2007. november 21., szerda

Becsinált-jérce [leves]

Becsinált-jérce
Hozzávalók:
1800 g tisztított,
bontott jérce,
100 g sárgarépa,
80 g gyökér,
60 g zellergumó,
10 g só,
50 g zöldborsó,
50 g gomba,
50 g kelvirág,
60 g vaj,
65 g liszt,
1 db citrom,
1 cs. petrezselyemzöld,
1 dl tejszín

Elkészítése:
A megtisztított, bontott jércét negyedekbe, majd nyolcadokba daraboljuk, aztán jól megmossuk. A zöldségeket gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, a gombát szeletekre, a petrezselyemzöldét finomra vágjuk. A jércét feltesszük fõni, és megsózzuk. Ha felforrt - azaz leforráztuk -, elsõ levét leöntjük, majd többször váltott hideg vízben lemossuk. A jércét a zöldségekkel, a kelvirággal, a gombával, a zöldborsóval kb. 1 liter vízbe tesszük, megsózzuk, és fedõ alatt lassan fõzzük. Közben világos vajas rántást készítünk a finomra vágott petrezselyemzölddel. Amikor a jérce és a zöldségek felpuhultak, berántjuk, és lassan készre forraljuk. Ízesítjük sóval, leszûrt citromlével, végül hozzáadjuk a tejszínt. Párolt rizst adhatunk hozzá. A jérce-becsinált mintájára készíthetõ: borjú-becsinált, galamb-becsinált, csirke-becsinált, bárány-becsinált, malac-becsinált.

Nincsenek megjegyzések: