2008. november 23., vasárnap

Erdélyi borsos tokány puliszkával, köritéssel [húsétel]

Hozzávalók:
80 dkg. bélszin vagy lábszár (sertés vagy marha)10 dkg. sertészsír
20 dkg. vöröshagyma,
2 evőkanál paradicsompüré,
3 - 4 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt feketebors,
1 késhegynyi majoránna,
só izlés szerint,
2 szem érett paradicson,
1 nagyobb húsos zöldpaprika


2 db.

Elkészítés:
A húst fél centiméter vastagságúra és kb. 6 - 7 cm hosszúságúra darabpljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsiron szalmasárgára dinszteljük, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a paradicsompürét, amivel 2 - 3 percig pároljuk, gyakori kevergetéssel. Hozzá tesszük a hústm meghintjük feketeborssal, majorannával és izlés szerint sóval, majd kevés vizet öntünk alá. Kevergetjük és a vizet pótoljuk alkalmanként. Fontos, hogy párolófjon a hús. Ha megpuhult kevés vizet öntünk alá, átkeverjük, fedővel lefedjük és majdnem készre főzzük. Ekor hozzátesszük a felkockázott zöldpaprikát és a héjazott paradicsomszeleteket is. Készre főzzük.
Köritésnek piuliszkát ( mamaliga), főtt rizst, tarhonyát vagy petrezselymes ujburgonyát adhatunk. Hozzá illő savanyúsággal tálaljuk.

Elkészítési idő: 80 perc
Zsírtartalom: 150-200 gr

Nincsenek megjegyzések: