2007. december 8., szombat

Csirkecsíkok aszalt barackos szósszal [húsétel]

Csirkecsíkok aszalt barackos szósszal

Hozzávalók:

1 csirkemellfilé, 15 dkg aszalt sárgabarack, fél fej vöröshagyma, felaprítva, 2 gerezd fokhagyma, 2 centis gyömbérdarab, megtisztítva, fél chilipaprika, 5 cl barackpálinka, 1 kávéskanál oregánó, olívaolaj, só és frissen őrölt bors.

Elkészítés:

A sárgabarackot nagyobb darabokra vágjuk, egy tálkába tesszük és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Majd félretesszük pár percre, hogy a barackdarabok felpuhuljanak. Közben haladunk tovább az előkészületekkel: a csirkemellet megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk. A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, a chilipaprikát kimagozzuk és vékony karikákra vágjuk. Ha mindennel megvagyunk, egy közepes méretű serpenyőben megpirítjuk a megsózott-megborsozott csirkecsíkokat, és ha már mindegyik falat szép aranybarna, szűrőkanállal kiemeljük a serpenyőből és félretesszük. A serpenyőben maradt zsiradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyira, majd megfonnyasztjuk rajta a hagymákat. Ezután a tűzről lehúzva felöntjük a pálinkával, teljsen elforraljuk, majd beleöntjük a sárgabarackot levével együtt, hozzászórjuk a chili-karikákat, végül belekanalazzuk a reszelt gyömbért és a szárított oregánót is. Egy-két perc alatt összeforraljuk az egészet, majd botmixerrel -vagy turmixgépben- pépesítjük. (Ha kell, adunk hozzá vizet, hogy a mártás kellő sűrűségű legyen.) Végül a szószt és a húst a serpenyőben összemelegítjük és párolt rizzsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: