2007. december 8., szombat

Pizza igazi vékony tésztából [pizza]

Pizza igazi vékony tésztából

Hozzávalók:

1 kg liszt 1 dl olaj 50 g élesztő cukor tej só langyos víz

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben és egy kávés kanál cukorral. A lisztet egy (kelesztő) tálba öntjük, hozzáadjuk az olajat, sót, élesztőt és annyi vizet, hogy keményebb tésztát kapjunk, mint a nokedli (kb. 1 liter víz). Lefedjük a tálat és hagyjuk kb 1 órát állni. Ez után a kezünket megolajozzuk, mert a tészta ragadni fog, egy kicsit átgyúrjuk és belehelyezünk belőle egy kis adagot a kizsírozott és kilisztezett tepsibe. Pont a tepsi közepére és onnen olajos kézzel elkezdjük kinyújtani. Majd felhelyezzük a tetszőlegesen összeválogatott feltéteket és kisütjük. Jó étvágyat mindenkinek hozzá!

Tanácsok:

Ha meleg helyre helyezzük a tésztát kevesebb idő is elegendő a megkeléséhez. Jó nagy tálat válasszunk, mert igen nagyra fog megdagadni, de utánna, ha összegyúrjuk vissza össze fog esni. A tepsiben elég nehezen nyúlik ki, egy kis türelem és erő kell hozzá. Ügyeljünk arra, hogy jó olajos vagy zsíros legyen a kezünk, mert különben a tészta csak a kezünkre fog ragadni. Ebből az adagból 3 nagy tepsi pizzát lehet készíteni. Ha először nem sikerül olyan vékonyra a tészta, semmi baj nekem is sok pizzát kellett ahhoz csinálnom, hogy tökéletes legyen.

Nincsenek megjegyzések: