Hagymás-gombás-csirkemell
Hozzávalók:
-20-25deka csirkemell ( ez kb 2 személyre elegendő,de igény szerint)
-2 fej vöröshagyma
-6 fej gomba
-3 gerezd fokhagyma
-Egy kevés olaj
-só
-bors
-bazsalikom
Elkészítés:
Kevés olajon megpirítjuk a vöröshagymát (Kis darabokra vágva).Ezután a csirkemellet megsózzuk,vékony kis kockákra vágjuk (azért fontos,hogy vékony legyen,hogy ne maradjon véres a közepe),majd a serpenyőbe tesszük.Meghintjük sóval,borssal,és a fokhagyma darabokat (szintén kicsire vágva) hozzátesszük.A gombát mindenképp a legvégén tegyük hozzá,ezt szintúgy vagdossuk ízlésesre.Ezután jöhet a bazsalikom,esetleg még ízlés szerint só/bors,majd fedő alatt pároljuk.Párolódhat a saját levében is,de én egy kevés vizet tettem hozzá,hogy puhább legyen a husi.
Tanácsok:
Ha vegetáriánus/hús nélül szeretnénk, akkor is ugyanígy kell elkészíten,először a hagyma,a gomba mindig a végén.Én speciel köretnek csakis a rizst tudom elképzelni,amit esetleg pikánsabbá tehetünk egy csipetnyi sáfránnyal. Pizzafeltétnek is nagyon megfelelő ez,hús nélkül viszont akkor paradicsom pürét és pizzakrémet keverjünk hozzá.
Receptgyűjtemény, receptek, főzés, házias ízek
2007. november 25., vasárnap
Adana Kebab ( török étel) [húsétel]
Adana Kebab ( török étel)
Hozzávalók:
- 8 db hosszúkás paprika
-1 teáskanál kömény
-1 teáskanál csípős pirospaprika
-1 teáskanál pirospaprika
-1 csokor petrezselyem
-1 közepes fej vöröshagyma
-4 paradicsom
-1/2 kg darált bárányhús.
-só
-pide
-lapos nyársak
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a darálthúst a fűszerekkel, és az apróra vágott hagymával, majd 10 percig pihentetjük. Előkészítjük a nyársakat, majd a húst 8-10 adagra osztva, minden darabot hosszúkásra formálva (mint a virsli) a beolajozott nyársakra húzzuk. A megtisztitott paradicsomot és paprikát félbe vágva a nyársak végeire tesszük. A nyársakat a parázs fölött gyakran forgatva egyenletesen megsütjük. A megsült kebabot a petrezselyemmel díszítve pidén tálaljuk.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
- 8 db hosszúkás paprika
-1 teáskanál kömény
-1 teáskanál csípős pirospaprika
-1 teáskanál pirospaprika
-1 csokor petrezselyem
-1 közepes fej vöröshagyma
-4 paradicsom
-1/2 kg darált bárányhús.
-só
-pide
-lapos nyársak
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a darálthúst a fűszerekkel, és az apróra vágott hagymával, majd 10 percig pihentetjük. Előkészítjük a nyársakat, majd a húst 8-10 adagra osztva, minden darabot hosszúkásra formálva (mint a virsli) a beolajozott nyársakra húzzuk. A megtisztitott paradicsomot és paprikát félbe vágva a nyársak végeire tesszük. A nyársakat a parázs fölött gyakran forgatva egyenletesen megsütjük. A megsült kebabot a petrezselyemmel díszítve pidén tálaljuk.
Jó étvágyat!
Abbahagyhatatlan csirke [húsétel]
Abbahagyhatatlan csirke
Hozzávalók:
1 kg csirkemell
5 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
2 gerezd fokhagyma
késhegyni őrölt köménymag
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
4 evőkanál vaj
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet feldarabolom, megmosom. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával összekeverem. A húsokat beleforgatom és egy kivajazott tepsibe egymás mellé rakom. A megmaradt fűszeres lisztet a tetejére szórom. Rárakom a felkarikázott hagymát, megszórom reszelt sajttal, majd olajjal elkevert tejföllel leöntöm. A tepsit alufóliával letakarom, előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütöm. Utána leveszem a fóliát, hogy a teteje megpiruljon. Vegyes körettel vagy krumplipürével tálalom.
Hozzávalók:
1 kg csirkemell
5 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
2 gerezd fokhagyma
késhegyni őrölt köménymag
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
4 evőkanál vaj
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet feldarabolom, megmosom. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával összekeverem. A húsokat beleforgatom és egy kivajazott tepsibe egymás mellé rakom. A megmaradt fűszeres lisztet a tetejére szórom. Rárakom a felkarikázott hagymát, megszórom reszelt sajttal, majd olajjal elkevert tejföllel leöntöm. A tepsit alufóliával letakarom, előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütöm. Utána leveszem a fóliát, hogy a teteje megpiruljon. Vegyes körettel vagy krumplipürével tálalom.
Abált tokaszalonna [húsétel]
Abált tokaszalonna
Hozzávalók:
2-3 db húsos tokaszalonna (cca. 1 kg össztömeg)
2 fej (nem tévedés!) fokhagyma
3-4 db babérlevél
őrölt pirospaprika (színező és csípős egyaránt, majd lásd alább!)
20-30 egész feketebors
rengeteg só (majd lásd alább!)
(némi száraz fehérbor és szénsavas ásványvíz:)))))
Elkészítés:
A tokaszalonnákat megmosom, majd egy megfelelő méretű fazékba teszem. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleszórom a borsot és a babérleveleket. Erősen sózom (legalább 4-5 evőkanálnyi!), majd elkezdem főzni. Közben 1 fej fokhagymát megtisztítok, és fokhagymazúzóval az abálólébe töröm. A fokhagymazúzóban maradt rostos maradékot is a lébe teszem. Amikor felforrt, azonnal takarékra kapcsolom a fűtést, és lefedve kb. 1 órára magára hagyom. (Most a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) Ezután elkészítem a kozmetikumot: A másik fej fokhagymát is összezúzom, és egy megfelelő bögrébe teszem. A zúzóban megmaradt fokhagymarostokat még belekapircsálom az abálólébe. 1-2 kávéskanál sót szórok a fokhagymazúzalékra, és bőven paprikázom (3-4 kávéskanál színező pirospaprika, 1 kávéskanál csípős paprika). Néhány csepp étolajat adok hozzá, és jól elkeverem (annyi olaj kell hozzá, hogy kenhető állagú legyen). (Kezet mosok, majd a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) Most megnézem a szalonnát. A bőrös oldalába döfök egy húsvillát, és óvatosan megemelem. Ha a bőr a döfés környékén kezd hasadozni, azonnal kirántom a villát, mert kész a szalonna! Ez az állapot úgy 1 órányi abálás után következik be. Hagyom az abáló lében langyosra hűlni. (Amíg a szalonna langyosodása bekövetkezik, a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) A langyos szalonnákat kiveszem az abáló léből, konyhai törlőpapírral leitatom róluk a levet. Minden oldalát megkenem a kozmetikummal. Ha rendesen lehűlt, fagyra teszem őket.
Tanácsok:Jó étvágyat!
Hozzávalók:
2-3 db húsos tokaszalonna (cca. 1 kg össztömeg)
2 fej (nem tévedés!) fokhagyma
3-4 db babérlevél
őrölt pirospaprika (színező és csípős egyaránt, majd lásd alább!)
20-30 egész feketebors
rengeteg só (majd lásd alább!)
(némi száraz fehérbor és szénsavas ásványvíz:)))))
Elkészítés:
A tokaszalonnákat megmosom, majd egy megfelelő méretű fazékba teszem. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleszórom a borsot és a babérleveleket. Erősen sózom (legalább 4-5 evőkanálnyi!), majd elkezdem főzni. Közben 1 fej fokhagymát megtisztítok, és fokhagymazúzóval az abálólébe töröm. A fokhagymazúzóban maradt rostos maradékot is a lébe teszem. Amikor felforrt, azonnal takarékra kapcsolom a fűtést, és lefedve kb. 1 órára magára hagyom. (Most a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) Ezután elkészítem a kozmetikumot: A másik fej fokhagymát is összezúzom, és egy megfelelő bögrébe teszem. A zúzóban megmaradt fokhagymarostokat még belekapircsálom az abálólébe. 1-2 kávéskanál sót szórok a fokhagymazúzalékra, és bőven paprikázom (3-4 kávéskanál színező pirospaprika, 1 kávéskanál csípős paprika). Néhány csepp étolajat adok hozzá, és jól elkeverem (annyi olaj kell hozzá, hogy kenhető állagú legyen). (Kezet mosok, majd a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) Most megnézem a szalonnát. A bőrös oldalába döfök egy húsvillát, és óvatosan megemelem. Ha a bőr a döfés környékén kezd hasadozni, azonnal kirántom a villát, mert kész a szalonna! Ez az állapot úgy 1 órányi abálás után következik be. Hagyom az abáló lében langyosra hűlni. (Amíg a szalonna langyosodása bekövetkezik, a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) A langyos szalonnákat kiveszem az abáló léből, konyhai törlőpapírral leitatom róluk a levet. Minden oldalát megkenem a kozmetikummal. Ha rendesen lehűlt, fagyra teszem őket.
Tanácsok:Jó étvágyat!
A család kedvence [húsétel]
A család kedvence
Hozzávalók:
burgonya
bepácolt csirkehús (alsó vagy felsőcomb, mellszeletek)
Findus fűszervajas zöldségmix
tejföl
reszelt sajt, jó ha füstölt is van benne
só
Elkészítés:
Egy zománcos tepsit, vagy tűzálló tálat olajjal (ha lehet olívaolajjal) kikenni. Beleszórni a karikára vágott sózott burgonyát. Rárakosgatni a bepácolt húst. (Én ehhez az ételhez az angol hipermarketlánc üzletében szoktam vásárolni különféle ízesítésekkel) Fóliával letakarva jó egy óráig sütjük sütőben. Utána rászórjuk a zöldségmixet. Ebből is van több féle, ki milyet szeret,de ez a fűszervajas nagyon jó hozzá. Én még egy kicsit fóliával letakarva visszateszem, utána a tetejére tejföl reszelt sajt. Pirosra sütni.
Tanácsok:Kezdő háziasszonyok is nagy sikert aratnak vele.
Hozzávalók:
burgonya
bepácolt csirkehús (alsó vagy felsőcomb, mellszeletek)
Findus fűszervajas zöldségmix
tejföl
reszelt sajt, jó ha füstölt is van benne
só
Elkészítés:
Egy zománcos tepsit, vagy tűzálló tálat olajjal (ha lehet olívaolajjal) kikenni. Beleszórni a karikára vágott sózott burgonyát. Rárakosgatni a bepácolt húst. (Én ehhez az ételhez az angol hipermarketlánc üzletében szoktam vásárolni különféle ízesítésekkel) Fóliával letakarva jó egy óráig sütjük sütőben. Utána rászórjuk a zöldségmixet. Ebből is van több féle, ki milyet szeret,de ez a fűszervajas nagyon jó hozzá. Én még egy kicsit fóliával letakarva visszateszem, utána a tetejére tejföl reszelt sajt. Pirosra sütni.
Tanácsok:Kezdő háziasszonyok is nagy sikert aratnak vele.
10 perces baconos-sajtos csirkemell [húsétel]
10 perces baconos-sajtos csirkemell
Hozzávalók:
Csirkemellszeletek
Bacon-szalonna
Trappista sajt
Elkészítés:
A zsírozott tepsi alját megrakod vékony szelet baconszalonnákkal. A hússzeleteket egy sorban rápakolod. Megsózod. Reszelt sajttal gazdagon beszórod. Csak meg kell sütni, hamar kész. Gusztusos is, gyors is, nem lehet elrontani.Tanácsok:Én szívesen készítek ilyet, ha vendégeket várok ebédre, mert nincs benn rizikó, és azt a látszatot kelti, hogy igazi specialitás...
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
Csirkemellszeletek
Bacon-szalonna
Trappista sajt
Elkészítés:
A zsírozott tepsi alját megrakod vékony szelet baconszalonnákkal. A hússzeleteket egy sorban rápakolod. Megsózod. Reszelt sajttal gazdagon beszórod. Csak meg kell sütni, hamar kész. Gusztusos is, gyors is, nem lehet elrontani.Tanácsok:Én szívesen készítek ilyet, ha vendégeket várok ebédre, mert nincs benn rizikó, és azt a látszatot kelti, hogy igazi specialitás...
Elkészítési idő: 15 perc
4 sajtos kukoricás, bazsalikomos csirkemell [húsétel]
4 sajtos kukoricás, bazsalikomos csirkemell
Hozzávalók:
2-3 csirkemell 10 dkg juhtúró 10 dkg füstölt sajt 10 dkg pannónia sajt 10 dkg trappista sajt 1 kukoricakonzerv 1 kis doboz tejföl 2 dl tejszín friss bazsalikom só bors
Elkészítés:
A csirkemellet darabokra vágom (egy fél csirkemellet kb. 4-5 darabba). A sajtokat lereszelem és a juhtúróval együtt összekeverem a tejföllel és a tejszínnel. Ebbe beleteszek 1 egész kukoricakonzervet, 3-4 apróra vágott bazsalikomlevelet, sózom, borsozom. A tejfölös masszát ráöntöm a csirkemell darabkákra(tűzálló tálban), alufóliával lefedem és addig sütöm amíg a massza kezd megszilárdulni. Ezután leveszem a fóliát és pirosra sütöm a tetejét.
Tanácsok:
Lehet a végén még sajtot reszelni rá. Körítésnek mexikói zöldségkeveréket szoktam használni, de más zöldség is jó. Hidegen is finom!
Hozzávalók:
2-3 csirkemell 10 dkg juhtúró 10 dkg füstölt sajt 10 dkg pannónia sajt 10 dkg trappista sajt 1 kukoricakonzerv 1 kis doboz tejföl 2 dl tejszín friss bazsalikom só bors
Elkészítés:
A csirkemellet darabokra vágom (egy fél csirkemellet kb. 4-5 darabba). A sajtokat lereszelem és a juhtúróval együtt összekeverem a tejföllel és a tejszínnel. Ebbe beleteszek 1 egész kukoricakonzervet, 3-4 apróra vágott bazsalikomlevelet, sózom, borsozom. A tejfölös masszát ráöntöm a csirkemell darabkákra(tűzálló tálban), alufóliával lefedem és addig sütöm amíg a massza kezd megszilárdulni. Ezután leveszem a fóliát és pirosra sütöm a tetejét.
Tanácsok:
Lehet a végén még sajtot reszelni rá. Körítésnek mexikói zöldségkeveréket szoktam használni, de más zöldség is jó. Hidegen is finom!
Olasz csirke [húsétel]
Olasz csirke
Hozzávalók:4-6 db egész csirkecomb, 2 evőkanál oliva olaj, fél kg paradicsom, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél,rozmaring ágacska, só, bors
Elkészítés:
Az olivaolajon párold meg az összevágott vöröshagymát, utána tedd bele a szétkapart fokhagymákat, kicsit forgasd át, majd tedd rá csirkecombokat (ha fogyókúrázol bőrözd le előtte). Sózd, borsozd, dobd rá a babért és a rozmaringot, majd az összevágott paradicsomot. Főzd puhára. Szedd ki a húsokat, és a mártást paszírozás után öntsd rá. Tálalás: csőtésztával, kis reszelt sajttal. Fogyókúra esetén edd köret nélkül, kis olivaolajos,citromos salátával, uborkával.
Hozzávalók:4-6 db egész csirkecomb, 2 evőkanál oliva olaj, fél kg paradicsom, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél,rozmaring ágacska, só, bors
Elkészítés:
Az olivaolajon párold meg az összevágott vöröshagymát, utána tedd bele a szétkapart fokhagymákat, kicsit forgasd át, majd tedd rá csirkecombokat (ha fogyókúrázol bőrözd le előtte). Sózd, borsozd, dobd rá a babért és a rozmaringot, majd az összevágott paradicsomot. Főzd puhára. Szedd ki a húsokat, és a mártást paszírozás után öntsd rá. Tálalás: csőtésztával, kis reszelt sajttal. Fogyókúra esetén edd köret nélkül, kis olivaolajos,citromos salátával, uborkával.