só 250 g vaj 400 g hús 2 kanál olaj 6 kelkáposztalevél 100 g hagyma 200 g gomba 100 g sonka 4 evőkanál tejföl 1 tojás feketebors vékony szalonna szeletek (lehet húsos is)

Elkészítés:
A vajat késsel feldaraboljuk, a lisztbe tesszük, megsózzuk. Fokozatosan 1/8-ad liter vizet adunk hozzá. A tésztát összgyúrjuk, sodrófával 2 cm vastagra nyújtjuk és hűvös helyen állni hagyjuk, míg elkészül a töltelék. Az olajat közepesen felforrósítjuk. Beletesszük a húst (én kockákra vágom) és pár perc alatt aranyszínűre sütjük. A kelkáposztát megfőzzük és leöblítjük. A hagymást, a gombát és a sonkát apró kockára vágjuk. A hagymát két kanál vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, s tovább pároljuk. Hidegen összekeverjük a sonkával, a tejföllel, a tojással, kevés fekete borssal és sóval, s tetszés szerint ízesítjük. A tésztát vékonyra nyújtuk, ráhelyezzük a szalonnát a feltekerés irányával párhuzamosan és a kelkáposztát. Azután a tésztába göngyöljük töltetet és a húst. A tekercset tepsibe tesszük és közepesen forró sütőben sütjük kb. 30 percig. Közben villával többször megszúrkáljuk. Szeletekre vágva tálaljuk.

Cipóban sült csülök [húsétel]

Cipóban sült csülök

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök 45 dkg liszt 2 dkg élesztő 2 dl tej 15 dkg vaj 2 db tojás kevés só csipetnyi cukor

Elkészítés:

A jól megmosott füstölt csülköt annyi hideg vízbe tesszük, amennyi bőven ellepi. Kis lángon puhára főzzük, csontjáról lefejtjük és hagyjuk kihűlni. A lisztből, tejjel, vajjal, tojással, élesztővel, sóval, cukorral kelttésztát készítünk. Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, középen fölhalmozzuk a főtt csülköt, majd szorosan begöngyöljük a tésztába. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük és közepesen meleg sütőben megsütjük.

Cigányvajda kedvence [húsétel]

Cigányvajda kedvence

Hozzávalók:

1 kg darált hús (marha és disznó vegyesen) 4 nagyobb burgonya 4 sárgarépa 2 fej vöröshagyma 9 kanál liszt 1 zacskó sütőpor 1/2 kavéscsésze víz 2 kávéscsésze olaj só bors ételízesítő olaj a sütéshez

Elkészítés:

Megtisztítjuk a burgonyát, a sargarépát és a hagymát, majd mindet lereszeljük. Hozzáadjuk a darált húst, a lisztet, a sütőőport, az olajat és a vizet. Megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az ételízesítőt, jól összekeverjük, majd néhány órára hűtőbe tesszük, de legjobb egész éjjel állni hagyni, mert így jobban összeérnek az ízek. Másnap nedves kézzel hamburger nagyságú szeleteket formálunk belőle, és szép pirosra sütjük. Rendkívül kiadós, és hidegen is nagyon finom.

Cigánypecsenye roston [húsétel]

Cigánypecsenye roston

Hozzávalók:

4 nagy szelet tarja 2 evőkanál olaj 4-5 gerezd fokhagyma 0,5 dl fehérbor só őrölt bors

Elkészítés:

A tarjaszeleteket kissé kiverjük sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával vastagon bedörzsöljük. Ráöntjük az olajat meg a bort és hűvös helyen, néhány órán át érleljük. A pácból kiemelve lecsepegtetjük és faszénparázs felett mindkét oldalát pirosra sütjük, közben a visszamaradt páclével néhányszor meglocsoljuk.

Cigánypecsenye fóliás burgonyával [húsétel]

Cigánypecsenye fóliás burgonyával

Hozzávalók:

4 személyre: 8 szelet sertéstarja A pácléhez: 1/2 dl olaj 1/2 dl vörösbor 1 kávéskanál fokhagymás pácfűszer 1 kávéskanál őrölt rozmaring 1 kávéskanál majoránna 1 kávéskanál őrölt vegyes bors

Előkészítés:

A tarjaszeleteket megmossuk, leszárítjuk, kissé kiverjük és félretesszük. A pácléhozzávalókat összekeverjük. A hússzeleteket egyenként bekenjük a páclével, és tálba rakjuk. Betesszük a hűtőbe, és másnapig érleljük.

Elkészítés:

Sütés előtt fél órával kivesszük a hűtőbből a húst. Lecsurgatjuk a páclevet, és forró serpenyőben a húsok mindkét oldalát kb. 6-8 perc alatt szép pirosra sütjük. Fóliában sült burgonyával, salátákkal tálaljuk.

Cigánypecsenye [húsétel]

Cigánypecsenye

Hozzávalók:

Csíkokra vágott húsosszalonna,sertés tarjaszeletek, pecsenyefűszerkeverék,fokhagyma,lilahagyma,kaliforniai paprika,paradicsom.

Elkészítés:

A csíkokra vágott húsosszalonnát kipirítjuk,majd a visszamaradt zsíron a kiklopfolt tarjaszeleteket átsütjük.A húst pecsenyefűszerkeverékkel meghintjük (készíthetünk is fűszerkeveréket ő.kömény,fokhagymasó,p.paprika keverékéből),fokhagymával megtűzdeljük.Lilahagymát adunk hozzá félkarikára vágva,kaliforniai paprikát szintén félkarikára vágva,és paradicsomot cikkekre vágva,ezekkel is jól átpirítjuk.Főtt,cikkekre vágott burgonyát visszamaradt szalonnazsíron (vagy olajon) jól megpirítjuk,ezt tálaljuk köretként a hús mellé.

Boursine sajt [pizza]

Boursine sajt
Hozzávalók:
40 dkg juhtúró
40 dkg tehéntúró
20 dkg vaj
1 fej fokhagyma
4 gr bors
1 csomó kapor
1 csomó metélőhagyma
só ízlés szerint
tejfől a kikeveréshez

Elkészítés:
keverőtálba teszem a túrót,vajat,finomra vágott fűszerszámokat.kevéske tejfől segítségével,merülőmixerrel krémmé keverem.óvatosan sózom,a juhtúró sós.2 nap érlelés a hűtőben.

Tanácsok:
1.tejfőllel segítem a turmixot és állítom be a krémességét.2.kenyérre lágyabbat keverek.3.önálló falatként keményebbre hagyom.így könnyebb formáznom.tenyérben gombócra görgetett sajtot durvára őrölt borsba vagy vágott kaporba hempergetem.4.elsőre a fokhagyma hangoskodik,de az érlelés simít.néhány órával a fogyasztása után,akit zavar,nem lehet érezni.jóétvágyat kivánok.az alábbi paramétereket nem számoltam

Chop-suey [húsétel]

Chop-suey

Hozzávalók:

10 dkg sertéshús 20 dkg macskagomba vagy vargánya 20 dkg szójababcsíra (helyette esetleg cérnametélt) Egy nagy szál sárgarépa 10 dkg sonka Egy fél csirkemell Egy kisebb gyömbérgyökér Egy fej vöröshagyma Két zöldhagyma Két evőkanál szójamártás Két fokhagyma Két evőkanál eroleves Egy evőkanál kukoricaliszt

Elkészítés:

A macskagombákat megáztatjuk, ha másmilyen gombánk van, azt csíkokra vágjuk. A sertéshúst is csíkokra szeljük, a lebontott csirkemellel együtt. A sonkát felkockázzuk, a sárgarépát megtisztítva lereszeljük, a vöröshagymát felaprítjuk, a zöldhagymát gyermekujjnyi darabokra vágjuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, a gyömbért lereszeljük. A szóját összekeverjük egy kis cherryvel, belerakjuk a húsokat és fél óráig ebben a páclében marináljuk. Főzés: Egy üres serpenyőt a tűzön megforrósítunk. Beleöntjük az olajat, melynek a melegtől rögtön fel kell forrnia. Beletesszük a hagymát, zöldhagymát, gyömbért, harminc másodpercig sütjük. Beletesszük a reszelt sárgarépát, a leszurt húsokat, és tovább sütjük. Három perc múlva hozzáadjuk a sonkakockákat és a gombát, valamint a szójababcsírát. Ha közben az a lé,amit a hús sütés közben ereszt, elpárologna, folyamatosan utánaöntünk a szója-cherry páclébol. Majdnem a sütés végén belekeverjük a fokhagymát. Az erőlevest és a kukoricalisztet összekeverjük a szója-cherry páclé maradékával, vigyázva arra, nehogy csomós legyen, és beleöntjük a serpenyőbe. Dobva-rázva, vagy fakanállal kevergetve körülbelül két percig sütjük, majd tálalhatjuk a Chop-sueyt.

Chilis csirkemell cukkinivel [húsétel]

Chilis csirkemell cukkinivel

Hozzávalók:

4 fél csirkemell(csontos), csirke-fűszerkeverék, 2 lime(zöldcitrom), 1-2 chilipaprika, 4 ek. szezámolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 cukkini, tengeri só, 4-5 szál kakukkfű

Elkészítés:

A chilit és a fokhagymát a kakukkfűvel együtt apróra vágjuk, összekeverjük az olajjal, a fűszerpaprikával és a lime levével. A csirkemelleket megsózzuk, bekenjük a fűszerolajjal. Sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük őket, közben hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott cukkinit.

Cézár saláta grillezett csirkemellel [húsétel]

Cézár saláta grillezett csirkemellel

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell filé 10 dkg vaj 8 szelet kenyér 4 db tojás 4 dl olívaolaj 1 dl olaj 3 db szardella 10 dkg fokhagyma 1 dl citromlé 5 cl worchester szósz 10 dkg parmezán sajt 1,5 fej jégsaláta só bors

Elkészítés:

A sózott, borsozott csirkemell filét olívaolajon pirosra sütjük. Az öntethez a tojásokat sózzuk, és kézi habverővel, vagy mixerrel folyamatosan keverjük, miközben hozzáadjuk lassan az olívaolajat. Akkor jó, ha tejföl sűrűségű krémet kapunk. Ebbe a masszába aprítjuk a fokhagymát, a szardella filét, belekeverjük a worchester szószt, a citromlevet, ízlés szerint borsozzuk, és készre mixeljük. A kenyeret felkockázzuk, és a hús mellett pirítani kezdjük. Sülés közben hozzáadjuk a vajat, ráreszelünk fokhagymát, és sózzuk, borsozzuk. A jégsalátát feldaraboljuk, hozzáadjuk a megpirult kenyérkockákat, ráreszeljük a parmezánt, és az egészet összekeverjük az öntettel. Tálaláskor a saláta tetejére helyezzük a csirkemell szeleteket.

Cajun csirke [húsétel]

Cajun csirke

Hozzávalók:

2 ek finomliszt 2 tk cajun fűszerkeverék 1/2 tk só 4 kicsontozott, de bőrös csirkemellfilé 2 ek olivaolaj tzatziki (joghurtos uborkasaláta) v. vegyes saláta és újburgonya

Elkészítés:

1. Keverjük össze a lisztet, a fűszerkeveréket és a sót. 2. Dörzsöljük be a csirkemell mindkét oldalát 1 ek olivaolajjal. Forgassuk mindkét oldalát a fűszeres lisztbe. Hevítsük fel a maradék olajat serpenyőben. 3. Süssük a csirkemell mindkét oldalát 6-7 percig, amig megsül, a bőr pedig aranyszínű és ropogós lesz. Tálaljuk a tzatzikivel, a salátával és az újburgonyával.

Tanácsok:

A cajun fűszerkeverék szárnyasokhoz és halételekhez kiváló: vöröshagyma, fokhagyma, oregano, mustármag, só, bors, chili, fűszerpaprika, köménymag, kakukkfű. A legtöbb szupermarketben kapható.

Atkins Pizza [pizza]

Atkins Pizza
Hozzávalók:
hússzeletek
paradicsomszósz
oregánó
bazsalikum
fokhagyma,
vöröshagyma por
sajtok
vöröshagyma

Elkészítés:
Alap:
Vékonyra klopfolt tetszõleges típusú hússzeleteket fektessünk egy pizza tepsi aljára. Fûszerezzük sóval vagy szósszal. Süssük kb. 10 percig. Ha lyukak keletkeznek, akkor tömjük be õket hússal és süssük még tovább.

Szósz:
4,5 dl paradicsom szószt keverjünk össze oregánóval, bazsalikummal, fokhagyma- és vöröshagyma porral.
Feltét:
3 csésze vegyes sajt (pl. mozzarella, cheddar), fél csésze darabol hagyma, fél csésze zöldpaprika. A megsült alapra rétegenként háromszor teszünk szószt és feltétet, felülre sajtot. Addig kell sütni, amíg a sajt kicsit meg nem barnul. Szeleteld 8 felé.

Byrjani csirke [húsétel]

Byrjani csirke

Hozzávalók:

csirke comb basmati rizs fűszerek (amit a receptben találsz) zöldségek(amit a receptben találsz)

Elkészítés:

Csirke combból készítjük. A húst sózzuk , + fűszerkeverék ( curry , chili , curcuma , arabic mix ) pici citromlé , és pihentetjük. Majd később elősütjük. Kicsit bővebb olajban kloffolóval összetört f.hagymát aranybarnára pirítunk , és hozzáadjuk a vöröshagymát + egész fahéj , sz.szeg , kömény , kardamon. Ha már jó a hagyma akkor rakunk bele curcumát és curryt + apró kocka paradicsomot és lassan pirítjuk. + paradicsom püré És vízzel felengedjük. 20percig főzzük és a végén joghurtot keverünk bele. Külön bő olajban : -lyoni hagymát készítünk - mazsolát pirítunk - kesudiót pirítunk a tepsi aljára rakjuk az elősütött csirkéket + rá a szósz + és a félig főtt basmati rizs.( a riszt csak főzzük sós , fahéjas , sz.szeges , kardamonos vízben. leszűrjük de nem mossuk le! ) sütőben fóliával jól letakarva 180 fokon kb: 1 órát sütjük. Tálalásnál kiszedjük a csirkét , a rizst összekeverjük a külön sütött cuccokkal és a csirkére halmozzuk . a tetejére mentalevelet vágunk.

Burrito sajttal es marhahússal [húsétel]

Burrito sajttal és marhahússal

Hozzávalók:

-10 db tortilla lap -1/2 kilo daralt marha hus -1/2 csesze hagyma felvagdalva -1 gerezd fokhagyma felvagdalva -2 kis konzerv vorosbab(osszesen fel liternyi) -2/3 csesze taco szosz(azsiai boltokban kaphato) -1 evokanal chili por -6 csepp tabasco szosz -1 csesze reszelt sajt(cheddar) -1 csesze tejfol -so

Elkészítés:

Egy serpenyoben olajon megdinszteljuk a hagymat a daralthust es fokhagymat.A babot lepaszirozzuk kremesre egy villaval.Osszekeverjuk a taco szoszt a chilin port,sot es tabascot,majd hozzakeverjuk a daralthust es a babot is.Tovabb fozzuk meg kb 3 percig.Mikor kesz,minden eggyes tortillara teszunk a sszoszbol,megszorjuk reszelt sajtal,teszunk ra tejfolt is majd elobb felhajtjuk a ket szelet s azutan felgongyoljuk.Melegen fogyasztjuk.

Burgonyás-tepsis csirke [húsétel]

Burgonyás-tepsis csirke
Hozzávalók:
4 egész comb, de lehet mell is Kb. 1 kg krumpli 4 fej hagyma 2-3 paradicsom 2-3 tv paprika 4 dl tejföl só bors paprika olaj liszt tej

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, 1/2 cm-es karikára vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és olajjal kikent tepsibe tesszük. A csirkét besózzuk, borsozzuk, picit paprikázzuk. A hagymát félbevágjuk és szintén karikázzuk. Hozzákeverjük a tepsiben lévő burgonyához. Ezután rátesszük a csirkét. A tejfölt, kb. 2 kanál liszttel simára keverjük, és még kevés tejet is adunk hozzá. Szépen rácsurgatjuk a tálban lévőkre, kicsit jobbra-balra rázogatva eloszlatjuk. A paradicsomot és paprikát szintén karikázzuk, és az egészet befedjük velük. Befóliázzuk, és közepes lángon kb.1,5 órát sütjük.1 óra elteltével megnézzük a burgonyát és a húst, ha megpuhult minden, pirítjuk még egy kicsit.

Burgonyán sült fasírt [húsétel]

Burgonyán sült fasírt
Hozzávalók:
75 dkg héjában főtt burgonya 30 dkg darált sertéshús 2 fej vöröshagyma 2 tojás 3 dl tejföl reszelt sajt 4 evőkanál olaj 1 teáskanál pirospaprika 2 gerezd fokhagyma ízlés szerint só, bors

Elkészítés:
Egy közepes tepsit kiolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával. A meghámozott és karikára vágott főtt burgonya felét elterítjük a tepsiben. Megsózzuk, az egyik fej hagymát karikákra vágva elosztjuk rajta. A tojásokat a tejföllel habosra felverjük, megsózzuk. A krumplit és a hagymát meglocsoljuk a tojásos tejföllel, majd a második réteg krumplit és hagymát tesszük tepsibe. A darált húst összekeverjük az összes fűszerrel, hozzáadjuk a fokhagymát és a megmaradt tojásos tejfölt. A húsos masszát rákenjük a hagymás burgonyaréteg tetejére, és befedve, előmelegített sütőben 25-30 percig pároljuk, majd a tetejét leszedve szép piros-ropogósra sütjük. A reszelt sajtot a végén szórjuk rá, mielőtt kivennénk a sütőből.

Burgonyafelfújt szűzpecsenyével [húsétel]

Burgonyafelfújt szűzpecsenyével

Hozzávalók:

friss kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, 2,5 dl főzőtejszín, só, bors, 30 dkg sertés szűzpecsenye, 25 dkg vöröshagyma, 1 ek. liszt, 1 kg krumpli, fél kg sárgarépa, 10 dkg sajt

Elkészítés:

A felaprított kakukkfüvet az összezúzott fokhagymával a tejszínbe keverjük, sózzuk, borsozzuk. A pecsenyét olajon megpirítjuk, kivesszük a serpenyőből, a maradék olajon a felkarikázott hagymát üvegesre pirítjuk. Liszttel megszórjuk, és az ízesített tejszínnel felöntjük, felforraljuk, és félretesszük. A felkarikázott krumplit és a répát a hússal együtt egy tűzálló tálba halmozzuk, az egészet a tejszínes mártással leöntjük. 175 fokon kb. egy órán át sütjük, közben a sütőből kivéve megszórjuk a lereszelt sajttal.

Bundázott csirke pekingi módra [húsétel]

Bundázott csirke pekingi módra

Hozzávalók:

75 dkg csirkehús, 3 evőkanál szójamártás, 1 evőkanál rizspálinka, fél kávéskanál feketebors, 4 újhagyma, 1 tojás, 5 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál búzaliszt, olaj a sütéshez

Elkészítés:

Szeleteljük vékony karikákra az újhagymát. Vágjuk 2,5 cm élű kockákra a húst. Verjük fel egy csészében a tojást. Keverjük össze a szójamártást a pálinkával, a borssal és a hagymával. Merítsük a húskockákat ebbe a mártásba, keverjük jól össze. Hagyjuk benne pácolódni 15 percig. Keverjük össze a tojást a kukorica és a búzaliszttel. Amint egységes masszát kapunk, forgassuk bele a húskockákat. Hevítsünk olajat egy közepes méretű serpenyőben, süssük ki kis adagokban a bundás húskockákat. Ropogós, aranysárga falatokat kapunk. Csöpögtessük le. Tálaljuk forrón, szecsuáni fűszeres szezámmártás kíséretében.

Bundás vese [húsétel]

Bundás vese

Hozzávalók:

2 sertésvese, 1 db tojás, 1 dl tej, 1 dl szódavíz, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 4-5 evõkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj a sütéshez.

Elkészítés:

Az elõkészített, megtisztított vesét vékony lapokra vágom, bõ vízben elõfõzöm, leszûröm. A tojást, a tejet, a szódavizet habosra keverem, majd annyi liszttel keverem össze, hogy a szokásosnál valamivel sûrûbb palacsintatésztát kapjak. Belekeverem a zúzott fokhagymát, a fûszereket és a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd a lisztbe mártott vesedarabokat megforgatva a tésztamasszában, bõ, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Tartármártás és párolt rizs, vagy sült burgonya illik hozzá.

Bundás szárnyasfalatka [húsétel]

Bundás szárnyasfalatka

Hozzávalók:

2 filézett csirkemell vagy fél kg pulykamell 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 2 tojás liszt só bors kínai ötfűszer-keverék

Elkészítés:

A csirke- illetve pulykamellet diónyi darabokra vágod. Felaprózod a vöröshagymát és a fokhagymát, összekevered a hússal, sózod, borsozod, fűszerezed, és állni hagyod egy kicsit (legjobb pár órával főzés előtt megejteni ezt a műveletet). A tojásokból, lisztből és vízből sűrű palacsintatésztát keversz, majd a húsra öntöd, hogy pont ellepje. Olajat forrósítasz egy serpenyőben, egy kanállal kiemeled a tésztával bevont húsdarabokat, és az olajba csúsztatod. Aranybarnára sütöd a falatka mindkét oldalát.

Bükki szénégetők pörköltje [húsétel]

Bükki szénégetők pörköltje
Hozzávalók:
1 kg kockára vágott marhalábszár - 2-3 fej kockára vágott vöröshagyma - ízlés szerint fűszerszámok: bors, mustár, kakukkfű, tárkony, bazsalikom, citromlé - só

Elkészítés:
A kockára vágott hagymát kevés zsíron ledinszteljük. Rátesszük a marhalábszárat, sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a fűszerszámokat. Kevés vízzel (esetleg borral) fölengedjük, majd lefödve, időnként megkeverve pároljuk. Az elfőtt szaftot vízzel pótoljuk. Ha puhára főtt, juhtúrós sztrapacskával tálaljuk.

Bújtatott virsli [húsétel]

Bújtatott virsli

Hozzávalók:

1kg burgonya 3 pár virsli 5evk. liszt olaj a sütéshez só

Elkészítés:

A burgonyából pirét készitünk,annyi külömbséggel,hogy semmi mást nem teszünk az össze tört burgonyához csak 2evk. lisztet,ezt jól össze gyúrjuk.A megfőtt virslit 3-4cm darabokra vágjuk,majd egy evőkan.tenyerünkbe teszünk a burgonyából a közepébe virslit teszünk rúdacskát formálunk liszttel megszórt deszkára helyezzük.Mikor az egész virsli el van "bújtatva" forró olajba tesszük és aranybarnára sütjük.

Tanácsok:

Mielött a forró olajba tesszük érdemes egy kicsit a deszkán levő lisztben megforgatni ettől szebb szint kap sűtéskor.Egy másik dolog :a burgonya nem egyforma van mely több vizet tartalmaz és nem elegendő a 2 evk,liszt hozzá, nem baj tehetünk több lisztet a lényeg,hogy könnyen kezelhető ne ragacsos massza legyen,lehessen rúdacskákat formálni.Melegen savanyú káposztával tálaljuk.

Bujtatott pörkölt [húsétel]

Bujtatott pörkölt

Hozzávalók:

Krumplipüré Bármilyen pörkölt(ha csirke kicsontozzuk) 2 egész tojás

Elkészítés:

A jénai (vagy más tál)tálat kiolajozzuk és zsemlyemorzsával kiszorjuk. a krumplipürébe ami természetesen hideg jol belekavarunk 2 egész tojást,majd a felét belesímitjuk a jénaiba.egyenletesen rárakjuk a pörköltet, aminek ha sok a leve picit besüritjuk,majd a maradék pürével betakarjuk.Forro sütőben jól átsütjük,és meglepődtök majd hogy milyen fincsi!

Búbos pulykamell [húsétel]

Búbos pulykamell

Hozzávalók:

1 kg pulykamell 10 tojás gépsonka vagy vékonyra szelt olasz sonka sajt só bors fokhagyma chili

Elkészítés:

A pulykamellet szeletekre vágod, kiklopfolod, bedörzsölöd sóval, borssal, fokhagymával és csipetnyi chilivel (de sima grillfûszerkeverékkel is megoldható), és félreteszed. megfõzöd a tojásokat, a sajtot lereszeled. A húst kiolajozott tepsibe fekteted, és betolod a sütõbe. Amikor fehérre sült, ráteszed a félbevágott fõtt tojásokat (ezek a búbok), letakarod a szeleteket sonkával és megszórod reszelt sajttal, majd visszatolod a sütõbe. Amint a sajt ráolvadt és kicsit megpirult, kész is a sült.

Búbos hús [húsétel]

Búbos hús
Hozzávalók:
1 kg hús szeletelve,lehet sertés,csirkemell,pulykamell 2 zsemle beáztatva kicsavarva, 1 hagyma apróra vágva párolva 1 kis doboz májkrém, v. csirkemáj 5 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 10 dkg gomba apróra vágva zsir, pirospaprika petrezselyem apróra vágva só,bors reszelt sajt

Elkészítés:
A hús szeleteket kicsit kiveregetjük,megsózzuk,és tepsibe fektetjük.A szalonnát kiolvasztjuk,megpároljuk a hagymát rajta,és a hozzá valókból összeállitjuk a tölteléket.A hús szeletekre halmozzuk,megszórjuk a reszelt sajttal,lefóliázzuk,és megsütjük.A sütés vége felé a fóliát levéve,megpiritjuk a tetején a sajtot.

Brokkolis-sonkás csirkemell [húsétel]

Brokkolis-sonkás csirkemell
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell szeletek, 50 dkg brokkoli, 15 dkg sajt, 2-3 dl tejszín, 6-8 szelet gépsonka só, bors és ízlés szerint fûszerek

Elkészítés:
A brokkolit rozsaira szedjük, egy jenait kivajazunk, és a brokkolival beterítjük az aljat. A húst ízlés szerint fûszerezzük, és egymás mellé ráfektetjük a brokkolira, majd a húsra a sonka szeleteket. A tejszínt ráöntjük a sonkára, a tetejére rászórjuk a reszelt sajtot és lefedjük alufóliával a jenait. Ezután kb 30-40 percig pároljuk az alufólia alatt, majd alufólia nélkül egy kicsit megpirítjuk a tetejét.

Brokkolis sonka tekercs [húsétel]

Brokkolis sonka tekercs

Hozzávalók:

Brokkolis sonka tekercs 1 kis fej brokkoli, 8 vékony szelet gépsonka v. pulykamell sonka, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, petrezselyem, vaj, só.

Elkészítés

A brokkoli rózsáit szárral együtt levágjuk, egy kis fazékba rakjuk. Annyi sós vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és 5-7 percig gyenge lángon főzzük, majd kiszedjük, lecsöpögtetjük. Mindegyik szelet sonkára annyi brokkolit teszünk, hogy feltekerve a két végén kilátsszon. A tekercseket kivajazott jénai tálba fektetjük. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, ízlés szerint fűszerezzük, és a brokkolis sonkatekercsekre csurgatjuk. Reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben rápirítjuk

Brokkolis pulyka [húsétel]

Brokkolis pulyka
Hozzávalók:
1 doboz mirelit brokkoli, 75 dkg pulykahús, 1 evőkanál margarin, 5 dkg mandula, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 húsleveskocka, só, pirospaprika, bors

Elkészítés:
A pulykahúst puhára főzzük és a brokkolit kevés vízben megpároljuk. A margarint felolvasztjuk, és az apróra vágott mandulát megpörköljük benne, majd a kukoricalisztet kevés vízzel összekeverjük, és a margarinos mandulával tejföl sűrűségű szószt készítünk belőle. Végül egy margarinnal kikent tűzálló tálba lerakjuk soronként a brokkolit, a sóval, borssal, pirospaprikával ízesített főtt pulykahúst, és leöntjük a mandulás szósszal. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Brokkolis csirkemell [húsétel]

Brokkolis csirkemell
Hozzávalók:
60 dkg (4 db) csirkemellfilé, 0,5 dl olaj, 30 dkg brokkolirózsa, 2 dl tejszín, 2 dkg vaj, 3 dkg tisztított, szeletelt mandula só, őrölt fehérbors, csipetnyi őrölt szerecsendió Köretnek: 25 dkg tönkölybúzából készült spagetti

Elkészítés:
A brokkolit kevés vízben megpároljuk. A húst megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, és a felhevített olajon mindkét oldalát megsütjük. Hozzáadjuk a párolt brokkolit, a tejszínt és kevés vízet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, és kíméletesen megpároljuk. Amikor kész, félretesszük. Kifőzzük a tésztát. A vajon megpirítjuk a mandulaszeleteket. Tálalásnál a spagettire helyezzük a hússzeleteket és a tejszínes brokkolit, majd az egészet meghintjük a pirított mandulával.

Brassói aprópecsenye [húsétel]

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

40 dkg hús felkockázva 1 fej vöröshagyma 2-4 gerezd fokhagyma só bors 2-3 teáskanál őrölt pirospaprika burgonya felkockázva 5-6 db

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk,beletesszük a húst,ami levet fog engedni.Zsírjára sütjük.(amíg el nem fő a saját leve)Ezután fűszerezzük és felöntjük vízzel h. újnyira ellepje. Fedő rá. 20 perc után fedő le és ritka kevergetés mellett,ismét zsírjára sütjük.Ennyi idő alatt puhára kellet főnie.Tűz lekapcs.Rátesszük az apróra vágott fokhagymát,összekeverjük.Közben a kockára vágott burgonyát olajban aranysárgára sütjük enyhén megsózzuk.A végén az egészet összekeverjük.És kész

Brabanti sertésborda [húsétel]

Brabanti sertésborda

Hozzávalók:

3 evőkanál olaj 4 db kb 15 dkg-os sertésborda szelet 3 csipetnyi fehérbors 3 dkg liszt 4 kisebb fej vöröshagyma 2 dl sör 1,5 dl erőleves 1 kanál étkezési keményítő ( vagy rizsliszt)

Elkészítés:

Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk. A sóval borssal fűszerezett, lisztbe forgatott bordákat mindkét oldalon 3 percig pirítjuk. A hagymát vékony karikára vágjuk, és a húshoz adjuk, majd további 5 percig sütjük. Közben a húst megfordítjuk, hozzáöntjük a sört, az erőlevest, megsózzuk, megborsozzuk. Fedő alatt 15 percig pároljuk. A kész szeleteket kiemeljük. A hagymás sütőlevet kevés hideg vízzel összekevert keményítővel besűrítjük. még egyszer fölforralom, és a mártást a húsra öntöm.

Boszniai fazék [húsétel]

Boszniai fazék
Hozzávalók:
• 1 kg borjú- vagy üszőhús
• 1 kg burgonya
• 20 dkg sárgarépa
• 10 dkg zöldség
• 25 dkg hagyma
• 3 dkg fokhagyma
• 25 dkg zöldpaprika
• 25 dkg padlidzsán
• 40 dkg paradicsom
• 2 dl száraz fehérbor
• só
• szemesbors
• csípős törött pirospaprika
• 2-3 szegfűszeg

Elkészítés:
A húst és a zöldségféléket közepes kockákra felszeleteljük. Belerakjuk egy (lehetőleg fedős) agyagedénybe, majd ízlés szerint sózzuk, megszórjuk a csípős paprikával, szemesborsal, hozzáadjuk a bort és a szegfűszeget. Óvatossan összekeverjük, felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, és lefedve (ha az edénynek nincs fedele, lefedhejük pergamentpapirral vagy alufóliával), lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk, majd a sütőben (a hústól függően) 2-3 órat süssük. Az utolsó 30 percben fedő nélkül. Ha lehetséges, kis agyagtálakban szolgáljuk fel. Vajon pirított kenyeret (esetleg juhtarhót is adunk hozzá). Jó étvagyat !