2007. november 21., szerda

Csirkeaprólék leves [leves]

Csirkeaprólék leves
Hozzávalók:
50 dkg csirkeaprólék,
25 dkg vegyes leveszöldség,
10 dkg kifejtett, friss (vagy mirelit) zöldborsó,
ökölnyi karfiol,
10 dkg gomba (ez el is hagyható),
2 dl tej,
3 evõkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 evõkanál liszt,
1 púpozott teáskanál só,
1 mokkáskanál õrölt fehér bors, pár csepp citromlé.

Elkészítése:
A csirkeaprólékot feldarabolom (minél kisebb, annál jobb), majd megmosom és lecsöpögtetem. A felhevített olajon mindkét oldalán megpirítom, majd aláöntök 1 dl vizet. Fedõ alatt, az edény rázogatása közben majdnem puhára párolom. Ha zsírjára visszasült (vagyis a folyadék elpárolgott róla), hozzáteszem a közben megtisztított, karikára vagy egyforma kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, a kis rózsáira szedett karfiolt, a zöldborsót, és a fele mennyiségû apróra metélt petrezselyemzölddel meghintve, fedõ nélkül tovább pirítom még néhány percig. Ezután a lisztet ráhintem, és még 1 percig pirítva, felengedem szûk 1 l vízzel. Végül sóval, borssal fûszerezve addig fõzöm, amíg minden megpuhul. A citromlével ízesítem, majd a tejet is beleöntve, kevergetés közben még egyszer felforralom. Ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és lefedve hagyom állni 10 percig, csak ezután tálalom.

Nincsenek megjegyzések: