2008. november 23., vasárnap

Édes-savanyú ananászos csirkemell [húsétel]

Hozzávalók:

csirkemell 2 nagyobb vagy tyúkmell
sárgarépa 25 dkg
gomba 20 dkg
ananászbefőtt 20 dkg
póré vagy lila hagyma 2 db
olaj 4 evőkanál
szójaszósz 4 evőkanál
tyúkhúsleveskocka (egy fél kocka elég, mert nagyon fűszeres lesz)
kristálycukor 3 evőkanál
borecet 3-4 evőkanál
étkezési keményítő 1 evőkanál
őrölt fehér bors, só
gyömbér (őrölt)

a körethez: 40-50 dkg metélt tészta (szerintem jobban passzolt a párolt rízs, de a párom magában"pusztította el" :-D )

Elkészítés:
A húsról lefejtett húst ujjnyi csíkokra vágjuk. Késhegynyi gyömbérrel és a szójaszósszal összekeverjük és hideg helyen 1 órát állni hagyjuk. A meghámozott és karikára vágott sárgarépát, a gombát, az ananászt és a hagymát forró olajban külön-külön 2-3 percig sütjük, majd kiszedve rétegezve lerakjuk egy tűzálló tálba ( vagy tepsi, vagy tortaforma...). Ugyanebben a lábosban, kevés vizet hozzáadva, megpároljuk a húst. Miután elkészült, a zöldségekre terítjük. A lábosban aranysárgára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az ecetet, a maradék szójaszószt, a leveskockát vagy a húslevest, a keményítőt, kevés ananászlevet és 1-2 dl vizet. Összeforraljuk, fűszerezzük fehér borssal. A mártást az ételre öntjük. Tálalás előtt a sütőben átforrósítjuk. Sós vízben kifőzzük a metélt tésztát és leszűrjük. De ehelyett főzhetünk rizset is és kész a köret.

Tanácsok:
Az egyik legnagyobb áruházban mindent meg tudtunk venni hozzá. Mert ugye "a legkisebb is számít" :-)
Csak azért írtam ezt végére, hogy ne gondolja senki, hogy nehéz hozzájutni a hozzávalókhoz.

Nincsenek megjegyzések: