2007. november 21., szerda

Õzgulyás [leves]

Õzgulyás
Hozzávalók:
1,2 kg õzhús,
20 dkg vaj,
500 g vöröshagyma,
2,5 dkg pirospaprika,
só,
6 dkg liszt,
3 dl tejföl.

Elkészítése:
Ehhez legjobb az állat eleje és lábszárhúsa, azt néhány napig pácoljuk, majd a húst ebben a páclében egyszer felforraljuk, abból kiemeljük, és kisebb kockákra vágjuk. A vajban a finomra vágott hagymát pirítjuk, elkeverjük a fûszerpaprikával, ezután rögtön beletesszük a húst, felengedjük annyi vízzel vagy húslevessel (kb. 2 liter), hogy egy tartalmas levest kapjunk. Lehet esetleg még egy kevés liszttel simára kevert tejföllel behabarni. (Szerk. megjegyzése: napjainkban a gulyásleves nem így készül! Liszt és tejföl nélkül, vaj helyett sertés zsírral, fokhagymával, kömény-maggal, zöldpaprikával, paradicsommal, burgonyával fõzik manapság.)

Nincsenek megjegyzések: