2007. november 21., szerda

Fõtt jérce [leves]

Fõtt jérce
Hozzávalók:
2 sárgarépa,
1 kisebb karalábé,
1 fej vöröshagyma,
1 szegfûszeg,
2 szál petrezselyemzöld,
1 zellerzöld levélnyéllel,
2 póréhagyma zöld részével,
3 l víz,
5 fehér egész bors,
só,
2 ágacska szárított kakukkfû,
1 babérlevél,
1 jérce

Elkészítése:
Meghámozzuk a répát és a karalábét, és felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és beleszúrjuk a szegfûszeget A petrezselyemzöldet, mosás után megtöröljük, és felaprítjuk. Megtisztítjuk, és megmossuk, majd felaprítjuk a zellerzöldet és a póréhagymát. Az összes hozzávalót felöntjük vízzel, és sóval, borssal, kakukkfûvel meg babérlevéllel együtt tesszük fel fõni. A jérce szárnyát és alsó combját összeköthetjük, a zöldségekhez tesszük, és kb. 60 percen át gyengén forraljuk (a víznek soha nem szabad erõsen forrnia). Egy óra letelte után ellenõrizzük, megfõtt-e a hús: ha hústûvel a jérce felsõ combjába szúrunk és a hús leve tiszta, akkor megfõtt a jérce. Lehûlés után feldaraboljuk. A levest átpasszírozzuk, benne hagyjuk a jércét, vagy másik edénybe téve lefedve hûvös helyre tesszük. A fõtt jérce 4-6 fõre elegendõ, és 2-3 napig eláll a hûtõszekrényben. A levet felhasználásig (legfeljebb 6 hónapig) jól záródó edényben mélyhûtõben lehet tárolni.

Nincsenek megjegyzések: