Hozzávalók:
300 g marha lábszár,
300 g füstölt csülök,
150 g lángolt kolbász,
100 g zsír,
200 g burgonya,
150 g vegyes zöldség,
100 g gomba,
100 g vöröshagyma,
50 g reszelt tészta,
150 g zöldpaprika,
paradicsom,
20 g fokhagyma,
5 g kömény,
só,
csöves paprika (ízlés szerint),
20 g fûszerpaprika
Elkészítése:
Az apró kockára vágott vöröshagymát zsírban átpirítjuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a köményt, a 2 x 2 cm-es kockára vágott marha lábszárat, a kicsontozott kockára vágott füstölt csülköt, és annak csontját. Kevés víz aláöntésével pároljuk. Mindig csak kevés víz kerüljön a pároláshoz, hogy ne legyen fõtt hús jellegû ez a finom étel. Míg párolódik a burgonya, a zöldséget megmossuk, tisztítjuk, és 1,5 x 1,5 cm-es kockára felvágjuk. A gombát is tisztítjuk, mossuk, és cikkekre vágjuk. A lángolt kolbászt felkarikázzuk. Ha a hús félpuha, zsírjára lepirítjuk, és ekkor megszórjuk fûszerpaprikával. Rátesszük a zöldséget, a burgonyát, és felengedjük vízzel. A víz mindig kétszerese legyen a gulyás sûrûségének. Ha felforr, belekerül a gomba, reszelt tészta, és a füstölt, felkarikázott lángolt kolbász. Szép lassan pöszörögve fõzzük. Csöves erõs paprika nem hiányozhat a gulyásból. Az ízesítésre fokozott gondot fordítsunk, mert a csülökhústól sós lehet a gulyás. A csordagulyás nem egy könnyû étel, de ha a füstölt csülök helyett füst ízû sóval becsapjuk, és egyben a zöldségek mennyiségét növeljük, úgy "lájtosíthatjuk". Tûzforrón, bográcsból, házi kenyérrel fogyasztva az igazi.
Elkészítése:
Az apró kockára vágott vöröshagymát zsírban átpirítjuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a köményt, a 2 x 2 cm-es kockára vágott marha lábszárat, a kicsontozott kockára vágott füstölt csülköt, és annak csontját. Kevés víz aláöntésével pároljuk. Mindig csak kevés víz kerüljön a pároláshoz, hogy ne legyen fõtt hús jellegû ez a finom étel. Míg párolódik a burgonya, a zöldséget megmossuk, tisztítjuk, és 1,5 x 1,5 cm-es kockára felvágjuk. A gombát is tisztítjuk, mossuk, és cikkekre vágjuk. A lángolt kolbászt felkarikázzuk. Ha a hús félpuha, zsírjára lepirítjuk, és ekkor megszórjuk fûszerpaprikával. Rátesszük a zöldséget, a burgonyát, és felengedjük vízzel. A víz mindig kétszerese legyen a gulyás sûrûségének. Ha felforr, belekerül a gomba, reszelt tészta, és a füstölt, felkarikázott lángolt kolbász. Szép lassan pöszörögve fõzzük. Csöves erõs paprika nem hiányozhat a gulyásból. Az ízesítésre fokozott gondot fordítsunk, mert a csülökhústól sós lehet a gulyás. A csordagulyás nem egy könnyû étel, de ha a füstölt csülök helyett füst ízû sóval becsapjuk, és egyben a zöldségek mennyiségét növeljük, úgy "lájtosíthatjuk". Tûzforrón, bográcsból, házi kenyérrel fogyasztva az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése