Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk,
25 dkg tisztított leveszöldség,
1 db paradicsom,
1 db paprika,
1 db vöröshagyma,
2 csomó petrezselyemzöldje,
2 g sáfrányos szeklice,
2 g egész bors, só.
A daragaluskához:
10 dkg búzadara,
5 dkg liba- vagy sertészsír,
1 db tojás, só
Elkészítése:
A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük fõni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyözõ forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre fõzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tûzrõl, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszûrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne fõtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.A daragaluska készítése:A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hûtõben pihentetjük. Vizes evõkanállal apró galuskákat szaggatunk belõle, és sós vízben kifõzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tûzrõl lehúzzuk az edényt, és fedõ alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.Elkészítési idõ: 90 perc
Elkészítése:
A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük fõni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyözõ forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre fõzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tûzrõl, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszûrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne fõtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.A daragaluska készítése:A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hûtõben pihentetjük. Vizes evõkanállal apró galuskákat szaggatunk belõle, és sós vízben kifõzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tûzrõl lehúzzuk az edényt, és fedõ alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.Elkészítési idõ: 90 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése