2007. november 21., szerda

Szõlõsgazda gulyáslevese [leves]

Szõlõsgazda gulyáslevese
Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár,
60 dkg burgonya,
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellercikk),
10 dkg gomba,
2 zöldpaprika,
1 fej vöröshagyma,
1 paradicsom,
1 dl rizling (vagy egyéb száraz fehérbor),
5 dkg füstölt szalonna,
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
1 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
A csipetkéhez
1 tojás, 2 evõkanál liszt (vagy amennyit felvesz), csipet só.

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, majd rátesszük a meghámozott és finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre fonnyasztjuk, ezután lehúzzuk a tûzrõl, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 3 evõkanál vizet, és beletesszük a megmosott, letörülgetett kis kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Ráöntünk egy liter vizet, és addig fõzzük, amíg majdnem puha lesz. Ekkor beletesszük a megtisztított, és kis kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, valamint a kicsumázott, ugyancsak szeletekre vágott zöldpaprikát. Még egy liternyi vizet öntünk rá, és fedõ alatt mindent puhára fõzünk. Közben megsózzuk, megborsozzuk. Ha már megfõtt, belekarikázzuk a paradicsomot, és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Végül beleöntjük a bort, és éppen csak felforraljuk, máris lehúzzuk a tûzrõl. 10 percig hagyjuk "higgadni", azután tálaljuk a közben külön megfõzött csipetkével. (A csipetkéhez a tojást a sóval és a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és forrásban lévõ sós vízben megfõzzük a kézzel egészen apróra tépkedett tésztát.)

Nincsenek megjegyzések: