2007. november 24., szombat

Fácán leves [leves]

Fácán leves
Hozzávalók:
4 személyre: 1 fácán (1,2-1,5 kg), 500 g marhacsont, 10-12 szem bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál sáfrányos, szeklice, só, 100 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 100 g zeller, 50 g karalábé, 1 közepes fej hagyma, 3-4 borókabogyó, 1 körömnyi gyömbér, zöldpaprika, 100 g kelkáposzta, 1 csokor petrezselyem, 1-2 zellerszár zöldjével, körömnyi cseresznyepaprika, zöldpaprika, paradicsom, 50 g gomba, 100 g cérnametélt, összesen 400 g párolt karfiol, spárga, zöldborsó

Elkészítés:
Egy jó mély fazék aljára tesszük a megmosott marhacsontot, arra a megtisztított, megmosott, feldarabolt fácánt, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Ha a víz felforrt, mérsékeljük a tüzet, beledobjuk a megtisztított hagymát, teatojásba zárva: a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét, a borókabogyót, a gyömbért, a cseresznyepaprikát, valamint a borsot, kevés sóval ízesítjük, és fedő nélkül, lassú gyöngyözéssel kb. 1 óra hosszát főzzük. Közben megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk a répaféléket, a zellert, a karalábét, és a gondosan megmosott kelkáposztával, gombával, zöldpaprikával, paradicsommal, petrezselyemmel és zeller zöldjével együtt a leveshez adjuk. További 40-45 percig főzzük, amíg a hús is, a zöldség is megpuhul. Külön levesben kifőzzük a cérnametéltet, melegen tartjuk. Külön-külön lábaskában, sós vízben megpároljuk a karfiolt, a spárgát és a zöldborsót,( ha konzerv felmelegítjük). Ezután a leves felszínéről leszedjük a felesleges zsiradékot, és óvatosan, hogy fel ne zavarosítsuk, merőkanállal egy kisebb fazékba szűrjük a levest. A húst kiemeljük a levesből és bőrét eltávolítjuk egy mély levesestálba tesszük. A fácándarabokra rászedjük a cérnametéltet, a vékony csíkokra vágott leveszöldséget, a felszeletelt gombát, a külön megpárolt karfiolt, spárgát, zöldborsót, és annyi forró levest merünk rá, hogy ellepje. Kevés finomra vágott petrezselyemmel meghintjük a tetejét, és tűzforrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: