2007. december 3., hétfő

Boros csirkesült burgonyával [húsétel]

Boros csirkesült burgonyával
Hozzávalók:
1,5 kg csirke,
60 dkg burgonya,
3 evőkanál olaj,
2 kakukkfűág,
3 babérlevél,
2 evőkanál olajbogyó (fekete),
6 gerezd fokhagyma,
1 dl száraz fehérbor,
őrölt bors,
só.

Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk, sóval és borssal meghintjük. Az olajban 15 percig sütjük, majd kivesszük. A zsiradékban aranyszínűre sütjük az egészben hagyott burgonyákat, majd lecsöpögtetjük, a csirkével, a kakukkfűvel, a babérlevelekkel, 1,5 dl vízzel, az olajbogyókkal, a fokhagymával és a borral összekeverjük, és lefedve készre főzzük. (Ha szükséges, időnként öntsünk alá vizet!) A főzőedényben, melegen adjuk az asztalra.

Tanácsok:
Még különlegesebb ízeket kapunk, ha egy csípős paprikát, füstölt szalonnát vagy szeletekre vágott aszalt paradicsomot teszünk bele.

A csirke puhaságát úgy is ellenőrizhetjük, hogy a húst hosszú tűvel megszúrjuk: ha a kifolyó lé már nem rózsaszín, hanem tiszta, világos, akkor készen van. Az ételt készíthetjük kuktában is.

Nincsenek megjegyzések: