2007. november 21., szerda

Kolozsvári gulyás [leves]

Kolozsvári gulyás
Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár,
15 dkg vöröshagyma,
5 dkg sertészsír,
60 dkg burgonya,
40 dkg fejes káposzta,
fûszerpaprika, fokhagyma,
köménymag,
só,
lecsó vagy friss zöldpaprika,
paradicsom,
fél csomó petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A marhahúst megmosom, kis kockákra aprítom. A vöröshagymát finomra vágom, és a zsírban üvegesre párolom. Közben a burgonyát megtisztítom, a húshoz hasonló nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágom. A megpárolt vöröshagymához hozzáadom a fûszerpaprikát, gyorsan összekeverem, kevés vizet öntök rá. Ezután hozzáteszem a húst, 1-2 gerezd fokhagymát (aki szereti, szét is nyomhatja), késhegynyi köménymagot. Sóval, esetleg Vegetával ízesítem, lecsót, vagy friss paprikát-paradicsomot adok hozzá. Párpercnyi pirítás után fél liter vízzel majdnem puhára párolom. Ezután beleteszem a burgonyát, a káposztát, és készre fõzöm. Ha szükséges, még utána sózok. Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórok a tetejére.

Nincsenek megjegyzések: