2007. december 8., szombat

Csípős csirkecomb narancsos-almás gyümölcsraguval [húsétel]

Csípős csirkecomb narancsos-almás gyümölcsraguval

Hozzávalók:

4 db nagyobb csirkecomb 3 evőkanál olívaolaj 2 evőkanál ketchup 1 teáskanál szójaszósz 1 evőkanál méz erőspaprika-krém ízlés szerint A gyümölcsraguhoz: 30 dkg alma 2 db narancs 4 szál újhagyma 2 db kisebb chilipaprika 20 dkg narancslekvár (baracklekvár is megteszi) 1 mokkáskanál friss reszelt gyömbér (vagy 1 késhegynyi gyömbérpor)

Elkészítés:

A csirkecombokat megmossuk, a bőrt lehúzzuk, a combot a forgónál kettévágjuk. Összekeverjük az olajat, a ketchupot, a szójaszószt, a mézet, és az erőspaprika-krémet. A pácban megforgatjuk a húsokat, letakarjuk és a hűtőben egy-két napig érleljük. Felhasználás előtt a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A húst megsózzuk, tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és a combokat a sütőben nagyjából 45 perc alatt pirosra sütjük. A gyümölcsraguhoz az almát megmossuk, hámozatlanul cikkekre vágjuk, és kivágjuk a magházat. A narancsokat forró vízzel alaposan megsikáljuk, szárazra töröljük, és lereszeljük a héjukat. Az egyik narancs levét kicsavarjuk, a másikat kifilézzük, azaz a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A hagymát és a chilit megtisztítjuk, összevágjuk. Bevonatos serpenyőben az almagerezdek mindkét oldalát megsütjük, majd kivesszük és félretesszük. A serpenyőben megfonnyasztjuk a zöldhagymát, rátesszük a lekvárt, a gyömbért, a narancs héját és levét, a chilit, 1 deci vizet, és megsózzuk. Kíméletesen főzzük 10 percig, majd beletesszük a már megsült almagerezdeket meg a narancshúst, és összeforraljuk. Tálaláskor tányérra teszünk egy-egy egész sült csirkecombot, bőven meglocsoljuk a gyümölcsraguval, amihez hozzákeverjük a sült csirke szaftját is, így még ízletesebb lesz. Párolt rizzsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: