2007. november 21., szerda

Dán csirkeleves [leves]

Dán csirkeleves
Hozzávalók:
1 konyhakész csirke (kb. 1,2 kg-os),
1 szál sütni való kolbász,
75 dkg lisztes burgonya ,
1 csomó leveszöldség
25 dkg sárgarépa,
1 fej vöröshagyma
1-2 evõkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld
só,
bors

Elkészítése:
A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. A megtisztított hagymát félbevágjuk. A csirkét megmossuk, a leveszöldséggel és a hagymával együtt fazékba tesszük, majd felöntjük 1,1/2 I vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és 40 percig fõzzük. Közben a sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A csirkét kivesszük a levesbõl és kihûtjük. A levest átszûrjük, majd megfõzzük benne a sárgarépát. A megfõtt répát kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk, majd a levesben kb. 20 percig fõzzük. Néhány burgonyakockát kiszedünk, és félreteszünk, a többit a levessel együtt összeturmixoljuk. A csirkét kicsontozzuk, bõrét lehúzzuk, húsát csíkokra metéljük. A petrezselyemzöldet megmossuk és lerázzuk. Néhány szép levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.A kolbász bõrét lehúzzuk, és a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk. Serpenyõben olajat forrósítunk, és a gombócokat közepes lángon aranybarnára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon kissé a csirkehúst is megpirítjuk.A sárgarépát, a burgonyakockát, a csirkehúst és a gombócot visszarakjuk a levesbe és összemelegítjük. Petrezselyemlevéllel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: