2007. november 22., csütörtök

Fehérboros körteleves túrógaluskákkal [leves]

Fehérboros körteleves túrógaluskákkal

Hozzávalók
(2 személy részére)
1 kg körte víz, amennyi ellepi 1 dl fehérbor 1 dl tejszín kevés barnacukor kevés citromlé őrölt gyömbér őrölt fahéj őrölt szerecsendió 2 szegfűszeg A galuskákhoz: 25 dkg túró 5 dkg búzadara 2 tojás 2 dkg vaj só 1-2 tk. cukor

Leírás
A körtéket meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, nagyobb kockákra vágjuk a gyümölcshúst. Egy lábosban feltesszük őket főni, annyi vízben, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a szegfűszeget is, meg a többi ízesítőt (az arányok ízlés dolga, kóstolgatni kell, később még lehet módosítani). Mikor puhára főtt (hamar megvan), hagyjuk picit hűlni és botmixerrel pürésítjük. Utána hozzáöntjük a bort és a tejszínt, megint fűszerezzük az őrölt fűszerekkel (a gyömbérből tehetünk kicsit többet, de egyéni választás, hogy melyik domináljon) és éppen csak felforraljuk. A galuskákhoz a hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük. Utána kézzel kis gombócokat formálunk belőlük és lobogó sós vízbe dobjuk őket. Mikor feljönnek a víz színére, kiszedegetjük őket és szűrőbe téve lecsöpögtetjük.

Nincsenek megjegyzések: