2007. november 21., szerda

Alföldi vörösboros birkagulyás [leves]

Alföldi vörösboros birkagulyás
Hozzávalók:
1 kg csontos birkahús,
70 dkg burgonya,
2 dl vörösbor,
2 közepes fej vöröshagyma,
1 édes csöves paprika,
kis darabka, csípõs paprika,
1 paradicsom,
2 evõkanál zsír (vagy olaj),
3 gerezd fokhagyma,
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
0,5 dl ecet,
1 evõkanál só.

Elkészítése:
Aki nem szereti a birkahús jellegzetes ízét, a következõ módon készítse el fõzésre a húst, amelynek ezután már nem lesz faggyús "birkaíze": a húsról le kell szedni az összes faggyút, valamint a hártyákat is le kell húzni. A húst forrásban lévõ, ecettel ízesített vízbe teszem, majd az újraforrástól számított 3 percnyi fõzés után a tûzrõl lehúzom, és a vízben hagyom kihûlni. Ezután tiszta vízzel többször leöblítem, és leszûröm. A húst egyforma nagyobb kockákra vágom. A burgonyát meghámozom, és hasábokra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, majd a zsíron üvegesre fonnyasztom. A tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, ezután azonnal ráöntök 2 evõkanál vizet, és a tûzre visszateszem. Rárakom a húsdarabokat, és erõs lángon, kevergetés közben lepirítom. Aláöntök egy pohárka vizet, és fedõ alatt, a hús gyakori kevergetése közben puhára párolom, idõnként elfõtt levét pótolva kevés forró vízzel. Közben megsózom, és a zúzott fokhagymát is belekeverem. Ha már puha, belekarikázom a zöldpaprikát és a csípõs paprikát, ezután ráteszem a burgonyát. Annyi vízzel töltöm fel, amennyi jól ellepi az egészet. A burgonyát is puhára fõzöm benne, végül belekarikázom a paradicsomot és beleöntöm a vörösbort. Fedetlenül addig forralom, amíg csak annyi lé marad a fazékban, amennyi éppen ellepi az ételt. Megkóstolom, s ha szükséges, utánsózom.

Nincsenek megjegyzések: