2007. november 21., szerda

Szójás babgulyás [leves]

Szójás babgulyás

Elkészítése:
35 dg száraz tarkababot elõzõ este válogassunk, majd jól mossunk meg, és áztassuk be 1,2 liter vízbe. A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1,3 liter vizet öntsünk. Másnap egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és egy zománcozott edényben 2 evõkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Ezután öntsük rá a babot az áztató-lével együtt. Szórjunk rá 1 púpozott mokkáskanál sót és egy csipet õrölt borsot, majd fedõ alatt fõzzük nedvességtartalomtól függõen max. 50 percig, amíg megpuhul. Ha a bab túl sok vizet szívott fel az áztatás során, akkor öntsünk rá még annyit, hogy ellepje. Amikor puhára fõtt, rántsuk be a fõzeléket. 1 evõkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tûzön habzásig hevítve készítsünk belõle rántást, majd a tûzrõl levéve keverjünk bele 1 mokkáskanál fûszerpaprikát. A magyaros ízek kedvelõi csípõs paprikát is használhatnak hozzá. Hagyjuk langyosra hûlni, majd tovább kevergetve engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sûrûségû legyen, és adjuk a megpuhult babhoz. Gyakran megkeverve fõzzük még 5 percig, hogy besûrûsödjön. Mialatt a bab puhul, süssünk egy adag, 1 dl olajon félig megpirított szójatepertõt. Az elõzõ este beáztatott szójakockát a Húspótló szójamasszánál leírtak szerint pirítsuk. Végül tegyük a szójatepertõt a híg fõzelékbe, és fedõ nélkül forraljuk fel, hogy az ízek összeérjenek. Melegen, egytálételként fogyasszuk. Hûtõszekrényben tároljuk. Ha másnapra besûrûsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel.

Nincsenek megjegyzések: