2007. november 21., szerda

Galíciai leves vegyes húsokból [leves]

Galíciai leves vegyes húsokból
Hozzávalók:
25 dkg száraz fehér bab,
25 dkg csirkehús,
25 dkg marharostélyos,
10 dkg füstölt sonka,
10 dkg kicsontozott sertésoldalas,
1 fej fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1/4 fej fehér káposzta,
1 szál sárgarépa,
4 szem burgonya,
1 evõkanál olaj,
1 evõkanál borecet,
1 evõkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
egy kevés só.

Elkészítése:
A babot egy éjszakán át, áztatjuk. A vizet leöntjük róla, és a babot nagy fazékban, annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük fõni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kicsontozott és darabokra vágott csirke-, marha-, sertéshúsokat, sonkát, egészben a vöröshagymát és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Takaréklángon, lefödve kb. 2 óra hosszat fõzzük. Ha szükséges, leszedjük a habját, illetve forró vízzel pótoljuk az elfövõ vizet. Újabb 30-40 percig fõzzük a vastagra szeletelt káposztával, a kockákra vágott burgonyával és sárgarépával. Ízesítjük az olajjal, a borecettel, és megsózzuk. Szükség esetén még fõzzük fedõ nélkül, hogy jó sûrû levest nyerjünk. A levét 4 levesestálba, zöldpetrezselyemmel behintve tálaljuk, majd a felszeletelt húsokat a zöldségekkel utána fogyasztjuk.Készíthetjük csak egyfajta húsból is, akár csirke-, akár marhahúsból vagy füstölt sonkából. Mindig új ízeket nyerhetünk.

Nincsenek megjegyzések: