Hozzávalók:
4 db fiatal galamb,
200 g sárgarépa,
100 g fehérrépa,
100 g zeller,
20 g vaj,
50 g champignon gomba,
50 g burgonya,
30 g vöröshagyma.
Ízlés szerint:
Só,
szemes bors,
sáfrány,
szeklice,
rozmaring ág,
1/2 csomag petrezselyemzöld,
finommetélt csíktészta 20 g személyenként
Elkészítése:
A megtisztított galambokat láng felett perzseljük át. Így a kezdõ kis tollpihéket (szõrszálakat) könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután jól megmossuk, a kis lábacskákat rajta hagyjuk, de a körmeit levágjuk. Gondosan megnézzük, hogy begy, nyelõcsõ ne maradjon benne. Hideg vízbe feltesszük fõzni. Ha felforr, lehabozzuk, majd a sárgarépa felével, és a többi - hasábra vágott - zöldséggel, egész gombával, kis egész burgonyával, héjas vöröshagymával bezöldségezzük, a fûszerekkel beízesítjük. A maradék sárgarépát lereszeljük, kevés vajon átpirítjuk, és a levesünkbõl vett egy merõkanálnyi lében kiforraljuk, majd a leveshez hozzászûrjük. Így a leves gyönyörû aranysárga lesz, és nem lesz zsíros. A sáfrány, vagy a vöröshagyma héja is ezt a célt szolgálja. Szép lassú, gyöngyözõ forrással készre fõzzük ezt az igen finom levest. Tálaláskor a galambokat nagyságától függõen félbe, vagy negyedekre vágjuk. A levesestálba hasáb zöldségekre tesszük, mellé rakjuk a házi kifõtt finommetéltet, és rászûrjük az aranysárga, kristálytiszta galamblevest, máját, belsõségeket, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Egy jó tanács: a tésztát mindig külön fõzzék ki, akár a levében - így finomabb -, akár külön vízben, de ilyenkor pici olajjal, vagy leves-zsírral keverjék át a kifõtt, leöblített tésztát.
Elkészítése:
A megtisztított galambokat láng felett perzseljük át. Így a kezdõ kis tollpihéket (szõrszálakat) könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután jól megmossuk, a kis lábacskákat rajta hagyjuk, de a körmeit levágjuk. Gondosan megnézzük, hogy begy, nyelõcsõ ne maradjon benne. Hideg vízbe feltesszük fõzni. Ha felforr, lehabozzuk, majd a sárgarépa felével, és a többi - hasábra vágott - zöldséggel, egész gombával, kis egész burgonyával, héjas vöröshagymával bezöldségezzük, a fûszerekkel beízesítjük. A maradék sárgarépát lereszeljük, kevés vajon átpirítjuk, és a levesünkbõl vett egy merõkanálnyi lében kiforraljuk, majd a leveshez hozzászûrjük. Így a leves gyönyörû aranysárga lesz, és nem lesz zsíros. A sáfrány, vagy a vöröshagyma héja is ezt a célt szolgálja. Szép lassú, gyöngyözõ forrással készre fõzzük ezt az igen finom levest. Tálaláskor a galambokat nagyságától függõen félbe, vagy negyedekre vágjuk. A levesestálba hasáb zöldségekre tesszük, mellé rakjuk a házi kifõtt finommetéltet, és rászûrjük az aranysárga, kristálytiszta galamblevest, máját, belsõségeket, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Egy jó tanács: a tésztát mindig külön fõzzék ki, akár a levében - így finomabb -, akár külön vízben, de ilyenkor pici olajjal, vagy leves-zsírral keverjék át a kifõtt, leöblített tésztát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése