2007. november 21., szerda

Juhászleves - birkagulyás [leves]

Juhászleves - birkagulyás
Hozzávalók:
1-1,5 kg birkahús,
1 nagy vöröshagyma,
1 evõkanál édesnemes paprika,
1 kávéskanálnyi só,
1 darab zöldpaprika,
3-5 dkg zsír,
1 darab paradicsom,
1-1 vastag petrezselyemgyökér és sárgarépa,
1-2 fél zellergumó,
1-3 fél kiskanálnyi köménymag,
4-5 krumpli,
galuska

Elkészítése:
A húsdarabokat bográcsba vagy más fõzõedénybe rakjuk a zsírral együtt. Az apróra vágott hagymát a tetejére szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Erõs lángon kezdjük el fõzni, megsózzuk. Amikor feljön a habja, levesszük a lángot, és lassú tûzön fõzzük tovább. A karikára vágott zöldséget, paradicsomot és zöldpaprikát hozzáadjuk, és pirospaprikával megszórjuk. A köménymagot teatojásba tesszük, és az edény oldalánál rögzítjük a zsinóros végét. Amikor a hús kb. háromnegyed fõzésben van, hozzáadjuk a hasábokra vágott krumplit, s együtt készre fõzzük. A leveshez a szokásos módon galuskát készítünk, amelyet a majdnem kész levesbe szaggatunk. Ezután az elkészült levest tálaljuk. A Nagykunságban általában ünnepi alkalomra (lakodalomra, keresztelõre, névnapra) fõznek ilyen gulyást.

Nincsenek megjegyzések: