2007. november 21., szerda

Gyöngyileves [leves]

Gyöngyileves
Hozzávalók:
1.5- 1.8 kg-os gyöngytyúk,
20 dkg levestészta (csiga, vagy cérnametélt),
1 közepes vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 kk egész bors,
4-4 kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 kis fej karalábé,
1 zellergumó,
2-3 burgonya,
2-3 dkg só,
3-3.5 l víz

Elkészítése:
A megtisztított gyöngytyúkot az elkészítés elõtt legalább 1 napig pihentetjük. A húsa sötétlila színû, de fõzéskor kifehéredik. Nagyobb darabokra bontjuk, fazékba tesszük és felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, a fokhagymát és a borsot. Lassú tûzön fõzzük, hogy tiszta maradjon a leve. Amikor a hús félfövésben van, hozzáadjuk a sót, a zöldségeket, végül a burgonyát.Mikor megfõtt, finom szitán leszûrjük. A kész levesbõl vegyünk ki kb. fél litert, abban fõzzük ki a tésztát. Forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: