2007. december 15., szombat

Gundel-palacsinta [palacsinta]

Gundel-palacsinta

Hozzávalók:
A töltelékhez1,5 dl 50-60 fokos rum40 g mazsola20 g cukrozott narancshéj180 g dióbél1 dl tejszín120 g cukortörött fahéj12 db palacsinta50 g vaj (pirításhoz)
A csokoládémártáshoz2,5 dl tejvanília30 g cukor100 g csokoládé1,5 dl tejszín3 tojássárgája80-100 g cukor50 g kakaópor15 g liszt5 cl tej

Elkészítése:
Elõzõ napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk; hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszûrt mazsolát és narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) fõzzük, míg kenhetõ pépet kapunk. Ha kissé lehûlt, elkeverjük benne a rum felét.Ezután ... 12 palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csíkban rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk.A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütõben felolvasztjuk; a tejszínbõl pedig kemény habot verünk.Ezután elõbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel, habverõvel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverõvel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tûzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tûzrõl levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minõségétõl függõen, tehetünk bele még porcukrot.A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyõben, vajban ropogósra pirítjuk, és tûzálló, elõmelegített tálra téve, a forró mártást csak az utolsó pillanatban öntjük rá.

Nincsenek megjegyzések: